5 cocktailuri date uitării, dar foarte interesante pentru următoarea ta petrecere

Meniurile barurilor conțin o mulțime de cocktailuri care au fost create în urmă cu 100 de ani sau poate chiar mai mult. De la Mai Tais la Margarita și Martini la Mojito și Cuba Libre sunt o mulțime de băuturi populare de care să te bucuri dacă îți plac amestecurile de spirtoase. Totuși, există și altele care la vremea lor au fost celebre, dar dintr-un motiv sau altul au ieșit din atenția consumatorilor. Iată 5 cocktailuri date uitării pe care ar trebui să le încerci la următoarea petrecere.

cocktailuri date uitării
În cărțile vechi de rețete se pot găsi cocktailuri cu adevărat savuroase/ Shutterstock

Majoritatea cocktailurilor au în spate povești interesante, fiind inspirate de persoane sau de evenimente istorice care au schimbat cursul istoriei. Acest lucru nu a fost suficient ca ele să rămână populare. Unele dintre ele se mai găsesc doar în cărți vechi de rețete, altele sunt redescoperite și introduse în meniurile barurilor.

Citește și

Martinez

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Martinez este un cocktail clasic preparat din părți egale de gin și vermut dulce, plus lichior Maraschino și bitter. Originile sunt neclare. 

Cocktailul Martinez într-un pahar decorat cu o felie de lămâie
Cocktailul Martinez a fost creat acum mai bine de un seco l/ Shutterstock

Unele legende urbane spun că a fost creat de legendarul barman și autor Jerry Thomas pentru un client care călătorea în orașul-port Martinez din California. Pe de altă parte, istorisiri din orașul Martinez pun că un barman local a inventat băutura. Încearcă și rețeta de cocktail Dirty Shirley.

Ceea ce se știe sigur este că prima mențiune despre cocktailul Martinez a apărut în cartea din 1884, ”The Modern Bartenders’ Guide” de OH Byron. În această rețetă nu specifica ce tip de gin ar trebui folosit, dar având în vedere că la acea vreme era preferat ginul de malț, se presupune că aceasta a fost utilizat.

O altă mențiune apare în 1887, când a fost inclus în ediția publicată postum a ”Ghidului Bar-Tender” a lui Jerry Thomas. În această versiune, apare în mod explicit gin Old Tom. Astăzi se poate prepara cu orice fel de gin, în funcție de preferințele barmanului, dar și ale clientului. Oricum, este unul dintre acele cocktailuri date uitării pe care ar trebui să îl încerci.

Ingrediente

  • 60 ml gin
  • 30 ml vermut dulce
  • 5 ml lichior de Maraschino
  • 1 ml Angostura bitter
  • coajă de portocală
  • gheață

Mod de preparare

Se adaugă ginul, vermutul dulce, lichiorul și bitterul într-un pahar cu gheață și se amestecă până se răcește bine. Se toarnă într-un pahar coupe răcit. Se ornează cu coajă de portocală răsucită.

Moonwalk

Pe 20 iulie 1969, lumea a văzut cum Neil Armstrong și Buzz Aldrin făceau primii pași pe Lună. La întoarcere, cei doi s-au îmbarcat, împreună cu colegul lor de echipaj, Michael Collins, și soțiile lor, într-un „tur mondial” care i-a plimbat de la Buenos Aires la Bangkok la Palatul Buckingham. 

Cocktailul Moonwalk pe o masă de lemn, servit într-un pahar înalt
Cocktailul Moonwalk a fost creat pentru primii oameni care au fost pe lună / Shutterstock

La Hotelul Savoy din Londra le trimisese lui Armstrong, Aldrin și Collins au primit un cadou: un cocktail numit Moonwalk. 

Moonwalk este un amestec de Grand Marnier, suc de grapefruit și apă de trandafiri, peste care se toarnă șampanie. Este creația lui Joe Gilmore, care a fost barman-șef la Savoy’s American Bar din 1955 până în 1976.

Băutura nu a fost singurul cocktail creat de Gilmore în timpul cât a lucrat la Savoy. A mai inventat cocktailuri pentru zilele de naștere ale lui Winston Churchill, o mulțime de băuturi în onoarea copiilor născuți la Casa Regală, încoronări și nunți.

Ingrediente

  • 30 ml suc proaspăt de grepfrut
  • 30 ml lichior de portocale, de preferat Grand Marnier
  • 3 picături de apă de trandafiri
  • șampanie sau vin spumant

Mod de preparare

Se combină sucul de grapefruit, lichiorul de portocale și apa de trandafiri într-un pahar de mixare plin cu gheață. Se agită energic și se toarnă într-o cupă înaltă de șampanie. Se completează cu șampanie.

The Hanky Panky

Hanky ​​Panky este un cocktail clasic de gin care a fost creat la începutul anilor 1900, la American Bar de la Hotelul Savoy din Londra. Barmanul șef Ada „Coley” Coleman a inventat băutura pentru renumitul actor de scenă londonez Sir Charles Hawtrey. 

The Hanky Panky servit într-un pahar înalt, aflat pe un blat de lemn
The Hanky Panky a fost creat de una dintre cele mai celebre femei barman din lume / Shutterstock

Potrivit poveștii spuse de Coleman, Hawtrey a cerut un cocktail cu „un pic de tărie”. După ore de experimentare, Coleman a creat o rețetă de cocktail care este, în esență, o notă de dulce Martini, cu un pic de Fernet Branca adăugat pentru a oferi „tăria” pe care Hawtrey și-a dorit-o.

Este finisat cu o garnitură de coajă de portocală. Când Hawtrey a gustat pentru prima dată noul cocktail, a spus „De Jove! Acesta este adevăratul haky-panky!” Este unul dintre acele cocktailuri date uitării pe care rar îl mai găsești astăzi în meniurile barurilor. Descoperă ce beau cei mai influenți oameni din lume.

Ingrediente

  • 45 ml dry gin
  • 45 ml vermut dulce
  • 25 ml Fernet-Branca
  • coaja de portocală

Mod de preparare

Se umple un pahar de mixare cu gheață, apoi se adaugă toate ingredientele. Se amestecă și apoi se toarnă într-un pahar de Martini sau într-un coupe. Se ornează cu coajă de portocală răsucită.

Vesper Martini

Vesper Martini apare pentru prima dată în thriller-ul lui Ian Fleming, Casino Royal, din 1953. James Bond și-a inventat faimosul băutură. Abia într-un capitol ulterior, după ce a fost captivat de frumoasa Vesper Lynd, a găsit un nume care să se potrivească creației sale. Așa s-a născut Vesper Martini.

Vesper Martini servit în fața unui bar
Vesper Martini a fost făcut celebru de James Bond / Shutterstock

Scriitorul a descoperit acest cocktail în timpul uneia dintre serile petrecute la barul Dukes din Londra. La acel moment, apreciatul barman Gilberto Preti servea Martini. Era băutura la modă în vremea aceea. Ce băutură mai bună ar fi putut alege Fleming pentru protagonistul său suav și cosmopolit?

Ingrediente

  • 90 ml gin
  • 30 ml vodcă
  • 15 ml Lillet Blanc sau dry vermut
  • coajă de lămâie

Mod de preparare

Într-un shaker de cocktail, se combină ginul, vodca și Lillet Blanc. Se agită bine și se toarnă într-un pahar de cocktail răcit. Se ornează cu coajă de lămâie.

Bijou

Harry Johnson este unul dintre barmanii celebrii din Statele Unite ale Americii. A inventat o serie de băuturi, cum ar fi Morning Glory Fizz sau Bijou. Aceasta din urmă a fost dat uitării mai ales după perioada Prohibiției. Totuși, a recăpătat atenția consumatorilor după ce în anii 1980, „Regele Cocktailurilor” Dale DeGroff a văzut rețeta în cartea lui Johnson și a început să îl prepare.

Cocktailul Bijou servit într-un pahar
Cocktailul Bijou a fost inventat la începutul secolului XX / Shutterstock

Johnson l-a numit pe Bijou gândindu-se la cuvântul francez care se traduce prin ”bijuterie”. Gin pentru diamant, vermut dulce pentru un rubin și Chartreuse pentru smarald. Rețeta originală de cocktail Bijou conținea părți egale de gin, vermut dulce și Chartreuse, dar mulți barmani au redus puțin proporția de vermut dulce și Chartreuse. 

Ingrediente

  • 45 ml gin
  • 20 ml vermut dulce
  • 15 ml Green Chartreuse
  • coajă răsucită de lămâie

Mod de preparare

Se adaugă toate ingredientele într-un shaker. Se pune gheață și se agită. Se toarnă într-un pahar de cocktail răcit. Se ornează cu coajă de lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
mai multe tipuri de paste
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
băuturi pe care nu trebuie să le comanzi în timp ce sunt pregătite de un barman
10 băuturi pe care nu e recomandat să le comanzi într-un local. La ce să fii atentă data viitoare când mergi în oraș
10 băuturi pe care nu e recomandat să le comanzi într-un local. La ce să fii atentă data viitoare când mergi în oraș
rețete de cocktailuri puse în mai multe pahare cu băuturi alcoolice
Cum să faci cocktailuri acasă ca un profesionist. 5 rețete din care să te inspiri
Cum să faci cocktailuri acasă ca un profesionist. 5 rețete din care să te inspiri
Piña colada cu pepene verde, servit într-un pahar mic
Piña colada cu pepene verde, coctktailul tropical al verii
Piña colada cu pepene verde, coctktailul tropical al verii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
condimente pentru carnea de miel
08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
24 aprilie, 08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Drob vegetarian cu ciuperci și orez feliat și pus pe un tocător de lemn alături de trei ouă roșii
24 aprilie, 07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
22 aprilie, 08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
22 aprilie, 05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: Doamne! Ce am făcut să merit?
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de Regina Întunericului. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Adamari López și Toni Costa demonstrează că sunt o familie unită pentru fiica lor, în ciuda faptului că s-au despărțit. Cum au apărut în mediul online
Adamari López și Toni Costa demonstrează că sunt o familie unită pentru fiica lor, în ciuda faptului că s-au despărțit. Cum au apărut în mediul online
Adamari López și Toni Costa demonstrează că sunt o familie unită pentru fiica lor, în ciuda faptului că s-au despărțit. Cum au apărut în mediul online
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
Brioșe cu mascarpone și rubarbă
Brioșe cu mascarpone și rubarbă
Brioșe cu mascarpone și rubarbă
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
HelloTaste
HelloTaste
HelloTaste
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
fresh
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
închide