Mai întâi vei pregăti boabele de fasole, care se clătesc în mai multe ape reci. Apoi se pun într-o oală, se acoperă bine cu  apă rece și se pun la fiert. Se lasă să fiarbă timp de 4-5, se scurg și se clătesc cu apă fierbinte. Se repetă procedeul de două ori.

Cum prepari ciorbă de fasole

După ce ai fiert boabele de fasole și le-ai scurs de două ori, în a treia apă le vei lăsa să fiarbă definitiv. Lasă-le să fiarbă până când încep să se pătrundă, apoi adaugă o ceapă tocată mărunt, un morcov, curățat și tocat și un păstârnac, de asemeni, curățat și tocat mărunt.

Pune ulei la încins  într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului și călește ușor în el, o ceapă tocată și un morcov dat pe răzătoare. Adaugă pe parcursul călirii și puțină zeamă de la fasole, pentru a reduce din gustul de prăjeală. Când ceapa și morcovul sunt înmuiate adaugă roșiile din conservă. Adaugă în sosul de roșii două foi de dafin și puțin cimbru uscat.

Când boabele de fasole sunt bine fierte, adaugă sosul de roșii. Înainte de a-l adăuga, înlătură foile de dafin pentru că acestea devin amare dacă sunt gătite mult.

Mai fierbe ciorba de fasole timp de 6-8 minute după adăugarea sosului de roșii. Adaugă în acest timp și un ardei gras tocat cuburi, și potrivește gustul ciorbei cu sare și piper.

După stingerea focului adaugă pătrunjel verde tocat mărunt, pentru un plus de prospețime. poți opta și pentru leuștean.

În mod clasic delicioasa ciorbă de fasole se servește caldă, cu pâine de casă și ceapă verde. Însă merge servită și cu ceapa roșie, sau cu ardei iute.

Tot din categoria mâncărurilor de post cu fasole boabe mai poți încerca și rețeta de icre de fasole cu ceapă caramelizată.