Care e diferența dintre gem, dulceață și magiun. Cum să alegi varianta potrivită pentru tine

Conservarea fructelor pentru iarnă se face de sute de ani, motiv pentru care există nenumărate variante. Probabil că și pe raftul din cămara ta există gemuri, dulcețuri, magiun de diferite fructe pe care le mănânci ca atare sau cu clătite, papanași, unt cu pâine. Iată care este diferența dintre gem, dulceață și magiun.

Diferența dintre gem, dulceață și magiun ilustrată cu ajutorul a trei borcane diferite
Între gem, dulceață și magiun este o diferență de consistență / Shutterstock

Gemul, dulceața și magiunul sunt alegeri delicioase pentru mic dejun sau pentru desert. Avantajul lor este că ai posibilitatea să alegi dintre zeci de variante pentru că fiecare dintre ele poate fi preparat dintr-o multitudine de fructe sau din combinații între ele.

De asemenea, poți adăuga condimente sau diverse tipuri de nuci pentru a le face mai aromate sau a le da texturi mai interesante.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Principala diferență dintre gem, dulceață și magiun

Gemul, dulceața și magiunul sunt similare, dar între ele există diferențe subtile în ceea ce privește textura, consistența și modul în care sunt preparate.

Gemul este obținut prin fierberea fructelor, în special fructe moi, cum ar fi căpșunile, zmeura, piersicile sau caisele, cu zahăr. Se obține o pastă fină și densă, cu bucăți mici sau fără bucăți de fructe în ea. De cele mai multe ori este folosit ca umplutură pentru prăjituri, tarte sau clătite, și poate fi, de asemenea, consumat pe pâine sau biscuiți.

Spre deosebire de gem, dulceața este preparată din fructe întregi sau bucăți mari de fructe fierte cu zahăr. Are o consistență mai groasă și mai gelatinoasă decât gemul, iar bucățile de fructe sunt prezente și vizibile. Se consumă la fel ca gemul.

Magiunul este un produs tradițional românesc, preparat la origine din prune, fără sâmburi, fierte și apoi transformate într-o pastă fină, fără adaos de zahăr. Este un produs extrem de dens și vâscos, fără bucăți de fructe.

Magiunul are o consistență mai densă și mai unsuroasă decât gemul sau dulceața și este adesea consumat pe pâine sau folosit ca umplutură pentru plăcinte sau prăjituri.

Principala diferență dintre gem, dulceață și magiun este că gemul conține fructe fierte, dar fără bucăți vizibile, dulceața conține bucăți mari de fructe, iar magiunul este o pastă fină de prune.

Descoperă și o rețetă rapidă de gem de căpșuni.

Cum se prepară gemul

Gemul se poate face atât din fructe proaspete, cât și congelate. Acestea sunt fierte cu zahăr într-o proporție de 1:1. Se obține o pastă dulce și vâscoasă.

Mai multe borcane pline cu gem de fructe
Gemul este făcut din fructe tăiate mărunt / Shutterstock

Indiferent de ce fructe folosești acestea trebuie bine spălate, curățate și decojite, dacă este necesar. De obicei, semințele și sâmburii sunt îndepărtați, în special în cazul fructelor cu sâmburi mari, cum ar fi caisele sau piersicile. După aceea se pun la fiert cu zahăr, la foc mic.

Se lasă până se obține consistența dorită. Regula este că fructele sunt fierte atunci când devin moi și se dezintegrează, iar zahărul se dizolvă complet. În acest proces, sucul eliberat de fructe în combinație cu zahărul îngroașă compoziția rezultând gemul.

Când este gata, se pune în borcane de sticlă sterilizate, care apoi sunt fierte la bain marie pentru a asigura conservarea pe termen lung.

În afară de zahăr, se mai pot pune și condimente cum sunt scorțișoara sau vanilia, suc de lămâie sau nuci, migdale sau fistic mărunțite.

Gemul poate fi preparat dintr-o varietate largă de fructe, inclusiv căpșuni, zmeură, piersici, caise, prune, afine, mere și multe altele. Se pot combina și amesteca diferite tipuri de fructe pentru a crea gemuri cu arome unice și combinații delicioase.

Cum se prepară dulceața

Dulceața se face din fructe întregi sau bucăți mari de fructe fierte cu zahăr, pentru a obține o compoziție densă, gelatinoasă și dulce. Ca și în cazul gemului, fructele trebuie spălate, curățate și decojite. Apoi se fierb cu zahăr tot în proporție de 1:1. Se lasă la foc mic până când ajunge la consistența dorită.

Un borcan plin cu dulceață de căpșune, alături de mai multe bucăți proaspete de căpșune
În dulceață fructele sunt, de obicei, întregi / Shutterstock

Timpul de fierbere variază în funcție de fructele folosite. După aceea dulceața se pune în borcane și se respectă același procedeu de sterilizare ca la gem.

Și în cazul dulceții se pot adăuga condimente, suc de lămâie sau de limetă și tot felul de nuci mărunțite pentru aromă, dar și pentru textură.

Se poate face dulceață din orice fel de fructe sau combinații între ele. Se poate face dulceață chiar și din anumite legume, cum ar fi ceapa sau usturoiul. De asemenea, se pot transforma în dulceață și unele flori, de exemplu cele de trandafiri sau de salcâm.

Descoperă și rețeta de dulceață de trandafiri.

Cum se prepară magiunul

Magiunul este un produs tradițional românesc și se face în principal din prune, fără sâmburi. De asemenea, în unele zone se mai prepară și din mere sau struguri. Principala lui caracteristică este că nu se folosește zahăr și este fiert la foc foarte mic, uneori și 12-14 ore.

Magiun servit pe felii de pâine, alături de mai multe jumătăți de prune
Magiunul se prepară în mod obișnuit din prune / Shutterstock

Fructele bine spălate, curățate și fără sâmburi sunt fierte, iar când sunt suficient de moi sunt mărunțite sau transformate într-o pastă fină. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui blender, a unui tocător sau prin trecerea prunelor prin sită.

Se pune înapoi pe foc și se fierbe la foc mic, amestecând constant, până când magiunul își reduce volumul și atinge o consistență groasă și vâscoasă. Acest proces poate dura câteva ore și necesită atenție pentru a evita arderea sau lipirea la vas.

După ce magiunul este gata se pune în borcane și se sterilizează ca orice altă conservă. Magiunul poate fi păstrat într-un loc răcoros și întunecat. Este adesea servit pe pâine, utilizat ca umplutură pentru plăcinte sau adăugat în diverse rețete culinare.

Ce este marmelada și din ce se poate face

Marmelada este un produs dulce și gelatinos, similar cu gemul și dulceața, dar cu o consistență mai densă și o textură mai tare. Este făcută prin fierberea fructelor cu adaos de zahăr și suc de citrice până când se formează o pastă suficient de groasă pentru a putea fi tăiată în bucăți solide.

Marmeladă servită pe o tavă mare neagră
Marmelada se prepară de cele mai multe ori din fructe bogate în pectină / Shutterstock

Marmelada poate fi făcută dintr-o varietate largă de fructe. Cele mai populare sunt merele, perele, portocalele, lămâile, prunele, coacăzele și afinele. Fructele sunt de obicei decojite, curățate de semințe și tăiate în bucăți mici sau transformate în piure.

În timpul fierberii, apa din fructe se evaporă, iar compoziția se îngroașă. Durata de fierbere poate varia în funcție de fructele folosite și de consistența dorită. După ce marmelada a atins consistența dorită, este turnată în forme sau într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Trebuie lăsată să se răcească complet. După aceea se poate tăia în bucăți sau felii.

Marmelada poate fi păstrată într-un loc răcoros și uscat. Este adesea servită pe pâine, biscuiți sau utilizată în prăjituri și deserturi.

Cum se face jeleul de fructe

Jeleul de fructe este un desert delicios și ușor de preparat. Se prepară după un proces similar celorlalte conserve de fructe, doar că fructele sunt tăiate în bucăți mici sau pasate pentru a obține un piure fin.

Apoi sunt puse într-o oală împreună cu zahărul și cu apă, dacă fructele nu sunt foarte zemoase și se fierb, amestecând din când în când.

Două pahare pline cu jeleu de fructe
Jeleul de fructe se servește de cele mai multe ori ca atare / Shutterstock

Fructele se vor înmuia și se vor elibera sucul. Se lasă pe foc până când fructele sunt complet fierte și se obține un amestec omogen. Se va adăuga gelatină sau amidon în jeleu pentru a-i conferi consistența gelatinoasă. După aceea, se amestecă bine pentru a se dizolva complet.

Apoi, ia vasul de pe foc și se lasă jeleul să se răcească timp de câteva minute. Se pune în forme sau într-un vas mare. Se lasă să se solidifice complet la temperatura camerei sau în frigider. Odată ce jeleul s-a solidificat, se poate tăia în bucăți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
O farfurie cu un preparat cu pește pentru a ilustra un articol despre sosuri pentru pește.
Galerie foto
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Bella Santiago, sărbători fără soț. Ce a spus la plecarea lui Nicu Grigore la Survivor
Bella Santiago, sărbători fără soț. Ce a spus la plecarea lui Nicu Grigore la Survivor
Bella Santiago, sărbători fără soț. Ce a spus la plecarea lui Nicu Grigore la Survivor
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
închide