Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat

Ceaiul este una dintre cele mai vechi băuturi consumate om. La început doar în China Antică exista acest obicei, dar în secolul al XVII-lea a fost adus în Europa. Odată pătruns aici a ajuns și în America și pe toate continentele. Descoperă cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. Poți încerca oricând aceste rețete simple.

tipuri de ceai pentru a face ice tea puse pe o masă
Ice tea se poate face în special din ceai verde și ceai negru / Shutterstock

Pe piață găsești o diversitate mare de ceaiuri, dar cele mai comune sunt ceaiul negru, ceaiul verde, ceaiul alb și cel obținut din infuzii de plante.

Unele dintre acestea se folosesc drept bază pentru ice tea, iar rezultatul este unul extraordinar.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea

De cele mai multe ori se adaugă și diverse amestecuri de fructe, însă unele dintre ele sunt la fel de bune și fără acestea.

De exemplu, unele ceaiuri negre pot avea gust amar atunci când folosite pentru ice tea. Căldura poate masca cu ușurință acest neajuns atunci când băutura este servită fierbinte. Când este băut rece se simte gustul amar se simte destul de puternic dacă nu este amestecat cu fructe sau alte ingrediente.

Iată care sunt cele mai potrivite tipuri de ceai pentru a face ice tea.

Ceai de orz

Ceaiul de orz, cunoscut și sub numele de mugicha în Japonia și boricha în Coreea, este un amestec făcut din orz prăjit fără coajă. Se consumă în Asia de secole, în parte din cauza credinței în proprietățile sale curative. Este asociat cu pierderea în greutate, reglarea nivelului zahărului din sânge și îmbunătățirea digestiei.

Ceaiul de orz are o aromă cu note de nuci și se consumă cel mai des rece. Cu toate acestea, nu este foarte popular în afara Asiei din cauza faptului că necesită destul de multă muncă pentru preparare.

Dacă vrei să îl încerci și nu îl găselti gata prepaat, va trebui să prăjești orzul și gătindu-l până la 20 de minute. După aceea trebuie să se răcească și să îl pui peste gheață, adăugând zahăr sau îndulcitori după gust și condimente, precum cardamomul.

Lapsang souchong

Lapsang souchong este renumit pentru că are un gust afumat foarte puternic. Acest lucru se datorează faptului că, în loc să fie uscate la aer, aceste frunze de ceai sunt uscate cu ajutorul lemnelor de pin.

Așa capătăt o esență naturală de fum, care se activează și mai puternic după procesul de preparare. După ce sunt expuse la fum, frunzele sunt lăsate să se oxideze îndelung pentru a deveni ceai negru.

Toate acestea fac din lapsang souchong un ceai special. Trebuie pregătit așa cum ai face cu oricare alt ceai.

Dacă aroma de fum ți se pare prea puternică, poți să îi adaugi gheață sirop de arțar, piper proaspăt măcinat, suc de lămâie și albuș de ou. Vei obține un ice tea cu adevărat deosebit.

Rooibos

Rooibos este un amestec de plante realizat dintr-o plantă care crește doar în Africa de Sud, deși s-au făcut încercări de adaptare și la clima și solul din alte zone ale lumii.

Acest este și motivul pentru care este unul dintre cele mai speciale ceaiuri, cu o aromă ce nu poate fi replicată. În funcție de amestecul pe care îl ai poate avea note de vanilie, miere, mușcate, caramel sau o combinație între ele.

Rooibos se potrivește bine cu portocalele și alte fructe, iar acest lucru te ajută mai ales dacă nu vrei să folosești zahăr sau îndulcitori.

Pentru a face ice tea, prepară ceaiul rooibos din frunze în apă clocotită timp de aproximativ trei minute. După aceea, tot ce trebuie să faci este să îl lași la frigider până se răcește. Apoi se servește cu gheață cu suc de portocale.

Ceai verde

Ceaiul verde este unul dintre cele mai consumate tipuri de ceai din lume. Aroma sa ierboasă, care poate avea diverse grade la subtilă la intensă, nu este totuși apreciată de toată lumea. Totuși, datorită beneficiilor sale asupra sănătății este ales chiar și de cei cărora nu le place neapărat gustul.

Pe lângă puterea sa antioxidantă și stimularea creierului, studiile au descoperit că ceaiul verde poate îmbunătăți capacitatea organismului de a descompune grăsimile și poate chiar să reducă riscul de a contracta anumite tipuri de cancer.

Ceaiul verde se poate consuma atât cald, cât și rece. Un simplu ice tea din ceai verde cu gheață nu are nevoie de nimic mai mult decât de apă, pliculețe de ceai verde, o portocală, o lămâie și niște miere.

Dacă vrei o combinație mai savuroasă poți folosi și un piure din fructe de pădure și sirop de agave.

Ceai de iasomie

Ceaiul de iasomie este de fapt un amestec de flori de iasomie cu alt tip de ceai. De obicei se folosește ceaiul verde, dar vei găsi și alte variante.

Motivul pentru care îl găsești doar în amestec este pentru că aromă florală foarte puternică și are nevoie de ceva care să o mai domolească.

Când faci ice tea din flori de iasomie aroma rămâne puternică în ciuda efectului de amortizare pe care ar trebui să îl producă gheața. Pentru a-l pregăti nu este nevoie de o tehnică deosebită, ci trebuie să ții cont de ceaiul cu care este în amestec.

De exemplu, este important să folosești apă la o temperatură mai scăzută pentru ceaiul verde decât pentru cel negru. Dacă pui apă clocotită la cel verde îi vei distruge toate proprietățile. 

Ceai alb

Ceaiul alb este foarte delicat pentru că au cel mai scurt timp pentru oxidare. Dacă îți plac aromele foarte intense ar trebui să îl eviți.

Mai mult, este un ceai pentru care prepararea trebuie să fie cât mai simplă. Apa nu trebuie să depășească 80°C pentru ca băutura să își păstreze calitățile.

Mai poți adăuga câteva fructe, însă alege unele care nu au arome care să le copleșească pe cele ale ceaiului. Citricele pot merge bine și cu această băutură, dar ai grijă să nu adaugi cantități prea mari pentru că nu vei mai simți gustul ceaiului.

Chai

În multe limbi, în special în hindi, chai este pur și simplu cuvântul pentru ceai. Chiar și așa, chai este în esență ceai condimentat, dar se poate găsi în multe soiuri diferite.

Din punct de vedere istoric, conținea doar mirodenii, și anume scorțișoară, cardamom, ghimbir și piper negru.

După colonizarea britanică, ceaiul negru a fost adăugat în amestec, iar astăzi majoritatea chai-ului pe care îl găsești la supermarket va fi considerat ceai negru. Adăugarea de lapte și zahăr a fost, de asemenea, rezultatul influenței britanicilor, care, până în prezent, adaugă un strop de lapte la aproape orice ceai negru.

Totuși, poate fi destul de dificil să faci ice tea din chai pentru că trebuie să stea aproximativ 12 ore în apă pentru a-și elibera aromele.

Oolong

Există ceai negru și ceai verde, ceai alb, ceai gri și ceai Ooolong. Acesta este preparat printr-un proces oarecum unic. Pe lângă timpul în care este lăsat să se oxideze, ceaiul oolong  este pus la soare să se usuce, după care capătă celebra sa formă răsucită.

Oolong se potrivește foarte bine cu scorțișoara, atât cald, cât și rece. Se servește atât ca atare, dar este la fel de bun și îndulcit.

Dacă vrei o băutură și mai aromată, poți folosi frunze de ceai în vrac care sunt mai pure și mai proaspete în locul celor la pliculeț. Oolong este un tip de ceai care este deosebit de puternic, iar aroma sa se menține bine la temperaturi mai scăzute.

Ceai Assam

Assam este un tip popular de ceai negru care vine fără alte adaosuri. Este cultivat în regiunea Assam din India și este adesea folosit în ceaiurile englezești pentru micul-dejun sau în amestecuri pentru acesta. Cele mai bune sunt frunzele de ceai vrac, atât pentru ceaiul cald, cât și pentru ice tea.

Assam are o aromă atât de puternică, dar plăcută, încât nu are nevoie de condimente sau alte adaosuri. Pur și simplu prepară ceaiul și lasă-l să se răcească, pune gheață și bea-l.

Poți adăuga și puțin zahăr sau alt îndulcitor natural și câteva picături de lapte. O altă variantă de ice tea cu ceai Assam este să pui puțin suc de afine pentru un ceai cu gheață de vară.

Frunze de ceai thailandez

Ceaiul thailandez este un amestec savuros de ceai negru și condimente, de obicei scorțișoară și cardamom.

Îl poți cumpăra ca produs gata preparat sau, dacă faci ceai cu gheață thailandez, poți folosi orice ceai negru împreună cu propriile condimente. Ceaiul cu gheață thailandez este o băutură rapidă și simplă de preparat.

Trebuie să te asiguri că lași frunzele de ceai timp de 15 minute în apă înainte de a-l strecura și de a adăuga laptele condensat îndulcit și laptele evaporat.

Dacă folosești pliculețe de ceai negru le poți pune în apă fierbinte împreună cu batoane de scorțișoară, păstăi de cardamom, anason stelat, tamarind dulce și zahăr granulat înainte de a le amesteca într-un strop de lapte condensat. 

Matcha

Matcha se găsește de cele mai multe ori sub formă de pudră, așa că se prepară foarte ușor. Pune în blender pudra de matcha, sirop de arțar, apă și caju până la omogenizare. Se toarnă amestecul într-un pahar peste gheață și este gata. 

Pe lângă faptul că este delicioasă, această băutură aduce și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Deși este un tip de ceai verde, matcha conține mai mulți antioxidanți decât frunzele tradiționale datorită diferitelor metode de producție.

Studiile au arătat, de asemenea, că matcha poate stimula funcțiile creierului, cum ar fi atenția, timpul de reacție și memoria.

Muşeţel

Când este prea cald să bei o ceașcă aburindă de ceai de mușețel înainte de culcare, îl poți folosi pentru ice tea.

Poți pur și simplu să îl prepari așa cum ai face de obicei și să-l lași să se răcească înainte de a-l servi cu gheață. Ceaiul rece de mușețel este, de asemenea, o bază excelentă pentru băuturile pe bază de ceai.

Hibiscus

Dacă îți place gustul acrișor, atunci trebuie să bei ceai de hibiscus. Se prepară prin înmuierea florii de hibiscus în apă clocotită și are o consistență densă și o aromă profundă și texturată. Se lasă să se răcească și se servește cu gheață. Când este consumat ca ice tea devine și mai acru, de aceea este nevoie să fie îndulcit.

Ceai de mentă

Există multe modalități de a folosi această plantă proaspătă naturală pentru a te răcori vara. Sub formă de ice tea este delicios. Poate fi consumat atât îndulcit, cât și ca atare, simplu sau cu adaosuri de fructe sau alte tipuri de ceai.

Earl Grey

Aromele ceaiului Earl Grey sunt la fel de puternice în ceaiul cu gheață ca și în cel fierbinte. Bergamota conținută în amestecurile Earl Grey tinde să adauge o aromă minunată de citrice ceaiului tău rece.

De asemenea, se potrivește foarte bine în combinație cu alte ceaiuri cu arome florale sau cu suc de citrice.

Citește și
CELE MAI CITITE
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar, una pe farfurie și trei pe un grătar
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie pe un platou de lemn, cu roșii cherry coapte
Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie
Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
13 august, 10:15
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
13 august, 09:37
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Chec cu mozzarella și șuncă porționat pe farfurie
12 august, 06:29
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
12 august, 05:19
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Alertă de caniculă în 24 de judeţe şi în Capitală. Temperaturile vor ajunge până la 37°C
Alertă de caniculă în 24 de judeţe şi în Capitală. Temperaturile vor ajunge până la 37°C
Alertă de caniculă în 24 de judeţe şi în Capitală. Temperaturile vor ajunge până la 37°C
Cadoul lui Ion Țiriac, scos la vânzare. Decizia neașteptată luată de un campion român
Cadoul lui Ion Țiriac, scos la vânzare. Decizia neașteptată luată de un campion român
Cadoul lui Ion Țiriac, scos la vânzare. Decizia neașteptată luată de un campion român
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil

Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil

Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil

Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb

Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
închide