Dantelă din aluat. Cum să obții în 15 minute cel mai elegant decor pentru prăjituri
Preparatele de la restaurant te impresionează nu doar prin gust, ci și prin prezentare. Fiecare farfurie vine însoțită de decoruri care mai de care mai interesante care completează într-un mod plăcut aspectul. Te gândești că trebuie să fii un chef cu ani de experiență ca să le poți face, dar adevărul este că, dacă ai puțin exercițiu, îți vor reuși și ție acasă. Iată cum poți face dantelă din aluat pentru a-ți decora preparatele.
Vei găsi dantelă din aluat drept decor pentru preparate în restaurantele fine dining care servesc fie bucătărie moleculară, fie modernă. Sunt foarte fine, elegante, sofisticate, parcă meșteșugite de un artist. Chiar dacă vom strica magia îți spunem că nu se realizează atât de greu.
Ingredientele le ai sigur la tine în bucătărie. Cine nu are are făină și apă în casă? Pentru variantele colorate vei avea nevoie și de colorant alimentar. Nu este neapărat necesar decât dacă vrei să duci preparatul și la nivel cromatic la nivel de artă.
Secretul dantele de aluat este să obții un echilibru perfect între apă și făină, astfel încât după coacere să se transforme într-un decor ce seamănă cu un coral sau cu o dantelă. După ce ai aluatul perfect trebuie doar să îl coci într-o tigaie cu suprafață neaderentă, dar care foarte bine încinsă. Apa se va evapora și, ca printr-o magie, vei avea o dantelă perfectă.
Ingrediente
Mod de preparare
Se amestecă bine ingredientele până se încorporează și se obține un aluat fin. Se pune pe foc o tigaie non aderentă și se pune 1 mm de ulei sau cât este suficient pentru a acoperi baza tigăii. Se folosește ulei neutru care rezistă la prăjit.
Cum prepari dantela din aluat
După ce uleiul este foarte bine încins se pune o cantitate mică de aluat. Imediat se acoperă cu un capac pentru că uleiul va sări în toate părțile.
Se lasă să gătească câteva minute până când dantela are o textură mată la suprafață. Apoi se scoate cu un clește sau cu o pensetă de bucătărie pe un prosop de hârtie care va absorbi tot excesul de uleiul. Se repetă procesul până când se termină tot aluatul.
Se pot rupe cu grijă astfel încât să aibă dimensiunea potrivită pentru preparatul pe care îl vor decora. Bucățile rămase se păstrează la frigider.
Cum se folosește dantela din aluat
Poți face mai multă dantelă din aluat pe care o poți păstra în cutii închise ermetic la frigider până la 3 zile. Cu ea poți decora în special farfuriile cu aperitive, bolurile cu supă cremă de legume, pește sau carne sau felurile principale în special cele de pește.
Se potrivește la fel de bine și la carnea de vită, pasăre sau porc, dar trebuie ca și restul preparatelor din farfurie să fie așezate frumos și elegant.
Poți colora dantela din aluat în funcție de restul preparatelor din farfurie, fie pentru a contrasta cu ele, fie pentru a le completa. În loc de colorant alimentar, poți folosi cerneală de sepia, care este naturală și va crea nuanțe mai interesante.