Umplutură de cozonac. 5 rețete delicioase

Cozonacul este mai mult decât un simplu desert. Îl găsim pe toate mesele de sărbătoare, în foarte multe culturi. Prin istoria sa plină de tradiție și variantele sale diverse, cozonacul a devenit un simbol al al bucuriei, al familiei. Umplutura de cozonac este una dintre cele mai importante părți. Descoperă câteva rețete simple și rapide.

Umplutura de cozonac
Nuca este cel mai comun ingredient în umpluturile pentru cozonac/ Shutterstock

Originea cozonacului este încă disputată, dar se crede că această pâine dulce a avut origini în regiunea mediteraneană și a fost influențată de numeroase culturi și civilizații de-a lungul timpului. Antichitatea aduce mențiuni ale unor pâini dulci asemănătoare cozonacului, iar rețete similare se regăsesc în gastronomia egipteană, greacă, romană sau otomană.

În România, cozonacul este o piesă de rezistență a mesei festive, fiind pregătit cu migală și dedicare, adesea în perioadele de sărbătoare precum Paște sau Crăciun. De obicei este umplut cu nucă, mac, ciocolată sau fructe confiate. În Bulgaria găsim kozunak, similar cu cel românesc, însă se remarcă prin arome precum vanilia și esența de lămâie sau portocală.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Diversitatea umpluturilor pentru cozonac este impresionantă și reflectă gusturile specifice fiecărei culturi. Cel mai des vei găsi un amestec de nucă și zahăr, dar se întâlnesc și umpluturi de mac măcinat, ciocolată, alune, rahat, fructe uscate sau creme de vanilie.

Rețete de umplutură de cozonac

Cea mai comună umplutură pentru cozonac este cea cu nucă, dar ai libertatea să faci orice amestecuri îți plac. Ai grijă la consistența umpluturii. Aceasta trebuie să fie fluidă, fără să curgă.

Umplutură de cozonac cu nucă

Este important să ajustezi cantitățile de zahăr și lichid pentru umplutură în funcție de preferințele tale personale cu privire la dulceață și textură.

Ingrediente

  • 200-300 g nuci măcinate sau tocate mărunt
  • 100-150 g zahăr
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau esență de rom (opțional)
  • lapte sau apă pentru a obține o consistență ușor fluidă

Mod de preparare

Se amestecă nucile măcinate sau tocate cu zahărul într-un bol. Se adaugă esența de vanilie sau esența de rom. Treptat, se pune lapte/apa, amestecând continuu, până se obține o pastă sau un amestec ușor fluid, dar care să nu curgă prea mult. Se umple cozonacul cu această compoziție de nucă înainte de a-l împleti sau rula conform rețetei.

Umplutură de cozonac cu nucă și albuș

Umplutura de cozonac cu nucă și albuș este cremoasă, cu note crocante. Poți ajusta cantitatea de zahăr sau de esențe în funcție de preferințe.

Ingrediente

  • 200-300 g nuci măcinate sau tocate mărunt
  • 3-4 albușuri de ou
  • 150-200 g zahăr (sau după gust)
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau esență de rom (opțional)
  • lapte sau apă pentru a obține o consistență ușor fluidă

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă nucile măcinate sau tocate cu zahărul. Se adaugă albușurile de ou și esența de vanilie sau esența de rom. Se amestecă bine compoziția până când se omogenizează.

Dacă amestecul pare prea gros, se pot adăuga treptat lapte sau apă pentru a obține o consistență mai fluidă, dar nu prea lichidă. Se umple cozonacul cu această umplutură înainte de a-l împleti sau rula conform rețetei

Umplutură de cozonac cu nucă și lapte

Laptele adăugat în umplutura de cozonac o face mai moale și îi dă un gust mai bogat datorită grăsimilor. De aceea, este recomandat să folosești lapte integral.

Ingrediente

  • 200-300 g nuci măcinate sau tocate mărunt
  • 100-150 g zahăr (sau după gust)
  • 1/2-1 ceașcă de lapte (poate fi ajustată în funcție de consistența dorită)
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau esență de rom (opțional)

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă nucile măcinate sau tocate cu zahărul. Apoi se adaugă esența de vanilie sau esența de rom. Se încălzește laptele, fără să se fiarbă. Se pune treptat peste amestecul de nucă și zahăr, amestecând continuu.

Se adaugă lapte și se amestecă până când se obține o compoziție omogenă, cu o consistență similară unei paste groase. Se pune peste aluatul de cozonac înainte de a-l împleti sau rula.

Umplutură de mac pentru cozonac

Umplutura cu mac pentru cozonac este inspirată din gastronomia slavă. Este des întâlnită la ruși, ucrainieni sau polonezi.

Ingrediente

  • 200-300 g mac măcinat
  • 100-150 g zahăr
  • coajă rasă de lămâie sau portocală (opțional)
  • lapte sau apă pentru a obține o consistență ușor fluidă

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă macul măcinat cu zahărul. Apoi se pune coaja rasă de la citrice și se amestecă până se încorporează. Treptat, se pune lapte/apă peste amestec, amestecând continuu, până pasta devine ușor fluide, fără a curge.

Se umple cozonacul cu această compoziție de mac înainte de a-l împleti sau rula.

Umplutura de cozonac cu ciocolată

Pentru a pregăti o umplutură delicioasă de cozonac cu ciocolată, poți folosi ciocolată neagră, ciocolată cu lapte sau chiar ciocolată albă, în funcție de preferințele tale.

Ingrediente

  • 200-300 g ciocolată (neagră, cu lapte sau albă), tăiată în bucăți mici sau rasă
  • 50-100 g zahăr (sau după gust)
  • 1-2 linguri de unt
  • esență de vanilie

Mod de preparare

Într-un castron rezistent la căldură, se topește ciocolata la bain-marie sau în cuptorul cu microunde, amestecând din când în când până când devine omogenă și lichidă. Apoi se pune untul și se amestecă până se topește complet și se încorporează în ciocolată.

După aceea, se adaugă zahărul în ciocolată topită și se încorporează complet. La final se pune esența de vanilie și se amestecă ușor. Se lasă umplutura de ciocolată să se răcească puțin înainte de a o folosi pentru a umple cozonacul conform rețetei.

Câtă umplutură se pune la un cozonac

Iubitorii de cozonac pot spune că nu există niciodată prea multă umplutură. Totuși, trebuie să ții cont de niște cantități pentru ca la final să fie un echilibru între aluat și compoziția de la interior. De obicei, cantitatea de umplutură se stabilește în funcție de dimensiunea cozonacului.

Pentru un cozonac obișnuit de aproximativ 1 kilogram, poți folosi în jur de 200-300 de grame de umplutură, cum ar fi nuci măcinate, cacao, nucă de cocos sau fructe uscate. Totuși, acest lucru poate varia în funcție de rețetă și de preferințele tale cu privire la consistența și gustul cozonacului. E important să testezi și să ajustezi cantitățile pentru a obține rezultatul dorit.

Citește și
CELE MAI CITITE
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O felie de cozonac servită pe o farfurie albă alături de un pahar de lapte
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă
Trei cozonaci tradiționali puși pe un blat de lemn
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Cod roșu de vijelii puternice în tot județul Cluj. Rafale de până la 110 km/h. A fost emis mesaj RO-Alert
Cod roșu de vijelii puternice în tot județul Cluj. Rafale de până la 110 km/h. A fost emis mesaj RO-Alert
Cod roșu de vijelii puternice în tot județul Cluj. Rafale de până la 110 km/h. A fost emis mesaj RO-Alert
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Sean Diddy Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
închide