Cum să împiedici fructele să mucegăiască
Fructele sunt delicioase, dar de cele mai multe ori mucegăiesc prea repede și nu apuci să te bucuri de ele în timp util. Iată ce poți face pentru a avea fructe proaspete și după mai multe zile după ce le-ai cumpărat. Experții te învață cum să împiedici fructele să mucegăiască.
Se întâmplă ca fructele să mucegăiască chiar și a doua zi după ce le-ai adus acasă de la piață sau de la supermarket. Nu doar că nu le mai poți mânca, dar este o adevărată risipă de bani.
Mucegaiul apare atunci când umiditatea este foarte mare. Unul dintre motivele pentru care unele fructe mucegăiesc mai repede decât altele ține de cantitatea lor de apă. Mai contează cât timp a trecut de când au fost culese și cum au fost depozite de către lanțulalimentar, de la producător până la magazin.
Cum să împiedici fructele să mucegăiască
Potrivit EatThis.com fructele care mucegăiesc cel mai repede sunt cele din categoria fructelor de pădure pentru că au în compoziție o cantitate mare de apă. Căpșunile, zmeura, afinele și murele sunt destul de scumpe, iar sezonul lor este scurt așa că este foarte frustrant când descoperi că au mucegai după doar o zi de la cumpărare.
Pentru a evita acest lucru trebuie să le speli sub un jet de apă rece. Apoi trece-le printr-o soluție preparată dintr-o parte oțet și patru părți apă.
După aceea, pune-le într-o ceserolă în care ai un prosop de hârtie. Nu înghesui foarte multe fructe în același vas. Acoperă caserola ușor și pune-o la frigider.
În cazul în care realizezi că nu vei reuși să consumi fructele de pădure în timp util singura soluție pentru a le salva este să le congelezi. Pentru a face acest lucru ai două variante. Una dintre ele este să pui porții potrivite în pungi speciale și să le dai la congelator.
A doua variantă este să le pui pe o tavă cât mai răsfirate și să le dai la congelator 1-2 ore sau până când se întăresc bine. Apoi le scoți și le pui pe toate în aceeași pungă și le dai din nou la congelat.
În acest fel, nu se vor mai lipi între ele. Îți va fi mai ușor să iei doar cât ai nevoie. Te invităm să descoperi mai multe despre beneficiile siropului de afine pentru iarnă.
Un alt fruct care se strică prea repede este banana
Bananele se strică repede și observi acest lucru mai ales dacă obișnuiești să le cumperi în mănunchi. Acest lucru se întâmplă pentru că emană o substanță—etilenă—care grăbește coacerea. Pentru a opri acest proces, poți să înfășori cotorul mănunchiului de banane ori cu folie alimentară, ori cu folie de aluminiu. Dacă ai răbdare, poți să le separi și să acoperi capătul fiecărui fruct.
Află cum păstrezi bananele proaspete vreme de o săptămână.
Poți să le ții și la frigider. Chiar dacă vor avea coaja neagră interiorul lor va fi perfect pentru că frigul va opri procesul de coacere.
Bananele pot fi și ele congelate atât întregi, cât și tăiate felii, cu coajă sau fără. Procedura pentru fructele de pădure se poate aplica și în cazul lor, mai ales dacă alegi să le pui la congelator tăiate felii.