Dovlecei murați pentru iarnă, cu mărar și usturoi
Printre rețetele de murături pe care ți-ai propus să le prepari, poți încerca și rețeta de dovlecei murați pentru iarnă, cu mărar și usturoi. Vor concura, cu succes, castraveciorii murați, gogonelele și celelalte murături.
Galerie foto
Dovleceii sunt unele dintre cele mai accesibile legume de pe piață, găsindu-i pe tarabe în toate sezoanele anului. Însă cei mai apreciați sunt dovleceii de vară, pentru că sunt crescuți natural, în grădină. Sunt mai gustoși și mai sănătoși. Chiar dacă sunt săraci în calorii și conțin peste 90% apă, sunt bogați și în vitaminele B1, B6, vitamina C, cuprul, magneziul, acidul folic, zincul, fierul, calciu, vitaminele A si K. Mai conțin și cantități însemnate de potasiu, fosfor și mangan.
Dovleceii conțin substanțe active atât în miez, cât îi în coajă. Coaja acestora nu este recomandat să fie înlăturată, pentru a nu pierde din proprietățile benefice asupra organismului. Fiind săraci în calorii și cu un conținut mare de apă, dovleceii sunt un bun diuretic pentru organism. Consumul de dovlecei contribuie la buna funcționare a rinichilor, a ficatului și a colonului.
Poți include dovleceii în toate categoriile de rețete culinare, chiar și în deserturi. Îi poți combina cu toate legumele, dar și cu toate tipurile de carne. Au un gust neutru și nu influențează prea mult gustul final al preparatelor. În schimb oferă in plus de consistență. Descoperă aici una dintre cele mai simple rețete de salată de dovlecei cu usturoi. În continuare vei descoperi rețeta de dovlecei murați pentru iarnă, cu mărar și usturoi.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea borcanelor în care vei conserva dovleceii. Acestea necesită spălare, clătire și sterilizare, pentru a asigura o conservare corectă a dovleceilor. Poți opta pentru fierberea borcanelor într-o cratiță mare cu apă. Între timp poți pregăti și ingredientele.
Cum prepari dovlecei murați pentru iarnă
Spală bine dovleceii, fără a le îndepărta coaja și taie-i în rondele de 5-6 mm grosime.
Curăță ceapa și toac-o în fâșii. Curăță usturoiul și toacă-l în rondele. De asemenea, curăță hreanul și toacă-l în rondele sau în bastonașe sau. Împarte toate aceste ingrediente uniform, în fiecare borcan. Adaugă la baza borcanelor și lujeri de mărar rupți cu florile din capete. Apoi pune ingredientele amintite mai sus și rondelele de dovlecei.
După ce ai umplut borcanele cu dovlecei și legumele tocate, poți prepara saramura pentru conservare.
Pune apa într-o oală așezată pe flacăra aragazului. Adaugă sarea, zaharul și boabele de piper. Lasă apa cu condimentele să fiarbă pentru 5-6 minute de la primul clocot. Apoi stinge focul și adaugă oțetul. Amestecă bine pentru un gust omogen al lichidului.
Așază borcanele umplute într-o tavă metalică și toarnă lichidul fierbinte în borcane. Imediat închide-le ermetic cu capacele din dotare. Pune o pătură peste borcanele cu dovlecei murați pentru iarnă și lasă-le acolo să se răcească lent. Apoi îi poți depozita în cămară.
În 2-3 săptămâni te vei bucura de gustul acestora alături de fripturile și garniturile preferate.
Descoperă și o rețetă de castraveți bulgărești în oțet.
.
Galerie foto