Cum se prepară și cu ce se potrivesc andivele. De ce le includ bucătarii în rețetele de salate
Andivele sunt delicate, cu gust ușor amărui își originea lor estte în Belgia. Andivele sunt de obicei folosite în salate de inspirație franțuzească. Totuși, sunt delicioase și coapte, puse pe grătar sau fierte. Descoperă cum se prepară și cu ce se potrivesc andivele. Află de ce le includ bucătarii în rețetele de salate.
Andiva belgiană este o salată cu un cap mic, cilindric, cu frunze galben-pal, cu margini ușor ondulate. Este crescută în întuneric, la fel ca ciupercile, pentru a-i păstra culoarea deschisă și pentru a-și păstra aroma delicată.
Din cauza modului în care sunt crescute și recoltate, andivele sunt destul de scumpe. De aceea, dau o notă elegantă oricărei mese.
Cum se prepară și cu ce se potrivesc andivele
Andivele belgiene sunt foarte ușor de curățat și preparat. Pur și simplu trebuie să îndepărtezi câteva dintre frunzele exterioare, să tai tulpina și să le folosești în rețete. Dacă le toci, le poți pune în salate sau le poți fierbe sau coace întregi pentru a prepara o garnitură rafinată.
Frunzele pot fi separate și folosite drept „farfurii” pentru aperitive sau sosuri. Capetele frunzelor de andive pot fi unse cu o vinegretă și puse la grătar pentru ca mai apoi să acompanieze peștele la grătar.
Andiva belgiană are note amare, de aceea se combină perfect cu arome dulci și acrișoare. Au o textură crocantă, un aspect rafinat, aproape fantezist.
Pe lângă andivele belgiene, există un alt soi cunoscut sub numele de andive roșii sau radicchio. Acestea sunt rotunde și au frunze roșii intense sau pestrițe.
Sunt folosite în salate pentru a adăuga culoare și aromă. Radicchio este, de asemenea, excelentă prăjită și adăugată în paste sau sotată.
De unde poți cumpăra andive belgiană
Poți găsi andive în piețe sau în supermarketuri. Uneori vine ambalată, alteori nu. Caută-le toamna și iarna pentru că atunci este sezonul lor. Radicchio se poate găsi în amestecurile preambalat pentru salată.
Ca să alegi cele ai bune andive caută-le pe cele cu frunzele crocante, strânse compact, de culoare albă până la galben pal.
Cum se păstrează andivele
Andivele au un aspect destul de delicat, dar nu lăsa acest lucru să te păcălească.
Dacă sunt păstrate nespălate în sertarul pentru legume al frigiderului, ar trebui să se păstreze cel puțin o săptămână. Andivele roșii rezistă chiar mai mult de atât.
Câte soiuri există pe piață
Andivele fac parte din familia cicoarelor care cuprind mai multe soiuri. Pentru gătit, celelalte două tipuri principale sunt andivele creț (frisée) și andivele cu frunze late (escarole). Frisée este stufoasă, cu frunze crețe, dantelate. Frisée are un gust ușor amar și este folosită în salate.
Andiva cu frunze late este din același gen și specie ca andiva creață, dar este o variantă diferită. O vei găsi și cu numele de scarole. Frunzele sunt mai lungi și mai mari, cu margini ondulate.
Deoarece este mai puțin amară decât celelalte două soiuri și seamănă mai degrabă cu salata verde, se folosește cel mai des în diverse salate. Frunzele exterioare, mai închise la culoare, sunt mai amare și nu la fel de fragede, dar pot fi tocate mărunt pentru supe și mâncăruri gătite.
Salată de andive cu parmezan și portocale
Salata de andive cu parmezan și portocale poate însoți un preparat din carne de vită sau de porc.
Ingrediente
- 3 andive belgiane
- 1 radicchio feliat subțire
- 2 portocale, plus coaja
- 2 linguri de migdale feliate
- pecorino sau parmezan, ras
- 120 g cană vinegretă
Mod de preparare
Se taie 1 cm de jos din andive. Se taie frunzele în jumătate pe lungime, lăsând majoritatea frunzelor mai mici întregi. Se clătesc frunzele și se șterg cu un prosop.
Se dă pe răzătoare coaja de la portocală. Apoi, ambele portocale de desfac în felii.
Se pun feliile de andive pe un platou, se acoperă cu radicchio feliat, cu coaja și feliile de portocale, cu migdalele feliate și cu felii subțiri de brânză pecorino sau parmezan. Se stropește salata cu vinegretă.