5 cocktailuri date uitării, dar foarte interesante pentru următoarea ta petrecere
Meniurile barurilor conțin o mulțime de cocktailuri care au fost create în urmă cu 100 de ani sau poate chiar mai mult. De la Mai Tais la Margarita și Martini la Mojito și Cuba Libre sunt o mulțime de băuturi populare de care să te bucuri dacă îți plac amestecurile de spirtoase. Totuși, există și altele care la vremea lor au fost celebre, dar dintr-un motiv sau altul au ieșit din atenția consumatorilor. Iată 5 cocktailuri date uitării pe care ar trebui să le încerci la următoarea petrecere.
Majoritatea cocktailurilor au în spate povești interesante, fiind inspirate de persoane sau de evenimente istorice care au schimbat cursul istoriei. Acest lucru nu a fost suficient ca ele să rămână populare. Unele dintre ele se mai găsesc doar în cărți vechi de rețete, altele sunt redescoperite și introduse în meniurile barurilor.
Martinez
Martinez este un cocktail clasic preparat din părți egale de gin și vermut dulce, plus lichior Maraschino și bitter. Originile sunt neclare.
Unele legende urbane spun că a fost creat de legendarul barman și autor Jerry Thomas pentru un client care călătorea în orașul-port Martinez din California. Pe de altă parte, istorisiri din orașul Martinez pun că un barman local a inventat băutura. Încearcă și rețeta de cocktail Dirty Shirley.
Ceea ce se știe sigur este că prima mențiune despre cocktailul Martinez a apărut în cartea din 1884, ”The Modern Bartenders’ Guide” de OH Byron. În această rețetă nu specifica ce tip de gin ar trebui folosit, dar având în vedere că la acea vreme era preferat ginul de malț, se presupune că aceasta a fost utilizat.
O altă mențiune apare în 1887, când a fost inclus în ediția publicată postum a ”Ghidului Bar-Tender” a lui Jerry Thomas. În această versiune, apare în mod explicit gin Old Tom. Astăzi se poate prepara cu orice fel de gin, în funcție de preferințele barmanului, dar și ale clientului. Oricum, este unul dintre acele cocktailuri date uitării pe care ar trebui să îl încerci.
Ingrediente
- 60 ml gin
- 30 ml vermut dulce
- 5 ml lichior de Maraschino
- 1 ml Angostura bitter
- coajă de portocală
- gheață
Mod de preparare
Se adaugă ginul, vermutul dulce, lichiorul și bitterul într-un pahar cu gheață și se amestecă până se răcește bine. Se toarnă într-un pahar coupe răcit. Se ornează cu coajă de portocală răsucită.
Moonwalk
Pe 20 iulie 1969, lumea a văzut cum Neil Armstrong și Buzz Aldrin făceau primii pași pe Lună. La întoarcere, cei doi s-au îmbarcat, împreună cu colegul lor de echipaj, Michael Collins, și soțiile lor, într-un „tur mondial” care i-a plimbat de la Buenos Aires la Bangkok la Palatul Buckingham.
La Hotelul Savoy din Londra le trimisese lui Armstrong, Aldrin și Collins au primit un cadou: un cocktail numit Moonwalk.
Moonwalk este un amestec de Grand Marnier, suc de grapefruit și apă de trandafiri, peste care se toarnă șampanie. Este creația lui Joe Gilmore, care a fost barman-șef la Savoy’s American Bar din 1955 până în 1976.
Băutura nu a fost singurul cocktail creat de Gilmore în timpul cât a lucrat la Savoy. A mai inventat cocktailuri pentru zilele de naștere ale lui Winston Churchill, o mulțime de băuturi în onoarea copiilor născuți la Casa Regală, încoronări și nunți.
Ingrediente
- 30 ml suc proaspăt de grepfrut
- 30 ml lichior de portocale, de preferat Grand Marnier
- 3 picături de apă de trandafiri
- șampanie sau vin spumant
Mod de preparare
Se combină sucul de grapefruit, lichiorul de portocale și apa de trandafiri într-un pahar de mixare plin cu gheață. Se agită energic și se toarnă într-o cupă înaltă de șampanie. Se completează cu șampanie.
The Hanky Panky
Hanky Panky este un cocktail clasic de gin care a fost creat la începutul anilor 1900, la American Bar de la Hotelul Savoy din Londra. Barmanul șef Ada „Coley” Coleman a inventat băutura pentru renumitul actor de scenă londonez Sir Charles Hawtrey.
Potrivit poveștii spuse de Coleman, Hawtrey a cerut un cocktail cu „un pic de tărie”. După ore de experimentare, Coleman a creat o rețetă de cocktail care este, în esență, o notă de dulce Martini, cu un pic de Fernet Branca adăugat pentru a oferi „tăria” pe care Hawtrey și-a dorit-o.
Este finisat cu o garnitură de coajă de portocală. Când Hawtrey a gustat pentru prima dată noul cocktail, a spus „De Jove! Acesta este adevăratul haky-panky!” Este unul dintre acele cocktailuri date uitării pe care rar îl mai găsești astăzi în meniurile barurilor. Descoperă ce beau cei mai influenți oameni din lume.
Ingrediente
- 45 ml dry gin
- 45 ml vermut dulce
- 25 ml Fernet-Branca
- coaja de portocală
Mod de preparare
Se umple un pahar de mixare cu gheață, apoi se adaugă toate ingredientele. Se amestecă și apoi se toarnă într-un pahar de Martini sau într-un coupe. Se ornează cu coajă de portocală răsucită.
Vesper Martini
Vesper Martini apare pentru prima dată în thriller-ul lui Ian Fleming, Casino Royal, din 1953. James Bond și-a inventat faimosul băutură. Abia într-un capitol ulterior, după ce a fost captivat de frumoasa Vesper Lynd, a găsit un nume care să se potrivească creației sale. Așa s-a născut Vesper Martini.
Scriitorul a descoperit acest cocktail în timpul uneia dintre serile petrecute la barul Dukes din Londra. La acel moment, apreciatul barman Gilberto Preti servea Martini. Era băutura la modă în vremea aceea. Ce băutură mai bună ar fi putut alege Fleming pentru protagonistul său suav și cosmopolit?
Ingrediente
- 90 ml gin
- 30 ml vodcă
- 15 ml Lillet Blanc sau dry vermut
- coajă de lămâie
Mod de preparare
Într-un shaker de cocktail, se combină ginul, vodca și Lillet Blanc. Se agită bine și se toarnă într-un pahar de cocktail răcit. Se ornează cu coajă de lămâie.
Bijou
Harry Johnson este unul dintre barmanii celebrii din Statele Unite ale Americii. A inventat o serie de băuturi, cum ar fi Morning Glory Fizz sau Bijou. Aceasta din urmă a fost dat uitării mai ales după perioada Prohibiției. Totuși, a recăpătat atenția consumatorilor după ce în anii 1980, „Regele Cocktailurilor” Dale DeGroff a văzut rețeta în cartea lui Johnson și a început să îl prepare.
Johnson l-a numit pe Bijou gândindu-se la cuvântul francez care se traduce prin ”bijuterie”. Gin pentru diamant, vermut dulce pentru un rubin și Chartreuse pentru smarald. Rețeta originală de cocktail Bijou conținea părți egale de gin, vermut dulce și Chartreuse, dar mulți barmani au redus puțin proporția de vermut dulce și Chartreuse.
Ingrediente
- 45 ml gin
- 20 ml vermut dulce
- 15 ml Green Chartreuse
- coajă răsucită de lămâie
Mod de preparare
Se adaugă toate ingredientele într-un shaker. Se pune gheață și se agită. Se toarnă într-un pahar de cocktail răcit. Se ornează cu coajă de lămâie.