Cum să faci Mojito ca un barman adevărat. Rețeta pe care o poți încerca la tine acasă
Mojito este un cocktail clasic pe care îl întâlnești în meniul tuturor barurilor, indiferent de țara în care ești. Iată cum să faci Mojito ca un barman la tine acasă pentru petreceri sau, pur și simplu, pentru o seară relaxantă.
Mojito este un cocktail ușor și răcoritor, cu gust puternic de mentă și rom. Poate fi chiar definiția verii pentru unii. Iată ce spun experții de la HuffPost.com despre cum să faci Mojito la tine acasă ca să te simți ca pe plajă sau ca la un bar adevărat. Din fericire, poți găsi toate ingredientele în aproape orice magazin, așa că nu trebuie decât să ții cont de doar câteva detalii.
De la această rețetă de bază pot porni o mulțime de alte cocktailuri asemănătoare. Romul alb poate fi înlocuit cu cel aromat, poți pune fructe proaspete.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pun într-un mojar sucul de limetă, siropul de zahăr și frunzele de mentă și se pisează până devin o pastă. Apoi compoziția se pune într-un shaker împreună cu romul și gheață. Se amestecă. Se toarnă într-un pahar Collins și se pune apă minerală. Se decorează cu frunze de mentă.
Sfaturi ca să faci Mojito acasă
Dacă stăpânești bine rețeta de bază poți să ajustezi cantitățile astfel încât să prepari cantități mai mari. Îți va fi util mai ales dacă dai o petrecere. De asemenea, poți să adaugi și câteva picături de rom aromat cu ananas sau cocos.
Dacă nu ești sigură că menta s-a pista perfect poți să treci amestecul din mojar printr-o sită foarte fină. Poți face acest lucru chiar de două ori astfel încât să nu rămână nicio bucată prea mare de frunză care să se blocheze pe pai atunci când bei. Descoperă și câteva de rețete de cocktail fără alcool.
Istoria rețetei de Mojito
Mojito este un cocktail cubanez, fără nicio urmă de îndoială. În Cuba s-a produs prima dată romul, ingredientul principal al băuturii și de aici au pornit majoritatea cocktailurilor care îl conțin.
Din anii 1500, până la un film cu James Bond din 2002, Mojito a avut o călătorie interesantă. Ca în majoritatea cazurilor de mâncăruri sau băuturi celebre există mai multe persoane care își contestă invenția.
Barul „La Bodeguita del medio” din Havana, Cuba pretinde că este locul de naștere al cocktailului. De aceea, se bucură de faima asociată cu laudele lui Ernest Hemmingway pentru versiunea lor particulară a băuturii.
Sclavii africani beau apă de foc
O altă variantă este cea potrivit căreia sclavii africani care lucrau câmpurile cubaneze de trestie de zahăr au creat băutura din „Aguardiente de cana” („apa de foc a trestiei de zahăr”).
Acesta era un simplu alcool din trestie de zahăr. Cu siguranță, numele „Mojito” se potrivește acestei povești, care provine din cuvântul „Mojo”, care înseamnă „a face o vrajă”.
Medicament pentru dizenterie
O altă poveste îl are în centru pe exploratorul Sir Francis Drake care a ajuns în Havana în anii 1500 pentru a jefui orașul. Invazia nu a avut succes, dar, totuși a plecat de acolo cu ceva. Echipajul său suferea de dizenterie și scorbut.
Se știa că indienii din America de Sud au remedii pentru multe boli, așa o parte din echipaj a plecat în Cuba și s-a întors cu ingrediente pentru un tratament adecvat, scriu publicațiile internaționale.
Au folosit aguarediente de cana—alcool din trestie de zahăr, frunze de mentă, sucuri din trestie de zahăr și limetă pentru a pregăti un tonic care s-a dovedit a fi eficient.
Din punct de vedere medical, sucul de limetă a fost singurul util, dar la vremea aceea acest lucru nu era cunoscut. A rămas totuși amestecul pe care astăzi îl știm drept Mojito, care l-a început s-a numit Drake.
Este posibil ca sclavii africani să nu fi fost cei care au inventat băutura, ci cei care i-au dat numele modern. Cuvântul spaniol „mojadito” („puțin umed”) și condimentele cubaneze pe bază de lime „mojo” sunt alte posibile explicații pentru nume.
Băutura preferată pentru celebrități
Oricum crearea companiei Bacardi la mijlocul anilor 1800 a fost, cel mai probabil, motivul răspândirii și creșterii în popularitate a cocktailului. Apoi un mare merit îl are scriitorul Ernest Hemmingway care l-a descoperit în Le Bodeguita del medio.
Recent, băutura a apărut în mod insistent într-o scenă din filmul James Bond din 2002, Die Another Day, în timp ce Jinx și Bond flirtează pe plajă și astfel Mojito a revenit în atenția publicului.
De ce ai nevoie să faci Mojito acasă
Pentru a face Mojito acasă nu ai nevoie de foarte multe lucruri. Ba chiar, este posibil să ai toate ingredientele la îndemână: rom, limetă, sirop de zahăr și frunze de mentă.
Rom
Romul este ingredientul principal al cocktailului, iar barmanii citați de Huffpost spun că cel mai potrivit este Bacardi Superior. Nu doar gustul său îl face potrivit, ci și faptul că este unul dintre cele mai accesibile branduri de rom alb, atât ca preț, cât și ca diponibilitate. Află mai multe despre 5 rețete de cocktail care au fost uitate.
Apă minerală
Mojito are nevoie de ceva înțepător așa că pune și puțină apă minerală. Nu este recomandat să adaugi apă tonică pentru că vei schimba cu totul aroma cocktailului.
Mojar
Una dintre cele mai delicate etape ale preparătii Mojito este strivirea frunzelor de mentă într-un mojar. Îți va lua ceva timp să faci acest lucru, dar până la urmă merită. Pune alături de frunze de mentă, o linguriță de zahăr brun și sucul de la jumătate de limetă și cu ajutorul unui pistil transformă-le pe toate într-o pastă.
Dacă nu ai mojar poți să pui frunzele de mentă împreună cu sucul de limetă și cuburi de gheață într-un shaker și să le amesteci până când frunzele sunt zdrobite.