Cum poți face cea mai bună ceapă caramelizată acasă. Rețeta pe care o poate prepara oricine

Fără coacere

Ceapa caramelizată este dulce și aduce gustul umami în toate mâncărurile, făcând orice preparat mai gustos. Poate fi pusă în salate, supe, paste, tocănițe, fripturi. Iată cum faci cea mai bună ceapă caramelizată. Descoperă cum poți face cea mai bună ceapă caramelizată acasă. Rețeta pe care o poate prepara oricine.

Cristina Catană
Publicat: 18 august 2024, 06:34
Ceapa caramelizată se poate folosi la tocănițe, preparate din carne sau în sandviciuri/ Shutterstock

Pentru a prepara cea mai bună ceapă caramelizată ai nevoie de mai bine de o oră, de un capac și puțină apă. Vei păstra toată dulceața cepei și vei obține o textură moale, cu o culoare uniformă. Se lasă să se gătească până pierde până la o treime din volumul inițial, din cauză că pierde din umiditate, în timp ce zaharurile lor se caramelizează încet, dându-i o culoare brună.

Gătitul începe cu tăierea uniformă a cepei pentru a se carameliza corect. Cu cât bucățile vor fi mai mici, cu atât ceapa se va găti mai repede. Dacă nu ai îndemânarea necesară, le poți tăia și mai mari, dar este foarte importat să fie de dimensiuni egale.

În timpul procesului de caramelizare este important să amesteci ceapa și să răzuiești des pe părțile laterale ale tigăii pentru a te asigura că nicio bucată nu se gătește mai mult sau mai puțin. Ai nevoie de o spatulă de cauciuc.

Citește și

Cum se prepară cea mai bună ceapa caramelizată

Pentru a face ceapa caramelizată ai nevoie de o tigaie cu fundul greu și cu laturi înalte pentru a-ți ușura tot procesul de gătit.

După ce cureți ceapa de foile uscate și o speli, tai-o pe jumătate și feliaz-o pe lungime în bucăți uniforme. Între timp încălzește uleiul în tigaie la mediu spre mare.

Pune jumătate din cantitatea de ceapă și las-o să se gătească aproximativ 2 minute. După aceea, pune ceapa rămasă amestecând astfel încât totul să fie acoperit cu ulei. Se mai lasă încă 3 minute, amestecând din când în când, apoi se pune sare.

Aceasta ajută la eliminarea apei din ceapă. Se acoperă cu un capac și se reduce focul la mediu și se mai lasă încă 10 minute.

Apoi se amestecă bine, răzuind fundul tigăii pentru a te asigura că ceapa nu s-a lipit sau s-a ars. Se mai gătește, amestecând la fiecare 5-6 minute și reducând focul după cum este necesar, până când lichidul se evapora, aproximativ 35 de minute.

Când tigaia pare uscată, se dă focul mai tare, se răzuiesc fundul și părțile laterale ale tigăii cu o spatulă de cauciuc, modelând ceapă într-o chiflă uniformă aproape de marginile vasului. Această modelare atentă va ajuta ceapa să se gătească uniform.

Dacă ceapa începe să se lipească de fundul tigăii adaugă un strop de apă și amestecă, răzuind pentru a elibera bucățile rumenite.

Amestecă bine ceapa până când capătă o culoare uniformă. Repetă procesul de modelare a cepei în forma unei chifle, până când capătă culoarea bourbonului, 35-45 de minute. apoi se scoate din tigaie și se folosește după plac. Scoateți ceapa din tigaie și folosiți-o după cum doriți.

Cum se folosește ceapa caramelizată

Ceapa caramelizată poate fi utilizată într-o varietate de feluri de mâncare. Una dintre cele mai populare utilizări este în sandwich-uri și burgeri, unde adaugă un strat de dulceață și bogăție care completează perfect carnea și alte ingrediente. De asemenea, poate fi folosită ca topping pentru pizza, oferind o alternativă interesantă la ceapa crudă sau gătită simplu.

În preparatele de paste, ceapa caramelizată poate fi amestecată cu sosuri de smântână, roșii sau chiar simplu cu ulei de măsline și parmezan pentru a crea un fel de mâncare complex și satisfăcător.

De asemenea, este un adaos minunat pentru tarte sărate și quiche-uri, unde contribuie la un profil de gust bogat și dulce.

Ceapa caramelizată poate transforma supele, în special supa de ceapă franțuzească, unde este un ingredient de bază. Aroma intensă și dulce conferă supei o notă profundă și confortabilă. De asemenea, poate fi adăugată în tocane și mâncăruri gătite lent pentru a intensifica gustul general al preparatului.

Pe lângă utilizările sale în mâncăruri gătite, ceapa caramelizată este delicioasă și în salate. Amestecată cu verdețuri proaspete, brânză de capră sau feta, nuci și un dressing ușor, creează o combinație interesantă de texturi și arome.

Este, de asemenea, o garnitură excelentă pentru platourile de brânzeturi, oferind un contrast dulce pentru brânzeturile mai sărate sau picante.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Noua metodă de a recicla ambalajele SGR. Contravaloarea PET-urilor, dublată
Noua metodă de a recicla ambalajele SGR. Contravaloarea PET-urilor, dublată
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Alertă ANM de ninsori, strat de zăpadă consistent și intensificări ale vântului. Ce zone sunt vizate de avertizările meteo
Alertă ANM de ninsori, strat de zăpadă consistent și intensificări ale vântului. Ce zone sunt vizate de avertizările meteo
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Supă cremă de morcovi cu ghimbir, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir, de post
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
fresh

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare