Coji de eclere. Cea mai simplă rețetă de casă
Eclerul este un desert franțuzesc care și-a câștigat popularitatea în întreaga lume. Cea mai populară variantă este cea cu cremă de ciocolată, acoperit cu fondant tot de ciocolată, însă există libertate totală pentru alegerea umpluturii și glazurii. Descoperă și tu rețeta de coji de eclere. Vezi cum le poți prepara chiar la tine acasă.
Cuvântul „éclair” a apărut în anii 1860, descriind produsele de patiserie numite anterior ”petite duchesse” în Franța. Inventarea lui îi este atribuită bucătarului francez Antonin Carême, care este unul dintre creatorii gastronomiei franceze clasice. Prima sa referință tipărită în limba engleză a fost într-un articol din Vanity Fair în 1861, iar apoi în Boston Cooking School Cook Book în 1884.
Astăzi eclerele se găsesc într-o mulțime de variante, cu umpluturi moderne cum ar fi ceaiul matcha sau cremă moka. Singurul lucru care a rămas neschimbat de-a lungul anilor este blatul, care este unul clasic, pâte à choux. În limba română li se spune coji pentru eclere. Dacă vrei să le faci și tu acasă ai mai jos rețeta.
Ingrediente
Mod de preparare
Se combină untul, apa, laptele, sarea și zahărul granulat într-o cratiță medie la foc mediu. Se amestecă până când untul se topește. Se aduce amestecul la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la minimum și se adaugă făina dintr-o dată. Se amestecă până când făina este complet încorporată și se formează un aluat gros cu forma unei bile.
Cum prepari rețeta pentru coji de eclere
Se ia de pe foc și se transferă în bolul unui mixer cu suport prevăzut cu un accesoriu cu palete sau, dacă se utilizează un mixer portabil, într-un bol mare. Se lasă să se răcească câteva minute înainte de a adăuga ouăle.
Cu mixerul funcționând la viteză mică, se adaugă încet ouăle în 3-4 reprize separate, amestecând timp de 30 de secunde între fiecare. Amestecul va părea închegat la început, dar va începe să se adune pe măsură ce mixerul funcționează. Se toarnă adaosul final de ouă bătute foarte încet. Când aluatul de choux a atins textura dorită—strălucitor, gros și neted, cu o consistență care se întinde, nu se mai adaugă ouă.
Aluatul se poate folosi imediat sau se poate acoperi și da la frigider până la 3 zile.
Dacă urmează să fie folosite, se pune o foaie de copt într-o tavă. Se pune aluatul pregătit într-un poș și se formează eclerurile. Se coc timp de 20 de minute la 200°C, apoi se reduce temperatura la 177°C și se continuă coacerea încă 10-15 minute până când se rumenesc.
Nu se deschide cuptorul în timp ce cojile de ecleruri se coc, deoarece aerul rece le va împiedica să se umfle corect. Când sunt gata se scot din cuptor și se transferă pe un grătar de răcire. Se lasă să se răcească complet înainte de a umple.
Trucuri pentru coji gustoase și pufoase
Secretul eclerurilor delicioase sunt cojile pufoase. Pentru a le obține trebuie în primul rând să folosești ingrediente de calitate. O mare atenție trebuie să dai untul care trebuie să fie cu cel puțin 80% grăsime.
Rețeta trebuie respectată întocmai. Aluatul de eclere are nevoie de echilibru între apă, grăsime, făină și ouă pentru a deveni pufoase.
Încearcă și rețeta de prăjitură ecler la tavă. O rețetă simplă și rapidă.
Zahărul trebuie să se topească perfect înainte de a adăuga făina. Asigură-te că mixezi bine aluatul după adăugarea fiecărui ou. Bate-l până când devine omogen și nu mai prezintă bule de aer mari.
Pe cât de importante sunt ingredientele, pe atât de mult contează și respectarea modului de coacere. Reglează temperatura cuptorului conform rețetei și nu deschide ușa cuptorului pentru a verifica eclerurile. Schimbarea bruscă de temperatură poate duce la lăsarea cojilor. Dacă cuptorul are opțiunea de ventilație, dezactiveaz-o în timpul coacerii eclerurilor.