Compot de cireșe pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă vrei să te bucuri de aroma cireșelor și în sezonul rece, nu ezita să le conservi la borcane în cele mai naturale moduri. Începe cu rețeta de compot de cireșe pentru iarnă, simplu și ușor de preparat.

Două borcane cu compot de cireșe pentru iarnă
Galerie foto

Galerie foto

Borcanele cu compot de cireșe se fierb în baie de apă / Shutterstock

Rețeta este una clasică, așa cum o prepara bunica, adăugând cantitățile ingredientelor în funcție de capacitatea borcanelor. Nu se folosesc conservanți, iar borcanele umplute cu compot se fierb în baie de apă. Compotul este cel mai simplu de preparat, dintre rețetele de conserve din fructe.

Citește și

În funcție de gustul fructelor compoturile se pot aromatiza cu vanilie, cu scorțișoară sau cu aromele preferate. Cantitatea de zahăr se pune după gustul fiecăruia. Poți prepara compot chiar și fără zahăr atunci când fructele sunt dulci. Însă, trebuie avut în vedere că zahărul nu are doar proprietatea de a îndulci. Este și un bun conservant pentru fructe. Aceeași proprietate o are și pentru rețetele de gem sau de dulceață.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din categoria rețetelor de conserve de fructe fără zahăr îți recomandăm să încerci și rețeta de gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos. În continuare îți detaliem rețeta pentru compot de cireșe pentru iarnă.

Ingrediente

Mod de preparare

După cum se observă nu sunt trecute cantitățile ingredientelor. Poți prepara compot și din 500 gr de cireșe, dar și din câteva kg. Important este să respecți măsurile cantităților în funcție de borcanele folosite.

Recomandat ar fi să prepari compot în borcane de 400 gr sau de 800 gr pentru ca atunci când desfaci  borcanul să consumi toată cantitatea de compot.

Cum prepari compot de cireșe pentru iarnă

Primul pas pentru prepararea compotului constă în pregătirea cireșelor. Înlătură codițele cireșelor, apoi clătește cireșele cu apă rece și lasă-le la scurs într-o sită.

Descoperă și o rețetă de ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat.

Pregătește borcanele și celelalte ingrediente. Spală bine borcanele cu detergent de vase, clătește-le și sterilizează-le. Pentru compot poți steriliza borcanele prin fierbere în multă apă și nu va fi necesar să fie uscate după sterilizare.

Dacă optezi să folosești borcane de 400 de grame pregătește pentru fiecare borcan câte o lingură de zahăr care cântărește aproximativ 30 de grame. Pentru un borcan de 800 de grame folosești 2 linguri de zahăr. Dacă optezi pentru borcane de 1 kg, folosești 2 linguri și jumătate de zahăr și tot așa.

După ce ai pregătit borcanele și ingredientele pentru compot, pune cireșele în borcane, dar umple-le doar pentru 3/4 din capacitatea lor. Adaugă zahărul și vanilie sau scorțișoară. Pune câte 1/2 baton în borcanele de 400 de grame și un baton întreg în cele mari. Aromele sunt opționale pentru prepararea compotului. Dacă vrei să simți doar gustul simplu al cireșelor exclude aromele.

Completează cu apă până la filetul borcanelor, apoi închide-le ermetic cu capacele din dotare.

Așază un ștergar la baza unei cratițe cu diametrul mai mare și pereții mai înalți decât ai borcanelor. Înfășoară borcanele în hârtie de copt și așază-le în cratiță. Toarnă apă în cratiță până la gâtul borcanelor. Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Lasă apa din cratiță să atingă punctul de fierbere apoi redu intensitatea focului la minim. Din acest moment fierbe borcanele cu compot de cireșe pentru iarnă timp de 20 de minute.

Stinge focul, acoperă borcanele cu un ștergar și lasă-le în cratița cu apă până când se răcesc. Etichetează-le și trece-le în cămară.

La iarnă te poți răsfăța cu compotul la micul dejun, dar poți folosi cireșele și la rețete de deserturi cum ar fi rețeta de Tort Pădurea Neagră.

Citește și
Fete servind compot de cireșe în pahare cu paie
Galerie foto

Galerie foto

Două borcane cu compot de cireșe pentru iarnă
Cireșe în coș și în borcan
+0
CELE MAI CITITE
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Mazăre în saramură la borcan, alături de usturoi și condimente
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Bulion de corcodușe în bol cu lingură și un bol cu corcodușe proaspete
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
EXPERIMENT. 85 de grade, temperatura volanului unei maşini lăsate în soare pe caniculă
EXPERIMENT. 85 de grade, temperatura volanului unei maşini lăsate în soare pe caniculă
EXPERIMENT. 85 de grade, temperatura volanului unei maşini lăsate în soare pe caniculă
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Nepoata Victoriei Ruffo a împlinit 1 an. Actrița ar fi lipsit de la petrecerea zilei sale de naștere
Nepoata Victoriei Ruffo a împlinit 1 an. Actrița ar fi lipsit de la petrecerea zilei sale de naștere
Nepoata Victoriei Ruffo a împlinit 1 an. Actrița ar fi lipsit de la petrecerea zilei sale de naștere
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Tartă cu lămâie și zmeură
Tartă cu lămâie și zmeură
Tartă cu lămâie și zmeură
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Băieții de la BTS au anunțat că vor lansa un nou album și vor pleca într-un turneu mondial în 2026
Băieții de la BTS au anunțat că vor lansa un nou album și vor pleca într-un turneu mondial în 2026
Băieții de la BTS au anunțat că vor lansa un nou album și vor pleca într-un turneu mondial în 2026
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
fresh
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
închide