Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România

O parte dintre cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa sunt din România. Italienii și francezii au și ei produse care au devenit celebre în întreaga lume.

brânzeturi proaspete din Europa puse pe un tocător de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Din România provin unele dintre cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa / Shutterstock

Brânzeturile proaspete se consumă ca atare, dar de cele mai multe ori sunt ingrediente din produse de patiserie, plăcinte, deserturi, crème sau salate.

Iată care sunt cele mai cunoscute 10 brânzeturi proaspete din Europa. Brânzeturile sunt adevărate delicatese și se găsesc în multe părți ale lumii. Fiecare cultură se mândrește cu tipul său preferat de brânzeturi.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa

Brânzeturile nu sunt doar o plăcere nevinovată, ci și o sursă importantă de nutrienți. Brânzeturile sunt ideale pentru zilele în care vrei să te răsfeți cu o delicatesă.

Ricotta Romana 

Ricotta Romana este o brânză proaspătă produsă din lapte de oaie în regiunea Lazio. Laptele este colectat doar de la oi ce pasc în acea zonă pentru a păstra aroma dulceagă a brânzei.

Ricotta romana pe o farfurie albă
Ricotta romana se obține din lapte de oaie / Shutterstock

Tradiția început în anii 1900 când oile putea paște doar în acel areal, iar oamenii au observat că și laptele avea un gust specific.

Cu timpul, brânza obținut a devenit o specialitate, iar producătorii au obținut și Certificat de Protecție Geografică.

Tehnica de producție implică fierberea laptelui până la 90°C și amestecat încet pentru a se coagula în bucăți mici care mai apoi sunt adunate și puse într-un bol special în formă de con numit „fuscelle”.

Brânza obținută se poate consuma ca atare sau se poate folosi ca ingredient în alte feluri de mâncare.

Faisselle

Faisselle este o brânză albă, proaspătă, originală din Franța. Pentru că este foarte delicată se vinde chiar în forma de plastic în care a fost produsă, care poartă denumirea de ”faisselle”.

Faisselle servită pe o farfurie neagră
Faisselle are un gust foarte bun în combinație cu mierea sau dulceața / Shutterstock

Se poate consuma în două feluri: fie cu sare, piper și ceapă verde sau ca desert cu miere/ zahăr și nuci.

Urda

Urda este o brânză dulce produsă peste tot în Balcani în special în România, Macedonia, Moldova, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Grecia.

Urdă servită pe un tocător de lemn
Urda se folosește în plăcinte / Shutterstock

Se poate prepara din zer de lapte de vacă, oaie sau capră. Are o textură moale, granulată. Se folosește atât pentru prepararea deserturilor, cât și a felurilor sărate.

Mascarpone

Mascarpone este originară din regiunea Lombardia, din Italia. Principala ei caracteristică este că are un conținut mare de grăsime, între 60 și 75%.

Mascarpone pusă într-un bol de lemn
Mascarpone se folosește în special pentru tiramisu / Shutterstock

Este moale, cremoasă, uneori cu o consistență ca de unt. Mascarpone se folosește pentru deserturi: cheesecake, zabaglione și rețetele de tiramisu în principal. Poate fi folosită și la preparate sărate amestecată cu muștar, ierburi aromatice și anșoa.

Caș

Cașul este o brânză tradițională din România. Se produce din lapte de vacă sau de oaie, dându-se cheag la lapte. Apoi este strecurată pentru a separa brânza de zer.

O bucată de caș servită pe un blat de lemn
Din caș se poate obține cașcaval / Shutterstock

De obicei este nesărată, semitare, de culoare albă. Se consumă proaspăt sau este folosit ca bază pentru alte tipuri de brânzeturi cum ar fi brânza de burduf, telemea sau cașcaval.

Anthotyro

Anthotyro este o brânză originară din Grecia, preparată din lapte de oaie sau de capră. Numele ei se traduce prin ”brânză florală” și vine de la faptul că are o aromă puternică de ierburi. Se găsește atât proaspătă, cât și uscată.

Anthotyro servită pe o farfurie albastră
Anthotyro are un gust cu note florală / Shutterstock

Anthotyro fresco sau proaspătă are o textură moale și o aromă mai blândă. Se consumă ca atare sau se folosește în produse de patiserie și plăcinte.

Se mai poate stropi cu miere și consuma cu fructe. Varianta uscată—anthotyro xero—are o aromă puternică, ușor sărată și o textură sfărâmicioasă. Se mănâncă simple sau ca ingredient în paste sau salate.

Manouri 

Manouri este o brânză poaspătă cu o textură mătăsoasă care se produce doar în centrul și vestul zonelor Macedonia și Thessalia din Grecia.

Manouri feliată și pusă pe un platou
Manouri este o brânză care se poate servi ca atare sau în diverse preparate / Shutterstock

Este produsă încă din perioada bizantină, iar cea provenită din provincia Mplatsi din Macedonia este considerată a fi cea mai bună.

Acolo în zerul provenit de la laptele de oaie sau de capră se adaugă și smântână și lapte proaspăt.

Mozzarella 

Mozzarella sau fior di latte este o brânză italienească moale obținută din lapte de vacă integral.

Este unul dintre cele mai vechi tipuri de brânză din lume existând atestări documentare care arată că se producea încă din secolul IV î.Hr.

Mozzarella pusă într-un castron de lemn
Mozzarella este una dintre cele mai cunoscute tipuri de brânzeturi / Shutterstock

Totuși, este întâlnită în înscrisuri prima dată cu numele pe care îl știm astăzi în anul 1570 într-o carte de bucate a unui bucătar celebru în epoca renascentistă, Bartolomeo Scappi.

Mozzarella se poate mânca simplă cu un pahar de vin alb alături, se poate pune în tot felul de preparate însă este ingredientul esențial din salata caprese și din pizza napoletana. Încearcă și rețeta de vinete la cuptor cu mozzarela și sos de roșii cu usturoi.

Sirene

Sirene se produce din lapte de vacă, oaie sau capră. Are o textură umedă, ușor sfărâmicioasă, cu arome cu note de lămâie.

Sirene pusă pe un tocător de lemn
Sirene este un ingrediente delicios în salate de legume / Shutterstock

Mai este cunoscută și sub numele de feta bulgărească. Este populară în Macedonia, Grecia, Albania și România. Se folosește pentru salate, dar și pentru diverse produse de patiserie și plăcinte.

Burrata 

Burrata este o brânză care se produce în regiunea Puglia din sudul Italiei, în special în provinciile Bari and Barletta-Andria-Trani.

Se obține în mod artizanal din lapte de vacă, cheag și smântână. Potrivit înregistrărilor istorice a fost preparată prima dată de Lorenzo Bianchino Chieppa, care a vrut să refolosească resturile rămase de la producția de mozzarella.

Burrata pe o farfurie alături de o furculiță
Burrata trebuie consumată cât mai prospătă / Shutterstock

Rezultatul a fost atât de bun atât ca textură, cât și ca gust încât burrata a devenit foarte repede populară.

Brânza burrata trebuie consumată cât mai proaspătă posibil. Cel mai bine este la 24 de ore de când a fost produsă. Se poate mânca simplă sau cu sare, piper și câțiva stropi de ulei de măsline, cu roșii și prosciutto crudo sau ca topping pentru pizza sau bruschete.

Citește și
CELE MAI CITITE
mai multe tipuri de clătite puse pe un blat alb
Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele
Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit, porționate pe un platou de lemn cu un decupator de pizza, alături de legume proaspete
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
Trei eclere cu cremă de cocos și ciocolată albă, unul secționat
Eclere cu cremă de cocos și ciocolată albă
Eclere cu cremă de cocos și ciocolată albă
Spumă de căpșuni cu albușuri în trei pahare
Spumă de căpșuni cu albușuri. Un desert simplu și savuros, gata în 10 minute
Spumă de căpșuni cu albușuri. Un desert simplu și savuros, gata în 10 minute
Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi
Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi
Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un platou plin cu jumătăți de ouă fierte
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
O salată de boeuf servită pe un platou alb
Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf. Trucuri utile în bucătărie
Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf. Trucuri utile în bucătărie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tort cu blat bicolor și cireșe, porționat
06:44
Tort cu blat bicolor și cireșe, decorat cu cremă de mascarpone Tort cu blat bicolor și cireșe, decorat cu cremă de mascarpone
Ceafă de porc la cuptor cu bere și cartofi servită într-o tavă albă
06:34
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Porție de Înghețată cu biscuiți în bol, decorată cu frunze de mentă și biscuiți, alături de o linguriță
27 iunie, 05:50
Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente
Chec cu iaurt și cireșe în formă de guguluf, glazurat cu ciocolată și porționat
27 iunie, 05:07
Chec cu iaurt și cireșe în formă de guguluf, glazurat cu ciocolată Chec cu iaurt și cireșe în formă de guguluf, glazurat cu ciocolată
Sticle, borcane și capace
26 iunie, 06:51
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant în borcan cu linguriță și un bol cu căpșuni proaspete
26 iunie, 04:19
Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant. Rețetă rapidă și sigură Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant. Rețetă rapidă și sigură
Spumă de căpșuni cu albușuri în trei pahare
25 iunie, 06:13
Spumă de căpșuni cu albușuri. Un desert simplu și savuros, gata în 10 minute Spumă de căpșuni cu albușuri. Un desert simplu și savuros, gata în 10 minute
Pui cu roșii și măsline în vas ceramic, alături de un bol cu cartofi
25 iunie, 04:02
Pui cu roșii și măsline la cuptor. Rețetă pentru un prânz savuros Pui cu roșii și măsline la cuptor. Rețetă pentru un prânz savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Spumă de căpșuni cu albușuri. Un desert simplu și savuros, gata în 10 minute
1
Spumă de căpșuni cu albușuri. Un desert simplu și savuros, gata în 10 minute
Spumă de căpșuni cu albușuri. Un desert simplu și savuros, gata în 10 minute
Spumă de căpșuni cu albușuri este un desert ușor și aerat, perfect pentru zilele de vară. Este simplu de preparat și necesită doar câteva ingrediente, iar rezultatul este spectaculos. Este un...
Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant. Rețetă rapidă și sigură
2
Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant. Rețetă rapidă și sigură
Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant. Rețetă rapidă și sigură
Vrei să conservi dulceața căpșunilor într-un gem delicios, dar te temi de nereușita acestuia? Îți recomandăm să încerci rețeta de gem de căpșuni cu zahăr gelifiant. Este cea mai rapidă și...
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
3
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
Dacă nu mai știi ce să pui în pachetul copilului pentru școală sau în al tău pentru pauza de masă de la birou, poți prepara rețeta de sandvișuri la tigaie din...
Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente
4
Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente
Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente
Înghețata cu biscuiți este un desert decadent și cremos, perfect pentru iubitorii de biscuiți și de înghețată. Este o înghețată mai consistentă, care oferă savoare, răcoare, dar și sățietate. Combinația de...
Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu lămâie
5
Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu lămâie
Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu lămâie
Rețeta de chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu lămâie, pe care ți-o oferim mai jos, poate fi una dintre rețetele vedetă ale verii. Prepar-o și tu și răsfață-i pe...
Parteneri
Prăjitura răsturnată cu piersici, pentru răsfățul unei zile de vară
Prăjitura răsturnată cu piersici, pentru răsfățul unei zile de vară
Prăjitura răsturnată cu piersici, pentru răsfățul unei zile de vară
Primul aparat de reciclare de pe litoral. Un turist explică de ce nu duce sticlele să îşi ia garanţia înapoi
Primul aparat de reciclare de pe litoral. Un turist explică de ce nu duce sticlele să îşi ia garanţia înapoi
Primul aparat de reciclare de pe litoral. Un turist explică de ce nu duce sticlele să îşi ia garanţia înapoi
Iubita lui Dennis Man e fostă Miss şi arată răvăşitor! Cum arată Alexandra, cea care se ocupă de afacerile fotbalistului
Iubita lui Dennis Man e fostă Miss şi arată răvăşitor! Cum arată Alexandra, cea care se ocupă de afacerile fotbalistului
Iubita lui Dennis Man e fostă Miss şi arată răvăşitor! Cum arată Alexandra, cea care se ocupă de afacerile fotbalistului
Fructul banal care te ajută să te bronzezi rapid și uniform. Mulți îl consumă fără să îi cunoască beneficiile
Fructul banal care te ajută să te bronzezi rapid și uniform. Mulți îl consumă fără să îi cunoască beneficiile
Fructul banal care te ajută să te bronzezi rapid și uniform. Mulți îl consumă fără să îi cunoască beneficiile
Mr Wrong este serialul care vorbește despre viața personală a lui Can Yaman din realitate. Află de ce
Mr Wrong este serialul care vorbește despre viața personală a lui Can Yaman din realitate. Află de ce
Mr Wrong este serialul care vorbește despre viața personală a lui Can Yaman din realitate. Află de ce
Cum te poate afecta paracetamolul, potrivit experților. Cel mai comun analgezic din lume ar duce la un comportament riscant
Cum te poate afecta paracetamolul, potrivit experților. Cel mai comun analgezic din lume ar duce la un comportament riscant
Cum te poate afecta paracetamolul, potrivit experților. Cel mai comun analgezic din lume ar duce la un comportament riscant
Prăjitură cu caise și mascarpone în aluat
Prăjitură cu caise și mascarpone în aluat
Prăjitură cu caise și mascarpone în aluat
Loviturile la cap la bebeluși: ce trebui să știi și ce poți face
Loviturile la cap la bebeluși: ce trebui să știi și ce poți face
Loviturile la cap la bebeluși: ce trebui să știi și ce poți face
Hailey și Justin Bieber le-au oferit fanilor o nouă imagine adorabilă din timpul sarcinii. Cei doi așteaptă cu nerăbdare să devină părinți
Hailey și Justin Bieber le-au oferit fanilor o nouă imagine adorabilă din timpul sarcinii. Cei doi așteaptă cu nerăbdare să devină părinți
Hailey și Justin Bieber le-au oferit fanilor o nouă imagine adorabilă din timpul sarcinii. Cei doi așteaptă cu nerăbdare să devină părinți
Alimente cu un conținut ridicat de fibre solubile și insolubile amp;#8211; tabel. Ce sunt fibrele și cum ne ajută
Alimente cu un conținut ridicat de fibre solubile și insolubile amp;#8211; tabel. Ce sunt fibrele și cum ne ajută
Alimente cu un conținut ridicat de fibre solubile și insolubile amp;#8211; tabel. Ce sunt fibrele și cum ne ajută
fresh
Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant. Rețetă rapidă și sigură

Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant. Rețetă rapidă și sigură

Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant. Rețetă rapidă și sigură

Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente

Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente

Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve

Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve

Chec cu iaurt și cireșe în formă de guguluf, glazurat cu ciocolată

Chec cu iaurt și cireșe în formă de guguluf, glazurat cu ciocolată

Tort cu blat bicolor și cireșe, decorat cu cremă de mascarpone

Tort cu blat bicolor și cireșe, decorat cu cremă de mascarpone
închide