Cel mai bun moment pentru a mânca desertul. Iată ce spun experții despre pofta de dulce

După o cină copioasă cu prietenii și familia vine și momentul cel mai plăcut. Apare la masă desertul și te întrebi dacă e bine sau nu să-l mănânci. Iată ce spun nutriționiștii despre cel mai bun moment pentru a mânca desertul. Orice iubitor de dulce ar spune că orice moment este bun, desert să fie, nu-i așa?

Publicat: 9 iulie 2022, 06:57
O femeie care privește la o farfurie cu desert, seara, înainte de culcare
Cu cât mănânci desertul mai la începutul zilei cu atât este mai bine / Shutterstock

Cu cât mănânci desertul mai la începutul zilei cu atât este mai bine, explică nutriționista Sue-Ellen Anderson-Haynes, pentru Huffpost.com. De fapt, consumul de carbohidrați înainte de culcare contribuie la apariția refluxului gastric și a arsurilor stomacale. Acestea din urmă nu te vor lăsa să te odihnești așa cum trebuie.

Sistemul digestiv are nevoie de 1-2 ore pentru a digera carbohidrații. Dacă la cina ai mai consumat și proteine și grăsimi, atunci timpul va fi și mai lung. Chiar și desertul fără alte preparate are aceste efecte. Majoritatea dulciurilor conțin unt, lapte sau ouă care sunt bogate în proteine și grăsimi.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai bun moment pentru a mânca desertul

Dacă se întâmplă să fie o aniversare târzie sau un eveniment, iar desertul vine ultimul, târziu în noapte, îl poți consuma. Aceasta este părerea dieteticianul Alissa Rumsey. “Poți mânca dulce oricând vrei pe parcursul zilei. Dacă organismul îți cere acest lucru atunci este bine să îi oferi. Sunt persoane care pe parcursul zilei își impun să nu mănânce nimic dulce, iar seara își pierd controlul”, explică ea.

Un alt nutriționist, Kimberley Rose-Francis, spune că e mai bine să mănânci o cantitate mică de desert decât să rămâi cu gândul că nu ai făcut-o. Acest lucru nu este deloc bun pentru sănătatea psihică. Regulile foarte stricte pot face ca după o perioadă să faci excese. Ele sunt de fapt răspunzătoare pentru starea de vinovăție, ceea ce va duce la anxietate și alte stări neplăcute.

În cazul în care vrei să controlezi cantitatea de zahăr din desert, atunci poți apela la această plăcintă cu mere, fără zahăr. Cu siguranță va deveni desertul de care nu te mai saturi.

Regula de 20 de minute

Potrivit unei cercetări, creierul are nevoie de 20 de minute pentru a înregistra informația legată de senzația de sațietate. Așa că, înainte de comanda încă o porție de mâncare sau de a cere și desert, e recomandat să mai așteapți puțin.

Stomacul are nevoie de ceva timp pentru a comunica cu creierul, așa că trebuie să ai răbdare înainte de a te decide ce urmează să faci. Dacă în mod constant te simți plin după ce mănânci și desert poate ar trebui să aștepți 10-15 minute înainte de a te răsfăța cu ceva dulce.

Diferența dintre a mânca de foame și a mânca de plăcere

Ideal ar fi ca atunci când mănânci, în special ceva dulce, să o faci foarte conștient, fără să fii distrasă de televizor sau alte device-uri. Este de preferat să mesteci încet și să fii atentă la mesajele pe care ți le transmite corpul. În felul acesta vei știi dacă ai sau nu nevoie și de desert.

Chiar dacă ai așteptat 20 de minute și creierul ți-a spus că ești deja sătulă, parcă tot simți că mai este puțin loc și pentru desert. Acest lucru se întâmplă pentru că avem două moduri prin care ne controlăm modul în care mâncăm. Primul este prin homeostază care cere să mânânci atunci când îți este cu adevărat foame. Cel de-al doilea mod este cel hedonic care te face să mânânci de plăcere.

Faptul că după cină mai cotrobăi prin dulap după ceva dulce poate fi un semn că nu ai fost satisfăcută de ceea ce ai mâncat. Poate ai o dietă prea restrictivă sau prea puțin diversificată și e cazul să iei măsuri.

Concluzia este că cel mai bun moment pentru a mânca desertul este atunci când simți că acesta nu îți face rău.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
arsura de congelator
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
pilaf sârbesc cu legume
09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
19 noiembrie, 05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
18 noiembrie, 07:28
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
18 noiembrie, 06:59
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Surse: Armele și lansatoarele de rachete descoperite în Vama Albiţa urmau să ajungă în Israel
Surse: Armele și lansatoarele de rachete descoperite în Vama Albiţa urmau să ajungă în Israel
Surse: Armele și lansatoarele de rachete descoperite în Vama Albiţa urmau să ajungă în Israel
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
închide