Deserturi tradiționale de Crăciun în Europa. De la celebrele buturugi franțuzești la pâinea ritualică a sârbilor

Pentru cele mai multe dintre noi perioada Crăciunului este cea mai frumoasă din an. Nu doar că petrecem timp cu familia, dar este momentul celor mai delicioase deserturi. Tot felul de prăjituri, unele dintre ele pregătite doar cu această ocazie, îmbogățesc mesele la care ne strângem cu cei dragi. Fiecare țară are desertul ei special pentru masa de Crăciun. Îți prezentăm o listă cu deserturi tradiționale de Crăciun în Europa, trecând prin aproape toate regiunile acesteia.

Deserturi tradiționale de Crăciun în Europa
Galerie foto

Galerie foto

Fiecare țară din Europa are un desert tradițional încărcat de istorie și de ritualuri/ Shutterstock

Vom face cel mai dulce tur al Europei trecând în revistă prăjiturile de Crăciun cu care fiecare țară își îndulcește oaspeții. Oriunde te-ai afla în Europa, există un desert tradițional de Crăciun de care să te bucuri. 

Bolo Rei, Portugalia

Bolo Rei se traduce prin ”Prăjitura Regelui” / Shutterstock
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Portughezii au în seara de Crăciun pe masă Bolo Rei sau Prăjitura Regelui. Este un desert cu origini franceze, de la mijlocul secolului al XIX-lea. Se consumă din 25 decembrie până la 6 ianuarie când se celebrează Epifania. Este o prăjitură rotundă ce seamănă cu o coroană și este decorată cu fructe confiate și nuci ca simbol al darurilor oferite de cei trei magi lui Iisus. Și la interior este umplută tot cu tot felul de nuci și fructe uscate sau trase în zahăr. Printre ele se pune și o boabă de fasole, iar cel din familie care o nimerește va trebuie să aducă în anul următor prăjitura la masa de Crăciun.

Rosca de Reyes, Spania

Rosca de Reyes are ascunse o monedă și o figurină / Shutterstock

Tortul Rosca de Reyes este făcut în mod tradițional în Spania pentru „Día de Reyes” sau Ziua Regilor, sărbătorită pe 6 ianuarie. În general are o formă rotundă, poate fi umplut cu cremă sau simplu și este decorat cu fructe confiate. În Spania, la fel ca și în Portugalia, o figurină și o boabă de fasole sunt ascunse în tort. Cine găsește figurina este regele sau regina zilei, dar persoana care găsește fasolea trebuie să plătească pentru tort. Tradiția de a pune o figurină în acest desert este o metaforă pentru momentul în care pruncul Iisus este ascuns de Masacrul Inocenților al regelui Irod.

La Bûche de Nöel, Franța

La Bûche de Nöel se poate orna în mai multe moduri / Shutterstock

La Bûche de Nöel este servit după cina principală de Crăciun. Nu avea cum să lipsească de pe lista Deserturi tradiționale de Crăciun în Europa. Este o ruladă din pandișpan, acoperită cu ciocolată sau cremă de unt cu cafea texturată, astfel încât să semene cu scoarță de copac. Este o evocare a străvechii tradiții de a arde bușteanul de Yule. În mod tradițional, Bûche de Noël  este decorată cu zahăr pudră care este asociat cu zăpada de pe buturugă. Se mai poate decora cu rămurele de copac reale, fructe de pădure proaspete și ”bezele” sau marțipan în formă de ciuperci. 

Rețeta originală Bûche de Noël a apărut în secolul al XIX-lea și la început numele ei s-a referit la bușteanul de Yule. În Franța, în ajunul Crăciunului un buștean proaspăt tăiat din pădure este adus în casă de capul familiei cu cântec și voie bună. Bușteanul poartă numele “Yule” și tradiția spune trebuie stropit cu ulei, sare și vin fiert în timp ce se spun rugăciuni. Este pus în sobă sau șemineu în ziua de Crăciun și trebuie să ardă timp de 12 zile.

Vínarterta, Islanda

Vintarerta se poate servi cu înghețată sau fără / Shutterstock

Vínarterta este o prăjitură rafinată și delicioasă, preparată din șapte straturi subțiri de tort de vanilie umplute cu fructe, apoi înghețată cu cremă de unt cu aromă de vanilie pură și migdale. Se poate face în mai multe moduri, prin stivuirea în straturi foarte subțiri de blat, între care se pune umplutură mai tradițională de prune uscate sau zmeură

Budincă de Crăciun, Marea Britanie

Budinca de Crăciun se servește în tot Regatul Unit / Shutterstock

Niciun Crăciun britanic nu este complet fără o budincă de Crăciun. Aceasta conține stafide, nuci și cireșe. Budinca de Crăciun, de pe lista cu deserturi tradiționale de Crăciun în Europa, a apărut ca un terci din secolul al XIV-lea numit „frumenty” care era făcut din carne de vită și oaie cu stafide, coacăze, prune uscate, vinuri și condimente. Semăna mai mult cu o supă și era consumată în timpul pregătirii festivităților de Crăciun.

Kransekake, Norvegia

Kransekake are mai multe variante în funcție de zonele Norvegiei / Shutterstock

Kransekake seamănă cu un turn și este preparat din migdale, zahăr pudră și albușuri. Aluatul este puțin mai gros decât marțipanul și, uneori, are textura unei coji de migdală. Kransekake are mai multe inele de diferite dimensiuni, care sunt așezate una peste alta pentru a forma un turn. Între straturi este pusă glazură. Se decorează cu beteală, bomboane, acadele, sclipici și mici steaguri norvegiene. 

Saffransbullar, Suedia

Saffransbullar au o aromă puternică de șofran / Shutterstock

Ziua de Sf. Lucia anunță începutul sezonului de Crăciun în Suedia. Sfânta Lucia vine ca o tânără încoronată cu verdeață proaspătă și lumânări aprinse purtând o tavă de Saffransbullar copt. Acestea sunt rulouri de aluat dulce aromat cu șofran auriu și stafide închise la culoare.

Joulutorttu, Finlanda

Joulutorttu se coc în familie / Shutterstock

În perioada Crăciunului, în familiile din Finlanda se coc Joulutorttu tradiționale. Sunt tarte în formă de moară de vânt, cu umplutură de gem de prune. Uneori se mai folosesc pentru umplutură și mere.

Drømmekage, Danemarca

Drømmekage este un tort foarte aromat / Shutterstock

Drømmekage este moale și spongios și cu boabe de vanilie, iar crema este groasă și moale, cu o aromă de caramel, nucă de cocos.

Kersttulband, Olanda

Kersttulband se servește în toată perioada sărbătorilor de iarnă / Shutterstock

Bogate în unt, zahăr și fructe uscate, feliile generoase de Kersttulband sunt adesea servite când vin în vizită rude și prieteni. Este decorat cu cireșe confiate roșii și verzi.

Cougnoux, Belgia

Cougnoux se face în anumite zone ale Belgiei / Shutterstock

Belgienii fac și ei Bûche de Noël de Crăciun, la fel ca francezii. Totuși, au și ei desertul lor tradițional, Cougnoux , care este un fel de brioșă. Cougnoux, sau pâinea lui Iisus. Este o pâine dulce modelată sub forma pruncului Iisus. Se face din făina, ouă, lapte, drojdie, stafide și zahar. De obicei, se dă copiilor de Crăciun și de Sf. Martin alături de o ceașcă de ciocolată caldă.

Dresdner Stollen, Austria și Germania

Dresda este orașul care are și un festival dedicat Dresdner Stollen / Shutterstock

Dresden Stollen seamănă cu o pâine umedă, grea, umplută cu fructe. A fost menționată pentru prima dată într-un document oficial în 1474, pe o factură la Sf. Bartolomeu, un spital creștin. La vremea aceea era preparat ca un produs de post doar din făină, drojdie și apă. Cel mai faimos Dresden Stollen se găsește în orașul Dresda și se distinge printr-un sigiliu special care îl înfățișează pe regele Augustus al II-lea cel Puternic. Este produs de doar 150 de brutari din Dresda.

Chräbeli, Elveția

Chräbeli se consumă de la Crăciun până pe 6 ianuarie / Shutterstock

Chräbeli sunt prăjituri cu anason. Sunt servite cu ceai, cafea sau ciocolată caldă. Se pot oferi în cutii speciale de cadou celor mai apropiați și dragi. 

Ai aici și rețeta de cozonac cu nucă și rahat, o rețetă tradițională de cozonac.

Panettone, Italia

Panettone poate fi umplut cu fructe confiate, ciocolată sau nuci / Shutterstock

Panettone este o prăjitură care provine din Milano, cu formă distinctă de cupolă. Cuvântul „Panettone” derivă din cuvântul italian „Panetto” care înseamnă prăjitură mică. Sufixul augmentativ italian „-one” schimbă sensul în „tort mare”. Originile acestei prăjituri par a fi străvechi, datând din Imperiul Roman, când vechii romani preparau un tip de prăjitură dospit cu miere.

Vanocka, Cehia

Prepararea vanocka este un adevărat ritual / Shutterstock

În vremuri de demult Vanocka putea fi făcută doar de un brutar care era meșter de breaslă. Rețeta sa este similară cu alte tipuri de prăjituri cu aluat dospit cu ouă din Europa de Est. Pregătirea unui Vanocka nu este simplă, iar în vechime se respectau câteva tradiții pentru ca desertul să iasă bun. Femeia casei trebuia să amestece aluatul purtând un șorț alb și o basma, nu trebuia să vorbească și trebuia să sară în sus și în jos în timp ce aluatul creștea. 

Makowiec, Polonia

Umplutura de mac are nevoie de cea mai multă atenție / Shutterstock

Makowiec e un desert din aluat cu drojdie care se rulează cu o umplutură de semințe de mac. Umplutura se face prin fierberea semințelor de mac în lapte, înmuindu-le peste noapte și apoi măcinându-le fin într-un robot de bucătărie. Se mai adaugă stafide, nuci tocate, coajă de portocală, coajă de lămâie și zahăr vanilat. 

Piparkūkas, Letonia

Piparkūkas sunt foarte condimentați / Shutterstock

Piparkūkas, de pe lista cu deserturi tradiționale de Crăciun în Europa, sunt turte dulce specifice condimentate cu ghimbir, cuișoare, nucșoară, ardei, ienibahar, coriandru, cardamon, scorțișoară. 

Perekladanets, Ucraina

Macul se folosește cel mai des drept umplutură / Shutterstock

Numele Perekladanets provine din cuvântul ucrainean pentru „strat” și se referă la cele patru straturi subțiri de aluat dulce cu drojdie dulce, cu diverse umpluturi, cum ar fi semințe de mac, curmale, caise, nucă sau doar scorțișoară-zahăr. 

Beigli, Ungaria

Beigli este o prăjitură ajunsă în Ungaria în timpul Imperiului Austro-Ungar / Shutterstock

Beigli este o ruladă cu multă umplutură. Nucile și semințele de mac sunt tradiționale, dar se mai folosesc și piure de castane sau chiar cremă de ciocolată. Beigli este originar din Germania, iar în Ungaria a devenit un obicei să coacă de Crăciun în secolul al XIX-lea în timpul monarhiei austro-ungare. Beigli nu avea cum să lipsească de pe lista cu deserturi tradiționale de Crăciun.

Fritula, Croația și Bosnia și Herțegovina

Fritula se găsesc la toate târgurile de Crăciun croate / Shutterstock

Fritule sunt bile de aluat prăjit de mărimea unei mușcături, aromate cu coajă de lămâie și portocală, țuică de struguri (”loza” în croată) și/sau rom negru și stropite cu zahăr pudră. 

Česnica, Serbia și Muntenegru

Česnica are în jurul ei o mulțime de tradiții / Shutterstock

Česnica este de obicei făcută din făină de grâu și coaptă în Ajunul Crăciunului sau dimineața devreme a Crăciunului. Apa pentru aluat este în unele zone colectată în ziua de Crăciun înainte de răsăritul soarelui dintr-un izvor sau dintr-o fântână, în care se aruncă o mână de cereale. În ajunul Crăciunului, pe la prânz sau chiar mai devreme, membrii familiei se așează la masă. Capul familie și un alt bărbat din familie țin česnica între ei, rotind de trei ori în sensul invers acelor de ceasornic. Apoi se rupe cu grijă astfel încât fiecare membru al familie să primească propria parte din pâine. Cel care găsește moneda ascunsă în česnica se presupune că va avea un noroc excepțional în anul viitor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gata, desert armenesc, servit pe o farfurie albă
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
kunefe pe o farfurie albă
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
deserturi calde puse într-un colaj
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
11 iulie, 05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
11 iulie, 05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Două pahare pline cu kombucha
10 iulie, 17:13
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății (P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
10 iulie, 05:24
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Pui întreg la cuptor cu unt si ierburi aromate, alături de legume în tavă
10 iulie, 05:20
Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
9 iulie, 05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
9 iulie, 05:19
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
8 iulie, 05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Justin Bieber a lansat un nou album. Cântărețul a publicat imagini emoționante pentru a promova SWAG
Justin Bieber a lansat un nou album. Cântărețul a publicat imagini emoționante pentru a promova SWAG
Justin Bieber a lansat un nou album. Cântărețul a publicat imagini emoționante pentru a promova SWAG
EXCLUSIV. Directorul de la stat care şi-a redus salariul cu 40.000 de lei: A existat o frustrare
EXCLUSIV. Directorul de la stat care şi-a redus salariul cu 40.000 de lei: "A existat o frustrare"
EXCLUSIV. Directorul de la stat care şi-a redus salariul cu 40.000 de lei: "A existat o frustrare"
amp;#8220;Mi-a luat asta tot” Fostul milionar român şi-a pierdut toată averea şi a ajuns să locuiască la Florin Prunea!
amp;#8220;Mi-a luat asta tot” Fostul milionar român şi-a pierdut toată averea şi a ajuns să locuiască la Florin Prunea!
amp;#8220;Mi-a luat asta tot” Fostul milionar român şi-a pierdut toată averea şi a ajuns să locuiască la Florin Prunea!
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros

Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății

(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
închide