Eclere gustoase. Cum le poți prepara după rețeta clasică

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Pentru eclere gustoase, rețeta nu este cea mai simplă. Necesită timp, răbdare și ingrediente de calitate. Merită însă orice efort pentru că rezultatul este unul cu adevărat spectaculos. Poți începe cu varianta simplă de eclere umplute cu cremă de patiserie și glazură de ciocolată și, pe măsură ce capeți experiență, să încerci și umpluturi mai sofisticate.

Mai multe eclere aranjate frumos pe o tavă
Eclerele sunt un desert franțuzesc clasic / Shutterstock

Eclerele, acele delicioase și elegante deserturi din patiseria franceză, au devenit un simbol al rafinamentului și al bucatelor fine. Cu coaja lor crocantă și umplutura bogată de cremă, eclerele sunt un adevărat deliciu pentru papilele gustative. Fie că sunt servite la ocazii speciale sau, pur și simplu, pentru a te răsfăța, eclerele reprezintă o experiență culinară ce trebuie explorată.

Citește și

Originea eclerelor se regăsește în bucătăria franceză, fiind inventate de celebrul bucătar Marie-Antoine Carême în secolul al XIX-lea. Eclerele sunt inspirate de clasicul „pet de nonne” (adesea tradus ca „fursec franțuzesc”) și au evoluat de-a lungul timpului, devenind cunoscute în întreaga lume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Eclerele sunt create dintr-un aluat special numit „aluat de choux”. Acesta este făcut din apă, unt sau margarină, făină și ouă, iar secretul pentru obținerea cojii pufoase este reprezentat de conținutul ridicat de apă din aluat. În timpul coacerii, apa se evaporă și creează bule de aer în aluat, oferindu-i textura caracteristică.

Ingrediente

Mod de preparare

Se fac mai întâi cojile. Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Cum pregătești cojile pentru eclere

Se pun apa, untul, sarea și zahărul într-o cratiță de mărime medie la foc mediu amestecând din când în când. Se adaugă vanilia. Imediat ce compoziția ajunge la punctul de fierbere, se ia oala de pe foc și se adaugă toată făina.

Folosind o lingură de lemn sau o spatulă de silicon termorezistentă, se amestecă puternic pentru a permite făinii să absoarbă toată apa și să formeze o bilă de aluat.

După aproximativ 45 – 60 de secunde de amestecare, se readuce cratița pe aragaz la foc mediu și se lasă aluatul să fiarbă încă 2 – 3 minute în timp ce se amestecă. Se continuă amestecarea până când se formează o peliculă de aluat pe fundul cratiței.

Apoi se ia vasul de pe foc și se transferă aluatul într-un castron mare. Se amestecă ușor, timp de aproximativ 2 – 3 minute, pentru a elibera aburul și pentru a-l lăsa să se răcească. Se sparg toate ouăle și se bat bine cu o furculiță.

Când aluatul s-a răcit, se pun ouăle în 2-3 tranșe, amestecând bine fiecare repriză. Când aluatul începe să capete luciu nu se mai adaugă ouă. Se pune aluatul într-un poș. Se tapetează o tavă cu hârtie dee copt. Se pregătește și un castron cu apă și un castron cu zahăr pudră și o strecurătoare mică.

Cum formezi cojile pentru eclere

Se pune un dui în formă de stea în capătul unui poș, se taie capătul poșului în care este aluatul și se pune în ce îl care este pui duiul. Se ține poșul la un unghi de 45°, cu vârful steluței atingând hârtia de copt.

Se formează ecleruri de 10-12 cm. Capetele trebuie să fie puțin mai mari decât porțiunea din mijloc a eclerurilor. Se răsucește vârful duiului la capăt, astfel încât să se termine cu un capăt ușor ascuțit/creț.

Se înmoaie degetul în apă și se bat capetele eclerurilor pentru a le aplatiza pe cele ascuțite. Deasupra se presară zahăr pudră.

Coacerea cojilor de ecler

Se pune tava de copt pe grătarul din mijloc al cuptorului și se programează cronometrul la 25 de minute. După ce acestea trec se verifică dacă eclerurile au devenit maro-aurii. Dacă da, se deschide ușa cuptorului și se înțepă rapid fiecare dintre ele cu o scobitoare ascuțită sau o frigărui la un capăt.

Apoi se închide ușa cuptorului și se lasă eclerurile la cuptor pentru încă 5 – 10 minute până când capătă o culoare aurie mai închisă.

După aceea, se scot din cuptor și lasă să se răcească aproximativ 10 minute pe tava de copt și apoi se transferă pe un grătar.

Se repetă procesul până se coc toate cojile.

Prepararea cremei de patiserie

Pentru crema de patiserie într-o cratiță medie, se aduc laptele și extractul de vanilie la punctul de fierbere. După aceea, se stinge focul.

Între timp, într-un castron separat, se bat gălbenușurile cu zahărul până când se obține o compoziție omogenă, groasă și galben pal. Se amestecă apoi făina și amidonul de porumb.

Pentru a tempera amestecul de gălbenușuri de ou, se ia aproximativ ½ cană de lapte fierbinte și se  adaugă în amestecul de gălbenușuri, amestecând energic.

Acum, se adaugă amestecul de ouă înapoi în cratiță cu laptele rămas. Se fierbe la foc mediu, amestecând continuu, până când dă în clocot, aproximativ 5 minute. Pentru a vedea dacă amestecul fierbe, se oprește amestecul pentru un moment. Dacă se formează bule deasupra, se mai lasă un minut și se ia de pe foc.

Se trece crema printr-o sită fină, apoi se transferă într-un bol curat și se acoperă cu o folie de plastic, astfel încât să atingă crema și se dă la frigider pentru cel puțin 2 ore. Apoi, folosind un poș și un dui simplu se umplu eclerurile pe rând.

Prepararea glazurii

Pentru glazura de ciocolată se pun chipsurile de ciocolată într-un castron mare, sigur pentru cuptorul cu microunde.

Smântâna și sarea se pun într-o cratiță și se aduc la punctul de fierbere. Apoi se toarnă imediat peste fulgii de ciocolată. Apoi se adaugă siropul de porumb și untul. Se amestecă până se topesc complet fulgii de ciocolată.  Se înmoaie fiecare ecler umplut în glazură de ciocolată. Se lasă glazura de ciocolată să se întărească. Se servesc la temperatura camerei sau reci.

Trucuri pentru cele mai bune eclere

Consistența aluatului tău este secretul unor eclere perfecte. Întotdeauna cântărește ingredientele, pentru că este una dintre acele rețete pentru care fiecare detaliu face diferența. Amestecă în timp ce compoziția pentru aluat este pe foc pentru a te asigura că sarea și zahărul se dizolvă, iar untul se topește înainte ca amestecul să dea în clocot.

Dacă nu vrei ca eclerele tale să iasă plate sau umede nu deschide ușa cuptorului în primele 25 de minute sub nicio formă. După aceea, înțeapă cojile pentru a lăsa aburii să scape pe măsură ce aluatul se răcește.

Pentru ca eclerele să își păstreze forma este de preferat să folosești în locul hârtiei de copt, un covoraș de silicon.

Cojile au punctul de contact cu foaia de copt mai mic, pentru că nu sunt foarte late. Pe măsură ce se extind în timpul coacerii, devin mai puțin stabile și tind să se prăbușească în jurul bazei, determinându-le să aibă un fund prăbușit în formă concavă. Covorașul de silicon conduce mai bine căldura, baza cojilor de ecler se coace mai repede și devine mai stabilă.

Ține poșul la un unghi de 45 de grade față de tavă. Acesta este cel mai bun unghi pentru a ține aluatul la presiune constantă, cu distorsiuni minime. 

Cojile de ecler coapte neumplute pot fi păstrate într-un recipient etanș timp de până la 1 lună în congelator. Când sunteți gata, pur și simplu dezgheață-le la temperatura camerei, umple-le, glazurează-le și sunt gata pentru a fi devorate.

Ce fel de cremă mai poți face pentru eclere

Există o varietate de creme delicioase pe care le poți folosi pentru a umple eclerele și a le transforma în deserturi unice și savuroase.

O cremă de vanilie fină și aromată este alegerea tradițională pentru eclere. Pregătește-o amestecând laptele, gălbenușurile de ou, zahărul, făina și extractul de vanilie și fierbe totul până când crema se îngroașă. După răcire, umple eclerele cu această cremă.

Dacă ești un iubitoare a ciocolatei, crema de ciocolată este alegerea perfectă. Folosește ciocolată neagră și amestec-o cu frișcă sau lapte fierbinte până când obții o cremă omogenă. Lasă-o să se răcească și apoi umple eclerele.

Dacă dorești să adaugi o notă intensă de cafea, prepară o cremă de cafea folosind ori cafea măcinată sau esență. Poți combina laptele, cafeaua, gălbenușurile de ou, zahărul și făina pentru a obține o cremă delicioasă și aromată.

Pentru o notă răcoritoare și citrică, poți pregăti o cremă cu suc de lămâie sau portocale. Amestecă sucul de citrice cu gălbenușurile de ou, zahărul și amidonul pentru a obține o cremă pufoasă și delicioasă.

Pentru un gust dulce și bogat, poți folosi caramel sau dulce de leche pentru a umple eclerele. Aceste creme vor adăuga o textură fină și un gust caramelizat delicios.

Pentru un ecler mai proaspăt și fructat, poți folosi o cremă de fructe. Folosește piure de fructe, cum ar fi căpșuni, zmeură sau fructe de pădure, și amestecă-l cu gălbenușurile de ou și zahărul.

Dacă preferi aromele de migdale sau nucă, poți pregăti o cremă cu extract de migdale sau de nucă și frișcă sau lapte.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată Mimoza în vas de sticlă oval
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
Trei pateuri cu ciuperci și ardei, două secționate pe un platou alb și un ștergar albastru
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase
Ciorba de perișoare cu borș într-un castron alb
Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Prăjitură Mărțișor, două porții
Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie
Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie
Risotto cu creveți
Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat
Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Glazura lucioasă pentru eclere pusă pe mai multe eclere
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Cremă pentru eclere ilustrată prin intermediul mai multor eclere puse pe o farfurie
Cremă pentru eclere. Rețeta rapidă și simplă
Cremă pentru eclere. Rețeta rapidă și simplă
Coji de eclere puse pe o foaie de copt
Coji de eclere. Cea mai simplă rețetă de casă
Coji de eclere. Cea mai simplă rețetă de casă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Halva de casă pe un tocător de lemn
11:09
Halva de casă. Rețeta simplă și rapidă Halva de casă. Rețeta simplă și rapidă
lasagna vegană pe o farfurie gri
06:32
Cea mai simplă rețetă de lasagna vegană. Este simplă și rapidă Cea mai simplă rețetă de lasagna vegană. Este simplă și rapidă
cele mai bune sosuri din lume în boluri
05:58
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10 Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Budinca de tapioca cu lapte într-un bol alb
05:38
Budincă de tapioca cu lapte, desertul neașteptat de gustos Budincă de tapioca cu lapte, desertul neașteptat de gustos
ouă balut puse într-un castron albastru
1 martie, 09:57
Balut, cel mai controversat fel de mâncare din lume Balut, cel mai controversat fel de mâncare din lume
Crochete de cartofi cu cașcaval, unua secționată, alături de un platou cu roșii și frunze de pătrunjel
1 martie, 08:34
Crochete de cartofi cu cașcaval. Rețetă simplă de gustare delicioasă Crochete de cartofi cu cașcaval. Rețetă simplă de gustare delicioasă
persoana notând o retetă cu ingredientele alături
1 martie, 06:41
Rețete cu 5 ingrediente care te vor salva atunci când nu ai timp pentru gătit Rețete cu 5 ingrediente care te vor salva atunci când nu ai timp pentru gătit
Mini tarte mărțișor, cu gem de zmeură și bezea, decorate cu mentă
1 martie, 06:30
Mini tarte cu gem și bezea. Rețetă de mărțișor dulce Mini tarte cu gem și bezea. Rețetă de mărțișor dulce
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
1
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terciul de ovăz este una dintre cele mai populare și sănătoase opțiuni pentru micul dejun, cunoscut pentru beneficiile sale nutriționale și versatilitatea în preparare. Încărcat cu fibre, proteine și nutrienți esențiali,...
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
2
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Pentru atunci când ai poftă de o prăjitură cu mere, dar nu ai timp de copt blaturi, îți oferim o rețetă de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată. Este...
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
3
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu este un desert originar din Italia preparat în mod tradițional din pișcoturi înmuiate în cafea și cremă de brânză mascarpone. Pe cât este de delicios, pe atât este de bogat...
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
4
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Pentru gustări savuroase servite de-a lungul zilei, dar și pentru un platou cu aperitive festive, avem pentru tine o rețetă de ruladă împletită cu șuncă și spanac. Te va cuceri la...
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
5
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Această prăjitură cu iaurt are o textura moale și cremoasa. Ai nevoie de doar 3 ingrediente și nu vei folosi făină, unt sau ulei. Din acest motiv este mai sănătos decât majoritatea...
Parteneri
Zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Află ce spun astrele în dragoste
Zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Află ce spun astrele în dragoste
Zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Află ce spun astrele în dragoste
Staţiunea unde se schiază ideal chiar şi la începutul primăverii. Zăpada are aproape un metru, iar peisajul pare desprins din basme
Staţiunea unde se schiază ideal chiar şi la începutul primăverii. Zăpada are aproape un metru, iar peisajul pare desprins din basme
Staţiunea unde se schiază ideal chiar şi la începutul primăverii. Zăpada are aproape un metru, iar peisajul pare desprins din basme
Pensia uriaşă pe care Monica Tatoiu o primeşte lună de lună: „Nu am făcut şmecherii! Dorm liniştită noaptea!”
Pensia uriaşă pe care Monica Tatoiu o primeşte lună de lună: „Nu am făcut şmecherii! Dorm liniştită noaptea!”
Pensia uriaşă pe care Monica Tatoiu o primeşte lună de lună: „Nu am făcut şmecherii! Dorm liniştită noaptea!”
Concurenții Asia Express sezonul 7 și-au luat la revedere în aeroport de la familie și apropiați. Au plecat pe Drumul Zeilor
Concurenții Asia Express sezonul 7 și-au luat la revedere în aeroport de la familie și apropiați. Au plecat pe Drumul Zeilor
Concurenții Asia Express sezonul 7 și-au luat la revedere în aeroport de la familie și apropiați. Au plecat pe Drumul Zeilor
Serialul Osman Întemeietorul – Kuruluş Osman cu Burak Özçivit în rol principal a câștigat 4 premii importante. Continuă succesul în sezonul 5
Serialul Osman Întemeietorul – Kuruluş Osman cu Burak Özçivit în rol principal a câștigat 4 premii importante. Continuă succesul în sezonul 5
Serialul Osman Întemeietorul – Kuruluş Osman cu Burak Özçivit în rol principal a câștigat 4 premii importante. Continuă succesul în sezonul 5
De ce e cerul întunecat noaptea. Explicația la care puțini se gândesc
De ce e cerul întunecat noaptea. Explicația la care puțini se gândesc
De ce e cerul întunecat noaptea. Explicația la care puțini se gândesc
Penne cu roșii cherry și cașcaval
Penne cu roșii cherry și cașcaval
Penne cu roșii cherry și cașcaval
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Miley Cyrus a lansat o nouă melodie. Piesa debutează la scurt timp după ce sora artistei, Noah Cyrus, și-a acuzat mama că i l-ar fi furat pe Dominic Purcell
Miley Cyrus a lansat o nouă melodie. Piesa debutează la scurt timp după ce sora artistei, Noah Cyrus, și-a acuzat mama că i l-ar fi „furat” pe Dominic Purcell
Miley Cyrus a lansat o nouă melodie. Piesa debutează la scurt timp după ce sora artistei, Noah Cyrus, și-a acuzat mama că i l-ar fi „furat” pe Dominic Purcell
Beneficiile ceaiului de urzici. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile ceaiului de urzici. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile ceaiului de urzici. De ce îți poate sprijini sănătatea
fresh
Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente

Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente

Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente

Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta

Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta

Cacio e pepe, cea mai simplă rețetă de paste. Se prepară din 3 ingrediente

Cacio e pepe, cea mai simplă rețetă de paste. Se prepară din 3 ingrediente

Mini tarte cu gem și bezea. Rețetă de mărțișor dulce

Mini tarte cu gem și bezea. Rețetă de mărțișor dulce

Crochete de cartofi cu cașcaval. Rețetă simplă de gustare delicioasă

Crochete de cartofi cu cașcaval. Rețetă simplă de gustare delicioasă
închide