Coji de eclere. Cea mai simplă rețetă de casă

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Eclerul este un desert franțuzesc care și-a câștigat popularitatea în întreaga lume. Cea mai populară variantă este cea cu cremă de ciocolată, acoperit cu fondant tot de ciocolată, însă există libertate totală pentru alegerea umpluturii și glazurii. Descoperă și tu rețeta de coji de eclere. Vezi cum le poți prepara chiar la tine acasă.

Coji de eclere puse pe o foaie de copt
Cojile de eclere pot fi umplute cu diferite creme / Shutterstock

Cuvântul „éclair” a apărut în anii 1860, descriind produsele de patiserie numite anterior ”petite duchesse” în Franța. Inventarea lui îi este atribuită bucătarului francez Antonin Carême, care este unul dintre creatorii gastronomiei franceze clasice. Prima sa referință tipărită în limba engleză a fost într-un articol din Vanity Fair în 1861, iar apoi în Boston Cooking School Cook Book în 1884.

Citește și

Astăzi eclerele se găsesc într-o mulțime de variante, cu umpluturi moderne cum ar fi ceaiul matcha sau cremă moka. Singurul lucru care a rămas neschimbat de-a lungul anilor este blatul, care este unul clasic, pâte à choux. În limba română li se spune coji pentru eclere. Dacă vrei să le faci și tu acasă ai mai jos rețeta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se combină untul, apa, laptele, sarea și zahărul granulat într-o cratiță medie la foc mediu. Se amestecă până când untul se topește. Se aduce amestecul la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la minimum și se adaugă făina dintr-o dată. Se amestecă până când făina este complet încorporată și se formează un aluat gros cu forma unei bile.

Cum prepari rețeta pentru coji de eclere

Se ia de pe foc și se transferă în bolul unui mixer cu suport prevăzut cu un accesoriu cu palete sau, dacă se utilizează un mixer portabil, într-un bol mare. Se lasă să se răcească câteva minute înainte de a adăuga ouăle.

Cu mixerul funcționând la viteză mică, se adaugă încet ouăle în 3-4 reprize separate, amestecând timp de 30 de secunde între fiecare. Amestecul va părea închegat la început, dar va începe să se adune pe măsură ce mixerul funcționează. Se toarnă adaosul final de ouă bătute foarte încet. Când aluatul de choux a atins textura dorită—strălucitor, gros și neted, cu o consistență care se întinde, nu se mai adaugă ouă.

Aluatul se poate folosi imediat sau se poate acoperi și da la frigider până la 3 zile.

Dacă urmează să fie folosite, se pune o foaie de copt într-o tavă. Se pune aluatul pregătit într-un poș și se formează eclerurile. Se coc timp de 20 de minute la 200°C, apoi se reduce temperatura la 177°C și se continuă coacerea încă 10-15 minute până când se rumenesc.

Nu se deschide cuptorul în timp ce cojile de ecleruri se coc, deoarece aerul rece le va împiedica să se umfle corect. Când sunt gata se scot din cuptor și se transferă pe un grătar de răcire. Se lasă să se răcească complet înainte de a umple.

Trucuri pentru coji gustoase și pufoase

Secretul eclerurilor delicioase sunt cojile pufoase. Pentru a le obține trebuie în primul rând să folosești ingrediente de calitate. O mare atenție trebuie să dai untul care trebuie să fie cu cel puțin 80% grăsime.

Rețeta trebuie respectată întocmai. Aluatul de eclere are nevoie de echilibru între apă, grăsime, făină și ouă pentru a deveni pufoase.

Încearcă și rețeta de prăjitură ecler la tavă. O rețetă simplă și rapidă.

Zahărul trebuie să se topească perfect înainte de a adăuga făina. Asigură-te că mixezi bine aluatul după adăugarea fiecărui ou. Bate-l până când devine omogen și nu mai prezintă bule de aer mari.  

Pe cât de importante sunt ingredientele, pe atât de mult contează și respectarea modului de coacere. Reglează temperatura cuptorului conform rețetei și nu deschide ușa cuptorului pentru a verifica eclerurile. Schimbarea bruscă de temperatură poate duce la lăsarea cojilor. Dacă cuptorul are opțiunea de ventilație, dezactiveaz-o în timpul coacerii eclerurilor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară pe un platou, alături de un bol cu zahăr și un coș cu dovleci ornamentali
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
deserturi cu mere si scortisoara puse într-un colaj
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Tocăniță de pui cu smântână pusă într-o tigaie
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
scones cu mac și lămâie puse pe o tavă tapetată cu hârtie
Scones cu mac și lămâie, biscuiții perfecți pentru mic dejun
Scones cu mac și lămâie, biscuiții perfecți pentru mic dejun
clătite pufoase cu iaurt puse pe o farfurie
Clătite pufoase cu iaurt. Ce să mai adaugi în rețetă ca să fie delicioase
Clătite pufoase cu iaurt. Ce să mai adaugi în rețetă ca să fie delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe eclere aranjate frumos pe o tavă
Eclere gustoase. Cum le poți prepara după rețeta clasică
Eclere gustoase. Cum le poți prepara după rețeta clasică
Glazura lucioasă pentru eclere pusă pe mai multe eclere
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Cremă pentru eclere ilustrată prin intermediul mai multor eclere puse pe o farfurie
Cremă pentru eclere. Rețeta rapidă și simplă
Cremă pentru eclere. Rețeta rapidă și simplă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe tipuri de gogoși puse pe un tocător de lemn
03:30
Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit
Supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte în bol alb, decorată cu semințe de dovleac și smântână
03:15
Supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte Supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte
Porții de prăjitură ușoară cu mere așezate suprapus
03:10
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Colivă pusă pe o farfurie albă și pudrată cu zahăr
1 noiembrie, 06:46
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas
Pâine proteică din linte roșie în vas oval
1 noiembrie, 06:18
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten
Un bol plin cu pilaf cu legume
1 noiembrie, 06:02
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
prăjituri halloween simple puse pe un blat de lemn
31 octombrie, 10:32
Prăjituri simple de Halloween pe care poți să le prepari ușor și rapid acasă Prăjituri simple de Halloween pe care poți să le prepari ușor și rapid acasă
Colivă cu nucă puse în două vase diferite
31 octombrie, 06:02
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
1
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Dacă adori deserturile cu dovleac și ești în căutare de rețete savuroase, îți oferim mai jos o rețetă de plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară. Chiar dacă scorțișoara este...
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
2
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Pentru atunci când familia poftește la un desert cu mere și nu ai timp de rețete complexe, îți recomandăm rețeta de trandafiri din mere și aluat foietaj. Se vor bucura de...
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
3
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Atunci când gătești mâncăruri cu ciuperci proaspete trebuie să te asiguri că alegi soiul potrivit. Fiecare tip aduce o textură și un gust diferit, iar unele sunt mai potrivite pentru anumite...
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
4
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Supa cremă de dovleac după rețeta franțuzească este mult mai cremoasă decât alte preparate similare, mai ales datorită modului de preparare. În plus, conține și mai multe legume care îi dau...
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
5
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Toamna este sezonul care miroase a deserturi cu mere și scorțișoară. Plăcinte, tarte, clătite, ștrudele, brioșe și tot felul de prăjituri cremoase sau crocante ne încântă în zilele reci și ploioase....
Parteneri
Tunsoarea meduză este în trend toamna aceasta. Cui i se potrivește cel mai bine
Tunsoarea meduză este în trend toamna aceasta. Cui i se potrivește cel mai bine
Tunsoarea meduză este în trend toamna aceasta. Cui i se potrivește cel mai bine
Afacerea cu care Iulia vrea să dea lovitura în Deltă. Zeci de localnici au simțit potențialul și fac cursuri de formare
Afacerea cu care Iulia vrea să dea lovitura în Deltă. Zeci de localnici au simțit potențialul și fac cursuri de formare
Afacerea cu care Iulia vrea să dea lovitura în Deltă. Zeci de localnici au simțit potențialul și fac cursuri de formare
Motivul pentru care maşinile distruse de furtuna DANA au fost marcate cu un „X” portocaliu. Ce se întâmplă acum în Valencia
Motivul pentru care maşinile distruse de furtuna DANA au fost marcate cu un „X” portocaliu. Ce se întâmplă acum în Valencia
Motivul pentru care maşinile distruse de furtuna DANA au fost marcate cu un „X” portocaliu. Ce se întâmplă acum în Valencia
Elwira, în lacrimi pe rețelele sociale: După 14 ani petrecuți.... Prin ce schimbări uriașe trece familia lui Mihai Petre
Elwira, în lacrimi pe rețelele sociale: „După 14 ani petrecuți...”. Prin ce schimbări uriașe trece familia lui Mihai Petre
Elwira, în lacrimi pe rețelele sociale: „După 14 ani petrecuți...”. Prin ce schimbări uriașe trece familia lui Mihai Petre
Fiul lui Ninel Conde are 10 ani în prezent. Cum arată Emmanuel, băiatul din relația cu Giovanni Medina
Fiul lui Ninel Conde are 10 ani în prezent. Cum arată Emmanuel, băiatul din relația cu Giovanni Medina
Fiul lui Ninel Conde are 10 ani în prezent. Cum arată Emmanuel, băiatul din relația cu Giovanni Medina
Testul flamingo care îți poate dezvălui starea de sănătate reală. Cum funcționează trucul simplu
„Testul flamingo” care îți poate dezvălui starea de sănătate reală. Cum funcționează trucul simplu
„Testul flamingo” care îți poate dezvălui starea de sănătate reală. Cum funcționează trucul simplu
Supă cremă de cartofi cu bacon crocant
Supă cremă de cartofi cu bacon crocant
Supă cremă de cartofi cu bacon crocant
Picăturile de nas cu soluție salină scad durata răcelii la copii și pot opri răspândirea ei, sugerează un studiu recent
Picăturile de nas cu soluție salină scad durata răcelii la copii și pot opri răspândirea ei, sugerează un studiu recent
Picăturile de nas cu soluție salină scad durata răcelii la copii și pot opri răspândirea ei, sugerează un studiu recent
Una dintre victimele lui Sean Diddy Combs a fost obligată să-și dezvăluie identitatea. Femeia a susținut că a fost închisă într-o cameră de hotel cu celebrul rapper
Una dintre victimele lui Sean „Diddy” Combs a fost obligată să-și dezvăluie identitatea. Femeia a susținut că a fost închisă într-o cameră de hotel cu celebrul rapper
Una dintre victimele lui Sean „Diddy” Combs a fost obligată să-și dezvăluie identitatea. Femeia a susținut că a fost închisă într-o cameră de hotel cu celebrul rapper
Exerciții de intensitate redusă pentru slăbit. Ce poți face pentru a scăpa de kilogramele în plus
Exerciții de intensitate redusă pentru slăbit. Ce poți face pentru a scăpa de kilogramele în plus
Exerciții de intensitate redusă pentru slăbit. Ce poți face pentru a scăpa de kilogramele în plus
fresh
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră

Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră

Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră

Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas

Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas

Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat

Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat

Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten

Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten

Sufleu de broccoli. Un aperitiv gustos și aromat

Sufleu de broccoli. Un aperitiv gustos și aromat
închide