Gem de gutui. Rețeta celui mai aromat gem de fructe

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru că gutuile sunt ultimele fructe de toamnă care se coc, profită de aroma lor și prepară un delicios gem de gutui pentru iarnă.

Publicat: 6 noiembrie 2022, 08:00 / Actualizat: 6 noiembrie 2022, 9:05
Borcan cu gem și două gutui mari aranjate lângă el
Galerie foto

Galerie foto

Pentru că gutuile nu sunt suculente ca alte fructe, se folosește și puțină apă la prepararea gemului / Profimedia Images

Gemul de gutui este unul dintre cele mai apreciate gemuri, atât pentru gust, cât și pentru culoare deosebită. Chiar dacă gutuile se pregătesc puțin mai meticulos decât alte fructe, merită efortul și timpul alocat. Gemul poate fi servit la mic dejun pe felii de pâine cu unt, dar poate fi inclus și în rețete de deserturi.

Citește și

O tartă cu gem din gutui poate fi desertul ideal de la sfârșit de săptămână, când se reunește familia la povești. Cornulețele sau clătitele umplute cu un astfel de gem sunt delicioase și aromate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Biscuiții și fursecurile pentru sărbătorile de iarnă vor arăta perfect umplute cu un gem atât de frumos colorat. Iar dacă dorești să prepari un gem mai fin și mai rafinat, încearcă rețeta de peltea de gutui. Te va cuceri atât gustul cât și culoarea, dar mai ales textura gelificată. Iar mai jos, îți oferim rețeta gemului de gutui aromat și frumos colorat.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea gutuilor, operațiunea cea mai meticuloasă. Spală bine gutuile cu apă rece, folosind partea abrazivă a buretelui de vase. Apoi le ștergi cu prosoape de hârtie, pentru a te asigura că ai eliminat tot puful de pe ele. Nu este necesar să îndepărtezi coaja gutuilor decât dacă aceasta este deteriorată.

După ce ai șters toate gutuile, poți începe procesarea acestora. În funcție de preferințe, poți toca gutuile în cuburi mici, dar este mult de muncă, sau le dai pe răzătoarea mare.

Pașii necesari pentru a prepara gem de gutui

Pune gutuile răzuite, sau tocate, în cratița de fierbere a gemului și stropește-le cu suc de lămâie. Vei împiedica, astfel, oxidarea lor. Adaugă zahărul, apoi apa și amestecă bine până când compoziția este omogenizată, iar zahărul este topit. Folosește o cratiță cu baza mai groasă pentru a nu se lipi sau arde gemul în timpul preparării.

Transferă cratița cu gutui pe flacăra aragazului și fierbe gemul până când devine consistent, iar lichidul este transformat într-un sirop gros. Nu fierbe gemul mai mult de 50-60 de minute, pentru a nu căpăta o culoare brun închisă. Culoarea gemului de gutui este influențată de timpul de fierbere al acestuia. Nu uita să înlături spuma care se formează la suprafața gemului, la început de fierbere.

În intervalul de timp cât gemul de gutui fierbe pe foc, poți să te ocupi și de borcane. Spală bine borcanele și sterilizează-le pentru a asigura o conservare corectă gemului. Găsești în acest articol mai multe metode de sterilizare a sticlelor și borcanelor pentru conserve.

Pune deliciosul gem de gutui fierbinte în borcanele fierbinți. Închide-le ermetic cu capacele din dotare și acoperă-le cu o pătură groasă. Lasă borcanele sub pătură până când se vor răci complet. Apoi le etichetezi frumos și le transferi pe raful din cămară. Când vei desface primul borcan cu gem, prepară mai întâi rețeta de clătite pufoase pentru a-i testa gustul cum se cuvine.

Citește și
Gem de gutui în borcan și cu o linguriță în interiorul său
Galerie foto

Galerie foto

Borcan cu gem și două gutui mari aranjate lângă el
Borcan cu gem de gutui și o linguriță, alături de două gutui
Gutui întregi și gutui tocate pentru conservat
+1
CELE MAI CITITE
Urme albe pe ciocolată
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Gem de coacăze cu mure în borcan și în linguriță
Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Salată de vinete cu năut și usturoi în bol rustic
21 august, 06:02
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Frittata cu vinete și dovlecei în tigaie
21 august, 05:37
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Iubire cu scântei pe un iaht de lux. Ce i-a făcut Vittoria Ceretti lui Leonardo DiCaprio atunci când actorul s-a întors cu spatele
Iubire cu scântei pe un iaht de lux. Ce i-a făcut Vittoria Ceretti lui Leonardo DiCaprio atunci când actorul s-a întors cu spatele
Iubire cu scântei pe un iaht de lux. Ce i-a făcut Vittoria Ceretti lui Leonardo DiCaprio atunci când actorul s-a întors cu spatele
Şoferul nici nu a frânat. Mărturia mamei unuia dintre copiii loviţi de maşină pe trecere, în Târgu Mureş
"Şoferul nici nu a frânat". Mărturia mamei unuia dintre copiii loviţi de maşină pe trecere, în Târgu Mureş
"Şoferul nici nu a frânat". Mărturia mamei unuia dintre copiii loviţi de maşină pe trecere, în Târgu Mureş
Un viitor strălucit. Mesajul cu care Prințișorul Craiovei și-a luat fanii prin surprindere. Cum s-a putut fotografia
„Un viitor strălucit”. Mesajul cu care „Prințișorul Craiovei” și-a luat fanii prin surprindere. Cum s-a putut fotografia
„Un viitor strălucit”. Mesajul cu care „Prințișorul Craiovei” și-a luat fanii prin surprindere. Cum s-a putut fotografia
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
fresh
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională

Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
închide