Gem de gutui. Rețeta celui mai aromat gem de fructe
Pentru că gutuile sunt ultimele fructe de toamnă care se coc, profită de aroma lor și prepară un delicios gem de gutui pentru iarnă.
Galerie foto
Gemul de gutui este unul dintre cele mai apreciate gemuri, atât pentru gust, cât și pentru culoare deosebită. Chiar dacă gutuile se pregătesc puțin mai meticulos decât alte fructe, merită efortul și timpul alocat. Gemul poate fi servit la mic dejun pe felii de pâine cu unt, dar poate fi inclus și în rețete de deserturi.
O tartă cu gem din gutui poate fi desertul ideal de la sfârșit de săptămână, când se reunește familia la povești. Cornulețele sau clătitele umplute cu un astfel de gem sunt delicioase și aromate.
Biscuiții și fursecurile pentru sărbătorile de iarnă vor arăta perfect umplute cu un gem atât de frumos colorat. Iar dacă dorești să prepari un gem mai fin și mai rafinat, încearcă rețeta de peltea de gutui. Te va cuceri atât gustul cât și culoarea, dar mai ales textura gelificată. Iar mai jos, îți oferim rețeta gemului de gutui aromat și frumos colorat.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea gutuilor, operațiunea cea mai meticuloasă. Spală bine gutuile cu apă rece, folosind partea abrazivă a buretelui de vase. Apoi le ștergi cu prosoape de hârtie, pentru a te asigura că ai eliminat tot puful de pe ele. Nu este necesar să îndepărtezi coaja gutuilor decât dacă aceasta este deteriorată.
După ce ai șters toate gutuile, poți începe procesarea acestora. În funcție de preferințe, poți toca gutuile în cuburi mici, dar este mult de muncă, sau le dai pe răzătoarea mare.
Pașii necesari pentru a prepara gem de gutui
Pune gutuile răzuite, sau tocate, în cratița de fierbere a gemului și stropește-le cu suc de lămâie. Vei împiedica, astfel, oxidarea lor. Adaugă zahărul, apoi apa și amestecă bine până când compoziția este omogenizată, iar zahărul este topit. Folosește o cratiță cu baza mai groasă pentru a nu se lipi sau arde gemul în timpul preparării.
Transferă cratița cu gutui pe flacăra aragazului și fierbe gemul până când devine consistent, iar lichidul este transformat într-un sirop gros. Nu fierbe gemul mai mult de 50-60 de minute, pentru a nu căpăta o culoare brun închisă. Culoarea gemului de gutui este influențată de timpul de fierbere al acestuia. Nu uita să înlături spuma care se formează la suprafața gemului, la început de fierbere.
În intervalul de timp cât gemul de gutui fierbe pe foc, poți să te ocupi și de borcane. Spală bine borcanele și sterilizează-le pentru a asigura o conservare corectă gemului. Găsești în acest articol mai multe metode de sterilizare a sticlelor și borcanelor pentru conserve.
Pune deliciosul gem de gutui fierbinte în borcanele fierbinți. Închide-le ermetic cu capacele din dotare și acoperă-le cu o pătură groasă. Lasă borcanele sub pătură până când se vor răci complet. Apoi le etichetezi frumos și le transferi pe raful din cămară. Când vei desface primul borcan cu gem, prepară mai întâi rețeta de clătite pufoase pentru a-i testa gustul cum se cuvine.
Galerie foto