Cum alegi un pepene verde. Sfaturi care să te ajute când mergi la piață

Alegera unui pepene verde bun poate fi ușor o provocare, dar cu câteva sfaturi simple, vei putea alege unul copt, dulce și zemos. Dacă nu mergi în piață, unde vânzătorul îți poate face dop, iată cum alegi un pepene verde bun.

Un pepene verde bun, tăiat pe jumătate pentru a ilustra că este copt
Când alegi pepenele, bate în coaja lui pentru a verifica dacă sună a gol / Shutterstock

Pepenele verde este fructul perfect al verii. Are un conținut ridicat de apă, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru hidratare, mai ales în zilele caniculare. De asemenea, este bogat în vitamina A, C, B6, B9, în magneziu, potasiu și fibre.

Cum alegi un pepene verde

Când îl cumperi de la magazin sau de la piață, pleci acasă cu pepenele sperând că este bun și te vei răcori cu o gustare dulce. Dacă nu alegi ceea ce trebuie va trebui să îl arunci, pentru că nu mai ai ce face cu un pepene care nu este bun. Dacă nu este copt suficient poate îl mai poți gusta, dar dacă este mult prea copt este pur și simplu de aruncat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată câteva sfaturi despre cum să alegeți un pepene verde bun, copt și dulce.

Citește și

Verifică-i coaja

Uită-te la coaja pepenelui. Culoarea ideală este o nuanță uniformă de verde (cu nuanțe în funcție de soi), cu o suprafață netedă și lucioasă.

Evită pepenii cu pete mari de culoare mai închisă, deoarece acestea pot indica faptul că pepenele nu este copt sau a fost recoltat prea devreme.

Descoperă mai multe și despre beneficiile consumului de pepene. Află de ce este recomandat în dieta zilnică.

Verifică-i codița

Codița pepenelui ar trebui să fie uscată și încrețită. Dacă codița este încă proaspătă și verde, aceasta poate indica un pepene necopt.

Greutatea

Un pepene verde bun ar trebui să fie greu pentru dimensiunea sa. Când îl ridici, simte-i greutatea în mână. Cu cât este mai greu, cu atât are mai multă apă și este mai probabil să fie zemos și dulce.

Uită-te la partea de jos

Baza pepenelui ar trebui să fie plată, fără lovituri sau pete. Dacă baza este moale sau cu lovituri, pepenele ar putea fi prea copt sau stricat. Tot aici ar trebui să găsești o pată de culoare crem gălbui, care indică locul în care pepenele a stat pe pământ.

Cu cât are o culoare mai apropiată de galben închis, cu atât a stat mai mult pe vrej, ceea ce înseamnă că este copt și dulce. Dacă pata este albă sau nu există înseamnă că a fost cules prea devreme.

Iată aici și ghidul fructelor și legumelor de sezon. Uite cum să faci cele mai bune alegeri.

Băte-l ușor cu degetele

Bate-l în partea de sus ca și cum ai ciocăni la ușă. Dacă sună gol, înseamnă că este că nu are multă apă, deci nu este copt sau, dimpotrivă, este trecut. Dacă sună plin, atunci pepenele este probabil zemos și copt.

Forma

În general, pepenii cu formă rotundă sunt mai zemoși și mai dulci decât cei cu formă alungită. Forma rotundă indică faptul că pepenele a avut timp să se coacă uniform. Sfatul se aplică pepenilor al căror soi are forma rotundă. În general, ai grijă să aibă o formă uniformă.

Încearcă și rețeta de dulceață din coji de pepene roșu.

Evită pepenii cu pete albe

Pepenii cu pete albe mari pe coajă sunt, de obicei, culeși înainte de a fi copți suficient și pot avea o textură neplăcută.

Verifică-i coaja de lângă coadă

Coaja pepenelui de lângă coadă ar trebui să fie ușor încrețită. Dacă este prea moale sau tare, s-ar putea să fie necopt.

Dacă ai posibilitatea, cumpără pepenele verde din surse locale și în sezon, când au cea mai bună calitate și gust. Odată ce ai ajuns cu el acasă lasă-l câteva ore la rece, dar poți să îl lași și la temperatura camerei pentru câteva zile.

Dacă după ce l-ai tăiat rămâne pepene neconsumat, poate fi păstrat într-un recipient mare până la 5 zile. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Porții de ruladă cu ness
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Galette cu pere și migdale porționată, alături de un bol cu miere, unul cu brânză și o jumătate de pară
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Ciorbă de burtă pusă într-un castron alături de un ardei iute
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
plăcintă cu mere pe o farfurie
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul ca să iasă fragedă și aromată
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul ca să iasă fragedă și aromată
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Un bol plin cu ramen
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
09:17
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
06:10
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
9 octombrie, 07:23
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango secționat
9 octombrie, 06:19
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Cremă de vanilie cu unt în bol și două păstăi de vanilie alături
8 octombrie, 08:20
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline
Porție de tort Malakoff
8 octombrie, 06:28
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
7 octombrie, 08:40
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
7 octombrie, 06:36
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
Cea mai norocoasă zi pentru fiecare zodie în parte. Vezi ce spun astrele în favoarea ta
Cea mai norocoasă zi pentru fiecare zodie în parte. Vezi ce spun astrele în favoarea ta
Cea mai norocoasă zi pentru fiecare zodie în parte. Vezi ce spun astrele în favoarea ta
Doamne, Dumnezeule mare! Momentul în care o Tesla evită milimetric un turist care cade din senin de pe trotuar în faţa maşinii, în centrul Braşovului
"Doamne, Dumnezeule mare!" Momentul în care o Tesla evită milimetric un turist care cade din senin de pe trotuar în faţa maşinii, în centrul Braşovului
"Doamne, Dumnezeule mare!" Momentul în care o Tesla evită milimetric un turist care cade din senin de pe trotuar în faţa maşinii, în centrul Braşovului
George Simion, dezvăluiri rare despre cadoul de două tone primit de la Gigi Becali: „E în declarația de avere!”. Cât a costat
George Simion, dezvăluiri rare despre cadoul de două tone primit de la Gigi Becali: „E în declarația de avere!”. Cât a costat
George Simion, dezvăluiri rare despre cadoul de două tone primit de la Gigi Becali: „E în declarația de avere!”. Cât a costat
Ce facultate a terminat Anca Țurcașiu de la Asia Express 2024. Puțini știau acest detaliu despre artistă
Ce facultate a terminat Anca Țurcașiu de la Asia Express 2024. Puțini știau acest detaliu despre artistă
Ce facultate a terminat Anca Țurcașiu de la Asia Express 2024. Puțini știau acest detaliu despre artistă
Călătoria faimoasei Hande Erçel de la începuturi și până astăzi. Cum s-a transformat de-a lungul timpului
Călătoria faimoasei Hande Erçel de la începuturi și până astăzi. Cum s-a transformat de-a lungul timpului
Călătoria faimoasei Hande Erçel de la începuturi și până astăzi. Cum s-a transformat de-a lungul timpului
O furtună solară severă se va izbi de Pământ azi. Experții prezic aurore boreale inedite, dar și probleme de comunicații
O furtună solară „severă” se va izbi de Pământ azi. Experții prezic aurore boreale inedite, dar și probleme de comunicații
O furtună solară „severă” se va izbi de Pământ azi. Experții prezic aurore boreale inedite, dar și probleme de comunicații
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
RM de la BTS și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ziua lansării noului său documentar. RM: Right People, Wrong Place va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Busan 2024 
RM de la BTS și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ziua lansării noului său documentar. „RM: Right People, Wrong Place” va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Busan 2024 
RM de la BTS și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ziua lansării noului său documentar. „RM: Right People, Wrong Place” va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Busan 2024 
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
fresh
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango

Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango

Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci

Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci

Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece

Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
închide