Cel mai bun moment pentru a mânca desertul. Iată ce spun experții despre pofta de dulce
După o cină copioasă cu prietenii și familia vine și momentul cel mai plăcut. Apare la masă desertul și te întrebi dacă e bine sau nu să-l mănânci. Iată ce spun nutriționiștii despre cel mai bun moment pentru a mânca desertul. Orice iubitor de dulce ar spune că orice moment este bun, desert să fie, nu-i așa?
Cu cât mănânci desertul mai la începutul zilei cu atât este mai bine, explică nutriționista Sue-Ellen Anderson-Haynes, pentru Huffpost.com. De fapt, consumul de carbohidrați înainte de culcare contribuie la apariția refluxului gastric și a arsurilor stomacale. Acestea din urmă nu te vor lăsa să te odihnești așa cum trebuie.
Sistemul digestiv are nevoie de 1-2 ore pentru a digera carbohidrații. Dacă la cina ai mai consumat și proteine și grăsimi, atunci timpul va fi și mai lung. Chiar și desertul fără alte preparate are aceste efecte. Majoritatea dulciurilor conțin unt, lapte sau ouă care sunt bogate în proteine și grăsimi.
Cel mai bun moment pentru a mânca desertul
Dacă se întâmplă să fie o aniversare târzie sau un eveniment, iar desertul vine ultimul, târziu în noapte, îl poți consuma. Aceasta este părerea dieteticianul Alissa Rumsey. „Poți mânca dulce oricând vrei pe parcursul zilei. Dacă organismul îți cere acest lucru atunci este bine să îi oferi. Sunt persoane care pe parcursul zilei își impun să nu mănânce nimic dulce, iar seara își pierd controlul”, explică ea.
Un alt nutriționist, Kimberley Rose-Francis, spune că e mai bine să mănânci o cantitate mică de desert decât să rămâi cu gândul că nu ai făcut-o. Acest lucru nu este deloc bun pentru sănătatea psihică. Regulile foarte stricte pot face ca după o perioadă să faci excese. Ele sunt de fapt răspunzătoare pentru starea de vinovăție, ceea ce va duce la anxietate și alte stări neplăcute.
În cazul în care vrei să controlezi cantitatea de zahăr din desert, atunci poți apela la această plăcintă cu mere, fără zahăr. Cu siguranță va deveni desertul de care nu te mai saturi.
Regula de 20 de minute
Potrivit unei cercetări, creierul are nevoie de 20 de minute pentru a înregistra informația legată de senzația de sațietate. Așa că, înainte de comanda încă o porție de mâncare sau de a cere și desert, e recomandat să mai așteapți puțin.
Stomacul are nevoie de ceva timp pentru a comunica cu creierul, așa că trebuie să ai răbdare înainte de a te decide ce urmează să faci. Dacă în mod constant te simți plin după ce mănânci și desert poate ar trebui să aștepți 10-15 minute înainte de a te răsfăța cu ceva dulce.
Diferența dintre a mânca de foame și a mânca de plăcere
Ideal ar fi ca atunci când mănânci, în special ceva dulce, să o faci foarte conștient, fără să fii distrasă de televizor sau alte device-uri. Este de preferat să mesteci încet și să fii atentă la mesajele pe care ți le transmite corpul. În felul acesta vei știi dacă ai sau nu nevoie și de desert.
Chiar dacă ai așteptat 20 de minute și creierul ți-a spus că ești deja sătulă, parcă tot simți că mai este puțin loc și pentru desert. Acest lucru se întâmplă pentru că avem două moduri prin care ne controlăm modul în care mâncăm. Primul este prin homeostază care cere să mânânci atunci când îți este cu adevărat foame. Cel de-al doilea mod este cel hedonic care te face să mânânci de plăcere.
Faptul că după cină mai cotrobăi prin dulap după ceva dulce poate fi un semn că nu ai fost satisfăcută de ceea ce ai mâncat. Poate ai o dietă prea restrictivă sau prea puțin diversificată și e cazul să iei măsuri.
Concluzia este că cel mai bun moment pentru a mânca desertul este atunci când simți că acesta nu îți face rău.