Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
O parte dintre cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa sunt din România. Italienii și francezii au și ei produse care au devenit celebre în întreaga lume.
Galerie foto
Brânzeturile proaspete se consumă ca atare, dar de cele mai multe ori sunt ingrediente din produse de patiserie, plăcinte, deserturi, crème sau salate.
Iată care sunt cele mai cunoscute 10 brânzeturi proaspete din Europa. Brânzeturile sunt adevărate delicatese și se găsesc în multe părți ale lumii. Fiecare cultură se mândrește cu tipul său preferat de brânzeturi.
Cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa
Brânzeturile nu sunt doar o plăcere nevinovată, ci și o sursă importantă de nutrienți. Brânzeturile sunt ideale pentru zilele în care vrei să te răsfeți cu o delicatesă.
Ricotta Romana
Ricotta Romana este o brânză proaspătă produsă din lapte de oaie în regiunea Lazio. Laptele este colectat doar de la oi ce pasc în acea zonă pentru a păstra aroma dulceagă a brânzei.
Tradiția început în anii 1900 când oile putea paște doar în acel areal, iar oamenii au observat că și laptele avea un gust specific.
Cu timpul, brânza obținut a devenit o specialitate, iar producătorii au obținut și Certificat de Protecție Geografică.
Tehnica de producție implică fierberea laptelui până la 90°C și amestecat încet pentru a se coagula în bucăți mici care mai apoi sunt adunate și puse într-un bol special în formă de con numit „fuscelle”.
Brânza obținută se poate consuma ca atare sau se poate folosi ca ingredient în alte feluri de mâncare.
Faisselle
Faisselle este o brânză albă, proaspătă, originală din Franța. Pentru că este foarte delicată se vinde chiar în forma de plastic în care a fost produsă, care poartă denumirea de ”faisselle”.
Se poate consuma în două feluri: fie cu sare, piper și ceapă verde sau ca desert cu miere/ zahăr și nuci.
Urda
Urda este o brânză dulce produsă peste tot în Balcani în special în România, Macedonia, Moldova, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Grecia.
Se poate prepara din zer de lapte de vacă, oaie sau capră. Are o textură moale, granulată. Se folosește atât pentru prepararea deserturilor, cât și a felurilor sărate.
Mascarpone
Mascarpone este originară din regiunea Lombardia, din Italia. Principala ei caracteristică este că are un conținut mare de grăsime, între 60 și 75%.
Este moale, cremoasă, uneori cu o consistență ca de unt. Mascarpone se folosește pentru deserturi: cheesecake, zabaglione și rețetele de tiramisu în principal. Poate fi folosită și la preparate sărate amestecată cu muștar, ierburi aromatice și anșoa.
Caș
Cașul este o brânză tradițională din România. Se produce din lapte de vacă sau de oaie, dându-se cheag la lapte. Apoi este strecurată pentru a separa brânza de zer.
De obicei este nesărată, semitare, de culoare albă. Se consumă proaspăt sau este folosit ca bază pentru alte tipuri de brânzeturi cum ar fi brânza de burduf, telemea sau cașcaval.
Anthotyro
Anthotyro este o brânză originară din Grecia, preparată din lapte de oaie sau de capră. Numele ei se traduce prin ”brânză florală” și vine de la faptul că are o aromă puternică de ierburi. Se găsește atât proaspătă, cât și uscată.
Anthotyro fresco sau proaspătă are o textură moale și o aromă mai blândă. Se consumă ca atare sau se folosește în produse de patiserie și plăcinte.
Se mai poate stropi cu miere și consuma cu fructe. Varianta uscată—anthotyro xero—are o aromă puternică, ușor sărată și o textură sfărâmicioasă. Se mănâncă simple sau ca ingredient în paste sau salate.
Manouri
Manouri este o brânză poaspătă cu o textură mătăsoasă care se produce doar în centrul și vestul zonelor Macedonia și Thessalia din Grecia.
Este produsă încă din perioada bizantină, iar cea provenită din provincia Mplatsi din Macedonia este considerată a fi cea mai bună.
Acolo în zerul provenit de la laptele de oaie sau de capră se adaugă și smântână și lapte proaspăt.
Mozzarella
Mozzarella sau fior di latte este o brânză italienească moale obținută din lapte de vacă integral.
Este unul dintre cele mai vechi tipuri de brânză din lume existând atestări documentare care arată că se producea încă din secolul IV î.Hr.
Totuși, este întâlnită în înscrisuri prima dată cu numele pe care îl știm astăzi în anul 1570 într-o carte de bucate a unui bucătar celebru în epoca renascentistă, Bartolomeo Scappi.
Mozzarella se poate mânca simplă cu un pahar de vin alb alături, se poate pune în tot felul de preparate însă este ingredientul esențial din salata caprese și din pizza napoletana. Încearcă și rețeta de vinete la cuptor cu mozzarela și sos de roșii cu usturoi.
Sirene
Sirene se produce din lapte de vacă, oaie sau capră. Are o textură umedă, ușor sfărâmicioasă, cu arome cu note de lămâie.
Mai este cunoscută și sub numele de feta bulgărească. Este populară în Macedonia, Grecia, Albania și România. Se folosește pentru salate, dar și pentru diverse produse de patiserie și plăcinte.
Burrata
Burrata este o brânză care se produce în regiunea Puglia din sudul Italiei, în special în provinciile Bari and Barletta-Andria-Trani.
Se obține în mod artizanal din lapte de vacă, cheag și smântână. Potrivit înregistrărilor istorice a fost preparată prima dată de Lorenzo Bianchino Chieppa, care a vrut să refolosească resturile rămase de la producția de mozzarella.
Rezultatul a fost atât de bun atât ca textură, cât și ca gust încât burrata a devenit foarte repede populară.
Brânza burrata trebuie consumată cât mai proaspătă posibil. Cel mai bine este la 24 de ore de când a fost produsă. Se poate mânca simplă sau cu sare, piper și câțiva stropi de ulei de măsline, cu roșii și prosciutto crudo sau ca topping pentru pizza sau bruschete.