Care este cel mai bun unt pentru prăjituri. Sfaturi utile de la cofetarii profesioniști
Există unt gras, unt cu un conținut mai mic de grăsimi, unt sărat sau unt nesărat. Care dintre ele este cel mai potrivit pentru prăjituri sau produse se patiserie? În cele ce urmează vom descoperi împreună care este cel mai bun unt pentru prăjituri. Iată câteva sfaturi utile de la cofetarii profesioniști.
Untul este unul dintre subiectele de dezbatere între cofetari. Unii spun că untul cu cel mai mare procent de grăsime este cel potrivit pentru deserturi de calitate. Alții nu folosesc decât unt mai slab, care are și o aromă mai subtilă și care poate fi controlat mai ușor în timpul procesului de preparare.
Care este cel mai bun unt pentru prăjituri
Untul gras cu 82% grăsime, frăgezește aluaturile și le dă mai multă structură pentru că grăsimea nu se evaporă în timpul procesului de coacere, așa cum se întâmplă cu apa. Este ușor de lucrat cu el și aduce o aromă specială preparatelor în care este adăugat. Untul mai puțin gras este la fel de des utilizat în cofetării.
Descoperă mai jos ce cred cofetarii profesioniști despre principalele tipuri de unt.
Untul gras
Untul gras se folosește în special în produsele de patiserie care au nevoie de laminare cum sunt croissantele și cele care au nevoie de aluat în straturi. De asemenea, untul cu 82% este foarte potrivit în aluatul pentru plăcinte, dacă vrei să aibă o textură stratificată. Mulți spun că acesta este cel mai potrivit unt pentru prăjituri.
Untul mai puțin gras
Untul cu 65% grăsime se poate folosi într-o paletă mai largă de preparate, fără să le influențeze gustul. Biscuiții, fursecurile sau alte deserturi uscate pot fi preparate și cu unt mai puțin gras dacă rețeta nu cere altceva. Descoperă cum poți face unt preparat în casă.
Untul vegetal
Produsele vegetariene de cofetărie și patiserie au și ele nevoie de grăsime. Trebuie să fii atent în acest caz care este conținutul de grăsime pentru ca preparatele tale să iasă așa cum trebuie.
De asemenea, dacă folosești unt de cocos, de exemplu, trebuie să ai în vedere faptul că aroma lui poate influența gustul preparatului final. Untul este ideal de pus în crema de cacao.
Când folosim ulei în loc de unt
Uleiul poate fi folosit în rețetele de brioșe sau pandișpan pentru că asigură o textură mai pufoasă și, după coacere, nu le lasă să se usuce la fel de repede. La fel ca în cazul untului, nici uleiul nu se evaporă așa că prăjiturile vor fi fragede. În plus, are un gust neutru așa că nu trebuie să te temi că ar interfera cu aromele celorlalte ingrediente.
La ce temperatură se folosește untul
Fiecare tip de aluat are nevoie de unt la temperaturi diferite. Uneori trebuie să fie topit, alteori la temperatura camerei sau cât mai rece posibil.
Trebuie să respecți întocmai indicațiile din rețetă. Pentru biscuiți, de exemplu, este nevoie de unt foarte rece, pentru că în aluat acesta trebuie să rămână în unele locuri mici bucățele care se vor topi în timpul procesului de coacere.
Biscuiții vor fi în acest caz mai denși. Dacă rețeta cere să fie bătut cu zahăr până se formează o cremă atunci este indicat ca untul să aibă temperatura camerei.
Unt sărat sau unt nesărat
În produsele de cofetărie și patiserie se folosește untul nesărat. Atunci când prepari deserturi este nevoie să respecți întocmai gramajele și chiar și un pic de sare în plus poate schimba rezultatul final.
Dacă vei folosi unt sărat nu vei mai putea controla cantitatea de sare de la final. În plus, sodiul poate interfera cu bicarbonatul de sodiu sau cu praful de copt, oprindu-le acțiunea.