De ce nu este recomandat să consumi cartofi încolțiți. Iată ce spun specialiștii
Fiecăruia dintre noi ni s-a întâmplat să găsim cartofi încolțiți printre cei buni. Îi aruncăm sau curățăm tulpinile care au început să crească și îi consumăm? Descoperă în cele ce urmează de ce nu este recomandat să consumi cartofi încolțiți.
Cartofii încolțesc când temperatura trece de 20 grade Celsius, indiferent dacă sunt în pământ sau în afara lui. Înainte de ajunge în supermarket, cartofii sunt ținuți în depozite, la întuneric, la temperaturi constante de aproximativ 4 grade Celsius.
În magazine aceste condiții nu mai pot fi respectate și cartofii stau în galantar la 20 de grade. La o astfel de temperatură, tuberculii respectă cursul firesc al naturii și încolțesc.
De ce nu este recomandat să consumi cartofi încolțiți
Cartofii încolțiți conțin o substanță numită solanină, care este are potențial toxic, acționând ca fungicid și pesticid.
Alături de ea în tuberculii de cartofi încolțiți se întâlnește și chaconina, un alt glicoalcaloid. În general conținutul de solanină este direct proporțional cu culoarea verde a tuberculilor (culoare dată de clorofilă), ceea ce duce la deteriorarea lor. În general nivelul maxim de solanină admis trebuie să fie sub 0,2mg/g.
Când cartofii sunt în stare de ”hibernare”, solanina nu reprezintă o problemă pentru sănătate. Atunci când nu sunt păstrați în condiții corecte, cartofii încep să producă această substanță prin vlăstarii care încolțesc. Tuberculii vor începe să devină verzi dacă sunt expuși la prea multă lumină. Cu cât sunt mai verzi cu atât produc mai multă solanină și nu ar mai trebui consumați.
În plus, atunci când încep să încolțească, cartofii își pierd și din proprietățile nutritive.
Nu doar cartofii produc solanina, ci și vinetele, roșiile și ardeii grași. Prepară când ai timp o rețetă de cartofi cu șuncă la cuptor. Folosește pentru această rețetă cartofi care nu sunt încolțiți.
Cartofii încolțiți care sunt încă tari și au puțini vlăstari mai pot fi consumați cu condiția să fie bine curățați. Totuși, există și în acest caz riscuri pentru sănătate.
Intoxicația cu solanină se manifestă în principal prin tulburări gastrointestinale și neurologice. Simptomele includ: greață, diaree, crampe stomacale, arsuri esofagiene, disritmii cardiace, coșmaruri, cefalee, amețeală, prurit, eczeme, tulburări tiroidiene și manifestări inflamatorii și dureroase ale articulațiilor.
Cazurile severe pot evolua cu halucinații, pierderea senzației, paralizie, febră, icter, midriază, hipotermie și chiar deces.
Ce poți face cu cartofii încolțiți
Dacă ai o curte unde poți planta legume, poți folosi cartofii încolțiți pentru a obține o recoltă nouă. Dacă nu ai această posibilitate, atunci nu îți rămâne decât să îi arunci. Află mai multe despre cum poți să păstrezi cartofii în mod corect.
Cum poți preveni încolțirea cartofilor
Dacă vrei să nu mai încolțească cartofii trebuie să îi ții în locuri reci (nu în frigider) și întunecoase. Dacă nu ai o cămară sau un beci, îi poți depozita în pungi de hârtie de culoare închise pentru ca lumina să nu mai ajungă atât de ușor la ei.