Cum se prepară și cu ce se potrivesc andivele. De ce le includ bucătarii în rețetele de salate

Andivele sunt delicate, cu gust ușor amărui își originea lor estte în Belgia. Andivele sunt de obicei folosite în salate de inspirație franțuzească. Totuși, sunt delicioase și coapte, puse pe grătar sau fierte. Descoperă cum se prepară și cu ce se potrivesc andivele. Află de ce le includ bucătarii în rețetele de salate.

mai multe andive pe un blat gri
Andivele au un gust ușor amărui / Shutterstock

Andiva belgiană este o salată cu un cap mic, cilindric, cu frunze galben-pal, cu margini ușor ondulate. Este crescută în întuneric, la fel ca ciupercile, pentru a-i păstra culoarea deschisă și pentru a-și păstra aroma delicată.

Din cauza modului în care sunt crescute și recoltate, andivele sunt destul de scumpe. De aceea, dau o notă elegantă oricărei mese.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se prepară și cu ce se potrivesc andivele

Andivele belgiene sunt foarte ușor de curățat și preparat. Pur și simplu trebuie să îndepărtezi câteva dintre frunzele exterioare, să tai tulpina și să le folosești în rețete. Dacă le toci, le poți pune în salate sau le poți fierbe sau coace întregi pentru a prepara o garnitură rafinată. 

Frunzele pot fi separate și folosite drept „farfurii” pentru aperitive sau sosuri. Capetele frunzelor de andive pot fi unse cu o vinegretă și puse la grătar pentru ca mai apoi să acompanieze peștele la grătar.

Andiva belgiană are note amare, de aceea se combină perfect cu arome dulci și acrișoare. Au o textură crocantă, un aspect rafinat, aproape fantezist.

Pe lângă andivele belgiene, există un alt soi cunoscut sub numele de andive roșii sau radicchio. Acestea sunt rotunde și au frunze roșii intense sau pestrițe.

Sunt folosite în salate pentru a adăuga culoare și aromă. Radicchio este, de asemenea, excelentă prăjită și adăugată în paste sau sotată.

De unde poți cumpăra andive belgiană

Poți găsi andive în piețe sau în supermarketuri. Uneori vine ambalată, alteori nu. Caută-le toamna și iarna pentru că atunci este sezonul lor. Radicchio se poate găsi în amestecurile preambalat pentru salată.

Ca să alegi cele ai bune andive caută-le pe cele cu frunzele crocante, strânse compact, de culoare albă până la galben pal. 

Cum se păstrează andivele

Andivele au un aspect destul de delicat, dar nu lăsa acest lucru să te păcălească. 

Dacă sunt păstrate nespălate în sertarul pentru legume al frigiderului, ar trebui să se păstreze cel puțin o săptămână. Andivele roșii rezistă chiar mai mult de atât.

Câte soiuri există pe piață

Andivele fac parte din familia cicoarelor care cuprind mai multe soiuri. Pentru gătit, celelalte două tipuri principale sunt andivele creț (frisée) și andivele cu frunze late (escarole). Frisée este stufoasă, cu frunze crețe, dantelate. Frisée are un gust ușor amar și este folosită în salate.

Andiva cu frunze late este din același gen și specie ca andiva creață, dar este o variantă diferită. O vei găsi și cu numele de scarole. Frunzele sunt mai lungi și mai mari, cu margini ondulate. 

Deoarece este mai puțin amară decât celelalte două soiuri și seamănă mai degrabă cu salata verde, se folosește cel mai des în diverse salate. Frunzele exterioare, mai închise la culoare, sunt mai amare și nu la fel de fragede, dar pot fi tocate mărunt pentru supe și mâncăruri gătite.

Salată de andive cu parmezan și portocale

Salata de andive cu parmezan și portocale poate însoți un preparat din carne de vită sau de porc.

Salata de andive servită pe două farfurii
Salata de andive are un aport semnificativ de vitamine și minerale / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 andive belgiane
  • 1 radicchio feliat subțire
  • 2 portocale, plus coaja
  • 2 linguri de migdale feliate
  • pecorino sau parmezan, ras
  • 120 g cană vinegretă

Mod de preparare

Se taie 1 cm de jos din andive. Se taie frunzele în jumătate pe lungime, lăsând majoritatea frunzelor mai mici întregi. Se clătesc frunzele și se șterg cu un prosop.

Se dă pe răzătoare coaja de la portocală. Apoi, ambele portocale de desfac în felii.

Se pun feliile de andive pe un platou, se acoperă cu radicchio feliat, cu coaja și feliile de portocale, cu migdalele feliate și cu felii subțiri de brânză pecorino sau parmezan. Se stropește salata cu vinegretă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
fattoush servită într-o farfurie mare, albă
Fattoush. Cum prepari acasă cea mai delicioasă salată libaneză
Fattoush. Cum prepari acasă cea mai delicioasă salată libaneză
Salată de crudități cu maioneză și pui servită într-un bol
Salată de crudități cu maioneză și pui. Se prepară rapid și este extrem de gustoasă
Salată de crudități cu maioneză și pui. Se prepară rapid și este extrem de gustoasă
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
Galerie foto
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă în farfurie rustică, cu lingură de lemn
07:26
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
1 aprilie, 10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Iubita fiul lui Ion Ţiriac, lovitură uriaşă. Şi-a etalat „bijuteria” de peste 200 de mii de euro
Iubita fiul lui Ion Ţiriac, lovitură uriaşă. Şi-a etalat „bijuteria” de peste 200 de mii de euro
Iubita fiul lui Ion Ţiriac, lovitură uriaşă. Şi-a etalat „bijuteria” de peste 200 de mii de euro
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: Parcă ieri ne-am văzut...
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Impactul e-Proprietatea asupra pieței imobiliare: Ce trebuie să știe cumpărătorii și vânzătorii? (P)
Impactul e-Proprietatea asupra pieței imobiliare: Ce trebuie să știe cumpărătorii și vânzătorii? (P)
Impactul e-Proprietatea asupra pieței imobiliare: Ce trebuie să știe cumpărătorii și vânzătorii? (P)
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: A fost vina mea
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: „A fost vina mea”
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: „A fost vina mea”
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară

Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
închide