Marmeladă de prune. O rețetă pe care merită să o încerci
Pentru că la final de vară și început de toamnă prunele sunt cele mai gustoase, nu ezita să conservi aroma lor la borcane, pentru sezonul rece. Îți oferim mai jos o rețetă de marmeladă de prune, pe care merită să o încerci.
Galerie foto
Marmelada este tot un fel de gem, dar mai rafinat și mai dens. Comparativ cu gemul de prune care poate fi ușor cursiv, marmelada are o textură de jeleu.
În compoziția marmeladei se adaugă extract de mere, gelatină, agar-agar sau alte fructe cu un conținut mai mare de pectină. Aceasta ajută la textura densă a marmeladei. Zahărul are și el rol important în procesul de gelifiere a marmeladei. Poți face și marmeladă fără zahăr, dacă nu dorești acel aspect de jeleu.
Dacă la gemul de prune și la magiun poți folosi prunele jumătăți sau tocate mai mărunt, pentru marmeladă este necesar să le pasezi cu un blender.
Dar pentru a te convinge, urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea rețetei de marmeladă.
Ingrediente
Mod de preparare
Pregătește pentru prepararea marmeladei o cratiță de inox cu baza din mai multe straturi. Este importantă o astfel de cratiță pentru a nu se arde sau lipi marmelada în timpul fierberii. Mai pregătește și o spatulă, sau o lingură de lemn cu care vei amesteca prunele periodic. Când ai ustensilele la îndemână, poți pregăti prunele.
Pași necesari pentru pregătirea ingredientelor
Spală bine prunele și lasă-le la scurs, sau șterge-le bine cu prosoape de hârtie. Desfă prunele în jumătăți cu un cuțit, apoi taie-le în bucăți mai mici. Pune prunele în cratiță și adaugă zahărul peste ele.
Spală bine cele trei mere dulci, șterge-le și taie-le în bucăți mai mici. Nu este necesar să le cureți coaja sau să îndepărtezi cotoarele. Ai nevoie de toată pectina din ele pentru textura finală a marmeladei. Nu te speria că vei găsi semințe sau coji de mere prin marmeladă. Vei trece compoziția prin sită, la un moment dat.
Amestecă merele tocate cu prunele și zahărul. Lasă amestecul de ingrediente la odihnit pentru aproximativ 30 de minute. În acest interval de timp se va forma sirop în cratiță și vei putea fierbe în voie ingredientele.
Îți recomandăm să încerci ulterior și rețeta tradițională de magiun de prune.
Pași necesari preparării rețetei de marmeladă cu prune
Când ai suficient sirop în cratiță, așaz-o pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Lasă prunele și merele să fiarbă în siropul format până când se formează spumă la suprafața acestora. Înlătură spuma, apoi redu intensitatea flăcării la minim. Fierbe ingredientele pentru marmeladă până când siropul se reduce la jumătate. Acum este momentul să pasezi fructele cu ajutorul unui blender și să treci totul prin sită. Comparativ cu rețeta de gem de prune, pentru marmeladă este important acest pas.
După ce ai obținut o pastă densă și fină, pune-o din nou la fiert în aceeași cratiță. Din acest moment va trebui să stai mai mult pe lângă aragaz și să amesteci constant marmelada. Insistă cu amestecatul atât la bază cât și pe lateralele cratiței. Este important să nu se lipească marmelada de pereții cratiței pentru a nu influența gustul final.
Fierbe marmelada până când devine foarte consistentă și are textura unui jeleu.
Pune delicioasa marmeladă de prune în borcane sterilizate și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă borcanele cu o pătură și lasă-le să se răcească lent. După răcire vei constata că textura marmeladei va fi și mai densă, iar culoarea mai închisă.
Te poți bucura de gustul delicios al marmeladei la micul dejun din zilele de iarnă. O mai poți include și în diferite rețete de deserturi cum ar fi o rețetă de cornuri pufoase.