Cum să faci Mojito ca un barman adevărat. Rețeta pe care o poți încerca la tine acasă

Mojito este un cocktail clasic pe care îl întâlnești în meniul tuturor barurilor, indiferent de țara în care ești. Iată cum să faci Mojito ca un barman la tine acasă pentru petreceri sau, pur și simplu, pentru o seară relaxantă.

Cum să faci mojito un pahar plin ilustrat cu ajutorul unui pahar plin de Mojito și decorat cu mentă și lămâie
Romul de calitate este ingredientul principal pentru Mojito / Shutterstock

Mojito este un cocktail ușor și răcoritor, cu gust puternic de mentă și rom. Poate fi chiar definiția verii pentru unii. Iată ce spun experții de la HuffPost.com despre cum să faci Mojito la tine acasă ca să te simți ca pe plajă sau ca la un bar adevărat. Din fericire, poți găsi toate ingredientele în aproape orice magazin, așa că nu trebuie decât să ții cont de doar câteva detalii.

De la această rețetă de bază pot porni o mulțime de alte cocktailuri asemănătoare. Romul alb poate fi înlocuit cu cel aromat, poți pune fructe proaspete.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun într-un mojar sucul de limetă, siropul de zahăr și frunzele de mentă și se pisează până devin o pastă. Apoi compoziția se pune într-un shaker împreună cu romul și gheață. Se amestecă. Se toarnă într-un pahar Collins și se pune apă minerală. Se decorează cu frunze de mentă.

Ilustratie cu modul de preparare al rețetei de mojito
Salvează imaginea ca să poți face Mojito oricând / Shutterstock

Sfaturi ca să faci Mojito acasă

Dacă stăpânești bine rețeta de bază poți să ajustezi cantitățile astfel încât să prepari cantități mai mari. Îți va fi util mai ales dacă dai o petrecere. De asemenea, poți să adaugi și câteva picături de rom aromat cu ananas sau cocos.

Dacă nu ești sigură că menta s-a pista perfect poți să treci amestecul din mojar printr-o sită foarte fină. Poți face acest lucru chiar de două ori astfel încât să nu rămână nicio bucată prea mare de frunză care să se blocheze pe pai atunci când bei. Descoperă și câteva de rețete de cocktail fără alcool.

Istoria rețetei de Mojito

Mojito este un cocktail cubanez, fără nicio urmă de îndoială. În Cuba s-a produs prima dată romul, ingredientul principal al băuturii și de aici au pornit majoritatea cocktailurilor care îl conțin.

Din anii 1500, până la un film cu James Bond din 2002, Mojito a avut o călătorie interesantă. Ca în majoritatea cazurilor de mâncăruri sau băuturi celebre există mai multe persoane care își contestă invenția.

Barul „La Bodeguita del medio” din Havana, Cuba pretinde că este locul de naștere al cocktailului. De aceea, se bucură de faima asociată cu laudele lui Ernest Hemmingway pentru versiunea lor particulară a băuturii.

Sclavii africani beau apă de foc

O altă variantă este cea potrivit căreia sclavii africani care lucrau câmpurile cubaneze de trestie de zahăr au creat băutura din „Aguardiente de cana” („apa de foc a trestiei de zahăr”).

Acesta era un simplu alcool din trestie de zahăr. Cu siguranță, numele „Mojito” se potrivește acestei povești, care provine din cuvântul „Mojo”, care înseamnă „a face o vrajă”.

Medicament pentru dizenterie

O altă poveste îl are în centru pe exploratorul Sir Francis Drake care a ajuns în Havana în anii 1500 pentru a jefui orașul. Invazia nu a avut succes, dar, totuși a plecat de acolo cu ceva. Echipajul său suferea de dizenterie și scorbut. 

Se știa că indienii din America de Sud au remedii pentru multe boli, așa o parte din echipaj a plecat în Cuba și s-a întors cu ingrediente pentru un tratament adecvat, scriu publicațiile internaționale.

Au folosit aguarediente de cana—alcool din trestie de zahăr, frunze de mentă, sucuri din trestie de zahăr și limetă pentru a pregăti un tonic care s-a dovedit a fi eficient. 

Din punct de vedere medical, sucul de limetă a fost singurul util, dar la vremea aceea acest lucru nu era cunoscut. A rămas totuși amestecul pe care astăzi îl știm drept Mojito, care l-a început s-a numit Drake.

Este posibil ca sclavii africani să nu fi fost cei care au inventat băutura, ci cei care i-au dat numele modern. Cuvântul spaniol „mojadito” („puțin umed”) și condimentele cubaneze pe bază de lime „mojo” sunt alte posibile explicații pentru nume. 

Băutura preferată pentru celebrități

Oricum crearea companiei Bacardi la mijlocul anilor 1800 a fost, cel mai probabil, motivul răspândirii și creșterii în popularitate a cocktailului. Apoi un mare merit îl are scriitorul Ernest Hemmingway care l-a descoperit în Le Bodeguita del medio.

Recent, băutura a apărut în mod insistent într-o scenă din filmul James Bond din 2002, Die Another Day, în timp ce Jinx și Bond flirtează pe plajă și astfel Mojito a revenit în atenția publicului.

De ce ai nevoie să faci Mojito acasă

Pentru a face Mojito acasă nu ai nevoie de foarte multe lucruri. Ba chiar, este posibil să ai toate ingredientele la îndemână: rom, limetă, sirop de zahăr și frunze de mentă.

Rom

Romul este ingredientul principal al cocktailului, iar barmanii citați de Huffpost spun că cel mai potrivit este Bacardi Superior. Nu doar gustul său îl face potrivit, ci și faptul că este unul dintre cele mai accesibile branduri de rom alb, atât ca preț, cât și ca diponibilitate. Află mai multe despre 5 rețete de cocktail care au fost uitate.

Apă minerală

Mojito are nevoie de ceva înțepător așa că pune și puțină apă minerală. Nu este recomandat să adaugi apă tonică pentru că vei schimba cu totul aroma cocktailului.

Mojar

Una dintre cele mai delicate etape ale preparătii Mojito este strivirea frunzelor de mentă într-un mojar. Îți va lua ceva timp să faci acest lucru, dar până la urmă merită. Pune alături de frunze de mentă, o linguriță de zahăr brun și sucul de la jumătate de limetă și cu ajutorul unui pistil transformă-le pe toate într-o pastă.

Dacă nu ai mojar poți să pui frunzele de mentă împreună cu sucul de limetă și cuburi de gheață într-un shaker și să le amesteci până când frunzele sunt zdrobite.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide în două boluri, unul cu lingură de lemn, alături de alte boluri cu ingrediente
06:22
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice
05:21
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
16 septembrie, 05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
16 septembrie, 05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Satul în care o mega investiţie de 300.000 de euro a fost furată bucată cu bucată
Satul în care o mega investiţie de 300.000 de euro a fost furată bucată cu bucată
Satul în care o mega investiţie de 300.000 de euro a fost furată bucată cu bucată
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Cum a aflat fiica cea mare a Andreei Antonescu că mama ei a pozat în Playboy: Avea 2 ani. Reacția surprinzătoare a micuței
Cum a aflat fiica cea mare a Andreei Antonescu că mama ei a pozat în Playboy: „Avea 2 ani”. Reacția surprinzătoare a micuței
Cum a aflat fiica cea mare a Andreei Antonescu că mama ei a pozat în Playboy: „Avea 2 ani”. Reacția surprinzătoare a micuței
Au apărut primele imagini cu Mert Ramazan Demir și Miray Daner în rol principal. În ce serial vor putea fi urmăriți
Au apărut primele imagini cu Mert Ramazan Demir și Miray Daner în rol principal. În ce serial vor putea fi urmăriți
Au apărut primele imagini cu Mert Ramazan Demir și Miray Daner în rol principal. În ce serial vor putea fi urmăriți
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Ruladă pufoasă cu gem de caise
Ruladă pufoasă cu gem de caise
Ruladă pufoasă cu gem de caise
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Owen Cooper a scris istorie la premiile Emmy, devenind cel mai tânăr câștigător al trofeului pentru cel mai bun actor secundar
Owen Cooper a scris istorie la premiile Emmy, devenind cel mai tânăr câștigător al trofeului pentru cel mai bun actor secundar
Owen Cooper a scris istorie la premiile Emmy, devenind cel mai tânăr câștigător al trofeului pentru cel mai bun actor secundar
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat

Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat

Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide

Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide

Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie

Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
închide