4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară

În zilele reci de toamnă sau de iarnă ai nevoie de un desert cremos și cald cu care să te răsfeți și să îți încălzești și sufletul și corpul. Vrei ceva aromat, dulce, bogat, care se prepară repede și ușor. Iată 4 idei de rețete de deserturi calde pe care să le încerci. Sunt ideale în zilele reci și mohorâte.

deserturi calde puse într-un colaj
Deserturile calde se servesc cu frișcă sau cremă de vanilie alături/ Shutterstock

Când afară este frig se potrivesc foarte bine deserturile cu ciocolată, cu nuci, bogate în unt și ouă, cremoase și moi. Trebuie să fie dulci, aromate cu vanilie sau alte esențe puternice.

Îți propunem 4 variante care se pregătesc în maximum 30 de minute. Apoi te poți bucura de ele uitându-te la un film sau citind cartea preferată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sufleu de ciocolată

Sufleul de ciocolată îl poți servi cu cremă de vanilie, cu frișcă sau chiar cu dulceață de cireșe amare sau de zmeură.

Sufleul de ciocolată  pus în forme speciale
Sufleul de ciocolată trebuie servit imediat ce este scos de la cuptor / Shutterstock

Ingrediente

  • 5 ouă mari
  • 4 lingurițe plus 150 g zahăr
  • 120 g cacao
  • 6 linguri de făină
  • 1/4 linguriță de sare
  • 400 ml lapte degresat
  • 60 g unt
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • zahăr pudră, opțional

Mod de preparare

Se separă albușurile de gălbenușuri. Se lasă să stea la temperatura camerei 30 de minute. Se unge cu ulei un vas termorezistent de 2 l. Apoi se presară pe toată suprafața zahăr. Se lasă deoparte.

Într-o cratiță, se amestecă praful de cacao, făina, sarea și zahărul rămas. Apoi se încorporează treptat laptele. Se aduce la punctul de fierbere, amestecând continuu timp de încă 1-2 minute sau până se îngroașă. 

După ce aceea, se amestecă untul până compoziția se omogenizează. Apoi se transferă într-un castron mare.

Se amestecă o cantitate mică din compoziția fierbinte în gălbenușurile de ou până se omogenizează. După aceea, se pune în vasul fierbinte amestecând continuu. Se adaugă vanilia și se lasă să se răcească puțin.

Într-un alt castron mare, albușurile se bat spumă până se formează vârfuri tari. Cu o spatulă, încorporează un sfert din spuma de albușuri în amestecul de ciocolată până când nu mai rămân dungi albe. Apoi, se repetă procesul până se termină toate albușurile.

Se pune compoziția în vasul pregătit. Se coace la 180°C timp de 40-45 de minute. Se scoate și se servește presărat cu zahăr pudră.

Budincă de cafea

Budinca de cafea se servește fierbinte cu frișcă alături. Mai poți să o decorezi cu sos caramel, sos de ciocolată sau cremă de vanilie.

Budinca de cafea puse pe o farfuriuță albă
Budinca de cafea se potrivește cu o cană de ciocolată fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 30 g făină
  • 3 linguri de zahar
  • 2 lingurițe de cacao
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 1/8 linguriță de sare
  • 3 linguri de lapte 2%.
  • 2 lingurițe de unt, topit
  • 1/4 linguriță de extract de vanilie

Pentru topping

  • 2 linguri de zahăr brun
  • 2 lingurițe de cacao
  • 3 linguri de cafea fierbinte preparată
  • 1 lingură de apă fierbinte
  • frișcă, optional

Mod de preparare

Într-un castron mic, se combină făina, zahărul, cacao, praful de copt și sarea. După aceea, se încorporează laptele, untul și vanilia și se amestecă până se omogenizează. Se ung cu ulei 2 forme de ceramică de tip ramekin.

Se combină zahărul brun și cacao. Se presară peste aluat. Se amestecă apa și cafeaua. Se toarnă peste topping. 

Se dau vasele la cuptor și se coc la 180°C timp de 15-20 de minute sau până când un cuțit introdus în centru iese curat. Se servește cald sau la temperatura camerei, cu frișcă dacă se dorește.

Prăjitură cu lapte

Resturile de prăjitura cu lapte pot fi un mic dejun delicios, alături de o cană de cafea sau un cappuccino cremos.

Prăjitură cu lapte pusă într-o farfurioară albă
Pe prăjitura cu lapte se pot pune și nuci sau migdale / Shutterstock

Ingrediente

  • 120 ml lapte 2%.
  • 150 g făină
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1/4 linguriță de sare
  • 3 ouă mari, la temperatura camerei
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 250 g zahăr

Pentru topping

  • 120 g zahăr brun
  • 100 g nuci pecan tocate
  • 60 g unt, înmuiat
  • 2 linguri de lapte 2%.
  • 100 g nucă de cocos mărunțită îndulcită

Mod de preparare

Se preîncălzește la 180°C. Laptele se pune într-un vas și se aduce aproape de punctul de fierbere. Se dă deoparte și se lasă să se răcească. Se amestecă făina, praful de copt și sarea. Se lasă deoparte. Într-un castron, se bat ouăle până devin cremoase.

Se adaugă vanilia și se amestecă. Apoi, treptat se încorporează zahărul, amestecând bine. După aceea, se încorporează alternativ laptele și ingredientele uscate. Se toarnă aluatul într-o tavă cu diametrul de 28 cm. Se coace prăjitura 25-30 de minute. 

Într-un bol se combină toate ingredientele pentru topping și se presară peste prăjitura. Se mai dă la cuptor pentru încă 5 minute sau până când deasupra se formează bule. Se servește cald.

Prăjitură cu nuci pecan

Prăjitura cu nuci pecan este consistentă și bogată, foarte aromată și gustoasă. Dacă nu vrei să o servești cu înghețată, poți folosi frișcă.

Prăjitură cu ciocolată și nuci pecan
Prăjitura cu nuci pecan are un amestec interesant de textură crocantă și aluat cremos / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g unt
  • 250 g zahăr
  • 250 g zahăr brun
  • 2 ouă mari, la temperatura camerei
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 750 g făină
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 200 g chipsuri de ciocolată amăruie 60% cacao
  • 150 g nuci pecan tocate, prăjite
  • Înghețată de vanilie, opțional

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Untul se pune într-o tavă cu diametrul de 28 cm și se dă la cuptor. Între timp, într-un castron mare, se amestecă cele două tipuri de zahărul. 

Când untul este aproape topit, se scoate tava din cuptor și se amestecă până se topește complet. Apoi se încorporează în amestecul de zahăr.

Ouăle se bat bine, apoi se încorporează vanilie și se pune peste amestecul de zahăr. Într-un alt castron, se amestecați făina, bicarbonatul de sodiu și sarea. Apoi se încorporează treptat în amestecul de zahăr. După aceea, se amestecă fulgii de ciocolată și nucile. Se întinde amestecul în tava unsă cu unt.

Se dă la cuptor pentru 35-40 de minute. Se servește cald, cu înghețată de vanilie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Coaja de portocală confiată
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
chec cu mere
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Galerie foto
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Un tort decorat cu cremă de vanilie, fără fierbere
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
Gata, desert armenesc, servit pe o farfurie albă
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
baharat
05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
05:45
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
brânză congelată
12 decembrie, 05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
12 decembrie, 05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
12 decembrie, 05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Măsuri de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Iaşi: Internări sistate şi apă oprită, din cauza unei bacterii
Măsuri de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Iaşi: Internări sistate şi apă oprită, din cauza unei bacterii
Măsuri de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Iaşi: Internări sistate şi apă oprită, din cauza unei bacterii
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Mireasa, sezon 12. Alexandru, dezamăgit că Iolanda nu a părăsit emisiunea pentru el: Eu mă pregăteam să vin să te iau
Mireasa, sezon 12. Alexandru, dezamăgit că Iolanda nu a părăsit emisiunea pentru el: „Eu mă pregăteam să vin să te iau”
Mireasa, sezon 12. Alexandru, dezamăgit că Iolanda nu a părăsit emisiunea pentru el: „Eu mă pregăteam să vin să te iau”
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
închide