Deserturi tradiționale de Crăciun în Europa. De la celebrele buturugi franțuzești la pâinea ritualică a sârbilor
Pentru cele mai multe dintre noi perioada Crăciunului este cea mai frumoasă din an. Nu doar că petrecem timp cu familia, dar este momentul celor mai delicioase deserturi. Tot felul de prăjituri, unele dintre ele pregătite doar cu această ocazie, îmbogățesc mesele la care ne strângem cu cei dragi. Fiecare țară are desertul ei special pentru masa de Crăciun. Îți prezentăm o listă cu deserturi tradiționale de Crăciun în Europa, trecând prin aproape toate regiunile acesteia.
Galerie foto
Vom face cel mai dulce tur al Europei trecând în revistă prăjiturile de Crăciun cu care fiecare țară își îndulcește oaspeții. Oriunde te-ai afla în Europa, există un desert tradițional de Crăciun de care să te bucuri.
Bolo Rei, Portugalia
Portughezii au în seara de Crăciun pe masă Bolo Rei sau Prăjitura Regelui. Este un desert cu origini franceze, de la mijlocul secolului al XIX-lea. Se consumă din 25 decembrie până la 6 ianuarie când se celebrează Epifania. Este o prăjitură rotundă ce seamănă cu o coroană și este decorată cu fructe confiate și nuci ca simbol al darurilor oferite de cei trei magi lui Iisus. Și la interior este umplută tot cu tot felul de nuci și fructe uscate sau trase în zahăr. Printre ele se pune și o boabă de fasole, iar cel din familie care o nimerește va trebuie să aducă în anul următor prăjitura la masa de Crăciun.
Rosca de Reyes, Spania
Tortul Rosca de Reyes este făcut în mod tradițional în Spania pentru „Día de Reyes” sau Ziua Regilor, sărbătorită pe 6 ianuarie. În general are o formă rotundă, poate fi umplut cu cremă sau simplu și este decorat cu fructe confiate. În Spania, la fel ca și în Portugalia, o figurină și o boabă de fasole sunt ascunse în tort. Cine găsește figurina este regele sau regina zilei, dar persoana care găsește fasolea trebuie să plătească pentru tort. Tradiția de a pune o figurină în acest desert este o metaforă pentru momentul în care pruncul Iisus este ascuns de Masacrul Inocenților al regelui Irod.
La Bûche de Nöel, Franța
La Bûche de Nöel este servit după cina principală de Crăciun. Nu avea cum să lipsească de pe lista Deserturi tradiționale de Crăciun în Europa. Este o ruladă din pandișpan, acoperită cu ciocolată sau cremă de unt cu cafea texturată, astfel încât să semene cu scoarță de copac. Este o evocare a străvechii tradiții de a arde bușteanul de Yule. În mod tradițional, Bûche de Noël este decorată cu zahăr pudră care este asociat cu zăpada de pe buturugă. Se mai poate decora cu rămurele de copac reale, fructe de pădure proaspete și ”bezele” sau marțipan în formă de ciuperci.
Rețeta originală Bûche de Noël a apărut în secolul al XIX-lea și la început numele ei s-a referit la bușteanul de Yule. În Franța, în ajunul Crăciunului un buștean proaspăt tăiat din pădure este adus în casă de capul familiei cu cântec și voie bună. Bușteanul poartă numele „Yule” și tradiția spune trebuie stropit cu ulei, sare și vin fiert în timp ce se spun rugăciuni. Este pus în sobă sau șemineu în ziua de Crăciun și trebuie să ardă timp de 12 zile.
Vínarterta, Islanda
Vínarterta este o prăjitură rafinată și delicioasă, preparată din șapte straturi subțiri de tort de vanilie umplute cu fructe, apoi înghețată cu cremă de unt cu aromă de vanilie pură și migdale. Se poate face în mai multe moduri, prin stivuirea în straturi foarte subțiri de blat, între care se pune umplutură mai tradițională de prune uscate sau zmeură
Budincă de Crăciun, Marea Britanie
Niciun Crăciun britanic nu este complet fără o budincă de Crăciun. Aceasta conține stafide, nuci și cireșe. Budinca de Crăciun, de pe lista cu deserturi tradiționale de Crăciun în Europa, a apărut ca un terci din secolul al XIV-lea numit „frumenty” care era făcut din carne de vită și oaie cu stafide, coacăze, prune uscate, vinuri și condimente. Semăna mai mult cu o supă și era consumată în timpul pregătirii festivităților de Crăciun.
Kransekake, Norvegia
Kransekake seamănă cu un turn și este preparat din migdale, zahăr pudră și albușuri. Aluatul este puțin mai gros decât marțipanul și, uneori, are textura unei coji de migdală. Kransekake are mai multe inele de diferite dimensiuni, care sunt așezate una peste alta pentru a forma un turn. Între straturi este pusă glazură. Se decorează cu beteală, bomboane, acadele, sclipici și mici steaguri norvegiene.
Saffransbullar, Suedia
Ziua de Sf. Lucia anunță începutul sezonului de Crăciun în Suedia. Sfânta Lucia vine ca o tânără încoronată cu verdeață proaspătă și lumânări aprinse purtând o tavă de Saffransbullar copt. Acestea sunt rulouri de aluat dulce aromat cu șofran auriu și stafide închise la culoare.
Joulutorttu, Finlanda
În perioada Crăciunului, în familiile din Finlanda se coc Joulutorttu tradiționale. Sunt tarte în formă de moară de vânt, cu umplutură de gem de prune. Uneori se mai folosesc pentru umplutură și mere.
Drømmekage, Danemarca
Drømmekage este moale și spongios și cu boabe de vanilie, iar crema este groasă și moale, cu o aromă de caramel, nucă de cocos.
Kersttulband, Olanda
Bogate în unt, zahăr și fructe uscate, feliile generoase de Kersttulband sunt adesea servite când vin în vizită rude și prieteni. Este decorat cu cireșe confiate roșii și verzi.
Cougnoux, Belgia
Belgienii fac și ei Bûche de Noël de Crăciun, la fel ca francezii. Totuși, au și ei desertul lor tradițional, Cougnoux , care este un fel de brioșă. Cougnoux, sau pâinea lui Iisus. Este o pâine dulce modelată sub forma pruncului Iisus. Se face din făina, ouă, lapte, drojdie, stafide și zahar. De obicei, se dă copiilor de Crăciun și de Sf. Martin alături de o ceașcă de ciocolată caldă.
Dresdner Stollen, Austria și Germania
Dresden Stollen seamănă cu o pâine umedă, grea, umplută cu fructe. A fost menționată pentru prima dată într-un document oficial în 1474, pe o factură la Sf. Bartolomeu, un spital creștin. La vremea aceea era preparat ca un produs de post doar din făină, drojdie și apă. Cel mai faimos Dresden Stollen se găsește în orașul Dresda și se distinge printr-un sigiliu special care îl înfățișează pe regele Augustus al II-lea cel Puternic. Este produs de doar 150 de brutari din Dresda.
Chräbeli, Elveția
Chräbeli sunt prăjituri cu anason. Sunt servite cu ceai, cafea sau ciocolată caldă. Se pot oferi în cutii speciale de cadou celor mai apropiați și dragi.
Ai aici și rețeta de cozonac cu nucă și rahat, o rețetă tradițională de cozonac.
Panettone, Italia
Panettone este o prăjitură care provine din Milano, cu formă distinctă de cupolă. Cuvântul „Panettone” derivă din cuvântul italian „Panetto” care înseamnă prăjitură mică. Sufixul augmentativ italian „-one” schimbă sensul în „tort mare”. Originile acestei prăjituri par a fi străvechi, datând din Imperiul Roman, când vechii romani preparau un tip de prăjitură dospit cu miere.
Vanocka, Cehia
În vremuri de demult Vanocka putea fi făcută doar de un brutar care era meșter de breaslă. Rețeta sa este similară cu alte tipuri de prăjituri cu aluat dospit cu ouă din Europa de Est. Pregătirea unui Vanocka nu este simplă, iar în vechime se respectau câteva tradiții pentru ca desertul să iasă bun. Femeia casei trebuia să amestece aluatul purtând un șorț alb și o basma, nu trebuia să vorbească și trebuia să sară în sus și în jos în timp ce aluatul creștea.
Makowiec, Polonia
Makowiec e un desert din aluat cu drojdie care se rulează cu o umplutură de semințe de mac. Umplutura se face prin fierberea semințelor de mac în lapte, înmuindu-le peste noapte și apoi măcinându-le fin într-un robot de bucătărie. Se mai adaugă stafide, nuci tocate, coajă de portocală, coajă de lămâie și zahăr vanilat.
Piparkūkas, Letonia
Piparkūkas, de pe lista cu deserturi tradiționale de Crăciun în Europa, sunt turte dulce specifice condimentate cu ghimbir, cuișoare, nucșoară, ardei, ienibahar, coriandru, cardamon, scorțișoară.
Perekladanets, Ucraina
Numele Perekladanets provine din cuvântul ucrainean pentru „strat” și se referă la cele patru straturi subțiri de aluat dulce cu drojdie dulce, cu diverse umpluturi, cum ar fi semințe de mac, curmale, caise, nucă sau doar scorțișoară-zahăr.
Beigli, Ungaria
Beigli este o ruladă cu multă umplutură. Nucile și semințele de mac sunt tradiționale, dar se mai folosesc și piure de castane sau chiar cremă de ciocolată. Beigli este originar din Germania, iar în Ungaria a devenit un obicei să coacă de Crăciun în secolul al XIX-lea în timpul monarhiei austro-ungare. Beigli nu avea cum să lipsească de pe lista cu deserturi tradiționale de Crăciun.
Fritula, Croația și Bosnia și Herțegovina
Fritule sunt bile de aluat prăjit de mărimea unei mușcături, aromate cu coajă de lămâie și portocală, țuică de struguri (”loza” în croată) și/sau rom negru și stropite cu zahăr pudră.
Česnica, Serbia și Muntenegru
Česnica este de obicei făcută din făină de grâu și coaptă în Ajunul Crăciunului sau dimineața devreme a Crăciunului. Apa pentru aluat este în unele zone colectată în ziua de Crăciun înainte de răsăritul soarelui dintr-un izvor sau dintr-o fântână, în care se aruncă o mână de cereale. În ajunul Crăciunului, pe la prânz sau chiar mai devreme, membrii familiei se așează la masă. Capul familie și un alt bărbat din familie țin česnica între ei, rotind de trei ori în sensul invers acelor de ceasornic. Apoi se rupe cu grijă astfel încât fiecare membru al familie să primească propria parte din pâine. Cel care găsește moneda ascunsă în česnica se presupune că va avea un noroc excepțional în anul viitor.