Umplutură de cozonac. 5 rețete delicioase

Cozonacul este mai mult decât un simplu desert. Îl găsim pe toate mesele de sărbătoare, în foarte multe culturi. Prin istoria sa plină de tradiție și variantele sale diverse, cozonacul a devenit un simbol al al bucuriei, al familiei. Umplutura de cozonac este una dintre cele mai importante părți. Descoperă câteva rețete simple și rapide.

Umplutura de cozonac
Nuca este cel mai comun ingredient în umpluturile pentru cozonac/ Shutterstock

Originea cozonacului este încă disputată, dar se crede că această pâine dulce a avut origini în regiunea mediteraneană și a fost influențată de numeroase culturi și civilizații de-a lungul timpului. Antichitatea aduce mențiuni ale unor pâini dulci asemănătoare cozonacului, iar rețete similare se regăsesc în gastronomia egipteană, greacă, romană sau otomană.

În România, cozonacul este o piesă de rezistență a mesei festive, fiind pregătit cu migală și dedicare, adesea în perioadele de sărbătoare precum Paște sau Crăciun. De obicei este umplut cu nucă, mac, ciocolată sau fructe confiate. În Bulgaria găsim kozunak, similar cu cel românesc, însă se remarcă prin arome precum vanilia și esența de lămâie sau portocală.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Diversitatea umpluturilor pentru cozonac este impresionantă și reflectă gusturile specifice fiecărei culturi. Cel mai des vei găsi un amestec de nucă și zahăr, dar se întâlnesc și umpluturi de mac măcinat, ciocolată, alune, rahat, fructe uscate sau creme de vanilie.

Rețete de umplutură de cozonac

Cea mai comună umplutură pentru cozonac este cea cu nucă, dar ai libertatea să faci orice amestecuri îți plac. Ai grijă la consistența umpluturii. Aceasta trebuie să fie fluidă, fără să curgă.

Umplutură de cozonac cu nucă

Este important să ajustezi cantitățile de zahăr și lichid pentru umplutură în funcție de preferințele tale personale cu privire la dulceață și textură.

Ingrediente

  • 200-300 g nuci măcinate sau tocate mărunt
  • 100-150 g zahăr
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau esență de rom (opțional)
  • lapte sau apă pentru a obține o consistență ușor fluidă

Mod de preparare

Se amestecă nucile măcinate sau tocate cu zahărul într-un bol. Se adaugă esența de vanilie sau esența de rom. Treptat, se pune lapte/apa, amestecând continuu, până se obține o pastă sau un amestec ușor fluid, dar care să nu curgă prea mult. Se umple cozonacul cu această compoziție de nucă înainte de a-l împleti sau rula conform rețetei.

Umplutură de cozonac cu nucă și albuș

Umplutura de cozonac cu nucă și albuș este cremoasă, cu note crocante. Poți ajusta cantitatea de zahăr sau de esențe în funcție de preferințe.

Ingrediente

  • 200-300 g nuci măcinate sau tocate mărunt
  • 3-4 albușuri de ou
  • 150-200 g zahăr (sau după gust)
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau esență de rom (opțional)
  • lapte sau apă pentru a obține o consistență ușor fluidă

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă nucile măcinate sau tocate cu zahărul. Se adaugă albușurile de ou și esența de vanilie sau esența de rom. Se amestecă bine compoziția până când se omogenizează.

Dacă amestecul pare prea gros, se pot adăuga treptat lapte sau apă pentru a obține o consistență mai fluidă, dar nu prea lichidă. Se umple cozonacul cu această umplutură înainte de a-l împleti sau rula conform rețetei

Umplutură de cozonac cu nucă și lapte

Laptele adăugat în umplutura de cozonac o face mai moale și îi dă un gust mai bogat datorită grăsimilor. De aceea, este recomandat să folosești lapte integral.

Ingrediente

  • 200-300 g nuci măcinate sau tocate mărunt
  • 100-150 g zahăr (sau după gust)
  • 1/2-1 ceașcă de lapte (poate fi ajustată în funcție de consistența dorită)
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau esență de rom (opțional)

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă nucile măcinate sau tocate cu zahărul. Apoi se adaugă esența de vanilie sau esența de rom. Se încălzește laptele, fără să se fiarbă. Se pune treptat peste amestecul de nucă și zahăr, amestecând continuu.

Se adaugă lapte și se amestecă până când se obține o compoziție omogenă, cu o consistență similară unei paste groase. Se pune peste aluatul de cozonac înainte de a-l împleti sau rula.

Umplutură de mac pentru cozonac

Umplutura cu mac pentru cozonac este inspirată din gastronomia slavă. Este des întâlnită la ruși, ucrainieni sau polonezi.

Ingrediente

  • 200-300 g mac măcinat
  • 100-150 g zahăr
  • coajă rasă de lămâie sau portocală (opțional)
  • lapte sau apă pentru a obține o consistență ușor fluidă

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă macul măcinat cu zahărul. Apoi se pune coaja rasă de la citrice și se amestecă până se încorporează. Treptat, se pune lapte/apă peste amestec, amestecând continuu, până pasta devine ușor fluide, fără a curge.

Se umple cozonacul cu această compoziție de mac înainte de a-l împleti sau rula.

Umplutura de cozonac cu ciocolată

Pentru a pregăti o umplutură delicioasă de cozonac cu ciocolată, poți folosi ciocolată neagră, ciocolată cu lapte sau chiar ciocolată albă, în funcție de preferințele tale.

Ingrediente

  • 200-300 g ciocolată (neagră, cu lapte sau albă), tăiată în bucăți mici sau rasă
  • 50-100 g zahăr (sau după gust)
  • 1-2 linguri de unt
  • esență de vanilie

Mod de preparare

Într-un castron rezistent la căldură, se topește ciocolata la bain-marie sau în cuptorul cu microunde, amestecând din când în când până când devine omogenă și lichidă. Apoi se pune untul și se amestecă până se topește complet și se încorporează în ciocolată.

După aceea, se adaugă zahărul în ciocolată topită și se încorporează complet. La final se pune esența de vanilie și se amestecă ușor. Se lasă umplutura de ciocolată să se răcească puțin înainte de a o folosi pentru a umple cozonacul conform rețetei.

Câtă umplutură se pune la un cozonac

Iubitorii de cozonac pot spune că nu există niciodată prea multă umplutură. Totuși, trebuie să ții cont de niște cantități pentru ca la final să fie un echilibru între aluat și compoziția de la interior. De obicei, cantitatea de umplutură se stabilește în funcție de dimensiunea cozonacului.

Pentru un cozonac obișnuit de aproximativ 1 kilogram, poți folosi în jur de 200-300 de grame de umplutură, cum ar fi nuci măcinate, cacao, nucă de cocos sau fructe uscate. Totuși, acest lucru poate varia în funcție de rețetă și de preferințele tale cu privire la consistența și gustul cozonacului. E important să testezi și să ajustezi cantitățile pentru a obține rezultatul dorit.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Spaghetti cu lămâie
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O felie de cozonac servită pe o farfurie albă alături de un pahar de lapte
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă
Trei cozonaci tradiționali puși pe un blat de lemn
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Risotto cu orez negru și parmezan
20 octombrie, 06:03
Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială
rețete ușoare pentru copii
20 octombrie, 05:16
5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute 5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute
Burek cu carne
20 octombrie, 05:05
Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani
Tonkatsu
19 octombrie, 06:31
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
crostata cu gem
19 octombrie, 05:09
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
musculițele de pe fructe
19 octombrie, 05:06
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
18 octombrie, 06:50
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Cum se păstrează lămâile
18 octombrie, 06:06
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piure de castane. O garnitură elegantă pentru carne de curcan, rață sau porc
Piure de castane. O garnitură elegantă pentru carne de curcan, rață sau porc
Piure de castane. O garnitură elegantă pentru carne de curcan, rață sau porc
Noi detalii despre explozia blocului din Rahova. Pană de curent înainte de acumularea de gaze
Noi detalii despre explozia blocului din Rahova. Pană de curent înainte de acumularea de gaze
Noi detalii despre explozia blocului din Rahova. Pană de curent înainte de acumularea de gaze
Celebrul milionar s-a căsătorit cu amp;#8220;cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Celebrul milionar s-a căsătorit cu amp;#8220;cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Celebrul milionar s-a căsătorit cu amp;#8220;cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: M-a urmărit toată viața
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: „M-a urmărit toată viața”
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: „M-a urmărit toată viața”
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
fresh
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere

Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă

Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă

Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute

5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute
închide