8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală

Carnea de origine vegetală este din ce în ce mai consumată la nivel global. Analiștii spun că va ajunge la o cotă de piață de aproape 8% până în 2030. Este consumată de vegetarieni, de persoanele care țin post sau de cei care vor să limiteze aportul de proteină din sursă animală. Iată 8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală.

Carnea de origine vegetală aranjată pe două platouri gri
Carnea de origine vegetală are nevoie de condimente și grăsime pentru a avea textura și gustul potrivit / Shutterstock

Carnea vegetală se obține din mazăre, soia, grâu sau alte tipuri de proteine vegetale. Variantele din care poți alege sunt multe, însă trebuie să alegi modul corect de preparare pentru a te bucura cu adevărat de aceasta. De multe ori cei care aleg să consume carne vegetală se plâng că nu are o textură prea plăcută sau că nu are niciun gust. Acest lucru se întâmplă doar pentru că nu au gătit-o așa cum trebuie.

Iată ce reguli trebuie să urmezi pentru a găti corect carnea vegetală

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală

Înainte de a cumpăra orice fel de carne vegetală trebuie să te gândești ce vrei să gătești. De cele mai multe ori carnea vegetală tocată este potrivită pentru chiftele, burgeri sau alte preparate pe care le-ai prepara în mod normal cu carne clasică.

Citește cu atenție indicațiile date de producător pe ambalaj și urmează instrucțiunile.

Lasă carnea la marinat

Unele produse vin deja condimentate, altele au nevoie de puțin ajutor din partea ta pentru a-și evidenția potențialul. Poți marina carnea vegetală pentru că majoritatea au capacitatea de a absorbi condimentele și aromele eliberate de acestea. Află mai multe despre condimentele esențiale pentru preparate gustoase.

Marinarea are rolul de a frăgezi, aroma și crește gradul de hidratare al cărnii. Oțetul sau laptele bătut au rolul de a frăgezi, dar și de a potența aromelor celorlalte ingrediente. De asemenea, este util să adaugi și puțin ulei pentru a evita lipirea cărnii de vasul în care este gătită.

Nu uita de condimente și ierburi aromatice. Dacă vrei, de exemplu, să dai preparatului tău o aromă de pește pune pastă miso, zeamă de lămâie și alge marine.

Orice fel de marinadă ai alege trebuie să lași carnea minimum 30 de minune, ideal peste noapte. Folosește vase ceramice îl locul celor metalice pentru a nu influența în rău gustul final al preparatului.

Sigilează carnea

Carnea vegetală va avea un gust mai bun dacă o ”sigilezi” înainte de a o găti. Acest lucru înseamnă să o tragi la tigaie câteva minute până când devine maronie.

Pentru acest tip de proteină cele mai potrivite sunt tigăile de fontă care rețin și distribuie uniform căldura. Așteaptă să se încingă perfect și apoi pune carnea.

Asezonează bine carnea vegetală

Ca în cazul oricărui alt aliment și carnea vegetală are nevoie de asezonare corespunzătoare. Doar că trebuie să fii atentă pentru că multe dintre produsele de acest tip au deja sare adăugată din timpul procesului de fabricație.

Citește cu atenție lista de ingrediente pentru a vedea ce cantitate a folosit producătorul. Oricum, ideal este să pui cu un sfert mai puțin decât ai pune în cazul unui preparat cu carne de origine animală.

Folosește condimente afumate

Dacă vrei să îi dai cărnii vegetale o aromă de barbeque atunci poți încerca să folosești paprika afumată sau sare afumată. De asemenea, chimenul dă note ușoare de afumat atunci când este folosit pentru a condimenta carnea. Mai poți să glazurezi carnea cu melasă sau cu fum lichid. Apoi o prepari pe grătar cu foc sau electric, depinde ce ai la îndemână.

Folosește sosuri

Un sos bun poate să salveze un preparat mediocru. Alege sosurile clasice cum sunt teriyaki, salsa, marinara, maioneză, ketchup. Cea mai sigură variantă este să folosești același tip de sos pe care l-ai folosi pentru varianta din carne de origine animală a preparatului.

Nu uita de grăsime

Carnea de origine animală nu are nevoie de obicei de altă grăsime pentru a se găti, însă pentru cea de origine vegetală vei avea nevoie de ulei. Indiferent de metoda de preparare aleasă folosește ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui. Încearcă și rețeta de pâine cu ulei de măsline.

Nu doar că nu se va lipi de vas, dar va elibera mai multe arome, iar textura preparatului va fi mult mai plăcută.

Nu o găti prea mult

Una dintre cele mai mari provocări ale producătorilor de carne vegetală este să reproducă textura cărnii de de origine animală. Indiferent de proporția în care ei au reușit sau nu acest lucru trebuie să ții cont că va avea nevoie de mult mai puțin timp pentru gătit. Dacă o vei ține prea mult pe foc va deveni foarte uscată chiar dacă ai marinat-o suficient.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cu ce se poate înlocui praful de copt
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Carne de curcan
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Mireasa: Confesiuni, sezonul 8. Ce vor face Lavinia și Adin cu banii din marele premiu. În ce vor să investească
Mireasa: Confesiuni, sezonul 8. Ce vor face Lavinia și Adin cu banii din marele premiu. În ce vor să investească
Mireasa: Confesiuni, sezonul 8. Ce vor face Lavinia și Adin cu banii din marele premiu. În ce vor să investească
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
închide