Începe cu pregătirea pipotelor și a inimilor care necesită curățare de grăsime, cheaguri de sânge și eventuale impurități. Apoi le clătești foarte bine și le mai lași în apă rece, dar separate. În apa în care vei lăsa pipotele adaugi și o linguriță de sare. Lasă-le în apa sărată pentru aproximativ 30 de minute. Sarea are rolul de a înmuia membrana tare de pe partea inferioară a pipotelor. După acest interval de timp, le clătești cu apă rece și le mai lași 10-15 minute în apă curată. Apoi le scurgi, le ștergi și le tamponezi cu prosoape de hârtie.
Descoperă aici o listă cu sfaturi pentru gătirea perfecta a pipotelor.
Cum prepari delicioasa tocană de pipote și inimi de pui
Când ai pipotele și inimile pregătite, te poți apuca și de pregătirea legumelor. Curăță ceapa și toac-o solzișori, iar morcovul curăță-l și dă-l pe răzătoarea mare. Spală ardeiul, secționează-l în jumătăți și îndepărtează cotorul, nervurile și semințele. Toacă-l mărunt.
Așază o tigaie adâncă sau o cratiță pe flacăra aragazului și pune uleiul la încins. Adaugă pipotele și rumenește-le bine pe toate părțile. Asezonează-le cu puțin piper, fără a mai adăuga și sare. Transferă pipotele în alt vas și acoperă-le.
În tigaia cu ulei adaugă ceapa și călește-o puțin. Apoi adaugă morcovul răzuit și ardeiul tocat mărunt. Călește-le și pe acestea puțin, amestecându-le prin ulei cu o spatulă, să nu se ardă. Apoi adaugă inimile bine scurse și pipotele și acoperă-le cu apă fierbinte. Pune un capac peste cratiță și lasă ingredientele să se prepare la foc de intensitate scăzută pentru aproximativ o oră. Mai adaugă apă fierbinte dacă sosul din cratiță se reduce foarte mult.
Cu 10 minute înainte de a stinge focul, adaugă boiaua de ardei. Potrivește gustul cu sare și piper, iar la final de preparare sau chiar în timpul servirii, poți adăuga și frunze proaspete de pătrunjel.
Poți opta pentru a servi delicioasa tocană de pipote și inimi de pui cu pâine sau cu mămăligă. Îți oferim în acest scop și o rețetă de pâine cu cartofi, inspirată din bucătăria ardelenească.