Dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi, pentru gustări delicioase
Pentru o masă ușoară de vară sau ca garnitură simplă și rapidă, rețeta de dovlecei la tigaie, cu ierburi aromate și usturoi este perfectă. Este o rețetă care pune în valoare gustul proaspăt al dovleceilor tineri, intensificându-l cu arome mediteraneene.

Această rețetă este expresia pură a simplității, conținând câteva ingrediente, un timp scurt de gătire și un rezultat incredibil de gustos. Dovleceii tineri cu coaja subțire și fără sâmburi mari sunt gătiți la tigaie doar cât să-și păstreze fermitatea și culoarea vie. Gustul lor delicat este completat de usturoiul ușor prăjit și un amestec de ierburi aromate. Poți folosi busuioc, cimbru, oregano sau rozmarin, ierburi care aduc o notă mediteraneeană vibrantă.
Preparatul are o textură ușor crocantă și un gust fin, cu accente verzi, parfumate și puțin picante de la usturoi. Iar rețeta este foarte versatilă. Poți opta pentru condimentele și ierburile preferate. dar poți opta și pentru a găti dovleceii la tigaie, grătar sau cuptor.
Descoperă și o rețetă de dovlecei pane de post, mai simpli și mai sănătoși. iar mai jos poți urmări rețeta de dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi, detaliată pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti dovleceii. Spală bine dovleceii și taie-i rondele subțiri (sau pe lung, felii de 3-4 mm). Poți lăsa coaja, mai ales dacă sunt tineri. Presară puțină sare peste dovlecei și lasă-i la deshidratat 7-8 minute. Apoi tamponează-i cu prosoape de hârtie pentru a înlpătura excesul de apă.
Cum prepari dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi
Pentru prepararea dovleceilor folosește o tigaie mare antiaderentă sau din fontă. Poți folosi o tigaie grill, pentru a da un aspect mai interesant feliilor de dovlecei. Adaugă uleiul de măsline și încălzește-l la foc mediu.
Taie cățeii de usturoi în felii subțiri și adaugă-i în ulei. Călește-i timp de 30–60 de secunde, doar până când devin aurii, fără să se ardă.
Pune feliile de dovlecei în tigaie într-un singur strat (sau cât de aproape posibil). Nu le aglomera prea tare, gătește-le în mai multe tranșe, dacă e nevoie.
Gătește dovleceii pentru 2–3 minute pe fiecare parte, până se înmoaie ușor și prind urme aurii.
La final, adaugă sare, piper, ierburile preferate (tocate sau uscate) și, opțional, un strop de suc de lămâie sau fulgi de chili.
Amestecă ușor și servește-i imediat.
Descoperă și o rețetă de chipsuri de dovlecei.
Sugestii de servire
Poți servi delicioșii dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi ca garnitură lângă carne, pește sau ouă ochiuri.
Îi mai poți servi ca fel principal vegetarian, alături de pâine prăjită, humus sau brânză feta.
Îi poți include în salate, răciți și amestecați cu roșii cherry, brânză, rucola și semințe și multe altele.
merg foarte bine alături de paste sau pe o tartă sărată, fiind o bază excelentă pentru alte rețete.
Și dacă mai dorești să testezi și alte rețete cu dovlecei, îți mai recomandăm rețeta de chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi.