Începe cu pregătirea caiselor pe care le sortezi să fie cele mai coapte, astfel încât să poți reduce cantitatea de zahăr. Cantitatea de zahăr necesară gemului se adaugă în funcție de gustul dulce al fructelor. Pentru că nu vei adăuga apă, ca la rețetele de dulceață, este important ca fructele să fie cât mai suculente.
Apoi speli caisele și le scurgi bine sau le ștergi cu prosoape de hârtie. După ce sunt bine scurse sau șterse le poți sparge în jumătăți pentru a le îndepărta sâmburii. Caisele se sparg ușor în mâini, fără a folosi cuțitul pentru secționarea lor.
Cum prepari gem de caise cu scorțișoară
Optează pentru o cratiță de inox cu baza dublă, sau un ceaun dacă deții unul și pune în ea jumătățile de caise. Presară tot zahărul peste caise și amestecă bine cu o spatulă. Pune un capac peste cratiță și las-o la rece pentru 3-4 ore. Verifică din când în când să vezi dacă s-a format sirop. Mai amestecă ingredientele din cratiță pentru a ajuta la topirea zahărului în timp mai scurt.
Apoi, pune caisele la fiert în siropul format, la foc de intensitate medie. Amestecă din când în când caisele pentru a nu se lipi. Înlătură spuma care se formează, apoi adaugă și cele două batoane de scorțișoară.
Fierbe gemul pentru aproximativ 20 de minute și ridică cratița de pe flacăra aragazului. Înlătură batoanele de scorțișoară și, folosind un blender vertical, transformă caisele în piure cremos și delicios.
Stoarce sucul de la o lămâie, adaugă din nou batoanele de scorțișoară și pune din gemul de caise la fiert. Redu intensitatea focului la minim. Mai fierbe deliciosul gem de caise cu scorțișoară pentru aproximativ 10 minute.
În acest interval de timp pregătește borcanele pe care le sterilizezi și umple-le cu gemul fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele din dotare și așază o pătură peste ele. Lasă-le să se răcească bine sub pătură, înainte de a le depozita în cămară.
Mai târziu, poți prepara cu acest gem cunoscuta rețetă a tortului Sacher. Este rețeta celui mai îndrăgit tort vienez în care blaturile sunt unse cu gem de caise.