8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală

Carnea de origine vegetală este din ce în ce mai consumată la nivel global. Analiștii spun că va ajunge la o cotă de piață de aproape 8% până în 2030. Este consumată de vegetarieni, de persoanele care țin post sau de cei care vor să limiteze aportul de proteină din sursă animală. Iată 8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală.

Carnea de origine vegetală aranjată pe două platouri gri
Carnea de origine vegetală are nevoie de condimente și grăsime pentru a avea textura și gustul potrivit / Shutterstock

Carnea vegetală se obține din mazăre, soia, grâu sau alte tipuri de proteine vegetale. Variantele din care poți alege sunt multe, însă trebuie să alegi modul corect de preparare pentru a te bucura cu adevărat de aceasta. De multe ori cei care aleg să consume carne vegetală se plâng că nu are o textură prea plăcută sau că nu are niciun gust. Acest lucru se întâmplă doar pentru că nu au gătit-o așa cum trebuie.

Iată ce reguli trebuie să urmezi pentru a găti corect carnea vegetală

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală

Înainte de a cumpăra orice fel de carne vegetală trebuie să te gândești ce vrei să gătești. De cele mai multe ori carnea vegetală tocată este potrivită pentru chiftele, burgeri sau alte preparate pe care le-ai prepara în mod normal cu carne clasică.

Citește cu atenție indicațiile date de producător pe ambalaj și urmează instrucțiunile.

Lasă carnea la marinat

Unele produse vin deja condimentate, altele au nevoie de puțin ajutor din partea ta pentru a-și evidenția potențialul. Poți marina carnea vegetală pentru că majoritatea au capacitatea de a absorbi condimentele și aromele eliberate de acestea. Află mai multe despre condimentele esențiale pentru preparate gustoase.

Marinarea are rolul de a frăgezi, aroma și crește gradul de hidratare al cărnii. Oțetul sau laptele bătut au rolul de a frăgezi, dar și de a potența aromelor celorlalte ingrediente. De asemenea, este util să adaugi și puțin ulei pentru a evita lipirea cărnii de vasul în care este gătită.

Nu uita de condimente și ierburi aromatice. Dacă vrei, de exemplu, să dai preparatului tău o aromă de pește pune pastă miso, zeamă de lămâie și alge marine.

Orice fel de marinadă ai alege trebuie să lași carnea minimum 30 de minune, ideal peste noapte. Folosește vase ceramice îl locul celor metalice pentru a nu influența în rău gustul final al preparatului.

Sigilează carnea

Carnea vegetală va avea un gust mai bun dacă o ”sigilezi” înainte de a o găti. Acest lucru înseamnă să o tragi la tigaie câteva minute până când devine maronie.

Pentru acest tip de proteină cele mai potrivite sunt tigăile de fontă care rețin și distribuie uniform căldura. Așteaptă să se încingă perfect și apoi pune carnea.

Asezonează bine carnea vegetală

Ca în cazul oricărui alt aliment și carnea vegetală are nevoie de asezonare corespunzătoare. Doar că trebuie să fii atentă pentru că multe dintre produsele de acest tip au deja sare adăugată din timpul procesului de fabricație.

Citește cu atenție lista de ingrediente pentru a vedea ce cantitate a folosit producătorul. Oricum, ideal este să pui cu un sfert mai puțin decât ai pune în cazul unui preparat cu carne de origine animală.

Folosește condimente afumate

Dacă vrei să îi dai cărnii vegetale o aromă de barbeque atunci poți încerca să folosești paprika afumată sau sare afumată. De asemenea, chimenul dă note ușoare de afumat atunci când este folosit pentru a condimenta carnea. Mai poți să glazurezi carnea cu melasă sau cu fum lichid. Apoi o prepari pe grătar cu foc sau electric, depinde ce ai la îndemână.

Folosește sosuri

Un sos bun poate să salveze un preparat mediocru. Alege sosurile clasice cum sunt teriyaki, salsa, marinara, maioneză, ketchup. Cea mai sigură variantă este să folosești același tip de sos pe care l-ai folosi pentru varianta din carne de origine animală a preparatului.

Nu uita de grăsime

Carnea de origine animală nu are nevoie de obicei de altă grăsime pentru a se găti, însă pentru cea de origine vegetală vei avea nevoie de ulei. Indiferent de metoda de preparare aleasă folosește ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui. Încearcă și rețeta de pâine cu ulei de măsline.

Nu doar că nu se va lipi de vas, dar va elibera mai multe arome, iar textura preparatului va fi mult mai plăcută.

Nu o găti prea mult

Una dintre cele mai mari provocări ale producătorilor de carne vegetală este să reproducă textura cărnii de de origine animală. Indiferent de proporția în care ei au reușit sau nu acest lucru trebuie să ții cont că va avea nevoie de mult mai puțin timp pentru gătit. Dacă o vei ține prea mult pe foc va deveni foarte uscată chiar dacă ai marinat-o suficient.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
anghinarea
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
pilaf sârbesc cu legume
09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
19 noiembrie, 05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
18 noiembrie, 07:28
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
18 noiembrie, 06:59
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Surse: Armele și lansatoarele de rachete descoperite în Vama Albiţa urmau să ajungă în Israel
Surse: Armele și lansatoarele de rachete descoperite în Vama Albiţa urmau să ajungă în Israel
Surse: Armele și lansatoarele de rachete descoperite în Vama Albiţa urmau să ajungă în Israel
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
închide