8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală

Carnea de origine vegetală este din ce în ce mai consumată la nivel global. Analiștii spun că va ajunge la o cotă de piață de aproape 8% până în 2030. Este consumată de vegetarieni, de persoanele care țin post sau de cei care vor să limiteze aportul de proteină din sursă animală. Iată 8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală.

Carnea de origine vegetală aranjată pe două platouri gri
Carnea de origine vegetală are nevoie de condimente și grăsime pentru a avea textura și gustul potrivit / Shutterstock

Carnea vegetală se obține din mazăre, soia, grâu sau alte tipuri de proteine vegetale. Variantele din care poți alege sunt multe, însă trebuie să alegi modul corect de preparare pentru a te bucura cu adevărat de aceasta. De multe ori cei care aleg să consume carne vegetală se plâng că nu are o textură prea plăcută sau că nu are niciun gust. Acest lucru se întâmplă doar pentru că nu au gătit-o așa cum trebuie.

Iată ce reguli trebuie să urmezi pentru a găti corect carnea vegetală

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală

Înainte de a cumpăra orice fel de carne vegetală trebuie să te gândești ce vrei să gătești. De cele mai multe ori carnea vegetală tocată este potrivită pentru chiftele, burgeri sau alte preparate pe care le-ai prepara în mod normal cu carne clasică.

Citește cu atenție indicațiile date de producător pe ambalaj și urmează instrucțiunile.

Lasă carnea la marinat

Unele produse vin deja condimentate, altele au nevoie de puțin ajutor din partea ta pentru a-și evidenția potențialul. Poți marina carnea vegetală pentru că majoritatea au capacitatea de a absorbi condimentele și aromele eliberate de acestea. Află mai multe despre condimentele esențiale pentru preparate gustoase.

Marinarea are rolul de a frăgezi, aroma și crește gradul de hidratare al cărnii. Oțetul sau laptele bătut au rolul de a frăgezi, dar și de a potența aromelor celorlalte ingrediente. De asemenea, este util să adaugi și puțin ulei pentru a evita lipirea cărnii de vasul în care este gătită.

Nu uita de condimente și ierburi aromatice. Dacă vrei, de exemplu, să dai preparatului tău o aromă de pește pune pastă miso, zeamă de lămâie și alge marine.

Orice fel de marinadă ai alege trebuie să lași carnea minimum 30 de minune, ideal peste noapte. Folosește vase ceramice îl locul celor metalice pentru a nu influența în rău gustul final al preparatului.

Sigilează carnea

Carnea vegetală va avea un gust mai bun dacă o ”sigilezi” înainte de a o găti. Acest lucru înseamnă să o tragi la tigaie câteva minute până când devine maronie.

Pentru acest tip de proteină cele mai potrivite sunt tigăile de fontă care rețin și distribuie uniform căldura. Așteaptă să se încingă perfect și apoi pune carnea.

Asezonează bine carnea vegetală

Ca în cazul oricărui alt aliment și carnea vegetală are nevoie de asezonare corespunzătoare. Doar că trebuie să fii atentă pentru că multe dintre produsele de acest tip au deja sare adăugată din timpul procesului de fabricație.

Citește cu atenție lista de ingrediente pentru a vedea ce cantitate a folosit producătorul. Oricum, ideal este să pui cu un sfert mai puțin decât ai pune în cazul unui preparat cu carne de origine animală.

Folosește condimente afumate

Dacă vrei să îi dai cărnii vegetale o aromă de barbeque atunci poți încerca să folosești paprika afumată sau sare afumată. De asemenea, chimenul dă note ușoare de afumat atunci când este folosit pentru a condimenta carnea. Mai poți să glazurezi carnea cu melasă sau cu fum lichid. Apoi o prepari pe grătar cu foc sau electric, depinde ce ai la îndemână.

Folosește sosuri

Un sos bun poate să salveze un preparat mediocru. Alege sosurile clasice cum sunt teriyaki, salsa, marinara, maioneză, ketchup. Cea mai sigură variantă este să folosești același tip de sos pe care l-ai folosi pentru varianta din carne de origine animală a preparatului.

Nu uita de grăsime

Carnea de origine animală nu are nevoie de obicei de altă grăsime pentru a se găti, însă pentru cea de origine vegetală vei avea nevoie de ulei. Indiferent de metoda de preparare aleasă folosește ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui. Încearcă și rețeta de pâine cu ulei de măsline.

Nu doar că nu se va lipi de vas, dar va elibera mai multe arome, iar textura preparatului va fi mult mai plăcută.

Nu o găti prea mult

Una dintre cele mai mari provocări ale producătorilor de carne vegetală este să reproducă textura cărnii de de origine animală. Indiferent de proporția în care ei au reușit sau nu acest lucru trebuie să ții cont că va avea nevoie de mult mai puțin timp pentru gătit. Dacă o vei ține prea mult pe foc va deveni foarte uscată chiar dacă ai marinat-o suficient.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere și nuci porționată pe platou și pe două farfurii
Prăjitură de post cu mere și nuci, aromată cu scorțișoară
Prăjitură de post cu mere și nuci, aromată cu scorțișoară
Două porții de plăcintă cu brânză și urzici
Plăcintă cu brânză și urzici. Rețetă pentru gustări delicioase
Plăcintă cu brânză și urzici. Rețetă pentru gustări delicioase
mic dejun care te ajută să scapi de grăsimea de pe burtă
Ce poți mânca la micul dejun dacă vrei să reduci grăsimea abdominală, potrivit unui nutriționist
Ce poți mânca la micul dejun dacă vrei să reduci grăsimea abdominală, potrivit unui nutriționist
Cornulețe de post cu borș în aluat, umplute cu gem de căpșuni așezate pe un tocător de lemn, alături de un bol cu gem
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Ou prăjit în pâine și decorat cu semințe pe o farfurie neagră, alături de felii de bacon crocante
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gălebenușuri de ouă puse într-un castron negru
Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete
Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete
Un bol transparent plin cu smântână
12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese
12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese
Un sufleu pus pe o tăbliță specială de lemn pentru a fi servit
Cum poți să prepari cel mai bun sufleu. Descoperă câteva sfaturi utile
Cum poți să prepari cel mai bun sufleu. Descoperă câteva sfaturi utile
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Micul dejun englezesc pe o farfurie albă
05:29
Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic
gustări sănătoase
05:09
6 gustări bogate în carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase 6 gustări bogate în carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase
Gălebenușuri de ouă puse într-un castron negru
04:54
Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete
Profiterol cu vanilie și ciocolată pe o farfurie albastră
03:31
Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
25 martie, 10:13
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Un bol transparent plin cu smântână
25 martie, 07:42
12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese 12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese
Ingrediente pentru rețete keto pentru cină
25 martie, 06:38
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
băuturi pe care nu trebuie să le comanzi în timp ce sunt pregătite de un barman
25 martie, 06:32
10 băuturi pe care nu e recomandat să le comanzi într-un local. La ce să fii atentă data viitoare când mergi în oraș 10 băuturi pe care nu e recomandat să le comanzi într-un local. La ce să fii atentă data viitoare când mergi în oraș
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
1
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncarea de cartofi poate fi foarte gustoasă și sățioasă, chiar și fără ingrediente de origine animală. Cu puțină creativitate și atenție la detalii, mâncarea de cartofi de post poate fi o...
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
2
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Rețeta de ficăței de pui cu ceapă este ușor de preparat. Vei obține un preparat savuros și hrănitor, perfect pentru o cină rapidă în timpul săptămânii. Poți, de asemenea, să adaugi...
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
3
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Pentru că ouăle ochiuri sunt printre cele mai populare alimente pentru micul dejun, încearcă-le și preparate altfel. Îți recomandăm o rețetă de ouă prăjite în pâine. Pâinea toast feliată este cea...
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
4
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Pentru că a început postul și sunt la mare căutare rețetele de dulciuri de post, îți oferim mai jos o rețetă de cornulețe de post cu borș în aluat și umplute...
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
5
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
De sute de ani oamenii au conservat fructele pentru a se bucura de ele pe tot parcursul anului. Au fost uscate, transformate în dulceață sau compot, murate sau congelate, atunci când...
Parteneri
Zodii care nu suportă nedreptatea. Sunt persoane răzbunătoare, dar corecte
Zodii care nu suportă nedreptatea. Sunt persoane răzbunătoare, dar corecte
Zodii care nu suportă nedreptatea. Sunt persoane răzbunătoare, dar corecte
O fostă studentă la Medicină îşi strigă revolta după uciderea Andreei: Mirel..cuiva îi vei ieși în cale. Abia aștept
O fostă studentă la Medicină îşi strigă revolta după uciderea Andreei: "Mirel..cuiva îi vei ieși în cale. Abia aștept"
O fostă studentă la Medicină îşi strigă revolta după uciderea Andreei: "Mirel..cuiva îi vei ieși în cale. Abia aștept"
Femeia cu care George Nicolescu a trăit o poveste de dragoste incredibilă. A cunoscut-o când avea 18 ani şi n-a văzut-o niciodată
Femeia cu care George Nicolescu a trăit o poveste de dragoste incredibilă. A cunoscut-o când avea 18 ani şi n-a văzut-o niciodată
Femeia cu care George Nicolescu a trăit o poveste de dragoste incredibilă. A cunoscut-o când avea 18 ani şi n-a văzut-o niciodată
Ianca Simion, apariție superbă într-o ținută cu spatele gol. Cât de bine arată fiica lui Răzvan Simion
Ianca Simion, apariție superbă într-o ținută cu spatele gol. Cât de bine arată fiica lui Răzvan Simion
Ianca Simion, apariție superbă într-o ținută cu spatele gol. Cât de bine arată fiica lui Răzvan Simion
Văduvul actriței Edith González a publicat o fotografie cu actuala sa parteneră. Lorenzo Lazo locuiește cu Luz Blanchet și copiii ei
Văduvul actriței Edith González a publicat o fotografie cu actuala sa parteneră. Lorenzo Lazo locuiește cu Luz Blanchet și copiii ei
Văduvul actriței Edith González a publicat o fotografie cu actuala sa parteneră. Lorenzo Lazo locuiește cu Luz Blanchet și copiii ei
Înșelăciunea care îți poate goli conturile doar cu un apel sau SMS. Cum funcționează metoda spoofing
Înșelăciunea care îți poate goli conturile doar cu un apel sau SMS. Cum funcționează metoda spoofing
Înșelăciunea care îți poate goli conturile doar cu un apel sau SMS. Cum funcționează metoda spoofing
Cel mai simplu salam de biscuiți, de post
Cel mai simplu salam de biscuiți, de post
Cel mai simplu salam de biscuiți, de post
Limba geografică: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Limba geografică: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Limba geografică: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Rihanna și-a făcut apariția cu o nouă coafură. Cântăreața este de nerecunoscut
Rihanna și-a făcut apariția cu o nouă coafură. Cântăreața este de nerecunoscut
Rihanna și-a făcut apariția cu o nouă coafură. Cântăreața este de nerecunoscut
Proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce. Cum te poate ajuta acest condiment
Proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce. Cum te poate ajuta acest condiment
Proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce. Cum te poate ajuta acest condiment
fresh
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni

Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni

Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni

Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros

Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană

12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese

12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese

Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii

Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
închide