Deserturi tradiționale de Crăciun în Europa. De la celebrele buturugi franțuzești la pâinea ritualică a sârbilor

Pentru cele mai multe dintre noi perioada Crăciunului este cea mai frumoasă din an. Nu doar că petrecem timp cu familia, dar este momentul celor mai delicioase deserturi. Tot felul de prăjituri, unele dintre ele pregătite doar cu această ocazie, îmbogățesc mesele la care ne strângem cu cei dragi. Fiecare țară are desertul ei special pentru masa de Crăciun. Îți prezentăm o listă cu deserturi tradiționale de Crăciun în Europa, trecând prin aproape toate regiunile acesteia.

Deserturi tradiționale de Crăciun în Europa
Galerie foto

Galerie foto

Fiecare țară din Europa are un desert tradițional încărcat de istorie și de ritualuri/ Shutterstock

Vom face cel mai dulce tur al Europei trecând în revistă prăjiturile de Crăciun cu care fiecare țară își îndulcește oaspeții. Oriunde te-ai afla în Europa, există un desert tradițional de Crăciun de care să te bucuri. 

Bolo Rei, Portugalia

Bolo Rei se traduce prin ”Prăjitura Regelui” / Shutterstock
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Portughezii au în seara de Crăciun pe masă Bolo Rei sau Prăjitura Regelui. Este un desert cu origini franceze, de la mijlocul secolului al XIX-lea. Se consumă din 25 decembrie până la 6 ianuarie când se celebrează Epifania. Este o prăjitură rotundă ce seamănă cu o coroană și este decorată cu fructe confiate și nuci ca simbol al darurilor oferite de cei trei magi lui Iisus. Și la interior este umplută tot cu tot felul de nuci și fructe uscate sau trase în zahăr. Printre ele se pune și o boabă de fasole, iar cel din familie care o nimerește va trebuie să aducă în anul următor prăjitura la masa de Crăciun.

Rosca de Reyes, Spania

Rosca de Reyes are ascunse o monedă și o figurină / Shutterstock

Tortul Rosca de Reyes este făcut în mod tradițional în Spania pentru „Día de Reyes” sau Ziua Regilor, sărbătorită pe 6 ianuarie. În general are o formă rotundă, poate fi umplut cu cremă sau simplu și este decorat cu fructe confiate. În Spania, la fel ca și în Portugalia, o figurină și o boabă de fasole sunt ascunse în tort. Cine găsește figurina este regele sau regina zilei, dar persoana care găsește fasolea trebuie să plătească pentru tort. Tradiția de a pune o figurină în acest desert este o metaforă pentru momentul în care pruncul Iisus este ascuns de Masacrul Inocenților al regelui Irod.

La Bûche de Nöel, Franța

La Bûche de Nöel se poate orna în mai multe moduri / Shutterstock

La Bûche de Nöel este servit după cina principală de Crăciun. Nu avea cum să lipsească de pe lista Deserturi tradiționale de Crăciun în Europa. Este o ruladă din pandișpan, acoperită cu ciocolată sau cremă de unt cu cafea texturată, astfel încât să semene cu scoarță de copac. Este o evocare a străvechii tradiții de a arde bușteanul de Yule. În mod tradițional, Bûche de Noël  este decorată cu zahăr pudră care este asociat cu zăpada de pe buturugă. Se mai poate decora cu rămurele de copac reale, fructe de pădure proaspete și ”bezele” sau marțipan în formă de ciuperci. 

Rețeta originală Bûche de Noël a apărut în secolul al XIX-lea și la început numele ei s-a referit la bușteanul de Yule. În Franța, în ajunul Crăciunului un buștean proaspăt tăiat din pădure este adus în casă de capul familiei cu cântec și voie bună. Bușteanul poartă numele „Yule” și tradiția spune trebuie stropit cu ulei, sare și vin fiert în timp ce se spun rugăciuni. Este pus în sobă sau șemineu în ziua de Crăciun și trebuie să ardă timp de 12 zile.

Vínarterta, Islanda

Vintarerta se poate servi cu înghețată sau fără / Shutterstock

Vínarterta este o prăjitură rafinată și delicioasă, preparată din șapte straturi subțiri de tort de vanilie umplute cu fructe, apoi înghețată cu cremă de unt cu aromă de vanilie pură și migdale. Se poate face în mai multe moduri, prin stivuirea în straturi foarte subțiri de blat, între care se pune umplutură mai tradițională de prune uscate sau zmeură

Budincă de Crăciun, Marea Britanie

Budinca de Crăciun se servește în tot Regatul Unit / Shutterstock

Niciun Crăciun britanic nu este complet fără o budincă de Crăciun. Aceasta conține stafide, nuci și cireșe. Budinca de Crăciun, de pe lista cu deserturi tradiționale de Crăciun în Europa, a apărut ca un terci din secolul al XIV-lea numit „frumenty” care era făcut din carne de vită și oaie cu stafide, coacăze, prune uscate, vinuri și condimente. Semăna mai mult cu o supă și era consumată în timpul pregătirii festivităților de Crăciun.

Kransekake, Norvegia

Kransekake are mai multe variante în funcție de zonele Norvegiei / Shutterstock

Kransekake seamănă cu un turn și este preparat din migdale, zahăr pudră și albușuri. Aluatul este puțin mai gros decât marțipanul și, uneori, are textura unei coji de migdală. Kransekake are mai multe inele de diferite dimensiuni, care sunt așezate una peste alta pentru a forma un turn. Între straturi este pusă glazură. Se decorează cu beteală, bomboane, acadele, sclipici și mici steaguri norvegiene. 

Saffransbullar, Suedia

Saffransbullar au o aromă puternică de șofran / Shutterstock

Ziua de Sf. Lucia anunță începutul sezonului de Crăciun în Suedia. Sfânta Lucia vine ca o tânără încoronată cu verdeață proaspătă și lumânări aprinse purtând o tavă de Saffransbullar copt. Acestea sunt rulouri de aluat dulce aromat cu șofran auriu și stafide închise la culoare.

Joulutorttu, Finlanda

Joulutorttu se coc în familie / Shutterstock

În perioada Crăciunului, în familiile din Finlanda se coc Joulutorttu tradiționale. Sunt tarte în formă de moară de vânt, cu umplutură de gem de prune. Uneori se mai folosesc pentru umplutură și mere.

Drømmekage, Danemarca

Drømmekage este un tort foarte aromat / Shutterstock

Drømmekage este moale și spongios și cu boabe de vanilie, iar crema este groasă și moale, cu o aromă de caramel, nucă de cocos.

Kersttulband, Olanda

Kersttulband se servește în toată perioada sărbătorilor de iarnă / Shutterstock

Bogate în unt, zahăr și fructe uscate, feliile generoase de Kersttulband sunt adesea servite când vin în vizită rude și prieteni. Este decorat cu cireșe confiate roșii și verzi.

Cougnoux, Belgia

Cougnoux se face în anumite zone ale Belgiei / Shutterstock

Belgienii fac și ei Bûche de Noël de Crăciun, la fel ca francezii. Totuși, au și ei desertul lor tradițional, Cougnoux , care este un fel de brioșă. Cougnoux, sau pâinea lui Iisus. Este o pâine dulce modelată sub forma pruncului Iisus. Se face din făina, ouă, lapte, drojdie, stafide și zahar. De obicei, se dă copiilor de Crăciun și de Sf. Martin alături de o ceașcă de ciocolată caldă.

Dresdner Stollen, Austria și Germania

Dresda este orașul care are și un festival dedicat Dresdner Stollen / Shutterstock

Dresden Stollen seamănă cu o pâine umedă, grea, umplută cu fructe. A fost menționată pentru prima dată într-un document oficial în 1474, pe o factură la Sf. Bartolomeu, un spital creștin. La vremea aceea era preparat ca un produs de post doar din făină, drojdie și apă. Cel mai faimos Dresden Stollen se găsește în orașul Dresda și se distinge printr-un sigiliu special care îl înfățișează pe regele Augustus al II-lea cel Puternic. Este produs de doar 150 de brutari din Dresda.

Chräbeli, Elveția

Chräbeli se consumă de la Crăciun până pe 6 ianuarie / Shutterstock

Chräbeli sunt prăjituri cu anason. Sunt servite cu ceai, cafea sau ciocolată caldă. Se pot oferi în cutii speciale de cadou celor mai apropiați și dragi. 

Ai aici și rețeta de cozonac cu nucă și rahat, o rețetă tradițională de cozonac.

Panettone, Italia

Panettone poate fi umplut cu fructe confiate, ciocolată sau nuci / Shutterstock

Panettone este o prăjitură care provine din Milano, cu formă distinctă de cupolă. Cuvântul „Panettone” derivă din cuvântul italian „Panetto” care înseamnă prăjitură mică. Sufixul augmentativ italian „-one” schimbă sensul în „tort mare”. Originile acestei prăjituri par a fi străvechi, datând din Imperiul Roman, când vechii romani preparau un tip de prăjitură dospit cu miere.

Vanocka, Cehia

Prepararea vanocka este un adevărat ritual / Shutterstock

În vremuri de demult Vanocka putea fi făcută doar de un brutar care era meșter de breaslă. Rețeta sa este similară cu alte tipuri de prăjituri cu aluat dospit cu ouă din Europa de Est. Pregătirea unui Vanocka nu este simplă, iar în vechime se respectau câteva tradiții pentru ca desertul să iasă bun. Femeia casei trebuia să amestece aluatul purtând un șorț alb și o basma, nu trebuia să vorbească și trebuia să sară în sus și în jos în timp ce aluatul creștea. 

Makowiec, Polonia

Umplutura de mac are nevoie de cea mai multă atenție / Shutterstock

Makowiec e un desert din aluat cu drojdie care se rulează cu o umplutură de semințe de mac. Umplutura se face prin fierberea semințelor de mac în lapte, înmuindu-le peste noapte și apoi măcinându-le fin într-un robot de bucătărie. Se mai adaugă stafide, nuci tocate, coajă de portocală, coajă de lămâie și zahăr vanilat. 

Piparkūkas, Letonia

Piparkūkas sunt foarte condimentați / Shutterstock

Piparkūkas, de pe lista cu deserturi tradiționale de Crăciun în Europa, sunt turte dulce specifice condimentate cu ghimbir, cuișoare, nucșoară, ardei, ienibahar, coriandru, cardamon, scorțișoară. 

Perekladanets, Ucraina

Macul se folosește cel mai des drept umplutură / Shutterstock

Numele Perekladanets provine din cuvântul ucrainean pentru „strat” și se referă la cele patru straturi subțiri de aluat dulce cu drojdie dulce, cu diverse umpluturi, cum ar fi semințe de mac, curmale, caise, nucă sau doar scorțișoară-zahăr. 

Beigli, Ungaria

Beigli este o prăjitură ajunsă în Ungaria în timpul Imperiului Austro-Ungar / Shutterstock

Beigli este o ruladă cu multă umplutură. Nucile și semințele de mac sunt tradiționale, dar se mai folosesc și piure de castane sau chiar cremă de ciocolată. Beigli este originar din Germania, iar în Ungaria a devenit un obicei să coacă de Crăciun în secolul al XIX-lea în timpul monarhiei austro-ungare. Beigli nu avea cum să lipsească de pe lista cu deserturi tradiționale de Crăciun.

Fritula, Croația și Bosnia și Herțegovina

Fritula se găsesc la toate târgurile de Crăciun croate / Shutterstock

Fritule sunt bile de aluat prăjit de mărimea unei mușcături, aromate cu coajă de lămâie și portocală, țuică de struguri (”loza” în croată) și/sau rom negru și stropite cu zahăr pudră. 

Česnica, Serbia și Muntenegru

Česnica are în jurul ei o mulțime de tradiții / Shutterstock

Česnica este de obicei făcută din făină de grâu și coaptă în Ajunul Crăciunului sau dimineața devreme a Crăciunului. Apa pentru aluat este în unele zone colectată în ziua de Crăciun înainte de răsăritul soarelui dintr-un izvor sau dintr-o fântână, în care se aruncă o mână de cereale. În ajunul Crăciunului, pe la prânz sau chiar mai devreme, membrii familiei se așează la masă. Capul familie și un alt bărbat din familie țin česnica între ei, rotind de trei ori în sensul invers acelor de ceasornic. Apoi se rupe cu grijă astfel încât fiecare membru al familie să primească propria parte din pâine. Cel care găsește moneda ascunsă în česnica se presupune că va avea un noroc excepțional în anul viitor.

Citește și
CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
mai multe tipuri de paste
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gata, desert armenesc, servit pe o farfurie albă
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
kunefe pe o farfurie albă
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
deserturi calde puse într-un colaj
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
22 aprilie, 08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
22 aprilie, 05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
21 aprilie, 08:14
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
tocănița de post cu legume servită într-o farfurie albă
21 aprilie, 06:50
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
20 aprilie, 06:31
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos 4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
20 aprilie, 06:22
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: Este ceva incredibil!
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
fresh
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
închide