Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun

Fulgii de ovăz sunt de obicei consumați cu iaurt sau lapte de vacă sau vegetal. Poate părea plictisitor să îi consumi mereu sub aceeași formă. Dacă vrei să îți începi dimineața cu o porție zdravănă de proteine, iată cum poți folosi fulgii de ovăz pentru preparate gustoase și ușor de realizat. 

plăcintă din fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz pot fi folosiți și pentru preparate dulci, dar și sărate/ Shutterstock

Fulgii de ovăz sunt o alegere excelentă pentru micul dejun datorită valorii lor nutritive ridicate, a capacității de a susține niveluri constante de energie și a beneficiilor pentru sănătate pe termen lung. În primul rând, ovăzul este o sursă bogată de carbohidrați complecși.

Aceștia oferă energie de durată datorită eliberării lente a zaharurilor în sânge. Aceasta ajută la prevenirea scăderilor bruște de energie și la menținerea concentrării pe parcursul dimineții.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți folosi fulgii de ovăz

Un alt motiv pentru care fulgii de ovăz sunt potriviți la micul dejun este conținutul lor ridicat de fibre, în special beta-glucan.

Aceasta este un tip de fibră solubilă care ajută la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și la susținerea sănătății cardiovasculare.

Fibrele contribuie, de asemenea, la senzația de sațietate. În felul acesta nu îți va fi foame pentru o perioadă mai lungă de timp.

Pe lângă carbohidrați și fibre, ovăzul conține proteine și micronutrienți esențiali, precum fier, magneziu, zinc și vitamina B1 (tiamină).

Aceștia susțin metabolismul energetic și funcționarea sistemului nervos. De asemenea, fulgii de ovăz sunt un aliment versatil.

Pot fi combinați cu o varietate de ingrediente sănătoase, precum fructe proaspete, nuci, semințe sau unturi vegetale, pentru a crea un mic dejun complet și echilibrat.

Un alt avantaj al fulgilor de ovăz este că sunt ușor digerabili și blânzi cu stomacul, ceea ce îi face potriviți pentru persoane cu sensibilități digestive.

În plus, datorită capacității lor de a stabiliza glicemia, sunt recomandați inclusiv pentru cei care doresc să-și mențină nivelurile de zahăr din sânge sub control.

Prin toate aceste caracteristici, fulgii de ovăz se dovedesc a fi un aliment complet, hrănitor și accesibil, ideal pentru un început sănătos al zilei.

Omletă cu fulgi de ovăz

Poate părea o combinație ciudată, dar dacă o încerci vei descoperi cât de gustoasă este. Nu trebuie decât să spargi două ouă într-un castron, peste ele să pui două linguri de fulgi de ovăz și să amesteci bine.

Apoi, pune o tigaie pe foc și las-o să se se încingă. Dacă vrei, poți căli câteva legume pentru a adăuga omletei mai multe arome, dar și fibre. Apoi pune amestecul de ouă și fulgi de ovăz și lasă-le să se gătească.

Clătite cu fulgi de ovăz

Rețeta de clătite este destul de versatilă, așa că nu vei greși dacă prepari aluatul din sos de mere sau piure de dovleac, lapte și fulgi de ovăz.

Poți folosi atât lapte de vacă, dar și lapte de origine vegetală, dar ține cont de faptul că cel de cocos sau de migdale vor influența gustul. Mai poți adăuga scorțișoară și zahăr. Apoi gătește clătite la fel ca în cazul celor clasice.

Folosește-l în chiftele

Fulgii de ovăz au capacitatea de a lega compoziția de chiftele fie că sunt din carne sau legume. De asemenea, pot fi folosiți și în falafel sau burgeri.

Vor adăuga proteine și vor face să aibă o textură mai deosebită.

Poate înlocui făina din preparate coapte

Dacă vrei brioșe mai bogate în nutrienți poți înlocui o parte din făina albă cu făină din fulgi de ovăz. Acest schimb de potrivește foarte bine mai ales dacă prepari brioșe sau biscuiți pentru micul dejun.

Crescând cantitatea de proteine vei avea parte de o senzație de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp. Poți adăuga și fructe uscate, nuci sau semințe pentru mai multă textură.

Smoothie proteic

Dacă îți place să consumi smoothie cu o consistență mai solidă poți adăuga în ele fulgi de ovăz. Nu pune de la început o cantitate mare, ci câte o lingură.

Amestecă și dacă încă ți se pare că este prea lichid mai pune încă una. Repetă procesul până când obții rezultatul dorit.

Mai poți pune unt de arahide, scorțișoară sau miere. Dacă faci smoothie din legume poți adăuga câteva semințe pentru o textură mai crocantă.

Risotto din fulgi de ovăz

Dacă vrei un risotto bogat în proteine poți înlocui orezul cu fulgi de ovăz. Mai întâi pune la călit ceapă tocată, usturoi mărunțit și câteva ierburi aromatice.

După aceea, adaugă o cană de fulgi de ovăz mari și lasă-le să se gătească câteva minute. Apoi pune supă de legume, dar, dacă nu ai poți folosi și apă. Lasă totul să fiarbă până când se înmoaie fulgii de ovăz.

Citește și
CELE MAI CITITE
poutine
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola în două farfurii
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
chicken parmigiana
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ceafa de porc la cuptor
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Ravioli cu unt și salvie
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
souvlaki
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ceafa de porc la cuptor
11:57
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
10:07
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
09:26
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
16 octombrie, 07:40
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Ravioli cu unt și salvie
16 octombrie, 07:05
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Struguri negri și patru pahare cu lichior de struguri negri
16 octombrie, 05:27
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
souvlaki
15 octombrie, 09:59
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
15 octombrie, 06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Cine ar fi rupt sigiliul Distrigaz şi ar fi dat drumul la gaz, în cazul exploziei din Rahova
Cine ar fi rupt sigiliul Distrigaz şi ar fi dat drumul la gaz, în cazul exploziei din Rahova
Cine ar fi rupt sigiliul Distrigaz şi ar fi dat drumul la gaz, în cazul exploziei din Rahova
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din Bridgerton. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
fresh
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat

Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat

Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată

Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată

Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie

Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
închide