5 cocktailuri date uitării, dar foarte interesante pentru următoarea ta petrecere

Meniurile barurilor conțin o mulțime de cocktailuri care au fost create în urmă cu 100 de ani sau poate chiar mai mult. De la Mai Tais la Margarita și Martini la Mojito și Cuba Libre sunt o mulțime de băuturi populare de care să te bucuri dacă îți plac amestecurile de spirtoase. Totuși, există și altele care la vremea lor au fost celebre, dar dintr-un motiv sau altul au ieșit din atenția consumatorilor. Iată 5 cocktailuri date uitării pe care ar trebui să le încerci la următoarea petrecere.

cocktailuri date uitării
În cărțile vechi de rețete se pot găsi cocktailuri cu adevărat savuroase/ Shutterstock

Majoritatea cocktailurilor au în spate povești interesante, fiind inspirate de persoane sau de evenimente istorice care au schimbat cursul istoriei. Acest lucru nu a fost suficient ca ele să rămână populare. Unele dintre ele se mai găsesc doar în cărți vechi de rețete, altele sunt redescoperite și introduse în meniurile barurilor.

Citește și

Martinez

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Martinez este un cocktail clasic preparat din părți egale de gin și vermut dulce, plus lichior Maraschino și bitter. Originile sunt neclare. 

Cocktailul Martinez într-un pahar decorat cu o felie de lămâie
Cocktailul Martinez a fost creat acum mai bine de un seco l/ Shutterstock

Unele legende urbane spun că a fost creat de legendarul barman și autor Jerry Thomas pentru un client care călătorea în orașul-port Martinez din California. Pe de altă parte, istorisiri din orașul Martinez pun că un barman local a inventat băutura. Încearcă și rețeta de cocktail Dirty Shirley.

Ceea ce se știe sigur este că prima mențiune despre cocktailul Martinez a apărut în cartea din 1884, ”The Modern Bartenders’ Guide” de OH Byron. În această rețetă nu specifica ce tip de gin ar trebui folosit, dar având în vedere că la acea vreme era preferat ginul de malț, se presupune că aceasta a fost utilizat.

O altă mențiune apare în 1887, când a fost inclus în ediția publicată postum a ”Ghidului Bar-Tender” a lui Jerry Thomas. În această versiune, apare în mod explicit gin Old Tom. Astăzi se poate prepara cu orice fel de gin, în funcție de preferințele barmanului, dar și ale clientului. Oricum, este unul dintre acele cocktailuri date uitării pe care ar trebui să îl încerci.

Ingrediente

  • 60 ml gin
  • 30 ml vermut dulce
  • 5 ml lichior de Maraschino
  • 1 ml Angostura bitter
  • coajă de portocală
  • gheață

Mod de preparare

Se adaugă ginul, vermutul dulce, lichiorul și bitterul într-un pahar cu gheață și se amestecă până se răcește bine. Se toarnă într-un pahar coupe răcit. Se ornează cu coajă de portocală răsucită.

Moonwalk

Pe 20 iulie 1969, lumea a văzut cum Neil Armstrong și Buzz Aldrin făceau primii pași pe Lună. La întoarcere, cei doi s-au îmbarcat, împreună cu colegul lor de echipaj, Michael Collins, și soțiile lor, într-un „tur mondial” care i-a plimbat de la Buenos Aires la Bangkok la Palatul Buckingham. 

Cocktailul Moonwalk pe o masă de lemn, servit într-un pahar înalt
Cocktailul Moonwalk a fost creat pentru primii oameni care au fost pe lună / Shutterstock

La Hotelul Savoy din Londra le trimisese lui Armstrong, Aldrin și Collins au primit un cadou: un cocktail numit Moonwalk. 

Moonwalk este un amestec de Grand Marnier, suc de grapefruit și apă de trandafiri, peste care se toarnă șampanie. Este creația lui Joe Gilmore, care a fost barman-șef la Savoy’s American Bar din 1955 până în 1976.

Băutura nu a fost singurul cocktail creat de Gilmore în timpul cât a lucrat la Savoy. A mai inventat cocktailuri pentru zilele de naștere ale lui Winston Churchill, o mulțime de băuturi în onoarea copiilor născuți la Casa Regală, încoronări și nunți.

Ingrediente

  • 30 ml suc proaspăt de grepfrut
  • 30 ml lichior de portocale, de preferat Grand Marnier
  • 3 picături de apă de trandafiri
  • șampanie sau vin spumant

Mod de preparare

Se combină sucul de grapefruit, lichiorul de portocale și apa de trandafiri într-un pahar de mixare plin cu gheață. Se agită energic și se toarnă într-o cupă înaltă de șampanie. Se completează cu șampanie.

The Hanky Panky

Hanky ​​Panky este un cocktail clasic de gin care a fost creat la începutul anilor 1900, la American Bar de la Hotelul Savoy din Londra. Barmanul șef Ada „Coley” Coleman a inventat băutura pentru renumitul actor de scenă londonez Sir Charles Hawtrey. 

The Hanky Panky servit într-un pahar înalt, aflat pe un blat de lemn
The Hanky Panky a fost creat de una dintre cele mai celebre femei barman din lume / Shutterstock

Potrivit poveștii spuse de Coleman, Hawtrey a cerut un cocktail cu „un pic de tărie”. După ore de experimentare, Coleman a creat o rețetă de cocktail care este, în esență, o notă de dulce Martini, cu un pic de Fernet Branca adăugat pentru a oferi „tăria” pe care Hawtrey și-a dorit-o.

Este finisat cu o garnitură de coajă de portocală. Când Hawtrey a gustat pentru prima dată noul cocktail, a spus „De Jove! Acesta este adevăratul haky-panky!” Este unul dintre acele cocktailuri date uitării pe care rar îl mai găsești astăzi în meniurile barurilor. Descoperă ce beau cei mai influenți oameni din lume.

Ingrediente

  • 45 ml dry gin
  • 45 ml vermut dulce
  • 25 ml Fernet-Branca
  • coaja de portocală

Mod de preparare

Se umple un pahar de mixare cu gheață, apoi se adaugă toate ingredientele. Se amestecă și apoi se toarnă într-un pahar de Martini sau într-un coupe. Se ornează cu coajă de portocală răsucită.

Vesper Martini

Vesper Martini apare pentru prima dată în thriller-ul lui Ian Fleming, Casino Royal, din 1953. James Bond și-a inventat faimosul băutură. Abia într-un capitol ulterior, după ce a fost captivat de frumoasa Vesper Lynd, a găsit un nume care să se potrivească creației sale. Așa s-a născut Vesper Martini.

Vesper Martini servit în fața unui bar
Vesper Martini a fost făcut celebru de James Bond / Shutterstock

Scriitorul a descoperit acest cocktail în timpul uneia dintre serile petrecute la barul Dukes din Londra. La acel moment, apreciatul barman Gilberto Preti servea Martini. Era băutura la modă în vremea aceea. Ce băutură mai bună ar fi putut alege Fleming pentru protagonistul său suav și cosmopolit?

Ingrediente

  • 90 ml gin
  • 30 ml vodcă
  • 15 ml Lillet Blanc sau dry vermut
  • coajă de lămâie

Mod de preparare

Într-un shaker de cocktail, se combină ginul, vodca și Lillet Blanc. Se agită bine și se toarnă într-un pahar de cocktail răcit. Se ornează cu coajă de lămâie.

Bijou

Harry Johnson este unul dintre barmanii celebrii din Statele Unite ale Americii. A inventat o serie de băuturi, cum ar fi Morning Glory Fizz sau Bijou. Aceasta din urmă a fost dat uitării mai ales după perioada Prohibiției. Totuși, a recăpătat atenția consumatorilor după ce în anii 1980, „Regele Cocktailurilor” Dale DeGroff a văzut rețeta în cartea lui Johnson și a început să îl prepare.

Cocktailul Bijou servit într-un pahar
Cocktailul Bijou a fost inventat la începutul secolului XX / Shutterstock

Johnson l-a numit pe Bijou gândindu-se la cuvântul francez care se traduce prin ”bijuterie”. Gin pentru diamant, vermut dulce pentru un rubin și Chartreuse pentru smarald. Rețeta originală de cocktail Bijou conținea părți egale de gin, vermut dulce și Chartreuse, dar mulți barmani au redus puțin proporția de vermut dulce și Chartreuse. 

Ingrediente

  • 45 ml gin
  • 20 ml vermut dulce
  • 15 ml Green Chartreuse
  • coajă răsucită de lămâie

Mod de preparare

Se adaugă toate ingredientele într-un shaker. Se pune gheață și se agită. Se toarnă într-un pahar de cocktail răcit. Se ornează cu coajă de lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pumpkin Spice Martini
Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect
Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect
băuturi pe care nu trebuie să le comanzi în timp ce sunt pregătite de un barman
10 băuturi pe care nu e recomandat să le comanzi într-un local. La ce să fii atentă data viitoare când mergi în oraș
10 băuturi pe care nu e recomandat să le comanzi într-un local. La ce să fii atentă data viitoare când mergi în oraș
rețete de cocktailuri puse în mai multe pahare cu băuturi alcoolice
Cum să faci cocktailuri acasă ca un profesionist. 5 rețete din care să te inspiri
Cum să faci cocktailuri acasă ca un profesionist. 5 rețete din care să te inspiri
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Ai plecat, iubirea mea. Soţia lui Mihai Leu, mesaj emoţionant după moartea fostului campion mondial la box
"Ai plecat, iubirea mea". Soţia lui Mihai Leu, mesaj emoţionant după moartea fostului campion mondial la box
"Ai plecat, iubirea mea". Soţia lui Mihai Leu, mesaj emoţionant după moartea fostului campion mondial la box
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Fiica lui Eminem a vorbit despre lupta dusă în tăcere de tatăl ei: Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
fresh
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
închide