Roșii în saramură la borcan, conservate pentru iarnă
Dacă ai început deja să pregătești conserve de roșii pentru iarnă, prepară și rețeta de roșii în saramură la borcan. Te vei bucura mai târziu de roșiile întregi, pe care le poți folosi în diferite preparate culinare.
Galerie foto
Conservate în acest mod, roșiile pot fi folosite pentru salate, pentru ciorbe și supe, dar și pentru alte mâncăruri. Roșiile se păstrează întregi pe toată perioada conservării. Saramura o poți folosi pentru acrirea ciorbelor. Este foarte gustoasă și aromată. Chiar și roșiile împrumută din aromele adăugate în saramură.
Pentru a conserva roșii întregi la borcan este important să optezi pentru roșii prunișoare. Acestea au forma alungită, sunt mai cărnoase și nu sunt suculente. Nu se vor sparge în timpul fierberii și își vor menține forma pe toată perioada păstrării. Pentru a aromatiza saramura, poți adăuga în borcanele cu roșii și puțină ceapă, usturoi, crenguțe de cimbru, pătrunjel, mărar și leuștean.
Descoperă aici și o rețetă de roșii întregi la borcan, conservate în suc de roșii. Iar în continuare vei descoperi lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de roșii în saramură la borcan.
Ingrediente
Mod de preparare
Cantitățile ingredientelor se calculează în funcție de borcanul pe care îl folosești. Cel mai recomandat pentru astfel de conserve este borcanul cu capacitatea de 1 litru. Încap mai multe roșii și le poți așeza mai bine în borcane. Conținutul unui borcan este suficient pentru o supă, o ciorbă sau o salată. Dar dacă nu deții astfel de borcane, poți folosi din cele clasice, cu capacitatea de 800 ml.
Cum prepari roșii în saramură la borcan
Primul pas pentru prepararea conservei de roșii întregi constă în sterilizarea borcanelor. Poți steriliza borcanele în cuptor sau într-o oală cu apă așezată pe aragaz.
Descoperă aici mai multe metode pentru sterilizarea borcanelor și a capacelor aferente.
După ce ai pregătit borcanele și capacele poți pregăti roșiile și celelalte ingrediente. Spală roșiile în apă rece și lasă-le în site la scurs. Curăță ceapa și toac-o în fâșii sau în rondele. Curăță usturoiul și lasă grăunții întregi. Clătește tulpinile de mărar cu flori, dar cu atenție să nu se scuture florile. Lasă-le și pe acestea la scurs. Dacă vei folosi frunze de țelină, clătește-le și pe acestea.
Când ai toate aceste ingrediente pregătite, pregătește și 1-2 cratițe cu diametrele mai mari, dar și pereții mai înalți decât borcanele. Așază la baza cratițelor câte un ștergar curat.
Pune în interiorul borcanelor mai întâi câte 2-3 bucăți de ceapă și 2-3 grăunți de usturoi. Așază peste acestea câte o crenguță cu frunze de țelină și una de mărar. Apoi îndeasă bine în borcane, roșiile. Îndeasă-le cu atenție pentru a nu se crăpa.
Adaugă câte o linguriță de sare în fiecare borcan, apoi toarnă apă până la gâtul borcanelor. Rotește ușor borcanele pe masă pentru a pătrunde bine apa printre roșii. Închide bine borcanele cu capacele din dotare. Pentru a te asigura că sunt închise ermetic, întoarce borcanele invers și vezi dacă curge apa pe lângă capace.
Așază borcanele în cratițele cu ștergare și umple cratițele cu apă până la gâtul borcanelor. Este ideal să optezi pentru borcane de aceeași mărime. Astfel apa ajunge la gâturile acestora și vor fierbe în același timp.
Așază cratițele pe aragaz și fierbe roșii în saramură la borcan pentru 40 de minute, de când începe apa să clocotească. Setează focul la intensitate minimă.
După stingerea focului, lasă borcanele cu roșii în cratițele cu apă pentru a se răci lent.
Dacă ești în căutare de mai multe rețete pentru conservarea roșiilor, îți propunem să încerci și rețeta de sos picant de roșii, cu ardei iute și usturoi.
Galerie foto