Gem de cireșe. Rețeta clasică preparată de bunica

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă ți-ai satisfăcut pofta de cireșe și dorești să te bucuri de gustul lor și mai târziu, conservă-le la borcane pentru iarnă. Începe cu rețeta clasică de gem de cireșe, așa cum o prepara bunica.

Gem de cireșe în borcan și în linguriță alături de un bol cu cireșe
Galerie foto

Galerie foto

Gemul de cireșe se pune fierbinte în borcanele sterilizate / Shutterstock

Chiar dacă sunt micuțe, cireșele sunt bogate în vitamine și minerale. Printre vitaminele conținute de cireșe se numără vitamina C, A, E, B1, B2, B6, B9, PP și acid folic. Printre elementele nutritive regăsim fier, magneziu, zinc, fosfor, sodiu, potasiu, cupru, sulf, nichel, calciu. Consumul de cireșe în sezonul coacerii acestora are efecte benefice asupra organismului. Unul dintre acestea este efectul anti-îmbătrânire prematură a celulelor. Cireșele conțin și multă apă, contribuind, la o bună hidratare a organismului, dar și la detoxificarea acestuia.

Citește și

Gemul de fructe face deliciul meselor de mic dejun în sezonul rece, alături de un ceai fierbinte și bun. Este delicios întins pe feliile de pâine unse cu un strat generos de unt. Poți pregăti gem din orice tip de fructe dorești, dar și din combinații de fructe diferite. Pe lângă gem mai poți prepara din fructe și dulceață, compot sau diferite băuturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cea mai delicioasă este dulceața, dar este mai sănătos gemul pentru că nu conține o cantitate mare de zahăr. În funcție de gustul fructelor poți prepara gem chiar și fără zahăr. Una dintre aceste rețete este cea de gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos. Dar nu ezita să prepari și rețeta de gem de cireșe pe care o vei descoperi mai jos detaliată.

Ingrediente

Mod de preparare

Cel mai laborios pas pentru prepararea gemului constă în îndepărtarea sâmburilor de la cireșe. Dacă ai un dispozitiv special, munca îți este ușurată. În lipsa acestuia poți folosi o agrafă de birou sau o scobitoare.

Cum prepari gem de cireșe după rețeta clasică

Curăță cireșele de codițe, clătește-le cu apă rece și lasă-le să se scurgă bine într-o sită. Apoi înarmează-te cu răbdare și îndepărtează sâmburii de la cireșe. Fă acest lucru deasupra cratiței în care vei fierbe gemul, pentru ca sucul care se scurge din cireșe să cadă direct în cratiță. Este păcat să se irosească pentru că este delicios și aromat și va contribui la fierberea gemului.

Descoperă și o rețetă de dulceață de cireșe fără zahăr.

După ce ai pus cireșele fără sâmburi în cratiță, adaugă zahărul peste ele. Stoarce și sucul de la o lămâie. Acesta are proprietatea de a accentua culoarea gemului, dar și de a împiedica zaharisirea gemului pe parcursul depozitării. Dacă dorești gemul mai aromat, poți adăuga și 2-3 pliculețe de zahăr vanilinat.

Cu o spatulă de lemn sau de silicon, amestecă bine cireșele cu zahărul. Pune cratița la loc răcoros pentru 2-3 ore. Ocazional, când mai treci pe lângă ea, mai amestecă cireșele cu zahărul pentru a urgenta formarea siropului.

După ce zahărul s-a dizolvat complet și s-a format sirop, așază cratița pe flacăra aragazului. Aprinde flacăra la intensitate medie, pentru început și lasă cireșele să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Îndepărtează această spumă cu o sită deasă, iar când siropul se limpezește la suprafață, micșorează intensitatea focului la minim.

Din acest moment fierbe deliciosul gem de cireșe pentru 40-45 de minute. Poți face și testul picăturii de sirop, pentru a te asigura de consistența perfectă a gemului.

Ia cu o lingurița din gemul de cireșe și pune pe o farfurie rece. Așteaptă să se răcească bine gemul și dacă devine mai consistent și nu mai este fluid, poți stinge focul.

Pune gemul de cireșe fierbinte în borcanele sterilizate și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le să se răcească lent, apoi le poți trece în cămară, etichetate frumos.

Dacă ai ocazia să găsești pe piață și cireșe sălbatice, nu ezita să prepari și din acestea gem. Descoperă aici rețeta.

Citește și
Gem de cireșe în borcan și cireșe proaspete lângă el
Galerie foto

Galerie foto

Cireșe proaspete într-un bol și cratiță cu cireșe făcute gem
Amestec de cireșe cu zahăr în cratiță neagră cu lingură de lemn
Gem de cireșe în borcan și în linguriță alături de un bol cu cireșe
+21
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ghebe murate puse în două borcane diferite
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Sfeclă roșie la borcan cu oțet
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Galerie foto
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide