Compot de vișine. Un mod simplu și ușor de a conserva vișinele pentru iarnă
De pe raftul din cămară nu ar trebui să-ți lipsească nici câteva borcane cu compot de vișine. Este delicios, cu gust ușor acrișor și aromat și îți va răsfăța papilele în sezonul rece. În plus, poți folosi vișinele din compot în rețetele de deserturi. Siropul este ideal pentru blaturile de tort și de prăjituri.
Galerie foto
Vișinele sunt printre cele mai apreciate fructe de vară, atât pentru gust, cât și pentru formă și culoare. Se combină perfect în orice tip de desert și oferă acestuia un aspect minunat. În plus, vișinele au și o serie de proprietăți benefice pentru sănătatea organismului. Au un conținut bogat de vitamine precum vitaminele A și C. Conțin sodiu în cantități reduse, dar și proteine, calciu, acid folic și fier. Mai conțin și antioxidanți, cum ar fi acidul elagic și quercetina, cu rol benefic împotriva celulelor canceroase. Se știe că antioxidanții au rolul de a neutraliza radicalii liberi și alte substanțe care pot genera inflamații cronice și boli.
Consumul de vișine proaspete este recomandat și în curele de slăbire. Vișinele pot contribui la accelerarea pierderii în greutate. Ca și alte fructe, vișinele pot fi conservate pentru iarnă sub formă de băuturi, dulcețuri sau compoturi. Pot fi și congelate și folosite ulterior în rețete de deserturi delicioase. Descoperă și o rețetă de pandișpan cu vișine și caise, desertul vedetă al verii. Mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru compot de vișine cu gust dulce-acrișor.
Ingrediente
Mod de preparare
Compotul de vișine se prepară foarte ușor și mai rapid decât alte compoturi de fructe. Vișinele sunt fructe suculente și nu necesită fierbere îndelungată pentru a nu se înmuia foarte mult. Cantitatea de zahăr o potrivește fiecare după gustul propriu, la fel și aromele, dacă se folosesc. Se poate prepara compot și simplu, fără arome, însă scorțișoara și vanilia îl vor face mai gustos și mai aromat.
Descoperă și o rețetă de compot de caise jumătăți.
Cum prepari compot de vișine
Mai întâi curăță vișinele de codițe și clătește-le cu apă rece. Lasă-le la scurs și prepară siropul. Dacă pentru alte fructe nu este necesar să prepari sirop înainte, pentru vișine este indicat să-l prepari.
Pune apa cu zahărul la fiert și adaugă batoanele de scorțișoară și vanilie. Lasă siropul să fiarbă timp de 10-12 minute după primul clocot, pentru a se aromatiza bine. După stingerea focului acoperă vasul cu un capac și lasă-l așa câteva minute, să se mai infuzeze scorțișoara și vanilia.
Între timp, spală borcanele și capacele, așază-le într-o tavă metalică și sterilizează-le în cuptor. Apoi umple-le cu vișine și toarnă peste acestea siropul fierbinte. Închide imediat borcanele cu capacele aferente și introdu tava în cuptorul deja fierbinte. Mai lasă cuptorul aprins la 175 de grade Celsius timp de 10 minute. După stingere, lasă borcanele cu compot să se răcească lent în el până a doua zi.
Dacă totuși ai nevoie de cuptor în acest timp, poți scoate borcanele și le învelești cu o pătură. Te vei bucura de gustul delicios al acestui compot de vișine savurându-l la micul dejun. Va fi foarte util și pentru deserturile cu care îți vei delecta familia. Dacă ai dat start preparării conservelor pentru iarnă, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de jeleu de zmeură preparat în casă.
Galerie foto