Eclere gustoase. Cum le poți prepara după rețeta clasică

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Pentru eclere gustoase, rețeta nu este cea mai simplă. Necesită timp, răbdare și ingrediente de calitate. Merită însă orice efort pentru că rezultatul este unul cu adevărat spectaculos. Poți începe cu varianta simplă de eclere umplute cu cremă de patiserie și glazură de ciocolată și, pe măsură ce capeți experiență, să încerci și umpluturi mai sofisticate.

Mai multe eclere aranjate frumos pe o tavă
Eclerele sunt un desert franțuzesc clasic / Shutterstock

Eclerele, acele delicioase și elegante deserturi din patiseria franceză, au devenit un simbol al rafinamentului și al bucatelor fine. Cu coaja lor crocantă și umplutura bogată de cremă, eclerele sunt un adevărat deliciu pentru papilele gustative. Fie că sunt servite la ocazii speciale sau, pur și simplu, pentru a te răsfăța, eclerele reprezintă o experiență culinară ce trebuie explorată.

Citește și

Originea eclerelor se regăsește în bucătăria franceză, fiind inventate de celebrul bucătar Marie-Antoine Carême în secolul al XIX-lea. Eclerele sunt inspirate de clasicul „pet de nonne” (adesea tradus ca „fursec franțuzesc”) și au evoluat de-a lungul timpului, devenind cunoscute în întreaga lume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Eclerele sunt create dintr-un aluat special numit „aluat de choux”. Acesta este făcut din apă, unt sau margarină, făină și ouă, iar secretul pentru obținerea cojii pufoase este reprezentat de conținutul ridicat de apă din aluat. În timpul coacerii, apa se evaporă și creează bule de aer în aluat, oferindu-i textura caracteristică.

Ingrediente

Mod de preparare

Se fac mai întâi cojile. Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Cum pregătești cojile pentru eclere

Se pun apa, untul, sarea și zahărul într-o cratiță de mărime medie la foc mediu amestecând din când în când. Se adaugă vanilia. Imediat ce compoziția ajunge la punctul de fierbere, se ia oala de pe foc și se adaugă toată făina.

Folosind o lingură de lemn sau o spatulă de silicon termorezistentă, se amestecă puternic pentru a permite făinii să absoarbă toată apa și să formeze o bilă de aluat.

După aproximativ 45 – 60 de secunde de amestecare, se readuce cratița pe aragaz la foc mediu și se lasă aluatul să fiarbă încă 2 – 3 minute în timp ce se amestecă. Se continuă amestecarea până când se formează o peliculă de aluat pe fundul cratiței.

Apoi se ia vasul de pe foc și se transferă aluatul într-un castron mare. Se amestecă ușor, timp de aproximativ 2 – 3 minute, pentru a elibera aburul și pentru a-l lăsa să se răcească. Se sparg toate ouăle și se bat bine cu o furculiță.

Când aluatul s-a răcit, se pun ouăle în 2-3 tranșe, amestecând bine fiecare repriză. Când aluatul începe să capete luciu nu se mai adaugă ouă. Se pune aluatul într-un poș. Se tapetează o tavă cu hârtie dee copt. Se pregătește și un castron cu apă și un castron cu zahăr pudră și o strecurătoare mică.

Cum formezi cojile pentru eclere

Se pune un dui în formă de stea în capătul unui poș, se taie capătul poșului în care este aluatul și se pune în ce îl care este pui duiul. Se ține poșul la un unghi de 45°, cu vârful steluței atingând hârtia de copt.

Se formează ecleruri de 10-12 cm. Capetele trebuie să fie puțin mai mari decât porțiunea din mijloc a eclerurilor. Se răsucește vârful duiului la capăt, astfel încât să se termine cu un capăt ușor ascuțit/creț.

Se înmoaie degetul în apă și se bat capetele eclerurilor pentru a le aplatiza pe cele ascuțite. Deasupra se presară zahăr pudră.

Coacerea cojilor de ecler

Se pune tava de copt pe grătarul din mijloc al cuptorului și se programează cronometrul la 25 de minute. După ce acestea trec se verifică dacă eclerurile au devenit maro-aurii. Dacă da, se deschide ușa cuptorului și se înțepă rapid fiecare dintre ele cu o scobitoare ascuțită sau o frigărui la un capăt.

Apoi se închide ușa cuptorului și se lasă eclerurile la cuptor pentru încă 5 – 10 minute până când capătă o culoare aurie mai închisă.

După aceea, se scot din cuptor și lasă să se răcească aproximativ 10 minute pe tava de copt și apoi se transferă pe un grătar.

Se repetă procesul până se coc toate cojile.

Prepararea cremei de patiserie

Pentru crema de patiserie într-o cratiță medie, se aduc laptele și extractul de vanilie la punctul de fierbere. După aceea, se stinge focul.

Între timp, într-un castron separat, se bat gălbenușurile cu zahărul până când se obține o compoziție omogenă, groasă și galben pal. Se amestecă apoi făina și amidonul de porumb.

Pentru a tempera amestecul de gălbenușuri de ou, se ia aproximativ ½ cană de lapte fierbinte și se  adaugă în amestecul de gălbenușuri, amestecând energic.

Acum, se adaugă amestecul de ouă înapoi în cratiță cu laptele rămas. Se fierbe la foc mediu, amestecând continuu, până când dă în clocot, aproximativ 5 minute. Pentru a vedea dacă amestecul fierbe, se oprește amestecul pentru un moment. Dacă se formează bule deasupra, se mai lasă un minut și se ia de pe foc.

Se trece crema printr-o sită fină, apoi se transferă într-un bol curat și se acoperă cu o folie de plastic, astfel încât să atingă crema și se dă la frigider pentru cel puțin 2 ore. Apoi, folosind un poș și un dui simplu se umplu eclerurile pe rând.

Prepararea glazurii

Pentru glazura de ciocolată se pun chipsurile de ciocolată într-un castron mare, sigur pentru cuptorul cu microunde.

Smântâna și sarea se pun într-o cratiță și se aduc la punctul de fierbere. Apoi se toarnă imediat peste fulgii de ciocolată. Apoi se adaugă siropul de porumb și untul. Se amestecă până se topesc complet fulgii de ciocolată.  Se înmoaie fiecare ecler umplut în glazură de ciocolată. Se lasă glazura de ciocolată să se întărească. Se servesc la temperatura camerei sau reci.

Trucuri pentru cele mai bune eclere

Consistența aluatului tău este secretul unor eclere perfecte. Întotdeauna cântărește ingredientele, pentru că este una dintre acele rețete pentru care fiecare detaliu face diferența. Amestecă în timp ce compoziția pentru aluat este pe foc pentru a te asigura că sarea și zahărul se dizolvă, iar untul se topește înainte ca amestecul să dea în clocot.

Dacă nu vrei ca eclerele tale să iasă plate sau umede nu deschide ușa cuptorului în primele 25 de minute sub nicio formă. După aceea, înțeapă cojile pentru a lăsa aburii să scape pe măsură ce aluatul se răcește.

Pentru ca eclerele să își păstreze forma este de preferat să folosești în locul hârtiei de copt, un covoraș de silicon.

Cojile au punctul de contact cu foaia de copt mai mic, pentru că nu sunt foarte late. Pe măsură ce se extind în timpul coacerii, devin mai puțin stabile și tind să se prăbușească în jurul bazei, determinându-le să aibă un fund prăbușit în formă concavă. Covorașul de silicon conduce mai bine căldura, baza cojilor de ecler se coace mai repede și devine mai stabilă.

Ține poșul la un unghi de 45 de grade față de tavă. Acesta este cel mai bun unghi pentru a ține aluatul la presiune constantă, cu distorsiuni minime. 

Cojile de ecler coapte neumplute pot fi păstrate într-un recipient etanș timp de până la 1 lună în congelator. Când sunteți gata, pur și simplu dezgheață-le la temperatura camerei, umple-le, glazurează-le și sunt gata pentru a fi devorate.

Ce fel de cremă mai poți face pentru eclere

Există o varietate de creme delicioase pe care le poți folosi pentru a umple eclerele și a le transforma în deserturi unice și savuroase.

O cremă de vanilie fină și aromată este alegerea tradițională pentru eclere. Pregătește-o amestecând laptele, gălbenușurile de ou, zahărul, făina și extractul de vanilie și fierbe totul până când crema se îngroașă. După răcire, umple eclerele cu această cremă.

Dacă ești un iubitoare a ciocolatei, crema de ciocolată este alegerea perfectă. Folosește ciocolată neagră și amestec-o cu frișcă sau lapte fierbinte până când obții o cremă omogenă. Lasă-o să se răcească și apoi umple eclerele.

Dacă dorești să adaugi o notă intensă de cafea, prepară o cremă de cafea folosind ori cafea măcinată sau esență. Poți combina laptele, cafeaua, gălbenușurile de ou, zahărul și făina pentru a obține o cremă delicioasă și aromată.

Pentru o notă răcoritoare și citrică, poți pregăti o cremă cu suc de lămâie sau portocale. Amestecă sucul de citrice cu gălbenușurile de ou, zahărul și amidonul pentru a obține o cremă pufoasă și delicioasă.

Pentru un gust dulce și bogat, poți folosi caramel sau dulce de leche pentru a umple eclerele. Aceste creme vor adăuga o textură fină și un gust caramelizat delicios.

Pentru un ecler mai proaspăt și fructat, poți folosi o cremă de fructe. Folosește piure de fructe, cum ar fi căpșuni, zmeură sau fructe de pădure, și amestecă-l cu gălbenușurile de ou și zahărul.

Dacă preferi aromele de migdale sau nucă, poți pregăti o cremă cu extract de migdale sau de nucă și frișcă sau lapte.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Glazura lucioasă pentru eclere pusă pe mai multe eclere
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Cremă pentru eclere ilustrată prin intermediul mai multor eclere puse pe o farfurie
Cremă pentru eclere. Rețeta rapidă și simplă
Cremă pentru eclere. Rețeta rapidă și simplă
Coji de eclere puse pe o foaie de copt
Coji de eclere. Cea mai simplă rețetă de casă
Coji de eclere. Cea mai simplă rețetă de casă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale, gata de servit
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
bomboane pentru masa de Paște
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
Cartofi și morcovi la cuptor puși alături de carnea de miel
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic pe un platou verde
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Trei cozonaci tradiționali puși pe un blat de lemn
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Ciorbă de miel cu lobodă în bol alb cu lingură și pătrunjel verde
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Porție de pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu gnocchi
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...
Parteneri
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
fresh
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
închide