Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă
Dacă îți plac dovleceii și obișnuiești să-i incluzi în alimentația ta zilnică, poate încerci și rețeta de salată de dovlecei cu usturoi. Este una dintre cele mai simple rețete de salată, dar și foarte gustoasă și hrănitoare.
Galerie foto
Dovleceii sunt printre cele mai accesibile legume de pe piață. Ei pot fi incluși în cât mai multe rețete culinare. Au un gust neutru, un procent foarte mare de apă și îi poți combina cu foarte multe legume și cărnuri. În plus, îi poți consuma la oricare dintre mesele zilei. Poți include dovleceii în rețete de aperitive sau gustări, în salate, supe și ciorbe, dar și mâncăruri scăzute.
Dovleceii au în conținutul lor substanțe active atât în miez, cât îi în coajă. Coaja acestora foarte rar se înlătură, pentru a nu pierde din proprietățile benefice asupra organismului. Dovleceii sunt săraci în calorii și conțin peste 90% apă, în stare crudă. Această particularitate face din dovlecel un bun diuretic, favorizând eliminarea apei din organism. În plus, consumul de dovlecei contribuie la buna funcționare a rinichilor, a ficatului și a colonului.
Pe lângă conținutul mare de apă, dovleceii sunt bogați și în vitaminele B1, B6, vitamina C, cuprul, magneziul, acidul folic, zincul, fierul, calciu, vitaminele A si K. Mai conțin și cantități însemnate de potasiu, fosfor și mangan.
Acestea sunt doar câteva dintre proprietățile și beneficiile dovleceilor, dar suficiente să te convingă să-i incluzi cât mai des în alimentația ta. Încearcă și o rețetă de sticksuri de dovlecei cu pesmet și parmezan, perfectă pentru gustări zilnice. Din categoria salatelor simple și rapide, îți oferim mai jos rețeta completă pentru salată de dovlecei cu usturoi.
Ingrediente
Mod de preparare
Chiar dacă dovleceii se prepară foarte simplu și rapid, totuși necesită un timp de deshidratare pentru a mai elimina din conținutul de apă. Începe cu pregătirea dovleceilor, iar în timp ce aceștia se deshidratează poți pregăti și dressingul.
Cum prepari salată de dovlecei cu usturoi
Spală bine dovleceii și nu înlătura coaja acestora decât dacă este pe alocuri deteriorată. Poți folosi pentru rețeta de salată atât dovleceii clasici, cu coaja deschisă la culoare, cât și pe cei cu coaja verde închis, cunoscuți sub denumirea de zucchini.
După spălare taie dovleceii în felii rotunde, cât mai subțiri ca grosime. Așază feliile de dovlecei pe o suprafață plană și presară sare peste ele. Lasă-le așa timp de 10 minute pentru a se deshidrata. Apoi, presează-le cu prosoape de hârtie pentru a îndepărta lichidul format.
Descoperă și patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi.
Pune feliile de dovlecei bine șterse într-un bol și stropește-le cu puțin ulei. Amestecă-le ușor pentru a se unge cât mai uniform.
Așază pe flacăra aragazului o tigaie grill sau una întinsă și las-o să se încingă. Apoi așază feliile de dovlecei pe aceasta și rumenește-le ușor pe ambele părți.
Pentru a prepara dressingul apelezi la rețeta clasică de mujdei. Curăță cățeii de usturoi și strivește-i ușor în mojar, dar nu îi transforma în pastă ca la mujdei. Presară sare și piper peste usturoiul strivit, apoi amestecă-l cu puțin oțet și puțină apă.
Adaugă dressingul obținut peste feliile de dovlecei rumenite și amestecă-le ușor cu acesta. Apoi poți presăra verdeață tocată și poți servi delicioasa salată de dovlecei cu usturoi alături de orice friptură sau orice garnitură. O poți servi simplă ca și gustare, cu câteva crutoane aromate.
Galerie foto