Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România

O parte dintre cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa sunt din România. Italienii și francezii au și ei produse care au devenit celebre în întreaga lume.

brânzeturi proaspete din Europa puse pe un tocător de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Din România provin unele dintre cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa / Shutterstock

Brânzeturile proaspete se consumă ca atare, dar de cele mai multe ori sunt ingrediente din produse de patiserie, plăcinte, deserturi, crème sau salate.

Iată care sunt cele mai cunoscute 10 brânzeturi proaspete din Europa. Brânzeturile sunt adevărate delicatese și se găsesc în multe părți ale lumii. Fiecare cultură se mândrește cu tipul său preferat de brânzeturi.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa

Brânzeturile nu sunt doar o plăcere nevinovată, ci și o sursă importantă de nutrienți. Brânzeturile sunt ideale pentru zilele în care vrei să te răsfeți cu o delicatesă.

Ricotta Romana 

Ricotta Romana este o brânză proaspătă produsă din lapte de oaie în regiunea Lazio. Laptele este colectat doar de la oi ce pasc în acea zonă pentru a păstra aroma dulceagă a brânzei.

Ricotta romana pe o farfurie albă
Ricotta romana se obține din lapte de oaie / Shutterstock

Tradiția început în anii 1900 când oile putea paște doar în acel areal, iar oamenii au observat că și laptele avea un gust specific.

Cu timpul, brânza obținut a devenit o specialitate, iar producătorii au obținut și Certificat de Protecție Geografică.

Tehnica de producție implică fierberea laptelui până la 90°C și amestecat încet pentru a se coagula în bucăți mici care mai apoi sunt adunate și puse într-un bol special în formă de con numit „fuscelle”.

Brânza obținută se poate consuma ca atare sau se poate folosi ca ingredient în alte feluri de mâncare.

Faisselle

Faisselle este o brânză albă, proaspătă, originală din Franța. Pentru că este foarte delicată se vinde chiar în forma de plastic în care a fost produsă, care poartă denumirea de ”faisselle”.

Faisselle servită pe o farfurie neagră
Faisselle are un gust foarte bun în combinație cu mierea sau dulceața / Shutterstock

Se poate consuma în două feluri: fie cu sare, piper și ceapă verde sau ca desert cu miere/ zahăr și nuci.

Urda

Urda este o brânză dulce produsă peste tot în Balcani în special în România, Macedonia, Moldova, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Grecia.

Urdă servită pe un tocător de lemn
Urda se folosește în plăcinte / Shutterstock

Se poate prepara din zer de lapte de vacă, oaie sau capră. Are o textură moale, granulată. Se folosește atât pentru prepararea deserturilor, cât și a felurilor sărate.

Mascarpone

Mascarpone este originară din regiunea Lombardia, din Italia. Principala ei caracteristică este că are un conținut mare de grăsime, între 60 și 75%.

Mascarpone pusă într-un bol de lemn
Mascarpone se folosește în special pentru tiramisu / Shutterstock

Este moale, cremoasă, uneori cu o consistență ca de unt. Mascarpone se folosește pentru deserturi: cheesecake, zabaglione și rețetele de tiramisu în principal. Poate fi folosită și la preparate sărate amestecată cu muștar, ierburi aromatice și anșoa.

Caș

Cașul este o brânză tradițională din România. Se produce din lapte de vacă sau de oaie, dându-se cheag la lapte. Apoi este strecurată pentru a separa brânza de zer.

O bucată de caș servită pe un blat de lemn
Din caș se poate obține cașcaval / Shutterstock

De obicei este nesărată, semitare, de culoare albă. Se consumă proaspăt sau este folosit ca bază pentru alte tipuri de brânzeturi cum ar fi brânza de burduf, telemea sau cașcaval.

Anthotyro

Anthotyro este o brânză originară din Grecia, preparată din lapte de oaie sau de capră. Numele ei se traduce prin ”brânză florală” și vine de la faptul că are o aromă puternică de ierburi. Se găsește atât proaspătă, cât și uscată.

Anthotyro servită pe o farfurie albastră
Anthotyro are un gust cu note florală / Shutterstock

Anthotyro fresco sau proaspătă are o textură moale și o aromă mai blândă. Se consumă ca atare sau se folosește în produse de patiserie și plăcinte.

Se mai poate stropi cu miere și consuma cu fructe. Varianta uscată—anthotyro xero—are o aromă puternică, ușor sărată și o textură sfărâmicioasă. Se mănâncă simple sau ca ingredient în paste sau salate.

Manouri 

Manouri este o brânză poaspătă cu o textură mătăsoasă care se produce doar în centrul și vestul zonelor Macedonia și Thessalia din Grecia.

Manouri feliată și pusă pe un platou
Manouri este o brânză care se poate servi ca atare sau în diverse preparate / Shutterstock

Este produsă încă din perioada bizantină, iar cea provenită din provincia Mplatsi din Macedonia este considerată a fi cea mai bună.

Acolo în zerul provenit de la laptele de oaie sau de capră se adaugă și smântână și lapte proaspăt.

Mozzarella 

Mozzarella sau fior di latte este o brânză italienească moale obținută din lapte de vacă integral.

Este unul dintre cele mai vechi tipuri de brânză din lume existând atestări documentare care arată că se producea încă din secolul IV î.Hr.

Mozzarella pusă într-un castron de lemn
Mozzarella este una dintre cele mai cunoscute tipuri de brânzeturi / Shutterstock

Totuși, este întâlnită în înscrisuri prima dată cu numele pe care îl știm astăzi în anul 1570 într-o carte de bucate a unui bucătar celebru în epoca renascentistă, Bartolomeo Scappi.

Mozzarella se poate mânca simplă cu un pahar de vin alb alături, se poate pune în tot felul de preparate însă este ingredientul esențial din salata caprese și din pizza napoletana. Încearcă și rețeta de vinete la cuptor cu mozzarela și sos de roșii cu usturoi.

Sirene

Sirene se produce din lapte de vacă, oaie sau capră. Are o textură umedă, ușor sfărâmicioasă, cu arome cu note de lămâie.

Sirene pusă pe un tocător de lemn
Sirene este un ingrediente delicios în salate de legume / Shutterstock

Mai este cunoscută și sub numele de feta bulgărească. Este populară în Macedonia, Grecia, Albania și România. Se folosește pentru salate, dar și pentru diverse produse de patiserie și plăcinte.

Burrata 

Burrata este o brânză care se produce în regiunea Puglia din sudul Italiei, în special în provinciile Bari and Barletta-Andria-Trani.

Se obține în mod artizanal din lapte de vacă, cheag și smântână. Potrivit înregistrărilor istorice a fost preparată prima dată de Lorenzo Bianchino Chieppa, care a vrut să refolosească resturile rămase de la producția de mozzarella.

Burrata pe o farfurie alături de o furculiță
Burrata trebuie consumată cât mai prospătă / Shutterstock

Rezultatul a fost atât de bun atât ca textură, cât și ca gust încât burrata a devenit foarte repede populară.

Brânza burrata trebuie consumată cât mai proaspătă posibil. Cel mai bine este la 24 de ore de când a fost produsă. Se poate mânca simplă sau cu sare, piper și câțiva stropi de ulei de măsline, cu roșii și prosciutto crudo sau ca topping pentru pizza sau bruschete.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
hugo fără alcool rețeta
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
07:32
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
06:58
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
05:51
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
19 decembrie, 05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
19 decembrie, 05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
19 decembrie, 05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Campionii României au degustat din preparatele concurenților Chefi la cuțite. Cine a respectat rețetele tradiționale cel mai bine
Campionii României au degustat din preparatele concurenților Chefi la cuțite. Cine a respectat rețetele tradiționale cel mai bine
Campionii României au degustat din preparatele concurenților Chefi la cuțite. Cine a respectat rețetele tradiționale cel mai bine
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
închide