Cum alegi un pepene verde. Sfaturi care să te ajute când mergi la piață
Alegera unui pepene verde bun poate fi ușor o provocare, dar cu câteva sfaturi simple, vei putea alege unul copt, dulce și zemos. Dacă nu mergi în piață, unde vânzătorul îți poate face dop, iată cum alegi un pepene verde bun.
Pepenele verde este fructul perfect al verii. Are un conținut ridicat de apă, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru hidratare, mai ales în zilele caniculare. De asemenea, este bogat în vitamina A, C, B6, B9, în magneziu, potasiu și fibre.
Cum alegi un pepene verde
Când îl cumperi de la magazin sau de la piață, pleci acasă cu pepenele sperând că este bun și te vei răcori cu o gustare dulce. Dacă nu alegi ceea ce trebuie va trebui să îl arunci, pentru că nu mai ai ce face cu un pepene care nu este bun. Dacă nu este copt suficient poate îl mai poți gusta, dar dacă este mult prea copt este pur și simplu de aruncat.
Iată câteva sfaturi despre cum să alegeți un pepene verde bun, copt și dulce.
Verifică-i coaja
Uită-te la coaja pepenelui. Culoarea ideală este o nuanță uniformă de verde (cu nuanțe în funcție de soi), cu o suprafață netedă și lucioasă.
Evită pepenii cu pete mari de culoare mai închisă, deoarece acestea pot indica faptul că pepenele nu este copt sau a fost recoltat prea devreme.
Descoperă mai multe și despre beneficiile consumului de pepene. Află de ce este recomandat în dieta zilnică.
Verifică-i codița
Codița pepenelui ar trebui să fie uscată și încrețită. Dacă codița este încă proaspătă și verde, aceasta poate indica un pepene necopt.
Greutatea
Un pepene verde bun ar trebui să fie greu pentru dimensiunea sa. Când îl ridici, simte-i greutatea în mână. Cu cât este mai greu, cu atât are mai multă apă și este mai probabil să fie zemos și dulce.
Uită-te la partea de jos
Baza pepenelui ar trebui să fie plată, fără lovituri sau pete. Dacă baza este moale sau cu lovituri, pepenele ar putea fi prea copt sau stricat. Tot aici ar trebui să găsești o pată de culoare crem gălbui, care indică locul în care pepenele a stat pe pământ.
Cu cât are o culoare mai apropiată de galben închis, cu atât a stat mai mult pe vrej, ceea ce înseamnă că este copt și dulce. Dacă pata este albă sau nu există înseamnă că a fost cules prea devreme.
Iată aici și ghidul fructelor și legumelor de sezon. Uite cum să faci cele mai bune alegeri.
Băte-l ușor cu degetele
Bate-l în partea de sus ca și cum ai ciocăni la ușă. Dacă sună gol, înseamnă că este că nu are multă apă, deci nu este copt sau, dimpotrivă, este trecut. Dacă sună plin, atunci pepenele este probabil zemos și copt.
Forma
În general, pepenii cu formă rotundă sunt mai zemoși și mai dulci decât cei cu formă alungită. Forma rotundă indică faptul că pepenele a avut timp să se coacă uniform. Sfatul se aplică pepenilor al căror soi are forma rotundă. În general, ai grijă să aibă o formă uniformă.
Încearcă și rețeta de dulceață din coji de pepene roșu.
Evită pepenii cu pete albe
Pepenii cu pete albe mari pe coajă sunt, de obicei, culeși înainte de a fi copți suficient și pot avea o textură neplăcută.
Verifică-i coaja de lângă coadă
Coaja pepenelui de lângă coadă ar trebui să fie ușor încrețită. Dacă este prea moale sau tare, s-ar putea să fie necopt.
Dacă ai posibilitatea, cumpără pepenele verde din surse locale și în sezon, când au cea mai bună calitate și gust. Odată ce ai ajuns cu el acasă lasă-l câteva ore la rece, dar poți să îl lași și la temperatura camerei pentru câteva zile.
Dacă după ce l-ai tăiat rămâne pepene neconsumat, poate fi păstrat într-un recipient mare până la 5 zile.