De ce e bine să alegi cerealele integrale în detrimentul celor rafinate? Află ce spun specialiștii
Nutriționiștii ne recomandă să consumăm cereale integrale în detrimentul celor rafinate. Care este diferența dintre cele două? Cerealele integrale conțin cea mai mare parte a nutrienților, în timp ce prin procesul de rafinare se îndepărtează o parte din învelișul exterior sau sămânța interioară. Descoperă și tu de ce e bine să alegi cerealele integrale în detrimentul celor rafinate. Află ce spun specialiștii.
Cerealele integrale păstrează după procesul de prelucrare fibrele și nutrienții care sunt benefici pentru sănătatea ta.
Totuși, unul dintre motivele pentru care oameni evită să le folosească este că, atunci când sunt folosite pentru prăjituri, pâine sau produse de patiserie, nu se comportă la fel ca cerealele rafinate. Produsele nu sunt la fel de pufoase și nu cresc la fel de mult.
Ce produse intră în categoria cerealelor?
Grâul, porumbul, orezul, sorgul, orzul, meiul, secara, ovăzul, dar și altele fac parte din categoria cerealelor. Pentru prelucrare se folosește miezul, care are trei părți: tărâța (învelișul fibros care acoperă întregul miez), endospermul (partea amidonoasă a boabelor aflată direct sub tărâțe) și germenul (partea din semințe care poate crește într-o altă plantă de cereale).
Endospermul este cea mai mare parte a miezului, iar germenul este cel mai mic. Toate părțile miezului conțin nutrienți, iar germenul este singura parte care conține grăsimi sănătoase. Tărâțele conțin cea mai mare cantitate de fibre.
De ce e bine să alegi cerealele integrale în detrimentul celor rafinate
Între cerealele integrale și cele avansate există diferențe atât de textură și mod de prelucrare în produse finite, dar și din punct de vedere al beneficiilor nutritive.
Făină integrală
- Conține toate cele trei părți ale miezului de cereale
- Textură puțin mai densă
- Conținut mai mare de fibre și vitamine din complexul B
- Termen de valabilitate mai scurt
Făina rafinată
- Conține doar endospermul
- Textura mai fină
- Conținut mai scăzut de fibre și vitamine B, dar adesea mai mare în folați
- Termen de valabilitate mai lung
Mulți producători adaugă în făina rafinată vitamine și minerale, în special acid folic și fier, pentru a le înlocui pe cele s-au pierdut din cauza procesării.
Cu toate acestea, nu există nicio modalitate de a adăuga fibre la făina rafinată fără a-i distruge textura fină și, eventual, a-i reduce durata de valabilitate.
La ce trebuie să fii atent când cumperi produse din cereale integrale
Cerealele integrale sunt de preferat celor rafinate, însă este necesar să citești cu atenție eticheta produselor.
Chiar dacă pe ambalaj scrie mare „cereale integrale” nu ai garanția că restul ingredientelor sunt benefice pentru sănătate. De cele mai multe ori cerealele pentru mic dejun conțin cantități însemnate de zahăr așa că ar trebui să le eviți, scrie Healthline.com.
În plus, trebuie să fii atent dacă nu cumva produsele conțin un amestec de cereale integrale și cereale rafinate. Acesta nu este cel mai fericit caz și ar trebui să cauți o alternativă care conține doar varianta integrală.
Ce sunt cerealele fără gluten
Dacă ai boală celiacă sau sensibilitate la gluten, trebuie să eviți cele trei cereale care conțin gluten: grâu, orz și secară. Majoritatea producătorilor folosesc făină rafinată fără gluten pentru că este mai ușor de prelucrat, însă dacă ai noroc poți găsi și varianta fără gluten a făinurilor integrale.
Din acest motiv, mulți oameni care urmează o dietă fără gluten nu au un aport suficient fibre și nici de vitamine din complexul B. În cazul în care te numeri printre ei trebuie să iei în considerare să îți suplimentezi dieta cu fructe și legume.