Chec cu dovlecei și măsline verzi. Un aperitiv cu aromă mediteraneeană
Astăzi avem pentru tine o rețetă savuroasă și ușor mediteraneeană de chec cu dovlecei și măsline verzi. Este perfectă pentru un mic dejun sărat, o gustare consistentă sau chiar ca parte dintr-un platou aperitiv.

Este rețeta unui chec sărat, umed și aromat, cu o textură densă, dar fragedă. Dovlecelul adaugă suculență, iar măslinele verzi aduc acea notă ușor sărată. Este o reinterpretare fină și echilibrată a rețetelor de inspirație provensală. În aceste rețete legumele proaspete și ingredientele cu personalitate se împletesc într-un preparat cu textură moale, umedă și parfum discret de ierburi.
La prima vedere, pare o simplă pâinică sărată, dar o dată ce o felie este tăiată, se dezvăluie interiorul. Acesta conține nuanțe verzi și galbene, punctate de inele de măsline, firimituri de cașcaval topit. Iar totul e străbătut de un parfum cald de ulei, dovlecel copt și de ierburi aromatice.
Este genul de chec cu un miez ușor umed, dar bine legat, care se topește în gură, fără a fi nici sec, nici cleios. Fiecare înghițitură aduce o combinație subtilă de dulce natural (dovlecel), sărat (măsline), cremos (brânză). Totul este învelit într-un aluat aerat, dar consistent. Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această rețetă de chec cu dovlecei și măsline verzi.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea dovlecelului. Rade dovlecelul cu tot cu coajă și presară un praf de sare peste el. Lasă-l într-o sită 10–15 minute, apoi stoarce-l foarte bine cu mâinile. Această etapă este esențială pentru eliminarea apei, împiedicând checul să devină umed în exces.
Cum prepari chec cu dovlecei și măsline verzi
Într-un bol, amestecă ouăle cu laptele și uleiul. Adaugă făina trecută prin sită, amestecată cu praful de copt. Apoi incorporează dovlecelul stors, măslinele, brânza (dacă folosești), ierburile și usturoiul. Potrivește de sare și piper. Compoziția trebuie să fie densă, dar curgătoare.
Descoperă și o rețetă de chec cu morcovi și mere, în varianta de post.
Toarnă compoziția într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt. Nivelează-i ușor suprafața.
Coace checul la 180°C (cuptor preîncălzit) timp de 45–50 de minute, până când e bine crescut și rumenit. Testează cu scobitoarea: trebuie să iasă curată.
Lasă checul să se răcorească în formă 10–15 minute, apoi scoate-l pe un grătar și taie-l când este călduț sau rece.
Pentru diversitate poți înlocui măslinele verzi cu măsline Kalamata, pentru o notă mai intensă.
Poți adăuga în aluat cuburi mici de roșii uscate sau ceapă verde tocată, pentru un plus de gust și culoare.
Dacă vrei să faci deliciosul chec cu dovlecei și măsline verzi mai consistent, adaugă cuburi mici de șuncă presată sau de piept de pui afumat.
Servește checul simplu, ca o gustare sau cu o salată proaspătă de roșii cu busuioc, vara.
Merge tare bine și lângă o supă cremă de legume, toamna sau în pachețelul de picnic, feliat.
Dacă ești în căutare de rețete diverse pentru mese festive, picnicuri sau gustări sărate, mai trece pe lista de preparat și rețeta de chec aperitiv, cu morcovi și mazăre.