8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală

Carnea de origine vegetală este din ce în ce mai consumată la nivel global. Analiștii spun că va ajunge la o cotă de piață de aproape 8% până în 2030. Este consumată de vegetarieni, de persoanele care țin post sau de cei care vor să limiteze aportul de proteină din sursă animală. Iată 8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală.

Carnea de origine vegetală aranjată pe două platouri gri
Carnea de origine vegetală are nevoie de condimente și grăsime pentru a avea textura și gustul potrivit / Shutterstock

Carnea vegetală se obține din mazăre, soia, grâu sau alte tipuri de proteine vegetale. Variantele din care poți alege sunt multe, însă trebuie să alegi modul corect de preparare pentru a te bucura cu adevărat de aceasta. De multe ori cei care aleg să consume carne vegetală se plâng că nu are o textură prea plăcută sau că nu are niciun gust. Acest lucru se întâmplă doar pentru că nu au gătit-o așa cum trebuie.

Iată ce reguli trebuie să urmezi pentru a găti corect carnea vegetală

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală

Înainte de a cumpăra orice fel de carne vegetală trebuie să te gândești ce vrei să gătești. De cele mai multe ori carnea vegetală tocată este potrivită pentru chiftele, burgeri sau alte preparate pe care le-ai prepara în mod normal cu carne clasică.

Citește cu atenție indicațiile date de producător pe ambalaj și urmează instrucțiunile.

Lasă carnea la marinat

Unele produse vin deja condimentate, altele au nevoie de puțin ajutor din partea ta pentru a-și evidenția potențialul. Poți marina carnea vegetală pentru că majoritatea au capacitatea de a absorbi condimentele și aromele eliberate de acestea. Află mai multe despre condimentele esențiale pentru preparate gustoase.

Marinarea are rolul de a frăgezi, aroma și crește gradul de hidratare al cărnii. Oțetul sau laptele bătut au rolul de a frăgezi, dar și de a potența aromelor celorlalte ingrediente. De asemenea, este util să adaugi și puțin ulei pentru a evita lipirea cărnii de vasul în care este gătită.

Nu uita de condimente și ierburi aromatice. Dacă vrei, de exemplu, să dai preparatului tău o aromă de pește pune pastă miso, zeamă de lămâie și alge marine.

Orice fel de marinadă ai alege trebuie să lași carnea minimum 30 de minune, ideal peste noapte. Folosește vase ceramice îl locul celor metalice pentru a nu influența în rău gustul final al preparatului.

Sigilează carnea

Carnea vegetală va avea un gust mai bun dacă o ”sigilezi” înainte de a o găti. Acest lucru înseamnă să o tragi la tigaie câteva minute până când devine maronie.

Pentru acest tip de proteină cele mai potrivite sunt tigăile de fontă care rețin și distribuie uniform căldura. Așteaptă să se încingă perfect și apoi pune carnea.

Asezonează bine carnea vegetală

Ca în cazul oricărui alt aliment și carnea vegetală are nevoie de asezonare corespunzătoare. Doar că trebuie să fii atentă pentru că multe dintre produsele de acest tip au deja sare adăugată din timpul procesului de fabricație.

Citește cu atenție lista de ingrediente pentru a vedea ce cantitate a folosit producătorul. Oricum, ideal este să pui cu un sfert mai puțin decât ai pune în cazul unui preparat cu carne de origine animală.

Folosește condimente afumate

Dacă vrei să îi dai cărnii vegetale o aromă de barbeque atunci poți încerca să folosești paprika afumată sau sare afumată. De asemenea, chimenul dă note ușoare de afumat atunci când este folosit pentru a condimenta carnea. Mai poți să glazurezi carnea cu melasă sau cu fum lichid. Apoi o prepari pe grătar cu foc sau electric, depinde ce ai la îndemână.

Folosește sosuri

Un sos bun poate să salveze un preparat mediocru. Alege sosurile clasice cum sunt teriyaki, salsa, marinara, maioneză, ketchup. Cea mai sigură variantă este să folosești același tip de sos pe care l-ai folosi pentru varianta din carne de origine animală a preparatului.

Nu uita de grăsime

Carnea de origine animală nu are nevoie de obicei de altă grăsime pentru a se găti, însă pentru cea de origine vegetală vei avea nevoie de ulei. Indiferent de metoda de preparare aleasă folosește ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui. Încearcă și rețeta de pâine cu ulei de măsline.

Nu doar că nu se va lipi de vas, dar va elibera mai multe arome, iar textura preparatului va fi mult mai plăcută.

Nu o găti prea mult

Una dintre cele mai mari provocări ale producătorilor de carne vegetală este să reproducă textura cărnii de de origine animală. Indiferent de proporția în care ei au reușit sau nu acest lucru trebuie să ții cont că va avea nevoie de mult mai puțin timp pentru gătit. Dacă o vei ține prea mult pe foc va deveni foarte uscată chiar dacă ai marinat-o suficient.

Citește și
CELE MAI CITITE
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
chec cu mere
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
baharat
05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
05:45
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
brânză congelată
12 decembrie, 05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
12 decembrie, 05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
12 decembrie, 05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Răsturnare de situaţie în cazul morţii Rodicăi Stănoiu. Iubitul cu 50 de ani mai tânăr, în vizorul Parchetului
Răsturnare de situaţie în cazul morţii Rodicăi Stănoiu. Iubitul cu 50 de ani mai tânăr, în vizorul Parchetului
Răsturnare de situaţie în cazul morţii Rodicăi Stănoiu. Iubitul cu 50 de ani mai tânăr, în vizorul Parchetului
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Horoscop zilnic 14 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 14 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 14 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura

Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
închide