Ingredientele secrete care fac sosul de roșii cremos și gustos
Sosul de roșii este baza multor feluri de mâncare. Dacă este preparat bine poate transforma un fel banal într-unul spectaculos sau poate fi consumat chiar ca atare. Deși pare ușor de preparat are nevoie de atenție și de ingrediente de cea mi bună calitate pentru a avea gustul și textura perfecte.
Sosul de roșii trebuie să fie catifelat, fin, un amestec echilibrat între dulce și acrișor, cu note acide. Poți obține toate acestea alegând roșiile cele mai bune, coapte suficient cât să fie zemoase și cărnoase pentru a obține textura fină a sosului.
Roșiile au ajuns în Europa din secolul al XVI-lea, când aventurierii spanioli le-au adus din America de Sud. La început europenii nu prea au știut ce să facă cu ele, însă încet-încet le-au descoperit gustul și au început să le introducă în meniurile lor. Sosul de roșii a început să fie preparat în jurul anului 1790 în Italia. De atunci au apărut, poate, mii de rețete. Fiecare bucătar a încercat să își pună amprenta și să facă sosul de roșii cât mai bun.
Potrivit Food52 există două ingrediente care pot schimba sosul de roșii dintr-unul simplu, într-unul foarte cremos. Acestea sunt roșiile uscate și crema de brânză. În ceea ce privește roșiile, cele mai bune sunt cele uscate.
Cele mai bune ingrediente pentru sosul de roșii
Dintre toate sortimentele de roșii aflate pe piață cele mai speciale sunt cele uscate. Sunt cele mai aromate, așa că dacă ai nevoie de un sos special pentru pastele tale nu ezita să le folosești.
Ingredientele obișnuite ale unui sos de roșii gătit în casă sunt roșii (proaspete sau conservate), usturoi, ceapă, sare, oregano și/sau busuioc. Se pun toate într-o cratiță și se gătesc. Pentru serile în care nu ai timp de altceva este cea mai simplă și mai rapidă rețetă.
Poți să schimbi ceva la această rețetă, fără să muncești mai mult sau să aștepți timp îndelungat pentru ca sosul să se gătească. Adaugă roșii uscate, cremă de brânză și capere și vei vedea se vor îmbunătăți atât gustul, cât și textura. Singurul pas suplimentar pe care trebuie să îl faci este să toci roșiile. Crema de brânză și caperele se adaugă finalul procesului de gătire.
Sosul de roșii în care se adaugă roșii uscate, cremă de brânză și capere poate fi folosit pentru paste, dar și pentru alte preparate cărora vrei să le dai un plus de savoare.
Descoperă și rețeta de creveți cu sos de roșii.
Roșiile uscate, secretul mâncărurilor gustoase
Roșiile sunt folosite în foarte multe preparate datorită gustului lor umami. Atunci când guști roșii uscate e mai mult decât atât pentru că aromele sunt foarte concentrate. Nu sunt foarte ușor de integrat în rețete, însă merită tot efortul pentru că vor înnobila orice preparat în care sunt adăugate. Pot fi folosite chiar și în preparate tradiționale.
Roșiile uscate pot fi utilizate pentru cartofi copți, pizza și omlete. Poți să alegi roșii uscate simple sau sortimente conservate în ulei cu sau fără condimente. Unele rețete cer ca acestea să fie rehidratate în supă de legume înainte de a fi folosite în preparate care nu au o umiditate foarte mare.