Eclere gustoase. Cum le poți prepara după rețeta clasică

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Pentru eclere gustoase, rețeta nu este cea mai simplă. Necesită timp, răbdare și ingrediente de calitate. Merită însă orice efort pentru că rezultatul este unul cu adevărat spectaculos. Poți începe cu varianta simplă de eclere umplute cu cremă de patiserie și glazură de ciocolată și, pe măsură ce capeți experiență, să încerci și umpluturi mai sofisticate.

Mai multe eclere aranjate frumos pe o tavă
Eclerele sunt un desert franțuzesc clasic / Shutterstock

Eclerele, acele delicioase și elegante deserturi din patiseria franceză, au devenit un simbol al rafinamentului și al bucatelor fine. Cu coaja lor crocantă și umplutura bogată de cremă, eclerele sunt un adevărat deliciu pentru papilele gustative. Fie că sunt servite la ocazii speciale sau, pur și simplu, pentru a te răsfăța, eclerele reprezintă o experiență culinară ce trebuie explorată.

Citește și

Originea eclerelor se regăsește în bucătăria franceză, fiind inventate de celebrul bucătar Marie-Antoine Carême în secolul al XIX-lea. Eclerele sunt inspirate de clasicul “pet de nonne” (adesea tradus ca “fursec franțuzesc”) și au evoluat de-a lungul timpului, devenind cunoscute în întreaga lume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Eclerele sunt create dintr-un aluat special numit “aluat de choux”. Acesta este făcut din apă, unt sau margarină, făină și ouă, iar secretul pentru obținerea cojii pufoase este reprezentat de conținutul ridicat de apă din aluat. În timpul coacerii, apa se evaporă și creează bule de aer în aluat, oferindu-i textura caracteristică.

Ingrediente

Mod de preparare

Se fac mai întâi cojile. Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Cum pregătești cojile pentru eclere

Se pun apa, untul, sarea și zahărul într-o cratiță de mărime medie la foc mediu amestecând din când în când. Se adaugă vanilia. Imediat ce compoziția ajunge la punctul de fierbere, se ia oala de pe foc și se adaugă toată făina.

Folosind o lingură de lemn sau o spatulă de silicon termorezistentă, se amestecă puternic pentru a permite făinii să absoarbă toată apa și să formeze o bilă de aluat.

După aproximativ 45 – 60 de secunde de amestecare, se readuce cratița pe aragaz la foc mediu și se lasă aluatul să fiarbă încă 2 – 3 minute în timp ce se amestecă. Se continuă amestecarea până când se formează o peliculă de aluat pe fundul cratiței.

Apoi se ia vasul de pe foc și se transferă aluatul într-un castron mare. Se amestecă ușor, timp de aproximativ 2 – 3 minute, pentru a elibera aburul și pentru a-l lăsa să se răcească. Se sparg toate ouăle și se bat bine cu o furculiță.

Când aluatul s-a răcit, se pun ouăle în 2-3 tranșe, amestecând bine fiecare repriză. Când aluatul începe să capete luciu nu se mai adaugă ouă. Se pune aluatul într-un poș. Se tapetează o tavă cu hârtie dee copt. Se pregătește și un castron cu apă și un castron cu zahăr pudră și o strecurătoare mică.

Cum formezi cojile pentru eclere

Se pune un dui în formă de stea în capătul unui poș, se taie capătul poșului în care este aluatul și se pune în ce îl care este pui duiul. Se ține poșul la un unghi de 45°, cu vârful steluței atingând hârtia de copt.

Se formează ecleruri de 10-12 cm. Capetele trebuie să fie puțin mai mari decât porțiunea din mijloc a eclerurilor. Se răsucește vârful duiului la capăt, astfel încât să se termine cu un capăt ușor ascuțit/creț.

Se înmoaie degetul în apă și se bat capetele eclerurilor pentru a le aplatiza pe cele ascuțite. Deasupra se presară zahăr pudră.

Coacerea cojilor de ecler

Se pune tava de copt pe grătarul din mijloc al cuptorului și se programează cronometrul la 25 de minute. După ce acestea trec se verifică dacă eclerurile au devenit maro-aurii. Dacă da, se deschide ușa cuptorului și se înțepă rapid fiecare dintre ele cu o scobitoare ascuțită sau o frigărui la un capăt.

Apoi se închide ușa cuptorului și se lasă eclerurile la cuptor pentru încă 5 – 10 minute până când capătă o culoare aurie mai închisă.

După aceea, se scot din cuptor și lasă să se răcească aproximativ 10 minute pe tava de copt și apoi se transferă pe un grătar.

Se repetă procesul până se coc toate cojile.

Prepararea cremei de patiserie

Pentru crema de patiserie într-o cratiță medie, se aduc laptele și extractul de vanilie la punctul de fierbere. După aceea, se stinge focul.

Între timp, într-un castron separat, se bat gălbenușurile cu zahărul până când se obține o compoziție omogenă, groasă și galben pal. Se amestecă apoi făina și amidonul de porumb.

Pentru a tempera amestecul de gălbenușuri de ou, se ia aproximativ ½ cană de lapte fierbinte și se  adaugă în amestecul de gălbenușuri, amestecând energic.

Acum, se adaugă amestecul de ouă înapoi în cratiță cu laptele rămas. Se fierbe la foc mediu, amestecând continuu, până când dă în clocot, aproximativ 5 minute. Pentru a vedea dacă amestecul fierbe, se oprește amestecul pentru un moment. Dacă se formează bule deasupra, se mai lasă un minut și se ia de pe foc.

Se trece crema printr-o sită fină, apoi se transferă într-un bol curat și se acoperă cu o folie de plastic, astfel încât să atingă crema și se dă la frigider pentru cel puțin 2 ore. Apoi, folosind un poș și un dui simplu se umplu eclerurile pe rând.

Prepararea glazurii

Pentru glazura de ciocolată se pun chipsurile de ciocolată într-un castron mare, sigur pentru cuptorul cu microunde.

Smântâna și sarea se pun într-o cratiță și se aduc la punctul de fierbere. Apoi se toarnă imediat peste fulgii de ciocolată. Apoi se adaugă siropul de porumb și untul. Se amestecă până se topesc complet fulgii de ciocolată.  Se înmoaie fiecare ecler umplut în glazură de ciocolată. Se lasă glazura de ciocolată să se întărească. Se servesc la temperatura camerei sau reci.

Trucuri pentru cele mai bune eclere

Consistența aluatului tău este secretul unor eclere perfecte. Întotdeauna cântărește ingredientele, pentru că este una dintre acele rețete pentru care fiecare detaliu face diferența. Amestecă în timp ce compoziția pentru aluat este pe foc pentru a te asigura că sarea și zahărul se dizolvă, iar untul se topește înainte ca amestecul să dea în clocot.

Dacă nu vrei ca eclerele tale să iasă plate sau umede nu deschide ușa cuptorului în primele 25 de minute sub nicio formă. După aceea, înțeapă cojile pentru a lăsa aburii să scape pe măsură ce aluatul se răcește.

Pentru ca eclerele să își păstreze forma este de preferat să folosești în locul hârtiei de copt, un covoraș de silicon.

Cojile au punctul de contact cu foaia de copt mai mic, pentru că nu sunt foarte late. Pe măsură ce se extind în timpul coacerii, devin mai puțin stabile și tind să se prăbușească în jurul bazei, determinându-le să aibă un fund prăbușit în formă concavă. Covorașul de silicon conduce mai bine căldura, baza cojilor de ecler se coace mai repede și devine mai stabilă.

Ține poșul la un unghi de 45 de grade față de tavă. Acesta este cel mai bun unghi pentru a ține aluatul la presiune constantă, cu distorsiuni minime. 

Cojile de ecler coapte neumplute pot fi păstrate într-un recipient etanș timp de până la 1 lună în congelator. Când sunteți gata, pur și simplu dezgheață-le la temperatura camerei, umple-le, glazurează-le și sunt gata pentru a fi devorate.

Ce fel de cremă mai poți face pentru eclere

Există o varietate de creme delicioase pe care le poți folosi pentru a umple eclerele și a le transforma în deserturi unice și savuroase.

O cremă de vanilie fină și aromată este alegerea tradițională pentru eclere. Pregătește-o amestecând laptele, gălbenușurile de ou, zahărul, făina și extractul de vanilie și fierbe totul până când crema se îngroașă. După răcire, umple eclerele cu această cremă.

Dacă ești un iubitoare a ciocolatei, crema de ciocolată este alegerea perfectă. Folosește ciocolată neagră și amestec-o cu frișcă sau lapte fierbinte până când obții o cremă omogenă. Lasă-o să se răcească și apoi umple eclerele.

Dacă dorești să adaugi o notă intensă de cafea, prepară o cremă de cafea folosind ori cafea măcinată sau esență. Poți combina laptele, cafeaua, gălbenușurile de ou, zahărul și făina pentru a obține o cremă delicioasă și aromată.

Pentru o notă răcoritoare și citrică, poți pregăti o cremă cu suc de lămâie sau portocale. Amestecă sucul de citrice cu gălbenușurile de ou, zahărul și amidonul pentru a obține o cremă pufoasă și delicioasă.

Pentru un gust dulce și bogat, poți folosi caramel sau dulce de leche pentru a umple eclerele. Aceste creme vor adăuga o textură fină și un gust caramelizat delicios.

Pentru un ecler mai proaspăt și fructat, poți folosi o cremă de fructe. Folosește piure de fructe, cum ar fi căpșuni, zmeură sau fructe de pădure, și amestecă-l cu gălbenușurile de ou și zahărul.

Dacă preferi aromele de migdale sau nucă, poți pregăti o cremă cu extract de migdale sau de nucă și frișcă sau lapte.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
ceafa de porc la cuptor
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Cum se păstrează lămâile
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cremă cu mascarpone pentru eclere
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă
Glazura lucioasă pentru eclere pusă pe mai multe eclere
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Cremă pentru eclere ilustrată prin intermediul mai multor eclere puse pe o farfurie
Cremă pentru eclere. Rețeta rapidă și simplă
Cremă pentru eclere. Rețeta rapidă și simplă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
orez fiert
06:16
De ce se lipește orezul. Ce greșeli trebuie să eviți De ce se lipește orezul. Ce greșeli trebuie să eviți
Trei cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval
05:58
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Chec cu vanilie și pere întregi porționat pe farfurie și pe platou
05:02
Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă
Trei cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii pe o farfurie albastră
23 octombrie, 06:55
Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
cevapi
23 octombrie, 05:49
Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani
Bulgur cu carne de pui și legume în două boluri
23 octombrie, 05:30
Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare
de ce strică ciupercile
22 octombrie, 07:06
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
Negresă cu ciocolată și castane, glazurată cu ciocolată și decorată cu mentă
22 octombrie, 06:51
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
A cunoscut succesul în anii ‘90, dar a dispărut timp de două decenii din văzul tuturor. Cum arată actrița în prezent, la 61 de ani
A cunoscut succesul în anii ‘90, dar a dispărut timp de două decenii din văzul tuturor. Cum arată actrița în prezent, la 61 de ani
A cunoscut succesul în anii ‘90, dar a dispărut timp de două decenii din văzul tuturor. Cum arată actrița în prezent, la 61 de ani
Răsturnare de situaţie în cazul tinerilor morţi în Harghita. O nouă ipoteză luată în calcul de anchetatori
Răsturnare de situaţie în cazul tinerilor morţi în Harghita. O nouă ipoteză luată în calcul de anchetatori
Răsturnare de situaţie în cazul tinerilor morţi în Harghita. O nouă ipoteză luată în calcul de anchetatori
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: amp;#8220;Sunt recunoscător”
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: amp;#8220;Sunt recunoscător”
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: amp;#8220;Sunt recunoscător”
Cum arată Catedrala Mânturirii Neamului la interior, după ce a fost pregătită pentru sfințirea de duminică, 26 octombrie
Cum arată Catedrala Mânturirii Neamului la interior, după ce a fost pregătită pentru sfințirea de duminică, 26 octombrie
Cum arată Catedrala Mânturirii Neamului la interior, după ce a fost pregătită pentru sfințirea de duminică, 26 octombrie
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Avertisment urgent emis de Microsoft pentru milioane de utilizatori. De ce sunt vulnerabili în fața atacurilor hackerilor
Avertisment urgent emis de Microsoft pentru milioane de utilizatori. De ce sunt vulnerabili în fața atacurilor hackerilor
Avertisment urgent emis de Microsoft pentru milioane de utilizatori. De ce sunt vulnerabili în fața atacurilor hackerilor
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți divorțează de părinții lor
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți „divorțează” de părinții lor
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți „divorțează” de părinții lor
Callum Turner a vorbit despre relația sa cu Dua Lipa, spunând că este cea mai frumoasă femeie din lume
Callum Turner a vorbit despre relația sa cu Dua Lipa, spunând că este „cea mai frumoasă femeie din lume”
Callum Turner a vorbit despre relația sa cu Dua Lipa, spunând că este „cea mai frumoasă femeie din lume”
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
fresh
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat

Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat

Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat

Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat

Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat

Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile

Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile

Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare

Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare

Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene

Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
închide