Gem de gutui. Rețeta celui mai aromat gem de fructe

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru că gutuile sunt ultimele fructe de toamnă care se coc, profită de aroma lor și prepară un delicios gem de gutui pentru iarnă.

Publicat: 6 noiembrie 2022, 08:00 / Actualizat: 6 noiembrie 2022, 9:05
Borcan cu gem și două gutui mari aranjate lângă el
Galerie foto

Galerie foto

Pentru că gutuile nu sunt suculente ca alte fructe, se folosește și puțină apă la prepararea gemului / Profimedia Images

Gemul de gutui este unul dintre cele mai apreciate gemuri, atât pentru gust, cât și pentru culoare deosebită. Chiar dacă gutuile se pregătesc puțin mai meticulos decât alte fructe, merită efortul și timpul alocat. Gemul poate fi servit la mic dejun pe felii de pâine cu unt, dar poate fi inclus și în rețete de deserturi.

Citește și

O tartă cu gem din gutui poate fi desertul ideal de la sfârșit de săptămână, când se reunește familia la povești. Cornulețele sau clătitele umplute cu un astfel de gem sunt delicioase și aromate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Biscuiții și fursecurile pentru sărbătorile de iarnă vor arăta perfect umplute cu un gem atât de frumos colorat. Iar dacă dorești să prepari un gem mai fin și mai rafinat, încearcă rețeta de peltea de gutui. Te va cuceri atât gustul cât și culoarea, dar mai ales textura gelificată. Iar mai jos, îți oferim rețeta gemului de gutui aromat și frumos colorat.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea gutuilor, operațiunea cea mai meticuloasă. Spală bine gutuile cu apă rece, folosind partea abrazivă a buretelui de vase. Apoi le ștergi cu prosoape de hârtie, pentru a te asigura că ai eliminat tot puful de pe ele. Nu este necesar să îndepărtezi coaja gutuilor decât dacă aceasta este deteriorată.

După ce ai șters toate gutuile, poți începe procesarea acestora. În funcție de preferințe, poți toca gutuile în cuburi mici, dar este mult de muncă, sau le dai pe răzătoarea mare.

Pașii necesari pentru a prepara gem de gutui

Pune gutuile răzuite, sau tocate, în cratița de fierbere a gemului și stropește-le cu suc de lămâie. Vei împiedica, astfel, oxidarea lor. Adaugă zahărul, apoi apa și amestecă bine până când compoziția este omogenizată, iar zahărul este topit. Folosește o cratiță cu baza mai groasă pentru a nu se lipi sau arde gemul în timpul preparării.

Transferă cratița cu gutui pe flacăra aragazului și fierbe gemul până când devine consistent, iar lichidul este transformat într-un sirop gros. Nu fierbe gemul mai mult de 50-60 de minute, pentru a nu căpăta o culoare brun închisă. Culoarea gemului de gutui este influențată de timpul de fierbere al acestuia. Nu uita să înlături spuma care se formează la suprafața gemului, la început de fierbere.

În intervalul de timp cât gemul de gutui fierbe pe foc, poți să te ocupi și de borcane. Spală bine borcanele și sterilizează-le pentru a asigura o conservare corectă gemului. Găsești în acest articol mai multe metode de sterilizare a sticlelor și borcanelor pentru conserve.

Pune deliciosul gem de gutui fierbinte în borcanele fierbinți. Închide-le ermetic cu capacele din dotare și acoperă-le cu o pătură groasă. Lasă borcanele sub pătură până când se vor răci complet. Apoi le etichetezi frumos și le transferi pe raful din cămară. Când vei desface primul borcan cu gem, prepară mai întâi rețeta de clătite pufoase pentru a-i testa gustul cum se cuvine.

Citește și
Gem de gutui în borcan și cu o linguriță în interiorul său
Galerie foto

Galerie foto

Borcan cu gem și două gutui mari aranjate lângă el
Borcan cu gem de gutui și o linguriță, alături de două gutui
Gutui întregi și gutui tocate pentru conservat
+1
CELE MAI CITITE
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Mazăre în saramură la borcan, alături de usturoi și condimente
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Bulion de corcodușe în bol cu lingură și un bol cu corcodușe proaspete
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Două pahare pline cu kombucha
10 iulie, 17:13
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății (P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
10 iulie, 05:24
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Pui întreg la cuptor cu unt si ierburi aromate, alături de legume în tavă
10 iulie, 05:20
Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
9 iulie, 05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
9 iulie, 05:19
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
8 iulie, 05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
Ministrul Energiei Bogdan Ivan și-a donat 20% din salariu statului român: Prima dată eu, apoi ei!
Ministrul Energiei Bogdan Ivan și-a donat 20% din salariu statului român: "Prima dată eu, apoi ei!"
Ministrul Energiei Bogdan Ivan și-a donat 20% din salariu statului român: "Prima dată eu, apoi ei!"
Capitolul la care Ion Țiriac nu are rival în lume. Ocupă primul loc detașat într-un top fabulos
Capitolul la care Ion Țiriac nu are rival în lume. Ocupă primul loc detașat într-un top fabulos
Capitolul la care Ion Țiriac nu are rival în lume. Ocupă primul loc detașat într-un top fabulos
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros

Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros

(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății

(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
închide