Umplutură de cozonac. 5 rețete delicioase

Cozonacul este mai mult decât un simplu desert. Îl găsim pe toate mesele de sărbătoare, în foarte multe culturi. Prin istoria sa plină de tradiție și variantele sale diverse, cozonacul a devenit un simbol al al bucuriei, al familiei. Umplutura de cozonac este una dintre cele mai importante părți. Descoperă câteva rețete simple și rapide.

Umplutura de cozonac
Nuca este cel mai comun ingredient în umpluturile pentru cozonac/ Shutterstock

Originea cozonacului este încă disputată, dar se crede că această pâine dulce a avut origini în regiunea mediteraneană și a fost influențată de numeroase culturi și civilizații de-a lungul timpului. Antichitatea aduce mențiuni ale unor pâini dulci asemănătoare cozonacului, iar rețete similare se regăsesc în gastronomia egipteană, greacă, romană sau otomană.

În România, cozonacul este o piesă de rezistență a mesei festive, fiind pregătit cu migală și dedicare, adesea în perioadele de sărbătoare precum Paște sau Crăciun. De obicei este umplut cu nucă, mac, ciocolată sau fructe confiate. În Bulgaria găsim kozunak, similar cu cel românesc, însă se remarcă prin arome precum vanilia și esența de lămâie sau portocală.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Diversitatea umpluturilor pentru cozonac este impresionantă și reflectă gusturile specifice fiecărei culturi. Cel mai des vei găsi un amestec de nucă și zahăr, dar se întâlnesc și umpluturi de mac măcinat, ciocolată, alune, rahat, fructe uscate sau creme de vanilie.

Rețete de umplutură de cozonac

Cea mai comună umplutură pentru cozonac este cea cu nucă, dar ai libertatea să faci orice amestecuri îți plac. Ai grijă la consistența umpluturii. Aceasta trebuie să fie fluidă, fără să curgă.

Umplutură de cozonac cu nucă

Este important să ajustezi cantitățile de zahăr și lichid pentru umplutură în funcție de preferințele tale personale cu privire la dulceață și textură.

Ingrediente

  • 200-300 g nuci măcinate sau tocate mărunt
  • 100-150 g zahăr
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau esență de rom (opțional)
  • lapte sau apă pentru a obține o consistență ușor fluidă

Mod de preparare

Se amestecă nucile măcinate sau tocate cu zahărul într-un bol. Se adaugă esența de vanilie sau esența de rom. Treptat, se pune lapte/apa, amestecând continuu, până se obține o pastă sau un amestec ușor fluid, dar care să nu curgă prea mult. Se umple cozonacul cu această compoziție de nucă înainte de a-l împleti sau rula conform rețetei.

Umplutură de cozonac cu nucă și albuș

Umplutura de cozonac cu nucă și albuș este cremoasă, cu note crocante. Poți ajusta cantitatea de zahăr sau de esențe în funcție de preferințe.

Ingrediente

  • 200-300 g nuci măcinate sau tocate mărunt
  • 3-4 albușuri de ou
  • 150-200 g zahăr (sau după gust)
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau esență de rom (opțional)
  • lapte sau apă pentru a obține o consistență ușor fluidă

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă nucile măcinate sau tocate cu zahărul. Se adaugă albușurile de ou și esența de vanilie sau esența de rom. Se amestecă bine compoziția până când se omogenizează.

Dacă amestecul pare prea gros, se pot adăuga treptat lapte sau apă pentru a obține o consistență mai fluidă, dar nu prea lichidă. Se umple cozonacul cu această umplutură înainte de a-l împleti sau rula conform rețetei

Umplutură de cozonac cu nucă și lapte

Laptele adăugat în umplutura de cozonac o face mai moale și îi dă un gust mai bogat datorită grăsimilor. De aceea, este recomandat să folosești lapte integral.

Ingrediente

  • 200-300 g nuci măcinate sau tocate mărunt
  • 100-150 g zahăr (sau după gust)
  • 1/2-1 ceașcă de lapte (poate fi ajustată în funcție de consistența dorită)
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau esență de rom (opțional)

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă nucile măcinate sau tocate cu zahărul. Apoi se adaugă esența de vanilie sau esența de rom. Se încălzește laptele, fără să se fiarbă. Se pune treptat peste amestecul de nucă și zahăr, amestecând continuu.

Se adaugă lapte și se amestecă până când se obține o compoziție omogenă, cu o consistență similară unei paste groase. Se pune peste aluatul de cozonac înainte de a-l împleti sau rula.

Umplutură de mac pentru cozonac

Umplutura cu mac pentru cozonac este inspirată din gastronomia slavă. Este des întâlnită la ruși, ucrainieni sau polonezi.

Ingrediente

  • 200-300 g mac măcinat
  • 100-150 g zahăr
  • coajă rasă de lămâie sau portocală (opțional)
  • lapte sau apă pentru a obține o consistență ușor fluidă

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă macul măcinat cu zahărul. Apoi se pune coaja rasă de la citrice și se amestecă până se încorporează. Treptat, se pune lapte/apă peste amestec, amestecând continuu, până pasta devine ușor fluide, fără a curge.

Se umple cozonacul cu această compoziție de mac înainte de a-l împleti sau rula.

Umplutura de cozonac cu ciocolată

Pentru a pregăti o umplutură delicioasă de cozonac cu ciocolată, poți folosi ciocolată neagră, ciocolată cu lapte sau chiar ciocolată albă, în funcție de preferințele tale.

Ingrediente

  • 200-300 g ciocolată (neagră, cu lapte sau albă), tăiată în bucăți mici sau rasă
  • 50-100 g zahăr (sau după gust)
  • 1-2 linguri de unt
  • esență de vanilie

Mod de preparare

Într-un castron rezistent la căldură, se topește ciocolata la bain-marie sau în cuptorul cu microunde, amestecând din când în când până când devine omogenă și lichidă. Apoi se pune untul și se amestecă până se topește complet și se încorporează în ciocolată.

După aceea, se adaugă zahărul în ciocolată topită și se încorporează complet. La final se pune esența de vanilie și se amestecă ușor. Se lasă umplutura de ciocolată să se răcească puțin înainte de a o folosi pentru a umple cozonacul conform rețetei.

Câtă umplutură se pune la un cozonac

Iubitorii de cozonac pot spune că nu există niciodată prea multă umplutură. Totuși, trebuie să ții cont de niște cantități pentru ca la final să fie un echilibru între aluat și compoziția de la interior. De obicei, cantitatea de umplutură se stabilește în funcție de dimensiunea cozonacului.

Pentru un cozonac obișnuit de aproximativ 1 kilogram, poți folosi în jur de 200-300 de grame de umplutură, cum ar fi nuci măcinate, cacao, nucă de cocos sau fructe uscate. Totuși, acest lucru poate varia în funcție de rețetă și de preferințele tale cu privire la consistența și gustul cozonacului. E important să testezi și să ajustezi cantitățile pentru a obține rezultatul dorit.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cu ce se poate înlocui praful de copt
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Cârnați de casă moldovenești
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
Galerie foto
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cozonac de casă
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
O felie de cozonac servită pe o farfurie albă alături de un pahar de lapte
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de pandișpan cu vanilie și cremă de ciocolată albă cu mascarpone pe o farfurie cu furculiță, alături de tava cu prăjitura porționată și un bol cu ornamente și linguriță
05:45
Pandișpan cu vanilie și cremă de ciocolată albă cu mascarpone Pandișpan cu vanilie și cremă de ciocolată albă cu mascarpone
cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor
05:40
Cum să prepari cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor. Cele mai delicioase glazuri Cum să prepari cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor. Cele mai delicioase glazuri
Porție de tort alb cu cremă de unt și vanilie pe farfurie și tortul secționat pe platou, alături de o ceașcă cu cafea și o furculiță
05:19
Tort alb cu cremă de unt și vanilie, potrivit pentru masa de Revelion Tort alb cu cremă de unt și vanilie, potrivit pentru masa de Revelion
panna cotta cu rodie
26 decembrie, 06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
26 decembrie, 05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
26 decembrie, 05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ce a inspirat franciza Avatar. Detalii despre unul dintre cele mai așteptate filme ale anului
Ce a inspirat franciza Avatar. Detalii despre unul dintre cele mai așteptate filme ale anului
Ce a inspirat franciza Avatar. Detalii despre unul dintre cele mai așteptate filme ale anului
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: "Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia"
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: "Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia"
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Ce vrea să facă familia lui Bruce Willis cu creierul actorului după moartea sa. Decizia neașteptată i-a surprins pe fani
Ce vrea să facă familia lui Bruce Willis cu creierul actorului după moartea sa. Decizia neașteptată i-a surprins pe fani
Ce vrea să facă familia lui Bruce Willis cu creierul actorului după moartea sa. Decizia neașteptată i-a surprins pe fani
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
S-a descoperit un nou tip de personalitate. Află dacă ești extrovertit, introvertit sau otrovertit
S-a descoperit un nou tip de personalitate. Află dacă ești extrovertit, introvertit sau otrovertit
S-a descoperit un nou tip de personalitate. Află dacă ești extrovertit, introvertit sau otrovertit
fresh
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie

Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor

Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor

Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici

Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
închide