Castraveți bulgărești în oțet. Castraveți murați, cu gust dulce-acrișor
Chiar dacă ai o rețetă proprie pentru a conserva castraveții, îți recomandăm să încerci și rețeta de castraveți bulgărești în oțet. Vei obține castraveți murați, cu gust dulce-acrișor.
Galerie foto
Rețeta castraveților bulgărești este foarte simplă și destul de rapidă. Nu mai petreci timp pe lângă aragaz pentru a fierbe soluția lichidă și a inunda casa cu mirosul oțetului. Oțetul se adaugă rece în borcanele cu castraveți împreună cu apa și condimentele necesare. Apoi sterilizezi borcanele cu castraveți și le lași să se răcească.
Un aspect important pentru reușita acestei rețete îl constituie alegerea borcanelor. Ai nevoie de borcane de 800 ml care au ștanțate niște dungi subțiri aproape de bază. Dungile acelea sunt importante pentru a măsura cantitatea de oțet. Îți oferim mai jos detaliile necesare pentru prepararea rețetei de castraveți murați după metoda bulgărească.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea borcanelor care necesită spălare, clătire și sterilizare. La fel procedezi și cu capacele acestora. Apoi pregătești castraveții. Alege castraveți uniformi și de mărimi aproximativ egale, pentru a se așeza bine în borcane. Dar ai în vedere să alegi și câțiva castraveți mai micuți pentru a-i îndesa prin golurile create de ceilalți castraveți.
Spală bine castraveții și lasă-i în apă rece până în momentul folosirii.
Curăță ceapa și toac-o în rondele. Curăță usturoiul și taie grăunții în două, transversal. Curăță morcovii și toacă-i și pe aceștia în rondele. Adună pe masa de lucru și celelalte ingrediente și poți să începi așezarea acestora în borcane.
Vezi aici cum se prepară și rețeta clasică de castraveți murați pentru iarnă!
Pași necesari preparării rețetei de castraveți bulgărești în oțet
La baza fiecărui borcan așază o crenguță de mărar, 1-2 rondele de ceapă și 3-4 rondele de morcovi. Apoi adaugă castraveții pe care îi așezi vertical ținând cont ca un castravete să fie pus cu capul în jos, iar celălalt invers. Astfel te asiguri că nu rămân prea multe spații goale. Printre castraveți strecoară și 2-3 jumătăți de grăunți de usturoi.
După ce ai așezat castraveții, pune în fiecare borcan oțet până acoperi semnul cu dungi de la fiecare borcan. Apoi, pune câte o linguriță de sare pentru murături, neiodată. Mai pune o linguriță din condimentele pentru murături și o lingură de zahăr. Toarnă apă în borcane până acoperi castraveții. Închide borcanele cu capacele aferente și agită-le pentru a pătrunde sarea, zahărul și condimentele până la baza borcanelor.
Așază borcanele cu castraveți pentru murat în cratițe la baza cărora pui un prosop de bucătărie. Toarnă apă în cratițe până la gâtul borcanelor. Fierbe borcanele cu castraveți bulgărești în oțet pentru 40-50 de minute din momentul în care apa începe să fiarbă. Apoi lasă-le în apă pentru a se răci lent. Te vei bucura la iarnă de gustul dulce-acrișor al castraveților alături de friptura sau garnitura preferată. Gustul castraveților murați desăvârșește și gustul delicioasei salate de boeuf, preparată pentru sărbătorile de iarnă.
După ce ai terminat de pus castraveții la murat, poți pune și gogoșarii că deja este timpul lor. Îți oferim în acest scop o rețetă de gogoșari în oțet, fără fierbere și fără conservanți.
Galerie foto