Dulceață de trandafiri, desert parfumat și aromat
Dulceața de petale de trandafir îți aduce aminte de vremurile în care bunicile serveau cafeaua în ceșcuțe elegante de porțelan, cu un bol mic de dulceață de trandafiri și o carafă de apă alături. Le aducea pe o tavă de argint, cu lingurițe delicate, iar zaharul era pus într-o zaharniță cu modele sculptate. Par vremuri apuse însă, dacă îți este dor de ele poți încerca să faci la tine acasă dulceață de trandafiri.
Dulceața de petale de trandafir se face în special în bucătăria orientală. În farsi, dulceața de petale de trandafir se numește morabayeh goleh sorkh (gem de flori roșii) sau gulkand ( gul se traduce prin „trandafir” și kand înseamnă „dulce”).
În zona indo-persan se prepară de aproximativ 900 î.Hr. Era considerat o delicatesă atât datorită procesului de preparare care consumă mult timp, cât și ingredientului special, trandafirul de Damasc, care înflorește doar de două ori pe an.
Ingrediente
Mod de preparare
Se taie vârful alb și gros al fiecărei petale de trandafir și apoi se taie petalele în bucăți mici cu ajutorul unei foarfece de bucătărie. Se pun petalele de trandafiri tăiate într-un castron mare și se acoperă cu apă rece. Se dau la rece, acoperite, timp de 1 oră. Se scurg petalele de trandafir într-o strecurătoare fină și se uscă cu un prosop curat de bucătărie.
Într-o cratiță mică, se combină zahărul, sucul de lămâie și două căni de apă. Se aduce compoziția la punctul de fierbere la foc mediu, amestecând din când în când, până când zahărul se dizolvă. Se adaugă petalele de trandafir, se amestecă și se lăsă să fiarbă timp de 15 minute.
Se ia de pe foc și se amesteca apa de trandafiri. Se toarnă în borcane curate și se dă la frigider peste noapte.
Ce soiuri de trandafiri se folosesc pentru dulceață
Dulceața de petale de trandafir poate fi facută fie cu petale de trandafir proaspete, fie uscate, iar in mod tradițional se face din trandafir de Damasc ( Rosa damascena ), un trandafir roz închis, foarte parfumat. Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Mai poți folosi pentru dulceață și soiurile Honey Vanilla, Madame Issac Pereire, Rose de Rescht, Pinguin, Chrysler Imperial, Rosa Graham Thomas. În România cel mai mult se cultivă trandafirul de Damasc și Rose de Rescht.
Oricum, dacă nu ai niciunul dintre aceste soiuri în grădină, poți folosi orice fel de trandafir urcător sau care crește în tufă, având grijă doar să nu fi fost stropit cu pesticide.
Cum se folosește dulceața de petale de trandafir
Dulceața de petale de trandafiri poate fi folosita tartinată pe biscuiți și pe pâine, poate fi umplutură pentru macaron sau topping pentru deserturi precum shir berenj (budincă de orez) și înghețată de vanilie.
Unele rețete de dulceață de trandafiri conțin nuci tăiate sau cardamom pentru un plus de aromă.