Fondue de ciocolată, desertul care adună prietenii împreună

timpul de preparare
Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Să faci fondue de ciocolată este o experiență culinară care îmbină socializarea, rafinamentul și gustul dulce al ciocolatei topite. Originar din Elveția în secolul al XX-lea, fondue a devenit un simbol al convivialității și al bucuriei culinare, fiind apreciat în întreaga lume.

Fondue de ciocolată pe masă în care se înmoaie căpșune
Fondue de ciocolată se servește în general cu fructe / Shutterstock

Fondue își are originile într-o tradiție rurală elvețiană, unde familiile foloseau brânza topită pentru a mânca bucăți de pâine. În timp, preparatul a evoluat și s-a diversificat, inclusiv în varianta de ciocolată topită, devenind o opțiune populară pentru desert.

Poți face fondue de ciocolată folosind un aparat special. Dacă nu ai unul poți să improvizezi cu castron termorezistent pus la baie de aburi. Apoi îl pui deasupra unei flăcări deschise pentru ca ciocolata să rămână călduță și topită. De asemenea, mai ai nevoie de furculițe lungi pentru a putea pune alimentele în ciocolată

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se pregătește oala pentru fondue conform instrucțiunilor producătorului și se pune pe suport.

Cum prepari fondue de ciocolată

Într-o cratiță mare, la foc mic, se încălzește smântâna fără să se fiarbă. Se adagă ciocolata și se amestecă până când se topește și se omogenizează. Se ia de pe foc și se încorporează extractul de vanilie. Se toarnă compoziția în vasul pentru fondue și se pornește focul. Se servește cu ingredientele pregătite.

Variante de fondue de ciocolată

Pentru a face fondue de ciocolată poți folosi ciocolata neagră, cu lapte sau albă. Poți chiar să amesteci diferite tipuri pentru a obține o aromă variată. Pentru a adăuga profunzime și complexitate gustului, poți să folosește diverse arome precum vanilie, scorțișoară, esențe de fructe sau lichioruri subtile—Frangelico, Cointreau și Chambord sunt combinații perfecte pentru ciocolată.

Ciocolata neagră are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Te vei bucura de ele.

În timp ce smântână este pe foc poți adăuga ardei iute, condimente întregi, cum ar fi păstăile de cardamom, o mână mare de mentă proaspătă sau chiar 1-2 pliculețe de ceai Earl Grey. 

Se lasă la infuzat până la o oră, apoi se strecoară și se reîncălzește crema înainte de a amesteca ciocolata.

O altă variantă de a îmbunătăți fondue de ciocolată este să amesteci o lingură mare de unt de arahide sau unt de migdale în smântâna fierbinte împreună cu ciocolata. 

De asemenea, poți pune o linguriță de pudră espresso instant sau un shot de espresso în fondue.

Cum se servește fondue de ciocolată

Fondue de ciocolată este adesea servit alături de fructe proaspete tăiate în bucăți, bucăți de prăjituri, biscuiți sau alte gustări, aranjate în platouri decorative. În funcție de preferințe, fiecare invitat își poate îmbiba propriile bucăți în ciocolată, oferind o experiență interactivă și distractivă.

Această rețetă este potrivită pentru 12-14 persoane, dar dacă sunt mai puține persoane invitate la fondue poți să micșorezi cantitățile. În mod similar, se pot și mări, doar să fii atentă ca vasul să fie suficient de încăpător.

Dacă mai rămâne ciocolată în vasul de fondue se transferă într-un recipient ermetic și poate sta la frigider până la o săptămână. Când vrei să o consumi este suficient să o încălzești ușor la foc foarte mic.

Citește și
CELE MAI CITITE
Negresă cu ciocolată și castane, glazurată cu ciocolată și decorată cu mentă
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Porție de curry de dovleac cu năut și orez basmati
Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat
Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat
de ce strică ciupercile
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
Bulgur cu carne de pui și legume în două boluri
Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare
Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare
Trei cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii pe o farfurie albastră
Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
bruschete cu ton și avocado
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
Ma’amoul
Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională
Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională
tocană de murături prăjite
Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas
Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc în bol, servit cu smântână
04:57
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Două porții de brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată pe o farfurie cu furculiță
28 octombrie, 06:30
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Cum să păstrezi zmeura
28 octombrie, 05:22
Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii
Două porții de ciorbă ardelenească de varză cu smântână și mărar verde
28 octombrie, 05:19
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
bruschete cu ton și avocado
27 octombrie, 06:05
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
Ma’amoul
27 octombrie, 05:56
Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională
banane foarte coapte
27 octombrie, 05:11
Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie decorate cu frunze de busuioc
26 octombrie, 06:25
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
A devenit cea mai bine plătită actriță de la Hollywood după ce a acceptat rolul de dansatoare exotică. Ce spune despre personajul care i-a adus succesul
A devenit cea mai bine plătită actriță de la Hollywood după ce a acceptat rolul de dansatoare exotică. Ce spune despre personajul care i-a adus succesul
A devenit cea mai bine plătită actriță de la Hollywood după ce a acceptat rolul de dansatoare exotică. Ce spune despre personajul care i-a adus succesul
Secretul întunecat al doctoriţei Ştefania Szabo: şi-ar fi injectat des sedative puternice
Secretul întunecat al doctoriţei Ştefania Szabo: şi-ar fi injectat des sedative puternice
Secretul întunecat al doctoriţei Ştefania Szabo: şi-ar fi injectat des sedative puternice
Afacerea amp;#8220;unică în Europa” a milionarului român care va câştiga o avere! amp;#8220;Nu am mai văzut aşa ceva”
Afacerea amp;#8220;unică în Europa” a milionarului român care va câştiga o avere! amp;#8220;Nu am mai văzut aşa ceva”
Afacerea amp;#8220;unică în Europa” a milionarului român care va câştiga o avere! amp;#8220;Nu am mai văzut aşa ceva”
Cu ce se ocupă tatăl lui Emil Rengle și ce spune despre fiul lui când se întâlnește cu oamenii. Ce relație au în prezent ei
Cu ce se ocupă tatăl lui Emil Rengle și ce spune despre fiul lui când se întâlnește cu oamenii. Ce relație au în prezent ei
Cu ce se ocupă tatăl lui Emil Rengle și ce spune despre fiul lui când se întâlnește cu oamenii. Ce relație au în prezent ei
Cea mai bine plătită actriță din Turcia. Ea este vedeta care se bucură de roadele muncii sale la un nivel impresionant
Cea mai bine plătită actriță din Turcia. Ea este vedeta care se bucură de roadele muncii sale la un nivel impresionant
Cea mai bine plătită actriță din Turcia. Ea este vedeta care se bucură de roadele muncii sale la un nivel impresionant
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Tartă rustică cu ciuperci și aluat fraged
Tartă rustică cu ciuperci și aluat fraged
Tartă rustică cu ciuperci și aluat fraged
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Bitză a lansat melodia Valuri: Este o piesă din suflet, pentru cei care mă simt
Bitză a lansat melodia „Valuri”: „Este o piesă din suflet, pentru cei care mă simt”
Bitză a lansat melodia „Valuri”: „Este o piesă din suflet, pentru cei care mă simt”
Cauze ale durerii de urechi. Ce poate cauza acest simptom
Cauze ale durerii de urechi. Ce poate cauza acest simptom
Cauze ale durerii de urechi. Ce poate cauza acest simptom
fresh
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase

Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase

Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase

Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread

Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread

Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională

Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională

Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust

Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust

Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată

Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
închide