Gem de cireșe. Rețeta clasică preparată de bunica

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă ți-ai satisfăcut pofta de cireșe și dorești să te bucuri de gustul lor și mai târziu, conservă-le la borcane pentru iarnă. Începe cu rețeta clasică de gem de cireșe, așa cum o prepara bunica.

Gem de cireșe în borcan și în linguriță alături de un bol cu cireșe
Galerie foto

Galerie foto

Gemul de cireșe se pune fierbinte în borcanele sterilizate / Shutterstock

Chiar dacă sunt micuțe, cireșele sunt bogate în vitamine și minerale. Printre vitaminele conținute de cireșe se numără vitamina C, A, E, B1, B2, B6, B9, PP și acid folic. Printre elementele nutritive regăsim fier, magneziu, zinc, fosfor, sodiu, potasiu, cupru, sulf, nichel, calciu. Consumul de cireșe în sezonul coacerii acestora are efecte benefice asupra organismului. Unul dintre acestea este efectul anti-îmbătrânire prematură a celulelor. Cireșele conțin și multă apă, contribuind, la o bună hidratare a organismului, dar și la detoxificarea acestuia.

Citește și

Gemul de fructe face deliciul meselor de mic dejun în sezonul rece, alături de un ceai fierbinte și bun. Este delicios întins pe feliile de pâine unse cu un strat generos de unt. Poți pregăti gem din orice tip de fructe dorești, dar și din combinații de fructe diferite. Pe lângă gem mai poți prepara din fructe și dulceață, compot sau diferite băuturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cea mai delicioasă este dulceața, dar este mai sănătos gemul pentru că nu conține o cantitate mare de zahăr. În funcție de gustul fructelor poți prepara gem chiar și fără zahăr. Una dintre aceste rețete este cea de gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos. Dar nu ezita să prepari și rețeta de gem de cireșe pe care o vei descoperi mai jos detaliată.

Ingrediente

Mod de preparare

Cel mai laborios pas pentru prepararea gemului constă în îndepărtarea sâmburilor de la cireșe. Dacă ai un dispozitiv special, munca îți este ușurată. În lipsa acestuia poți folosi o agrafă de birou sau o scobitoare.

Cum prepari gem de cireșe după rețeta clasică

Curăță cireșele de codițe, clătește-le cu apă rece și lasă-le să se scurgă bine într-o sită. Apoi înarmează-te cu răbdare și îndepărtează sâmburii de la cireșe. Fă acest lucru deasupra cratiței în care vei fierbe gemul, pentru ca sucul care se scurge din cireșe să cadă direct în cratiță. Este păcat să se irosească pentru că este delicios și aromat și va contribui la fierberea gemului.

Descoperă și o rețetă de dulceață de cireșe fără zahăr.

După ce ai pus cireșele fără sâmburi în cratiță, adaugă zahărul peste ele. Stoarce și sucul de la o lămâie. Acesta are proprietatea de a accentua culoarea gemului, dar și de a împiedica zaharisirea gemului pe parcursul depozitării. Dacă dorești gemul mai aromat, poți adăuga și 2-3 pliculețe de zahăr vanilinat.

Cu o spatulă de lemn sau de silicon, amestecă bine cireșele cu zahărul. Pune cratița la loc răcoros pentru 2-3 ore. Ocazional, când mai treci pe lângă ea, mai amestecă cireșele cu zahărul pentru a urgenta formarea siropului.

După ce zahărul s-a dizolvat complet și s-a format sirop, așază cratița pe flacăra aragazului. Aprinde flacăra la intensitate medie, pentru început și lasă cireșele să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Îndepărtează această spumă cu o sită deasă, iar când siropul se limpezește la suprafață, micșorează intensitatea focului la minim.

Din acest moment fierbe deliciosul gem de cireșe pentru 40-45 de minute. Poți face și testul picăturii de sirop, pentru a te asigura de consistența perfectă a gemului.

Ia cu o lingurița din gemul de cireșe și pune pe o farfurie rece. Așteaptă să se răcească bine gemul și dacă devine mai consistent și nu mai este fluid, poți stinge focul.

Pune gemul de cireșe fierbinte în borcanele sterilizate și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le să se răcească lent, apoi le poți trece în cămară, etichetate frumos.

Dacă ai ocazia să găsești pe piață și cireșe sălbatice, nu ezita să prepari și din acestea gem. Descoperă aici rețeta.

Citește și
Gem de cireșe în borcan și cireșe proaspete lângă el
Galerie foto

Galerie foto

Cireșe proaspete într-un bol și cratiță cu cireșe făcute gem
Amestec de cireșe cu zahăr în cratiță neagră cu lingură de lemn
Gem de cireșe în borcan și în linguriță alături de un bol cu cireșe
+1
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Supă de sfeclă roșie
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
camembert la cuptor
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
Galerie foto
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Gem de pere cu ghimbir proaspăt în borcan, două pere și o bucată de ghimbir
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie în borcan și în bol
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
21 noiembrie, 07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: Doar el putea să facă asta
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide