Cum păstrezi bananele proaspete timp de o săptămână
Bananele sunt unele dintre cele mai sensibile fructe. Par să se strice brusc și repede, indiferent de modul și locul în care le depozitezi. Totuși, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a le crește perioada de viață până la 7 zile. Iată cum păstrezi bananele proaspete pentru perioadă mai lungă de timp.
Singurul lucru de care ai nevoie este folia alimentară. Armen Adamjan, un inflencer englez specializat în sfaturi practice legate de gospodărie, a povestit pentru Express.co.uk ce face el pentru a păstra bananele proaspete chiar și o săptămână.
Cum păstrezi bananele proaspete cu ajutorul foliei de bucătărie
După ce cumperi bananele de la magazin trebuie să le scoți din punga de plastic, să le separi din mănunchi și să înfășori fiecare capăt în folie de plastic. În acest fel încetinești producția de etilen, ceea ce va face ca bananele tale să rămână proaspete timp de 7 zile. Poți urma această metodă și folosind folie de aluminiu sau hârtie cerată și vei obține aceleași rezultate. Procedura poate funcționa chiar și fără să separi bananele.
Dacă nu vrei să le înfășori coada cu nimic atunci trebuie să ai grijă să stea departe de lumină, la aproximativ 12°C. O cămară bine aerisită este locul perfect în care să le păstrezi.
Cum împiedici bananele să oxideze
Chiar și pulpa de banană poate fi împiedicată să oxideze. Dacă s-a întâmplat să cureți de coajă o banană și să nu o mănânci pe toată, o poți stropi cu puțină zeamă de lămâie, suc de ananas sau cu oțet. Atunci când vei vrea să o consumi este recomandat să o treci pe sub un jet de apă rece pentru că gustul ei nu va fi tocmai păcut.
O altă variantă de a încetini procesul de coacere al bananelor este să le pui la frigider. Chiar dacă vor avea coaja neagră, pulpa se va păstra fermă și va fi numai bună de mâncat.
Totuși, ai grijă să fie coapte suficient pentru că din cauza frigului procesul de coacere se va opri complet. Află mai multe și despre motivele pentru care este recomandat să mănânci banane zilnic.
Cum congelezi bananele
În cazul în care ai cumpărat prea multe banane și știi că nu le vei mânca într-o săptămână ai la îndemână varianta de a le congela. Poți să le feliezi sau poți să le pui întregi, important este să stea în pungi speciale pentru congelator. Le poți folosi apoi pentru smoothie, în amestecuri cu iaurt, în creme sau alte gustări sau deserturi.
Dacă vrei să le folosești decongelate trebuie să le lași să se dezghețe la temperatura camerei. Ține cont de faptul că nu vor avea aceeași textură ca atunci când erau proaspete.
Vor fi perfecte ca ingrediente pentru alte preparate de la sosuri, la prăjituri sau înghețate. Încearcă și rețeta de mușuroi de cârtiță cu banane. Este un desert aparte care te va cuceri din primul moment!
Cum coci bananele mai repede
Dacă în schimb vrei să le coci bananele mai repede trebuie să le pui în cuptor la 180°C pentru 15 minute. Vei avea niște banane moi și coapte pe care le vei putea folosi la budinci, banana bread sau brioșe.
O altă soluție pentru a le coace mai repede este să le pui lângă fructe care emană etilenă: mere, avocado, kiwi, piersici, pere sau pepene galben.