Salată de fasole boabe, cu ceapă și roșii cherry
Printre rețetele de post pe care ți-ai propus să le prepari, trece pe listă și rețeta de salată de fasole boabe, cu ceapă și roșii cherry. Este simplă și ușor de preparat, iar ingredientele sunt mereu la îndemână.
Galerie foto
Fasolea boabe este unul dintre alimentele de bază pentru zilele de post sau pentru atunci când dorim preparate mai consistente. O poți include într-o mulțime de rețete, cuprinzând mai multe categorii de preparate. Poți prepara din boabele de fasole supe sau ciorbe, mâncăruri scăzute, dar și salate sau aperitive.
Rețeta de salată o poți prepara din boabe de fasole proaspete, pe care le fierbi în apă cu sare și condimente. Însă dacă nu ai suficient timp de stat în bucătărie, poți apela la fasolea boabe din conservă.
Tot din categoria rețetelor de post îți mai recomandăm și rețeta de iahnie de fasole, foarte populară în bucătăria românească. Iar în continuare îți oferim rețeta pas cu pas pentru salată de fasole boabe, cu ceapă și roșii cherry.
Ingrediente
Mod de preparare
Pașii de preparare ai salatei depind de alegerea tipului de fasole boabe. Dacă optezi pentru boabele de fasole proaspete, mai întâi le vei pregăti pe acestea. Dacă optezi pentru fasolea conservată, vei pregăti mai întâi celelalte ingrediente.
Cum prepari salată de fasole boabe, cu ceapă și roșii cherry
Pentru varianta salatei cu boabe de fasole proaspete, începe cu sortarea acestora și înlăturarea impurităților. Apoi clătește-le bine cu apă rece și lasă-le la hidratat în apă rece pentru 2-3 ore. Le scurgi, le mai clătești cu apă curată și le pui la fiert într-o oală cu apă cât să fie bine acoperite.
Fierbe boabele de fasole timp de 10 minute de la primul clocot. Scurge-le, clătește-le cu apă fierbinte și pune-le din nou în oală. Adaugă peste ele apă fierbinte și mai repetă procedeul odată.
De ce trebuie să parcurgi etapa de fierbere
Prin aceste etape de fierbere te asiguri că se vor evapora din toxinele conținute de boabele de fasole. Majoritatea soiurilor de fasole conține o toxină numită fitohemaglutinină. Aceasta este responsabilă cu balonările sau cu intoxicațiile alimentare, atunci când boabele de fasole nu sunt gătite corect. Toxina poate fi dezactivată prin fierbere boabelor de fasole la 100 de grade Celsius, timp de de cel puțin 10 minute.
După ce ai parcurs etapele de îndepărtare a toxinelor, fierbe boabele de fasole în a treia apă, până când se pătrund bine. Adăuga în apă și câteva condimente sau ierburi aromatice pentru a oferi gust delicios boabelor de fasole. Cele mai potrivite sunt cimbrul, foile de dafin, rozmarinul sau tarhonul.
Cum prepari salata după fierberea boabelor de fasole
După ce boabele de fasole se pătrund ușor, adaugă și puțină sare, pentru a le accentua gustul. Apoi scurge boabele de fasole fierte și lasă-le la răcit. Între timp, pregătește celelalte ingrediente.
Curăță ceapa roșie, clătește-o ci apă rece, scurge-o și toac-o în fâșii. Presară puțină sare peste ea și freac-o ușor cu mâinile pentru a pătrunde sarea în ea. Sarea va accentua gustul dulce-picant al cepei.
Clătește roșiile cherry, scurge-le și taie-le în jumătăți sau în sferturi, în funcție de mărimea acestora. Amestecă-le într-un bol cu ceapa roșie. Stropește-le cu uleiul amestecat cu oțetul sau sucul de lămâie, sare și piper, după gust. Amestecă-le ușor pentru a pătrunde lichidele și condimentele printre ele. Apoi adaugă și boabele de fasole scurse, dar și pătrunjel verde, tocat.
Tot pentru zilele de post îți mai recomandăm să încerci și rețeta de icre de fasole cu ceapă caramelizată. Este una dintre cele mai populare rețete de post cu boabe de fasole.
Galerie foto