8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
Carnea de origine vegetală este din ce în ce mai consumată la nivel global. Analiștii spun că va ajunge la o cotă de piață de aproape 8% până în 2030. Este consumată de vegetarieni, de persoanele care țin post sau de cei care vor să limiteze aportul de proteină din sursă animală. Iată 8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală.
Carnea vegetală se obține din mazăre, soia, grâu sau alte tipuri de proteine vegetale. Variantele din care poți alege sunt multe, însă trebuie să alegi modul corect de preparare pentru a te bucura cu adevărat de aceasta. De multe ori cei care aleg să consume carne vegetală se plâng că nu are o textură prea plăcută sau că nu are niciun gust. Acest lucru se întâmplă doar pentru că nu au gătit-o așa cum trebuie.
Iată ce reguli trebuie să urmezi pentru a găti corect carnea vegetală
Sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
Înainte de a cumpăra orice fel de carne vegetală trebuie să te gândești ce vrei să gătești. De cele mai multe ori carnea vegetală tocată este potrivită pentru chiftele, burgeri sau alte preparate pe care le-ai prepara în mod normal cu carne clasică.
Citește cu atenție indicațiile date de producător pe ambalaj și urmează instrucțiunile.
Lasă carnea la marinat
Unele produse vin deja condimentate, altele au nevoie de puțin ajutor din partea ta pentru a-și evidenția potențialul. Poți marina carnea vegetală pentru că majoritatea au capacitatea de a absorbi condimentele și aromele eliberate de acestea. Află mai multe despre condimentele esențiale pentru preparate gustoase.
Marinarea are rolul de a frăgezi, aroma și crește gradul de hidratare al cărnii. Oțetul sau laptele bătut au rolul de a frăgezi, dar și de a potența aromelor celorlalte ingrediente. De asemenea, este util să adaugi și puțin ulei pentru a evita lipirea cărnii de vasul în care este gătită.
Nu uita de condimente și ierburi aromatice. Dacă vrei, de exemplu, să dai preparatului tău o aromă de pește pune pastă miso, zeamă de lămâie și alge marine.
Orice fel de marinadă ai alege trebuie să lași carnea minimum 30 de minune, ideal peste noapte. Folosește vase ceramice îl locul celor metalice pentru a nu influența în rău gustul final al preparatului.
Sigilează carnea
Carnea vegetală va avea un gust mai bun dacă o ”sigilezi” înainte de a o găti. Acest lucru înseamnă să o tragi la tigaie câteva minute până când devine maronie.
Pentru acest tip de proteină cele mai potrivite sunt tigăile de fontă care rețin și distribuie uniform căldura. Așteaptă să se încingă perfect și apoi pune carnea.
Asezonează bine carnea vegetală
Ca în cazul oricărui alt aliment și carnea vegetală are nevoie de asezonare corespunzătoare. Doar că trebuie să fii atentă pentru că multe dintre produsele de acest tip au deja sare adăugată din timpul procesului de fabricație.
Citește cu atenție lista de ingrediente pentru a vedea ce cantitate a folosit producătorul. Oricum, ideal este să pui cu un sfert mai puțin decât ai pune în cazul unui preparat cu carne de origine animală.
Folosește condimente afumate
Dacă vrei să îi dai cărnii vegetale o aromă de barbeque atunci poți încerca să folosești paprika afumată sau sare afumată. De asemenea, chimenul dă note ușoare de afumat atunci când este folosit pentru a condimenta carnea. Mai poți să glazurezi carnea cu melasă sau cu fum lichid. Apoi o prepari pe grătar cu foc sau electric, depinde ce ai la îndemână.
Folosește sosuri
Un sos bun poate să salveze un preparat mediocru. Alege sosurile clasice cum sunt teriyaki, salsa, marinara, maioneză, ketchup. Cea mai sigură variantă este să folosești același tip de sos pe care l-ai folosi pentru varianta din carne de origine animală a preparatului.
Nu uita de grăsime
Carnea de origine animală nu are nevoie de obicei de altă grăsime pentru a se găti, însă pentru cea de origine vegetală vei avea nevoie de ulei. Indiferent de metoda de preparare aleasă folosește ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui. Încearcă și rețeta de pâine cu ulei de măsline.
Nu doar că nu se va lipi de vas, dar va elibera mai multe arome, iar textura preparatului va fi mult mai plăcută.
Nu o găti prea mult
Una dintre cele mai mari provocări ale producătorilor de carne vegetală este să reproducă textura cărnii de de origine animală. Indiferent de proporția în care ei au reușit sau nu acest lucru trebuie să ții cont că va avea nevoie de mult mai puțin timp pentru gătit. Dacă o vei ține prea mult pe foc va deveni foarte uscată chiar dacă ai marinat-o suficient.