8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală

Carnea de origine vegetală este din ce în ce mai consumată la nivel global. Analiștii spun că va ajunge la o cotă de piață de aproape 8% până în 2030. Este consumată de vegetarieni, de persoanele care țin post sau de cei care vor să limiteze aportul de proteină din sursă animală. Iată 8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală.

Carnea de origine vegetală aranjată pe două platouri gri
Carnea de origine vegetală are nevoie de condimente și grăsime pentru a avea textura și gustul potrivit / Shutterstock

Carnea vegetală se obține din mazăre, soia, grâu sau alte tipuri de proteine vegetale. Variantele din care poți alege sunt multe, însă trebuie să alegi modul corect de preparare pentru a te bucura cu adevărat de aceasta. De multe ori cei care aleg să consume carne vegetală se plâng că nu are o textură prea plăcută sau că nu are niciun gust. Acest lucru se întâmplă doar pentru că nu au gătit-o așa cum trebuie.

Iată ce reguli trebuie să urmezi pentru a găti corect carnea vegetală

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală

Înainte de a cumpăra orice fel de carne vegetală trebuie să te gândești ce vrei să gătești. De cele mai multe ori carnea vegetală tocată este potrivită pentru chiftele, burgeri sau alte preparate pe care le-ai prepara în mod normal cu carne clasică.

Citește cu atenție indicațiile date de producător pe ambalaj și urmează instrucțiunile.

Lasă carnea la marinat

Unele produse vin deja condimentate, altele au nevoie de puțin ajutor din partea ta pentru a-și evidenția potențialul. Poți marina carnea vegetală pentru că majoritatea au capacitatea de a absorbi condimentele și aromele eliberate de acestea. Află mai multe despre condimentele esențiale pentru preparate gustoase.

Marinarea are rolul de a frăgezi, aroma și crește gradul de hidratare al cărnii. Oțetul sau laptele bătut au rolul de a frăgezi, dar și de a potența aromelor celorlalte ingrediente. De asemenea, este util să adaugi și puțin ulei pentru a evita lipirea cărnii de vasul în care este gătită.

Nu uita de condimente și ierburi aromatice. Dacă vrei, de exemplu, să dai preparatului tău o aromă de pește pune pastă miso, zeamă de lămâie și alge marine.

Orice fel de marinadă ai alege trebuie să lași carnea minimum 30 de minune, ideal peste noapte. Folosește vase ceramice îl locul celor metalice pentru a nu influența în rău gustul final al preparatului.

Sigilează carnea

Carnea vegetală va avea un gust mai bun dacă o ”sigilezi” înainte de a o găti. Acest lucru înseamnă să o tragi la tigaie câteva minute până când devine maronie.

Pentru acest tip de proteină cele mai potrivite sunt tigăile de fontă care rețin și distribuie uniform căldura. Așteaptă să se încingă perfect și apoi pune carnea.

Asezonează bine carnea vegetală

Ca în cazul oricărui alt aliment și carnea vegetală are nevoie de asezonare corespunzătoare. Doar că trebuie să fii atentă pentru că multe dintre produsele de acest tip au deja sare adăugată din timpul procesului de fabricație.

Citește cu atenție lista de ingrediente pentru a vedea ce cantitate a folosit producătorul. Oricum, ideal este să pui cu un sfert mai puțin decât ai pune în cazul unui preparat cu carne de origine animală.

Folosește condimente afumate

Dacă vrei să îi dai cărnii vegetale o aromă de barbeque atunci poți încerca să folosești paprika afumată sau sare afumată. De asemenea, chimenul dă note ușoare de afumat atunci când este folosit pentru a condimenta carnea. Mai poți să glazurezi carnea cu melasă sau cu fum lichid. Apoi o prepari pe grătar cu foc sau electric, depinde ce ai la îndemână.

Folosește sosuri

Un sos bun poate să salveze un preparat mediocru. Alege sosurile clasice cum sunt teriyaki, salsa, marinara, maioneză, ketchup. Cea mai sigură variantă este să folosești același tip de sos pe care l-ai folosi pentru varianta din carne de origine animală a preparatului.

Nu uita de grăsime

Carnea de origine animală nu are nevoie de obicei de altă grăsime pentru a se găti, însă pentru cea de origine vegetală vei avea nevoie de ulei. Indiferent de metoda de preparare aleasă folosește ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui. Încearcă și rețeta de pâine cu ulei de măsline.

Nu doar că nu se va lipi de vas, dar va elibera mai multe arome, iar textura preparatului va fi mult mai plăcută.

Nu o găti prea mult

Una dintre cele mai mari provocări ale producătorilor de carne vegetală este să reproducă textura cărnii de de origine animală. Indiferent de proporția în care ei au reușit sau nu acest lucru trebuie să ții cont că va avea nevoie de mult mai puțin timp pentru gătit. Dacă o vei ține prea mult pe foc va deveni foarte uscată chiar dacă ai marinat-o suficient.

Citește și
CELE MAI CITITE
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Murături asortate în saramură
Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă
Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
cartofi copți crocanți
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
anghinarea
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pumpkin Spice Latte
7 noiembrie, 06:51
Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume în bol negru cu lingură, doi morcovi și pătrunjel verde
7 noiembrie, 06:20
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne
Trei clătite cu dovleac în aluat rulate pe farfurie, cuțit și furculiță, o ceașcă cu cafea, un recipient cu miere, dovleac, și batoane de scorțișoară
7 noiembrie, 05:21
Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta în bol, alături de o rodie secționată, furculițe, o sosieră și un pahar
6 noiembrie, 06:51
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta
ceapă roșie murată
6 noiembrie, 05:18
Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă
Tartă cu legume spiralate porționată
6 noiembrie, 05:06
Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt pe platou și în bol
5 noiembrie, 06:34
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată
5 noiembrie, 05:47
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Sfeclă la borcan pentru iarnă. O rețetă clasică, simplă și plină de culoare
Sfeclă la borcan pentru iarnă. O rețetă clasică, simplă și plină de culoare
Sfeclă la borcan pentru iarnă. O rețetă clasică, simplă și plină de culoare
EXCLUSIV. Mărturia şoferului implicat în accidentul sinistru din Bucureşti: Angajaţii STB au slăbit cablul
EXCLUSIV. Mărturia şoferului implicat în accidentul sinistru din Bucureşti: Angajaţii STB au slăbit cablul
EXCLUSIV. Mărturia şoferului implicat în accidentul sinistru din Bucureşti: Angajaţii STB au slăbit cablul
Dieta incredibilă pe care o ţine femeia celebră de 76 de ani care arată ca o adolescentă pentru a se menţine în formă
Dieta incredibilă pe care o ţine femeia celebră de 76 de ani care arată ca o adolescentă pentru a se menţine în formă
Dieta incredibilă pe care o ţine femeia celebră de 76 de ani care arată ca o adolescentă pentru a se menţine în formă
Cu ce s-a ocupat Joseph Adam când a venit pentru prima oară în România. Din ce făcea bani: A fost primul meu scop
Cu ce s-a ocupat Joseph Adam când a venit pentru prima oară în România. Din ce făcea bani: „A fost primul meu scop”
Cu ce s-a ocupat Joseph Adam când a venit pentru prima oară în România. Din ce făcea bani: „A fost primul meu scop”
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Cheesecake cu dovleac și biscuiți digestivi cu scorțișoară
Cheesecake cu dovleac și biscuiți digestivi cu scorțișoară
Cheesecake cu dovleac și biscuiți digestivi cu scorțișoară
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
fresh
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta

Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta

Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta

Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat

Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat

Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă

Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă

Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare

Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare

Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă

Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă
închide