De ce este necesar să îndepărtezi ceara de pe coaja fructelor. Iată ce spun specialiștii
Fructele pe care le găsești în magazin arată perfect. Nu au imperfecțiuni, au culori vii și aproape că strălucesc. Pentru ca toate aceste caracteristici să se păstreze cât mai mult timp există și un preț care trebuie plătit. Producătorii sunt nevoiți să aplice unor fructe un strat de ceară peste coajă. Descoperă de ce este necesar să îndepărtezi ceara de pe coaja fructelor. Iată ce spun specialiștii.
Ceara de pe coaja fructelor a creat valuri de discuții în mediul online de-a lungul timpului. S-au emis tot felul de ipoteze și de verdicte, astfel încât consumatorilor le este greu să decidă ce este de făcut.
Probabil și tu te-ai întrebat dacă este suficient să speli coaja fructelor cu apă sau dacă este necesar să le cureți coaja și să o arunci. Adevărul nu îl poți afla decât de la persoane cu studii în domeniul siguranței alimentare, iar Healthline a făcut o cercetare în acest sens.
De ce este necesar să îndepărtezi ceara de pe coaja fructelor
Cele mai multe îngrijorări legate de ceara folosită pentru coaja fructelor este legată de potențialul ei cancerigen. Totuși, Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) au reglementat foarte bine ce fel de ceară poate fi folosit astfel încât poate fi ingerată fără probleme.
Dacă totuși vrei să o cureți, folosește un burete abraziv atunci când speli fructele sub jet de apă. Ceara se va îndepărta ușor. În cazul în care vrei să scapi și de alte impurități poți să folosești bicarbonat de sodiu, scrie EatThis.
Important este să nu arunci coaja fructelor pentru că aceasta este foarte bogată în fibre și substanțe nutritive.
De ce se aplică ceară pe fructe
Ceara de pe coaja fructelor are două roluri foarte bine definite. Se aplică în primul rând pentru a le face să reziste mai multe, iar în al doilea rând pentru a arăta mai bine. În mod natural fructele au un strat de ceată care le ajută să se păstreze proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp.
Microorganismele nu le mai pot ataca așa de ușor pentru că nu mai pot străpunge coaja. Fără acest strat de ceară fructele, care au în mod obișnuit 80-95% apă, s-ar strica imediat.
Atunci când merele, de exemplu, sunt culese pentru a fi vândute trebuie spălate înainte de a ajunge în depozitele supermarketurilor. În felul acesta se îndepărtează toate impuritățile, dar și pesticidele sintetice sau naturale.
În urma acestui proces ceara naturală este îndepărtată, iar producătorii sunt nevoiți să aplice un nou strat.
Descoperă și ghidul celor mai populare soiuri de mere. Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri din întreaga lume.
Ceara aplicata pe coaja fructelor face ca acestea să reziste mult mai mult timp. Multe dintre acestea sunt aduse de la mii de kilometri depărtare și fără ea s-ar strica pe drum. Nu doar atât. Ceara le dă și un luciu care le face mult mai atractive.
Fructelor li se aplică mai multe tipuri de ceară. În cele mai multe cazuri este folosită ceară carnauba care este extrasă din frunze de palmier brazilian.
De asemenea, se mai aplică și ceară candelilla. Înainte de a fi aplicată se diluează cu atât de multă apă încât 3 litri sunt suficienți pentru a acoperi 4,5 tone de citrice. Fructele sunt imersate în ceară, dar poate fi aplicată și prin stropire.