Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie
Dacă ești nostalgică după mâncărurile cu gust de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciorbă de roșii ca la bunica. Este o rețetă simplă care pune în valoare gustul delicios al roșiilor proaspete, combinate cu alte legume și verdețuri.
Galerie foto
Rețeta este foarte simplă și ușor de preparat. Însă gustul ciorbei va fi optim dacă roșiile folosite sunt de calitate. Ideal ar fi să folosești roșii de grădină, proaspete și sănătoase.
Pe lângă roșii, care reprezintă ponderea ingredientelor în această rețetă, mai ai nevoie de câteva legume simple, condimente și verdețuri proaspete.
Ceapa, morcovii și păstârnacul sunt legumele care completează armonios gustul roșiilor. Iar leușteanul verde va aduce ciorbei o aromă delicioasă și un plus de prospețime. Poți adăuga și pătrunjel sau mărar, dar și 1-2 frunze de busuioc, pentru o aromă deosebită.
Rețetele din copilărie erau foarte apreciate datorită folosirii ingredientelor proaspete și sănătoase. Iar dacă mai târziu, în sezonul rece ți se face poftă de o astfel de ciorbă, o poți prepara cu roșii conservate la borcan, în mod natural. Astfel vei exclude roșiile de pe piață, crescute artificial în sere.
Descoperă aici și o rețetă de roșii în saramură la borcan, conservate pentru iarnă. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată cu listă de ingrediente și pași necesari pentru delicioasa ciorbă de roșii ca la bunica.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea roșiilor care necesită descojire și tocare. Iar pentru a se descoji mai ușor, opărește roșiile pentru 1-2 minute în apă clocotită cu puțină sare. Apoi scurge apa fierbinte, lasă roșiile să se răcorească și descojește-le. Toacă roșiile în cuburi micuțe.
Cum prepari ciorbă de roșii ca la bunica
Curăță ceapa, morcovii, rădăcina de țelină și păstârnacul. Ceapa toac-o mărunt, iar rădăcinoasele le poți să le dai pe răzătoare sau să le toci în cuburi. Clătește lujerii de țelină cu frunze și pătrunjelul verde și scurge-le bine într-o sită.
Aprinde flacăra aragazului la intensitate medie și așază o tigaie deasupra ei. Adaugă uleiul și lasă-l să se încingă, apoi adaugă ceapa.
Călește ceapa pentru un minut, amestecând-o să se pătrundă uniform. Nu o căli în exces, ci doar atât cât să-și degaje gustul în ulei. Adaugă legumele răzuite și amestecă-le cu ceapa prin uleiul înfierbântat, pentru 1 minut. Apoi adaugă aceste ingrediente într-o oală cu apă fierbinte. Lasă-le să fiarbă până când sunt bine înmuiate, apoi adaugă roșiile.
Adaugă în ciorbă crenguța de cimbru împreună cu lujerii și frunzele de țelină. Acestea vor aromatiza ciorba foarte plăcut. Potrivește gustul cu sare și piper și lasă ciorba de roșii să fiarbă pentru 15-20 de minute. Nu fierbe ciorba în exces pentru că legumele se pătrund într-un timp scurt.
Timpul îndelungat le-ar distruge aromele dar și proprietățile.
După stingerea focului îndepărtează crenguța de cimbru și lujerii de țelină cu frunze. Adaugă pătrunjelul verde tocat mărunt, pentru un plus de prospețime și aromă. Poți opta pentru leuștean.
Servește delicioasa ciorbă de roșii ca la bunica simplă, cu pâine prăjită sau cu o lingură de smântână.
Descoperă și o rețetă de ciorbă de legume dreasă cu iaurt.
Galerie foto