Diferența dintre cofetărie și brutărie. Ce poți cumpăra de la fiecare dintre ele

Până acum câțiva ani, în România, erau bine diferențiate magazinele care vindeau pâine, brutăriile, de cele de unde puteai cumpăra prăjituri, cofetăriile. Astăzi, găsești sub același acoperiș produse aparținând ambelor categorii. Tocmai de aceea ne-am gândit să aflăm mai multe despre diferența dintre cofetărie și brutărie.

Publicat: 4 septembrie 2022, 06:49
O imagine cu fotografii dintr-o cofetărie și o brutărie
Diferența dintre cofetărie și brutărie este dată de compoziția produselor care se vând în ele / Shutterstock

Cofetăriile ar trebui să vândă deserturi și alte produse alimentare dulci, de exemplu sucuri. În timp ce în brutării ar trebui să găsim preparate făcute din făină, la cuptor, fie dulci, fie sărate.

Ce este o cofetărie

Cofetăria este locul unde găsim dulciuri, prăjituri, torturi, bomboane, înghețată. Cele mai multe deserturi și dulciuri care sunt bogate în zahăr și arome dulci se încadrează, de asemenea, în categoria produselor de cofetărie. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Produsele de cofetărie se împart în două categorii: deserturi pe bază de zahăr și deserturi de patiserie. Pe cele din urmă le găsim de cele mai multe ori în brutării, dar și în magazine speciale, patiserii. Înghețata are și ea la rândul ei magazine specializate sub numele de gelaterii, pe care le vedem din ce în ce mai des în peisaj în ultimii ani.

Domeniul cofetăriei a evoluat foarte mult în ultimul timp și au apărut subdomenii ale acesteia. Există acum cofetării care vând doar produse raw-vegane, fără zahăr sau fără gluten. De asemenea, oferta este adaptată în funcție de sărbătorile religioase sau evenimente culturale. De exemplu, în zilele în care sunt în calendarul religios zile de sfinți se vând mai multe torturi, de Paște și de Crăciun oferta este completată de cozonaci, atât în cofetării, cât și în brutării.

Îți propunem o rețetă care îți va satisface toate gusturile. Încearcă și tu choux a la creme cu vanilie, rețetă de cofetărie.

Citește și

Ce sunt brutăriile

Panificația se referă la produsele alimentare făcute cu făină și coapte în cuptor. Produsele alimentare, cum ar fi pâinea, produsele de patiserie și plăcintele intră în categoria alimentelor de panificație. De asemenea, e indicat să folosim denumirea de brutărie pentru a ne referi la magazinele care vând articole de panificație. Brutăriile vând nu numai produse de patiserie, ci și produse de cofetărie.

Alimentele coapte au o istorie foarte lungă. Nu sunt vândute doar în brutării, ci și în cafenele, ceainării și restaurante. În majoritatea acestor locuri, cafeaua sau ceaiul sunt servite împreună cu produse de panificație precum croissante, pain au chocolat, plăcinte. Fiecare țară are preparatele ei specifice. Aici ne referim nu doar la tipuri de umpluturi, ci și la tipuri de aluat și la tehnicile de preparare.

Care este diferența dintre cofetărie și brutărie

Diferența cheie dintre cofetărie și panificație este că produsele alimentare de cofetărie sunt preparate în principal din zahăr și ciocolată, în timp ce produsele de brutărie sunt făcute din făină. Deși brutăria produce atât preparate sărate, cât și dulci, în cofetărie se servesc doar produse dulci. Mai mult, în brutărie se găsesc și alimente de bază, cum ar fi pâine, desert și gustări, în timp ce la cofetărie nu.  

O altă diferență între cele două tipuri de magazine este că, deși în ambele se găsesc produse bogate în carbohidrați, în cofetării vom găsi cele mai multe preparate cu zahăr rafinat. Brutăriile pot vinde și pâine sau alte preparate din făină integrală care conțin carbohidrați cu absorbție lentă. Acest lucru le face să fie mai sănătoase.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Extract de vanilie pus într-o sticluță
Cu ce poți să înlocuiești extractul de vanilie. Sfaturi utile în bucătărie
Cu ce poți să înlocuiești extractul de vanilie. Sfaturi utile în bucătărie
O femeie frumoasă care pregătește prăjituri cu ouă într-un bol
Cu ce poți înlocui ouăle în prăjituri. Sfaturi utile de la cofetarii profesioniști
Cu ce poți înlocui ouăle în prăjituri. Sfaturi utile de la cofetarii profesioniști
Unt pentru prăjituri pus pe o farfuriuță transparentă
Care este cel mai bun unt pentru prăjituri. Sfaturi utile de la cofetarii profesioniști
Care este cel mai bun unt pentru prăjituri. Sfaturi utile de la cofetarii profesioniști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
fresh
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
închide