Dantelă din aluat. Cum să obții în 15 minute cel mai elegant decor pentru prăjituri

Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Internațională

Preparatele de la restaurant te impresionează nu doar prin gust, ci și prin prezentare. Fiecare farfurie vine însoțită de decoruri care mai de care mai interesante care completează într-un mod plăcut aspectul. Te gândești că trebuie să fii un chef cu ani de experiență ca să le poți face, dar adevărul este că, dacă ai puțin exercițiu, îți vor reuși și ție acasă. Iată cum poți face dantelă din aluat pentru a-ți decora preparatele.

Cristina Catană
Publicat: 29 decembrie 2023, 08:00
Dantela din aluat este un decor potrivit și pentru deserturi / Shutterstock

Vei găsi dantelă din aluat drept decor pentru preparate în restaurantele fine dining care servesc fie bucătărie moleculară, fie modernă. Sunt foarte fine, elegante, sofisticate, parcă meșteșugite de un artist. Chiar dacă vom strica magia îți spunem că nu se realizează atât de greu.

Ingredientele le ai sigur la tine în bucătărie. Cine nu are are făină și apă în casă? Pentru variantele colorate vei avea nevoie și de colorant alimentar. Nu este neapărat necesar decât dacă vrei să duci preparatul și la nivel cromatic la nivel de artă.

Citește și

Secretul dantele de aluat este să obții un echilibru perfect între apă și făină, astfel încât după coacere să se transforme într-un decor ce seamănă cu un coral sau cu o dantelă. După ce ai aluatul perfect trebuie doar să îl coci într-o tigaie cu suprafață neaderentă, dar care foarte bine încinsă. Apa se va evapora și, ca printr-o magie, vei avea o dantelă perfectă.

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă bine ingredientele până se încorporează și se obține un aluat fin. Se pune pe foc o tigaie non aderentă și se pune 1 mm de ulei sau cât este suficient pentru a acoperi baza tigăii. Se folosește ulei neutru care rezistă la prăjit.

Cum prepari dantela din aluat

După ce uleiul este foarte bine încins se pune o cantitate mică de aluat. Imediat se acoperă cu un capac pentru că uleiul va sări în toate părțile.

Se lasă să gătească câteva minute până când dantela are o textură mată la suprafață. Apoi se scoate cu un clește sau cu o pensetă de bucătărie pe un prosop de hârtie care va absorbi tot excesul de uleiul. Se repetă procesul până când se termină tot aluatul.

Se pot rupe cu grijă astfel încât să aibă dimensiunea potrivită pentru preparatul pe care îl vor decora. Bucățile rămase se păstrează la frigider.

Cum se folosește dantela din aluat

Poți face mai multă dantelă din aluat pe care o poți păstra în cutii închise ermetic la frigider până la 3 zile. Cu ea poți decora în special farfuriile cu aperitive, bolurile cu supă cremă de legume, pește sau carne sau felurile principale în special cele de pește.

Se potrivește la fel de bine și la carnea de vită, pasăre sau porc, dar trebuie ca și restul preparatelor din farfurie să fie așezate frumos și elegant.

Poți colora dantela din aluat în funcție de restul preparatelor din farfurie, fie pentru a contrasta cu ele, fie pentru a le completa. În loc de colorant alimentar, poți folosi cerneală de sepia, care este naturală și va crea nuanțe mai interesante.

Citește și
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Te-ar mai putea interesa și
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
17 mai, 07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
17 mai, 06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
fresh

Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă

Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă

Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged