5 cocktailuri date uitării, dar foarte interesante pentru următoarea ta petrecere

Meniurile barurilor conțin o mulțime de cocktailuri care au fost create în urmă cu 100 de ani sau poate chiar mai mult. De la Mai Tais la Margarita și Martini la Mojito și Cuba Libre sunt o mulțime de băuturi populare de care să te bucuri dacă îți plac amestecurile de spirtoase. Totuși, există și altele care la vremea lor au fost celebre, dar dintr-un motiv sau altul au ieșit din atenția consumatorilor. Iată 5 cocktailuri date uitării pe care ar trebui să le încerci la următoarea petrecere.

cocktailuri date uitării
În cărțile vechi de rețete se pot găsi cocktailuri cu adevărat savuroase/ Shutterstock

Majoritatea cocktailurilor au în spate povești interesante, fiind inspirate de persoane sau de evenimente istorice care au schimbat cursul istoriei. Acest lucru nu a fost suficient ca ele să rămână populare. Unele dintre ele se mai găsesc doar în cărți vechi de rețete, altele sunt redescoperite și introduse în meniurile barurilor.

Citește și

Martinez

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Martinez este un cocktail clasic preparat din părți egale de gin și vermut dulce, plus lichior Maraschino și bitter. Originile sunt neclare. 

Cocktailul Martinez într-un pahar decorat cu o felie de lămâie
Cocktailul Martinez a fost creat acum mai bine de un seco l/ Shutterstock

Unele legende urbane spun că a fost creat de legendarul barman și autor Jerry Thomas pentru un client care călătorea în orașul-port Martinez din California. Pe de altă parte, istorisiri din orașul Martinez pun că un barman local a inventat băutura. Încearcă și rețeta de cocktail Dirty Shirley.

Ceea ce se știe sigur este că prima mențiune despre cocktailul Martinez a apărut în cartea din 1884, ”The Modern Bartenders’ Guide” de OH Byron. În această rețetă nu specifica ce tip de gin ar trebui folosit, dar având în vedere că la acea vreme era preferat ginul de malț, se presupune că aceasta a fost utilizat.

O altă mențiune apare în 1887, când a fost inclus în ediția publicată postum a ”Ghidului Bar-Tender” a lui Jerry Thomas. În această versiune, apare în mod explicit gin Old Tom. Astăzi se poate prepara cu orice fel de gin, în funcție de preferințele barmanului, dar și ale clientului. Oricum, este unul dintre acele cocktailuri date uitării pe care ar trebui să îl încerci.

Ingrediente

  • 60 ml gin
  • 30 ml vermut dulce
  • 5 ml lichior de Maraschino
  • 1 ml Angostura bitter
  • coajă de portocală
  • gheață

Mod de preparare

Se adaugă ginul, vermutul dulce, lichiorul și bitterul într-un pahar cu gheață și se amestecă până se răcește bine. Se toarnă într-un pahar coupe răcit. Se ornează cu coajă de portocală răsucită.

Moonwalk

Pe 20 iulie 1969, lumea a văzut cum Neil Armstrong și Buzz Aldrin făceau primii pași pe Lună. La întoarcere, cei doi s-au îmbarcat, împreună cu colegul lor de echipaj, Michael Collins, și soțiile lor, într-un „tur mondial” care i-a plimbat de la Buenos Aires la Bangkok la Palatul Buckingham. 

Cocktailul Moonwalk pe o masă de lemn, servit într-un pahar înalt
Cocktailul Moonwalk a fost creat pentru primii oameni care au fost pe lună / Shutterstock

La Hotelul Savoy din Londra le trimisese lui Armstrong, Aldrin și Collins au primit un cadou: un cocktail numit Moonwalk. 

Moonwalk este un amestec de Grand Marnier, suc de grapefruit și apă de trandafiri, peste care se toarnă șampanie. Este creația lui Joe Gilmore, care a fost barman-șef la Savoy’s American Bar din 1955 până în 1976.

Băutura nu a fost singurul cocktail creat de Gilmore în timpul cât a lucrat la Savoy. A mai inventat cocktailuri pentru zilele de naștere ale lui Winston Churchill, o mulțime de băuturi în onoarea copiilor născuți la Casa Regală, încoronări și nunți.

Ingrediente

  • 30 ml suc proaspăt de grepfrut
  • 30 ml lichior de portocale, de preferat Grand Marnier
  • 3 picături de apă de trandafiri
  • șampanie sau vin spumant

Mod de preparare

Se combină sucul de grapefruit, lichiorul de portocale și apa de trandafiri într-un pahar de mixare plin cu gheață. Se agită energic și se toarnă într-o cupă înaltă de șampanie. Se completează cu șampanie.

The Hanky Panky

Hanky ​​Panky este un cocktail clasic de gin care a fost creat la începutul anilor 1900, la American Bar de la Hotelul Savoy din Londra. Barmanul șef Ada „Coley” Coleman a inventat băutura pentru renumitul actor de scenă londonez Sir Charles Hawtrey. 

The Hanky Panky servit într-un pahar înalt, aflat pe un blat de lemn
The Hanky Panky a fost creat de una dintre cele mai celebre femei barman din lume / Shutterstock

Potrivit poveștii spuse de Coleman, Hawtrey a cerut un cocktail cu „un pic de tărie”. După ore de experimentare, Coleman a creat o rețetă de cocktail care este, în esență, o notă de dulce Martini, cu un pic de Fernet Branca adăugat pentru a oferi „tăria” pe care Hawtrey și-a dorit-o.

Este finisat cu o garnitură de coajă de portocală. Când Hawtrey a gustat pentru prima dată noul cocktail, a spus „De Jove! Acesta este adevăratul haky-panky!” Este unul dintre acele cocktailuri date uitării pe care rar îl mai găsești astăzi în meniurile barurilor. Descoperă ce beau cei mai influenți oameni din lume.

Ingrediente

  • 45 ml dry gin
  • 45 ml vermut dulce
  • 25 ml Fernet-Branca
  • coaja de portocală

Mod de preparare

Se umple un pahar de mixare cu gheață, apoi se adaugă toate ingredientele. Se amestecă și apoi se toarnă într-un pahar de Martini sau într-un coupe. Se ornează cu coajă de portocală răsucită.

Vesper Martini

Vesper Martini apare pentru prima dată în thriller-ul lui Ian Fleming, Casino Royal, din 1953. James Bond și-a inventat faimosul băutură. Abia într-un capitol ulterior, după ce a fost captivat de frumoasa Vesper Lynd, a găsit un nume care să se potrivească creației sale. Așa s-a născut Vesper Martini.

Vesper Martini servit în fața unui bar
Vesper Martini a fost făcut celebru de James Bond / Shutterstock

Scriitorul a descoperit acest cocktail în timpul uneia dintre serile petrecute la barul Dukes din Londra. La acel moment, apreciatul barman Gilberto Preti servea Martini. Era băutura la modă în vremea aceea. Ce băutură mai bună ar fi putut alege Fleming pentru protagonistul său suav și cosmopolit?

Ingrediente

  • 90 ml gin
  • 30 ml vodcă
  • 15 ml Lillet Blanc sau dry vermut
  • coajă de lămâie

Mod de preparare

Într-un shaker de cocktail, se combină ginul, vodca și Lillet Blanc. Se agită bine și se toarnă într-un pahar de cocktail răcit. Se ornează cu coajă de lămâie.

Bijou

Harry Johnson este unul dintre barmanii celebrii din Statele Unite ale Americii. A inventat o serie de băuturi, cum ar fi Morning Glory Fizz sau Bijou. Aceasta din urmă a fost dat uitării mai ales după perioada Prohibiției. Totuși, a recăpătat atenția consumatorilor după ce în anii 1980, „Regele Cocktailurilor” Dale DeGroff a văzut rețeta în cartea lui Johnson și a început să îl prepare.

Cocktailul Bijou servit într-un pahar
Cocktailul Bijou a fost inventat la începutul secolului XX / Shutterstock

Johnson l-a numit pe Bijou gândindu-se la cuvântul francez care se traduce prin ”bijuterie”. Gin pentru diamant, vermut dulce pentru un rubin și Chartreuse pentru smarald. Rețeta originală de cocktail Bijou conținea părți egale de gin, vermut dulce și Chartreuse, dar mulți barmani au redus puțin proporția de vermut dulce și Chartreuse. 

Ingrediente

  • 45 ml gin
  • 20 ml vermut dulce
  • 15 ml Green Chartreuse
  • coajă răsucită de lămâie

Mod de preparare

Se adaugă toate ingredientele într-un shaker. Se pune gheață și se agită. Se toarnă într-un pahar de cocktail răcit. Se ornează cu coajă de lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, una în furculiță, secționată
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
paste cu ton și roșii
Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
plăcintă de dovleac în stil american
Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică
Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică
Crochete de ciuperci cu cașcaval pe o farfurie, una secționată, alături de roșii cherry și frunze verzi
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pumpkin Spice Martini
Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect
Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect
băuturi pe care nu trebuie să le comanzi în timp ce sunt pregătite de un barman
10 băuturi pe care nu e recomandat să le comanzi într-un local. La ce să fii atentă data viitoare când mergi în oraș
10 băuturi pe care nu e recomandat să le comanzi într-un local. La ce să fii atentă data viitoare când mergi în oraș
rețete de cocktailuri puse în mai multe pahare cu băuturi alcoolice
Cum să faci cocktailuri acasă ca un profesionist. 5 rețete din care să te inspiri
Cum să faci cocktailuri acasă ca un profesionist. 5 rețete din care să te inspiri
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
06:50
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
06:25
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
05:31
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
ulei de palmier
13 noiembrie, 09:00
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
13 noiembrie, 08:30
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
13 noiembrie, 08:02
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
carne de porc și condimente
12 noiembrie, 07:59
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Pui cu legume în stil asiatic la wok
12 noiembrie, 06:40
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cate Blanchett a câștigat Premiul Bambi 2025. Naomi Campbell, Heidi Klum, printre vedetele de pe covorul roșu
Cate Blanchett a câștigat Premiul Bambi 2025. Naomi Campbell, Heidi Klum, printre vedetele de pe covorul roșu
Cate Blanchett a câștigat Premiul Bambi 2025. Naomi Campbell, Heidi Klum, printre vedetele de pe covorul roșu
Un om de afaceri din Canada dezvăluie de ce a ales să investească în imobiliare în Bucureşti
Un om de afaceri din Canada dezvăluie de ce a ales să investească în imobiliare în Bucureşti
Un om de afaceri din Canada dezvăluie de ce a ales să investească în imobiliare în Bucureşti
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana
Dă-o afară!. Irina Fodor a uitat să dea medaliile câștigătorilor Asia Express! Ce a zis Mona Segall, de față cu Răzvan Fodor
„Dă-o afară!”. Irina Fodor a uitat să dea medaliile câștigătorilor Asia Express! Ce a zis Mona Segall, de față cu Răzvan Fodor
„Dă-o afară!”. Irina Fodor a uitat să dea medaliile câștigătorilor Asia Express! Ce a zis Mona Segall, de față cu Răzvan Fodor
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
fresh
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos

Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos

Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos

Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie

Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie

Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit

Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit

Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate

Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
închide