5 cocktailuri date uitării, dar foarte interesante pentru următoarea ta petrecere

Meniurile barurilor conțin o mulțime de cocktailuri care au fost create în urmă cu 100 de ani sau poate chiar mai mult. De la Mai Tais la Margarita și Martini la Mojito și Cuba Libre sunt o mulțime de băuturi populare de care să te bucuri dacă îți plac amestecurile de spirtoase. Totuși, există și altele care la vremea lor au fost celebre, dar dintr-un motiv sau altul au ieșit din atenția consumatorilor. Iată 5 cocktailuri date uitării pe care ar trebui să le încerci la următoarea petrecere.

cocktailuri date uitării
În cărțile vechi de rețete se pot găsi cocktailuri cu adevărat savuroase/ Shutterstock

Majoritatea cocktailurilor au în spate povești interesante, fiind inspirate de persoane sau de evenimente istorice care au schimbat cursul istoriei. Acest lucru nu a fost suficient ca ele să rămână populare. Unele dintre ele se mai găsesc doar în cărți vechi de rețete, altele sunt redescoperite și introduse în meniurile barurilor.

Citește și

Martinez

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Martinez este un cocktail clasic preparat din părți egale de gin și vermut dulce, plus lichior Maraschino și bitter. Originile sunt neclare. 

Cocktailul Martinez într-un pahar decorat cu o felie de lămâie
Cocktailul Martinez a fost creat acum mai bine de un seco l/ Shutterstock

Unele legende urbane spun că a fost creat de legendarul barman și autor Jerry Thomas pentru un client care călătorea în orașul-port Martinez din California. Pe de altă parte, istorisiri din orașul Martinez pun că un barman local a inventat băutura. Încearcă și rețeta de cocktail Dirty Shirley.

Ceea ce se știe sigur este că prima mențiune despre cocktailul Martinez a apărut în cartea din 1884, ”The Modern Bartenders’ Guide” de OH Byron. În această rețetă nu specifica ce tip de gin ar trebui folosit, dar având în vedere că la acea vreme era preferat ginul de malț, se presupune că aceasta a fost utilizat.

O altă mențiune apare în 1887, când a fost inclus în ediția publicată postum a ”Ghidului Bar-Tender” a lui Jerry Thomas. În această versiune, apare în mod explicit gin Old Tom. Astăzi se poate prepara cu orice fel de gin, în funcție de preferințele barmanului, dar și ale clientului. Oricum, este unul dintre acele cocktailuri date uitării pe care ar trebui să îl încerci.

Ingrediente

 • 60 ml gin
 • 30 ml vermut dulce
 • 5 ml lichior de Maraschino
 • 1 ml Angostura bitter
 • coajă de portocală
 • gheață

Mod de preparare

Se adaugă ginul, vermutul dulce, lichiorul și bitterul într-un pahar cu gheață și se amestecă până se răcește bine. Se toarnă într-un pahar coupe răcit. Se ornează cu coajă de portocală răsucită.

Moonwalk

Pe 20 iulie 1969, lumea a văzut cum Neil Armstrong și Buzz Aldrin făceau primii pași pe Lună. La întoarcere, cei doi s-au îmbarcat, împreună cu colegul lor de echipaj, Michael Collins, și soțiile lor, într-un „tur mondial” care i-a plimbat de la Buenos Aires la Bangkok la Palatul Buckingham. 

Cocktailul Moonwalk pe o masă de lemn, servit într-un pahar înalt
Cocktailul Moonwalk a fost creat pentru primii oameni care au fost pe lună / Shutterstock

La Hotelul Savoy din Londra le trimisese lui Armstrong, Aldrin și Collins au primit un cadou: un cocktail numit Moonwalk. 

Moonwalk este un amestec de Grand Marnier, suc de grapefruit și apă de trandafiri, peste care se toarnă șampanie. Este creația lui Joe Gilmore, care a fost barman-șef la Savoy’s American Bar din 1955 până în 1976.

Băutura nu a fost singurul cocktail creat de Gilmore în timpul cât a lucrat la Savoy. A mai inventat cocktailuri pentru zilele de naștere ale lui Winston Churchill, o mulțime de băuturi în onoarea copiilor născuți la Casa Regală, încoronări și nunți.

Ingrediente

 • 30 ml suc proaspăt de grepfrut
 • 30 ml lichior de portocale, de preferat Grand Marnier
 • 3 picături de apă de trandafiri
 • șampanie sau vin spumant

Mod de preparare

Se combină sucul de grapefruit, lichiorul de portocale și apa de trandafiri într-un pahar de mixare plin cu gheață. Se agită energic și se toarnă într-o cupă înaltă de șampanie. Se completează cu șampanie.

The Hanky Panky

Hanky ​​Panky este un cocktail clasic de gin care a fost creat la începutul anilor 1900, la American Bar de la Hotelul Savoy din Londra. Barmanul șef Ada „Coley” Coleman a inventat băutura pentru renumitul actor de scenă londonez Sir Charles Hawtrey. 

The Hanky Panky servit într-un pahar înalt, aflat pe un blat de lemn
The Hanky Panky a fost creat de una dintre cele mai celebre femei barman din lume / Shutterstock

Potrivit poveștii spuse de Coleman, Hawtrey a cerut un cocktail cu „un pic de tărie”. După ore de experimentare, Coleman a creat o rețetă de cocktail care este, în esență, o notă de dulce Martini, cu un pic de Fernet Branca adăugat pentru a oferi „tăria” pe care Hawtrey și-a dorit-o.

Este finisat cu o garnitură de coajă de portocală. Când Hawtrey a gustat pentru prima dată noul cocktail, a spus „De Jove! Acesta este adevăratul haky-panky!” Este unul dintre acele cocktailuri date uitării pe care rar îl mai găsești astăzi în meniurile barurilor. Descoperă ce beau cei mai influenți oameni din lume.

Ingrediente

 • 45 ml dry gin
 • 45 ml vermut dulce
 • 25 ml Fernet-Branca
 • coaja de portocală

Mod de preparare

Se umple un pahar de mixare cu gheață, apoi se adaugă toate ingredientele. Se amestecă și apoi se toarnă într-un pahar de Martini sau într-un coupe. Se ornează cu coajă de portocală răsucită.

Vesper Martini

Vesper Martini apare pentru prima dată în thriller-ul lui Ian Fleming, Casino Royal, din 1953. James Bond și-a inventat faimosul băutură. Abia într-un capitol ulterior, după ce a fost captivat de frumoasa Vesper Lynd, a găsit un nume care să se potrivească creației sale. Așa s-a născut Vesper Martini.

Vesper Martini servit în fața unui bar
Vesper Martini a fost făcut celebru de James Bond / Shutterstock

Scriitorul a descoperit acest cocktail în timpul uneia dintre serile petrecute la barul Dukes din Londra. La acel moment, apreciatul barman Gilberto Preti servea Martini. Era băutura la modă în vremea aceea. Ce băutură mai bună ar fi putut alege Fleming pentru protagonistul său suav și cosmopolit?

Ingrediente

 • 90 ml gin
 • 30 ml vodcă
 • 15 ml Lillet Blanc sau dry vermut
 • coajă de lămâie

Mod de preparare

Într-un shaker de cocktail, se combină ginul, vodca și Lillet Blanc. Se agită bine și se toarnă într-un pahar de cocktail răcit. Se ornează cu coajă de lămâie.

Bijou

Harry Johnson este unul dintre barmanii celebrii din Statele Unite ale Americii. A inventat o serie de băuturi, cum ar fi Morning Glory Fizz sau Bijou. Aceasta din urmă a fost dat uitării mai ales după perioada Prohibiției. Totuși, a recăpătat atenția consumatorilor după ce în anii 1980, „Regele Cocktailurilor” Dale DeGroff a văzut rețeta în cartea lui Johnson și a început să îl prepare.

Cocktailul Bijou servit într-un pahar
Cocktailul Bijou a fost inventat la începutul secolului XX / Shutterstock

Johnson l-a numit pe Bijou gândindu-se la cuvântul francez care se traduce prin ”bijuterie”. Gin pentru diamant, vermut dulce pentru un rubin și Chartreuse pentru smarald. Rețeta originală de cocktail Bijou conținea părți egale de gin, vermut dulce și Chartreuse, dar mulți barmani au redus puțin proporția de vermut dulce și Chartreuse. 

Ingrediente

 • 45 ml gin
 • 20 ml vermut dulce
 • 15 ml Green Chartreuse
 • coajă răsucită de lămâie

Mod de preparare

Se adaugă toate ingredientele într-un shaker. Se pune gheață și se agită. Se toarnă într-un pahar de cocktail răcit. Se ornează cu coajă de lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă pe o farfurie, alături de un recipient cu sită
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă pe un platou alb
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Patru porții de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Porții de prăjitură cu căpșuni și fistic pe un platou, o porție pe o farfurie, o ceașcă cu cafea și un bol cu căpșuni
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine secționat pe un platou alb și o linguriță cu vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
băuturi pe care nu trebuie să le comanzi în timp ce sunt pregătite de un barman
10 băuturi pe care nu e recomandat să le comanzi într-un local. La ce să fii atentă data viitoare când mergi în oraș
10 băuturi pe care nu e recomandat să le comanzi într-un local. La ce să fii atentă data viitoare când mergi în oraș
rețete de cocktailuri puse în mai multe pahare cu băuturi alcoolice
Cum să faci cocktailuri acasă ca un profesionist. 5 rețete din care să te inspiri
Cum să faci cocktailuri acasă ca un profesionist. 5 rețete din care să te inspiri
Piña colada cu pepene verde, servit într-un pahar mic
Piña colada cu pepene verde, coctktailul tropical al verii
Piña colada cu pepene verde, coctktailul tropical al verii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Frișcă amestecată cu mixerul în bol de inox pentru a vedea cum se bate frișca din smântână naturală
06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Crumble cu rubarbă și căpșuni în vas oval cu lingură de lemn, alături de rubarbă proaspătă și căpșuni proaspete
06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Fursecuri nor cu lămâie
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Brioșe cu mascarpone și rubarbă în forma de copt și lângă formă, alături de o cană cu ceai
17 mai, 07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni pe un platou cu picior, alături de farfurii cu tacâmuri și un bol cu căpșuni
17 mai, 06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
Mini clătite cu flori de salcâm
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Dulceață de rubarbă cu vanilie în trei borcane, alături de bucăți de rubarbă, un baton de vanilie și frunze de mentă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
Parteneri
Cel mai bun plan de alimentație sănătoasă de 7 zile, creat de dieteticieni. De ce îl recomandă specialiștii
Cel mai bun plan de alimentație sănătoasă de 7 zile, creat de dieteticieni. De ce îl recomandă specialiștii
Cel mai bun plan de alimentație sănătoasă de 7 zile, creat de dieteticieni. De ce îl recomandă specialiștii
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic 70 în toate codurile numerice personale
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: O să plâng când o să te văd, nu o să pot să cânt
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să te văd, nu o să pot să cânt”
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să te văd, nu o să pot să cânt”
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai bine de 1 secol
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai bine de 1 secol
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai bine de 1 secol
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Selena Gomez a postat o fotografie adorabilă cu Benny Blanco. Producătorul muzical a sărutat-o pe frunte pe actrița din Only Murders in the Building
Selena Gomez a postat o fotografie adorabilă cu Benny Blanco. Producătorul muzical a sărutat-o pe frunte pe actrița din „Only Murders in the Building”
Selena Gomez a postat o fotografie adorabilă cu Benny Blanco. Producătorul muzical a sărutat-o pe frunte pe actrița din „Only Murders in the Building”
Nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Efectele pozitive asupra minții
Nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Efectele pozitive asupra minții
Nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Efectele pozitive asupra minții
fresh
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
închide