Marmeladă de prune. O rețetă pe care merită să o încerci

timpul de preparare
Timp de gătire: 4 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru că la final de vară și început de toamnă prunele sunt cele mai gustoase, nu ezita să conservi aroma lor la borcane, pentru sezonul rece. Îți oferim mai jos o rețetă de marmeladă de prune, pe care merită să o încerci.

Marmeladă de prune în borcan și în linguriță alături de prune proaspete
Galerie foto

Galerie foto

După răcire marmelada de prune va avea o textură densă și o culoare închisă / Shutterstock

Marmelada este tot un fel de gem, dar mai rafinat și mai dens. Comparativ cu gemul de prune care poate fi ușor cursiv, marmelada are o textură de jeleu.

În compoziția marmeladei se adaugă extract de mere, gelatină, agar-agar sau alte fructe cu un conținut mai mare de pectină. Aceasta ajută la textura densă a marmeladei. Zahărul are și el rol important în procesul de gelifiere a marmeladei. Poți face și marmeladă fără zahăr, dacă nu dorești acel aspect de jeleu.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă la gemul de prune și la magiun poți folosi prunele jumătăți sau tocate mai mărunt, pentru marmeladă este necesar să le pasezi cu un blender.

Dar pentru a te convinge, urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea rețetei de marmeladă.

Ingrediente

Mod de preparare

Pregătește pentru prepararea marmeladei o cratiță de inox cu baza din mai multe straturi. Este importantă o astfel de cratiță pentru a nu se arde sau lipi marmelada în timpul fierberii. Mai pregătește și o spatulă, sau o lingură de lemn cu care vei amesteca prunele periodic. Când ai ustensilele la îndemână, poți pregăti prunele.

Pași necesari pentru pregătirea ingredientelor

Spală bine prunele și lasă-le la scurs, sau șterge-le bine cu prosoape de hârtie. Desfă prunele în jumătăți cu un cuțit, apoi taie-le în bucăți mai mici. Pune prunele în cratiță și adaugă zahărul peste ele.

Spală bine cele trei mere dulci, șterge-le și taie-le în bucăți mai mici. Nu este necesar să le cureți coaja sau să îndepărtezi cotoarele. Ai nevoie de toată pectina din ele pentru textura finală a marmeladei. Nu te speria că vei găsi semințe sau coji de mere prin marmeladă. Vei trece compoziția prin sită, la un moment dat.

Amestecă merele tocate cu prunele și zahărul. Lasă amestecul de ingrediente la odihnit pentru aproximativ 30 de minute. În acest interval de timp se va forma sirop în cratiță și vei putea fierbe în voie ingredientele.

Îți recomandăm să încerci ulterior și rețeta tradițională de magiun de prune.

Pași necesari preparării rețetei de marmeladă cu prune

Când ai suficient sirop în cratiță, așaz-o pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Lasă prunele și merele să fiarbă în siropul format până când se formează spumă la suprafața acestora. Înlătură spuma, apoi redu intensitatea flăcării la minim. Fierbe ingredientele pentru marmeladă până când siropul se reduce la jumătate. Acum este momentul să pasezi fructele cu ajutorul unui blender și să treci totul prin sită. Comparativ cu rețeta de gem de prune, pentru marmeladă este important acest pas.

După ce ai obținut o pastă densă și fină, pune-o din nou la fiert în aceeași cratiță. Din acest moment va trebui să stai mai mult pe lângă aragaz și să amesteci constant marmelada. Insistă cu amestecatul atât la bază cât și pe lateralele cratiței. Este important să nu se lipească marmelada de pereții cratiței pentru a nu influența gustul final.

Fierbe marmelada până când devine foarte consistentă și are textura unui jeleu.

Pune delicioasa marmeladă de prune în borcane sterilizate și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă borcanele cu o pătură și lasă-le să se răcească lent. După răcire vei constata că textura marmeladei va fi și mai densă, iar culoarea mai închisă.

Te poți bucura de gustul delicios al marmeladei la micul dejun din zilele de iarnă. O mai poți include și în diferite rețete de deserturi cum ar fi o rețetă de cornuri pufoase.

 

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Augsburger Zwetschgendatschi
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
far breton cu prune
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
prăjitură răsturnată cu prune
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vinete parmigiana
05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. Cum să coste 40 de lei?
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. "Cum să coste 40 de lei?"
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. "Cum să coste 40 de lei?"
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
A murit Adrian Pleșca, zis Artan, solistul trupei Timpuri Noi! Care ar fi cauza decesului
A murit Adrian Pleșca, zis Artan, solistul trupei Timpuri Noi! Care ar fi cauza decesului
A murit Adrian Pleșca, zis Artan, solistul trupei Timpuri Noi! Care ar fi cauza decesului
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
închide