Cum să faci Mojito ca un barman adevărat. Rețeta pe care o poți încerca la tine acasă

Mojito este un cocktail clasic pe care îl întâlnești în meniul tuturor barurilor, indiferent de țara în care ești. Iată cum să faci Mojito ca un barman la tine acasă pentru petreceri sau, pur și simplu, pentru o seară relaxantă.

Cum să faci mojito un pahar plin ilustrat cu ajutorul unui pahar plin de Mojito și decorat cu mentă și lămâie
Romul de calitate este ingredientul principal pentru Mojito / Shutterstock

Mojito este un cocktail ușor și răcoritor, cu gust puternic de mentă și rom. Poate fi chiar definiția verii pentru unii. Iată ce spun experții de la HuffPost.com despre cum să faci Mojito la tine acasă ca să te simți ca pe plajă sau ca la un bar adevărat. Din fericire, poți găsi toate ingredientele în aproape orice magazin, așa că nu trebuie decât să ții cont de doar câteva detalii.

De la această rețetă de bază pot porni o mulțime de alte cocktailuri asemănătoare. Romul alb poate fi înlocuit cu cel aromat, poți pune fructe proaspete.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun într-un mojar sucul de limetă, siropul de zahăr și frunzele de mentă și se pisează până devin o pastă. Apoi compoziția se pune într-un shaker împreună cu romul și gheață. Se amestecă. Se toarnă într-un pahar Collins și se pune apă minerală. Se decorează cu frunze de mentă.

Ilustratie cu modul de preparare al rețetei de mojito
Salvează imaginea ca să poți face Mojito oricând / Shutterstock

Sfaturi ca să faci Mojito acasă

Dacă stăpânești bine rețeta de bază poți să ajustezi cantitățile astfel încât să prepari cantități mai mari. Îți va fi util mai ales dacă dai o petrecere. De asemenea, poți să adaugi și câteva picături de rom aromat cu ananas sau cocos.

Dacă nu ești sigură că menta s-a pista perfect poți să treci amestecul din mojar printr-o sită foarte fină. Poți face acest lucru chiar de două ori astfel încât să nu rămână nicio bucată prea mare de frunză care să se blocheze pe pai atunci când bei. Descoperă și câteva de rețete de cocktail fără alcool.

Istoria rețetei de Mojito

Mojito este un cocktail cubanez, fără nicio urmă de îndoială. În Cuba s-a produs prima dată romul, ingredientul principal al băuturii și de aici au pornit majoritatea cocktailurilor care îl conțin.

Din anii 1500, până la un film cu James Bond din 2002, Mojito a avut o călătorie interesantă. Ca în majoritatea cazurilor de mâncăruri sau băuturi celebre există mai multe persoane care își contestă invenția.

Barul „La Bodeguita del medio” din Havana, Cuba pretinde că este locul de naștere al cocktailului. De aceea, se bucură de faima asociată cu laudele lui Ernest Hemmingway pentru versiunea lor particulară a băuturii.

Sclavii africani beau apă de foc

O altă variantă este cea potrivit căreia sclavii africani care lucrau câmpurile cubaneze de trestie de zahăr au creat băutura din „Aguardiente de cana” („apa de foc a trestiei de zahăr”).

Acesta era un simplu alcool din trestie de zahăr. Cu siguranță, numele „Mojito” se potrivește acestei povești, care provine din cuvântul „Mojo”, care înseamnă „a face o vrajă”.

Medicament pentru dizenterie

O altă poveste îl are în centru pe exploratorul Sir Francis Drake care a ajuns în Havana în anii 1500 pentru a jefui orașul. Invazia nu a avut succes, dar, totuși a plecat de acolo cu ceva. Echipajul său suferea de dizenterie și scorbut. 

Se știa că indienii din America de Sud au remedii pentru multe boli, așa o parte din echipaj a plecat în Cuba și s-a întors cu ingrediente pentru un tratament adecvat, scriu publicațiile internaționale.

Au folosit aguarediente de cana—alcool din trestie de zahăr, frunze de mentă, sucuri din trestie de zahăr și limetă pentru a pregăti un tonic care s-a dovedit a fi eficient. 

Din punct de vedere medical, sucul de limetă a fost singurul util, dar la vremea aceea acest lucru nu era cunoscut. A rămas totuși amestecul pe care astăzi îl știm drept Mojito, care l-a început s-a numit Drake.

Este posibil ca sclavii africani să nu fi fost cei care au inventat băutura, ci cei care i-au dat numele modern. Cuvântul spaniol „mojadito” („puțin umed”) și condimentele cubaneze pe bază de lime „mojo” sunt alte posibile explicații pentru nume. 

Băutura preferată pentru celebrități

Oricum crearea companiei Bacardi la mijlocul anilor 1800 a fost, cel mai probabil, motivul răspândirii și creșterii în popularitate a cocktailului. Apoi un mare merit îl are scriitorul Ernest Hemmingway care l-a descoperit în Le Bodeguita del medio.

Recent, băutura a apărut în mod insistent într-o scenă din filmul James Bond din 2002, Die Another Day, în timp ce Jinx și Bond flirtează pe plajă și astfel Mojito a revenit în atenția publicului.

De ce ai nevoie să faci Mojito acasă

Pentru a face Mojito acasă nu ai nevoie de foarte multe lucruri. Ba chiar, este posibil să ai toate ingredientele la îndemână: rom, limetă, sirop de zahăr și frunze de mentă.

Rom

Romul este ingredientul principal al cocktailului, iar barmanii citați de Huffpost spun că cel mai potrivit este Bacardi Superior. Nu doar gustul său îl face potrivit, ci și faptul că este unul dintre cele mai accesibile branduri de rom alb, atât ca preț, cât și ca diponibilitate. Află mai multe despre 5 rețete de cocktail care au fost uitate.

Apă minerală

Mojito are nevoie de ceva înțepător așa că pune și puțină apă minerală. Nu este recomandat să adaugi apă tonică pentru că vei schimba cu totul aroma cocktailului.

Mojar

Una dintre cele mai delicate etape ale preparătii Mojito este strivirea frunzelor de mentă într-un mojar. Îți va lua ceva timp să faci acest lucru, dar până la urmă merită. Pune alături de frunze de mentă, o linguriță de zahăr brun și sucul de la jumătate de limetă și cu ajutorul unui pistil transformă-le pe toate într-o pastă.

Dacă nu ai mojar poți să pui frunzele de mentă împreună cu sucul de limetă și cuburi de gheață într-un shaker și să le amesteci până când frunzele sunt zdrobite.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Porții de prăjitură cu mere și brânză pe o farfurie albă, dantelată
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Două mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată, una secționată cu lingurița
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O femeie care demonstrează cum speli carnea de pui
Cum speli carnea de pui pentru a împiedica răspândirea bacteriilor. Ce substanță trebuie să folosești
Cum speli carnea de pui pentru a împiedica răspândirea bacteriilor. Ce substanță trebuie să folosești
Fructe de pădure proaspete puse într-o caserolă
Cum să cumperi fructe de pădure proaspete de la supermarket sau de la piață
Cum să cumperi fructe de pădure proaspete de la supermarket sau de la piață
metode pentru a coace rapid avocado ilustrate cu ajutorul mai multor fructe de avocado coapte
3 metode pentru a coace rapid avocado. Poți avea un fruct moale și cremos în 30 de secunde
3 metode pentru a coace rapid avocado. Poți avea un fruct moale și cremos în 30 de secunde
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
05:01
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
friptura de vită reîncălzită și pusă într-o farfurie alături de o garnitură de legume
05:00
Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă
Borcane cu ardei iuți umpluți cu ton, pentru iarnă
04:00
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf porționată pe un tocător de lemn și pe farfurie
21 septembrie, 08:00
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf
Chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară porționat pe un suport de lemn
21 septembrie, 07:00
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime în două boluri de sticlă cu două lingurițe și trei fructe lime
21 septembrie, 06:00
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Mai multe batoane de granola pentru a ilustra ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
20 septembrie, 08:00
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tartă sărată cu praz, brânzeturi și bacon
20 septembrie, 07:00
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Zodii neîncrezătoare. Nativii care sunt mereu precauți

Zodii neîncrezătoare. Nativii care sunt mereu precauți

Zodii neîncrezătoare. Nativii care sunt mereu precauți
Vremea 25 septembrie - 23 octombrie 2023. Temperaturi de 30 de grade Celsius în a doua lună de toamnă

Vremea 25 septembrie - 23 octombrie 2023. Temperaturi de 30 de grade Celsius în a doua lună de toamnă

Vremea 25 septembrie - 23 octombrie 2023. Temperaturi de 30 de grade Celsius în a doua lună de toamnă
„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”

„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”

„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”
Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o licoare | VIDEO

Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o "licoare" | VIDEO

Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o "licoare" | VIDEO
Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”
Descoperire fantastică în Egipt, plină de comori și secrete. Ce structură scufundată inedită au găsit experții

Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții

Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții
Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză
Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față
Denis The Motans a devenit tată, dar a vrut să fie discret. Cum arată fetița artistului și a soției sale, Bianca

Denis The Motans a devenit tată, dar a vrut să fie discret. Cum arată fetița artistului și a soției sale, Bianca

Denis The Motans a devenit tată, dar a vrut să fie discret. Cum arată fetița artistului și a soției sale, Bianca
Câte ore trebuie să dormi pe noapte? Numărul de ore de somn în funcție de vârstă

Câte ore trebuie să dormi pe noapte? Numărul de ore de somn în funcție de vârstă

Câte ore trebuie să dormi pe noapte? Numărul de ore de somn în funcție de vârstă
fresh
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
închide