Compot de cireșe pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Dacă vrei să te bucuri de aroma cireșelor și în sezonul rece, nu ezita să le conservi la borcane în cele mai naturale moduri. Începe cu rețeta de compot de cireșe pentru iarnă, simplu și ușor de preparat.
Galerie foto
Rețeta este una clasică, așa cum o prepara bunica, adăugând cantitățile ingredientelor în funcție de capacitatea borcanelor. Nu se folosesc conservanți, iar borcanele umplute cu compot se fierb în baie de apă. Compotul este cel mai simplu de preparat, dintre rețetele de conserve din fructe.
În funcție de gustul fructelor compoturile se pot aromatiza cu vanilie, cu scorțișoară sau cu aromele preferate. Cantitatea de zahăr se pune după gustul fiecăruia. Poți prepara compot chiar și fără zahăr atunci când fructele sunt dulci. Însă, trebuie avut în vedere că zahărul nu are doar proprietatea de a îndulci. Este și un bun conservant pentru fructe. Aceeași proprietate o are și pentru rețetele de gem sau de dulceață.
Din categoria rețetelor de conserve de fructe fără zahăr îți recomandăm să încerci și rețeta de gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos. În continuare îți detaliem rețeta pentru compot de cireșe pentru iarnă.
Ingrediente
Mod de preparare
După cum se observă nu sunt trecute cantitățile ingredientelor. Poți prepara compot și din 500 gr de cireșe, dar și din câteva kg. Important este să respecți măsurile cantităților în funcție de borcanele folosite.
Recomandat ar fi să prepari compot în borcane de 400 gr sau de 800 gr pentru ca atunci când desfaci borcanul să consumi toată cantitatea de compot.
Cum prepari compot de cireșe pentru iarnă
Primul pas pentru prepararea compotului constă în pregătirea cireșelor. Înlătură codițele cireșelor, apoi clătește cireșele cu apă rece și lasă-le la scurs într-o sită.
Descoperă și o rețetă de ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat.
Pregătește borcanele și celelalte ingrediente. Spală bine borcanele cu detergent de vase, clătește-le și sterilizează-le. Pentru compot poți steriliza borcanele prin fierbere în multă apă și nu va fi necesar să fie uscate după sterilizare.
Dacă optezi să folosești borcane de 400 de grame pregătește pentru fiecare borcan câte o lingură de zahăr care cântărește aproximativ 30 de grame. Pentru un borcan de 800 de grame folosești 2 linguri de zahăr. Dacă optezi pentru borcane de 1 kg, folosești 2 linguri și jumătate de zahăr și tot așa.
După ce ai pregătit borcanele și ingredientele pentru compot, pune cireșele în borcane, dar umple-le doar pentru 3/4 din capacitatea lor. Adaugă zahărul și vanilie sau scorțișoară. Pune câte 1/2 baton în borcanele de 400 de grame și un baton întreg în cele mari. Aromele sunt opționale pentru prepararea compotului. Dacă vrei să simți doar gustul simplu al cireșelor exclude aromele.
Completează cu apă până la filetul borcanelor, apoi închide-le ermetic cu capacele din dotare.
Așază un ștergar la baza unei cratițe cu diametrul mai mare și pereții mai înalți decât ai borcanelor. Înfășoară borcanele în hârtie de copt și așază-le în cratiță. Toarnă apă în cratiță până la gâtul borcanelor. Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Lasă apa din cratiță să atingă punctul de fierbere apoi redu intensitatea focului la minim. Din acest moment fierbe borcanele cu compot de cireșe pentru iarnă timp de 20 de minute.
Stinge focul, acoperă borcanele cu un ștergar și lasă-le în cratița cu apă până când se răcesc. Etichetează-le și trece-le în cămară.
La iarnă te poți răsfăța cu compotul la micul dejun, dar poți folosi cireșele și la rețete de deserturi cum ar fi rețeta de Tort Pădurea Neagră.
Galerie foto