Care e diferența dintre gem, dulceață și magiun. Cum să alegi varianta potrivită pentru tine

Conservarea fructelor pentru iarnă se face de sute de ani, motiv pentru care există nenumărate variante. Probabil că și pe raftul din cămara ta există gemuri, dulcețuri, magiun de diferite fructe pe care le mănânci ca atare sau cu clătite, papanași, unt cu pâine. Iată care este diferența dintre gem, dulceață și magiun.

Diferența dintre gem, dulceață și magiun ilustrată cu ajutorul a trei borcane diferite
Între gem, dulceață și magiun este o diferență de consistență / Shutterstock

Gemul, dulceața și magiunul sunt alegeri delicioase pentru mic dejun sau pentru desert. Avantajul lor este că ai posibilitatea să alegi dintre zeci de variante pentru că fiecare dintre ele poate fi preparat dintr-o multitudine de fructe sau din combinații între ele.

De asemenea, poți adăuga condimente sau diverse tipuri de nuci pentru a le face mai aromate sau a le da texturi mai interesante.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Principala diferență dintre gem, dulceață și magiun

Gemul, dulceața și magiunul sunt similare, dar între ele există diferențe subtile în ceea ce privește textura, consistența și modul în care sunt preparate.

Gemul este obținut prin fierberea fructelor, în special fructe moi, cum ar fi căpșunile, zmeura, piersicile sau caisele, cu zahăr. Se obține o pastă fină și densă, cu bucăți mici sau fără bucăți de fructe în ea. De cele mai multe ori este folosit ca umplutură pentru prăjituri, tarte sau clătite, și poate fi, de asemenea, consumat pe pâine sau biscuiți.

Spre deosebire de gem, dulceața este preparată din fructe întregi sau bucăți mari de fructe fierte cu zahăr. Are o consistență mai groasă și mai gelatinoasă decât gemul, iar bucățile de fructe sunt prezente și vizibile. Se consumă la fel ca gemul.

Magiunul este un produs tradițional românesc, preparat la origine din prune, fără sâmburi, fierte și apoi transformate într-o pastă fină, fără adaos de zahăr. Este un produs extrem de dens și vâscos, fără bucăți de fructe.

Magiunul are o consistență mai densă și mai unsuroasă decât gemul sau dulceața și este adesea consumat pe pâine sau folosit ca umplutură pentru plăcinte sau prăjituri.

Principala diferență dintre gem, dulceață și magiun este că gemul conține fructe fierte, dar fără bucăți vizibile, dulceața conține bucăți mari de fructe, iar magiunul este o pastă fină de prune.

Descoperă și o rețetă rapidă de gem de căpșuni.

Cum se prepară gemul

Gemul se poate face atât din fructe proaspete, cât și congelate. Acestea sunt fierte cu zahăr într-o proporție de 1:1. Se obține o pastă dulce și vâscoasă.

Mai multe borcane pline cu gem de fructe
Gemul este făcut din fructe tăiate mărunt / Shutterstock

Indiferent de ce fructe folosești acestea trebuie bine spălate, curățate și decojite, dacă este necesar. De obicei, semințele și sâmburii sunt îndepărtați, în special în cazul fructelor cu sâmburi mari, cum ar fi caisele sau piersicile. După aceea se pun la fiert cu zahăr, la foc mic.

Se lasă până se obține consistența dorită. Regula este că fructele sunt fierte atunci când devin moi și se dezintegrează, iar zahărul se dizolvă complet. În acest proces, sucul eliberat de fructe în combinație cu zahărul îngroașă compoziția rezultând gemul.

Când este gata, se pune în borcane de sticlă sterilizate, care apoi sunt fierte la bain marie pentru a asigura conservarea pe termen lung.

În afară de zahăr, se mai pot pune și condimente cum sunt scorțișoara sau vanilia, suc de lămâie sau nuci, migdale sau fistic mărunțite.

Gemul poate fi preparat dintr-o varietate largă de fructe, inclusiv căpșuni, zmeură, piersici, caise, prune, afine, mere și multe altele. Se pot combina și amesteca diferite tipuri de fructe pentru a crea gemuri cu arome unice și combinații delicioase.

Cum se prepară dulceața

Dulceața se face din fructe întregi sau bucăți mari de fructe fierte cu zahăr, pentru a obține o compoziție densă, gelatinoasă și dulce. Ca și în cazul gemului, fructele trebuie spălate, curățate și decojite. Apoi se fierb cu zahăr tot în proporție de 1:1. Se lasă la foc mic până când ajunge la consistența dorită.

Un borcan plin cu dulceață de căpșune, alături de mai multe bucăți proaspete de căpșune
În dulceață fructele sunt, de obicei, întregi / Shutterstock

Timpul de fierbere variază în funcție de fructele folosite. După aceea dulceața se pune în borcane și se respectă același procedeu de sterilizare ca la gem.

Și în cazul dulceții se pot adăuga condimente, suc de lămâie sau de limetă și tot felul de nuci mărunțite pentru aromă, dar și pentru textură.

Se poate face dulceață din orice fel de fructe sau combinații între ele. Se poate face dulceață chiar și din anumite legume, cum ar fi ceapa sau usturoiul. De asemenea, se pot transforma în dulceață și unele flori, de exemplu cele de trandafiri sau de salcâm.

Descoperă și rețeta de dulceață de trandafiri.

Cum se prepară magiunul

Magiunul este un produs tradițional românesc și se face în principal din prune, fără sâmburi. De asemenea, în unele zone se mai prepară și din mere sau struguri. Principala lui caracteristică este că nu se folosește zahăr și este fiert la foc foarte mic, uneori și 12-14 ore.

Magiun servit pe felii de pâine, alături de mai multe jumătăți de prune
Magiunul se prepară în mod obișnuit din prune / Shutterstock

Fructele bine spălate, curățate și fără sâmburi sunt fierte, iar când sunt suficient de moi sunt mărunțite sau transformate într-o pastă fină. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui blender, a unui tocător sau prin trecerea prunelor prin sită.

Se pune înapoi pe foc și se fierbe la foc mic, amestecând constant, până când magiunul își reduce volumul și atinge o consistență groasă și vâscoasă. Acest proces poate dura câteva ore și necesită atenție pentru a evita arderea sau lipirea la vas.

După ce magiunul este gata se pune în borcane și se sterilizează ca orice altă conservă. Magiunul poate fi păstrat într-un loc răcoros și întunecat. Este adesea servit pe pâine, utilizat ca umplutură pentru plăcinte sau adăugat în diverse rețete culinare.

Ce este marmelada și din ce se poate face

Marmelada este un produs dulce și gelatinos, similar cu gemul și dulceața, dar cu o consistență mai densă și o textură mai tare. Este făcută prin fierberea fructelor cu adaos de zahăr și suc de citrice până când se formează o pastă suficient de groasă pentru a putea fi tăiată în bucăți solide.

Marmeladă servită pe o tavă mare neagră
Marmelada se prepară de cele mai multe ori din fructe bogate în pectină / Shutterstock

Marmelada poate fi făcută dintr-o varietate largă de fructe. Cele mai populare sunt merele, perele, portocalele, lămâile, prunele, coacăzele și afinele. Fructele sunt de obicei decojite, curățate de semințe și tăiate în bucăți mici sau transformate în piure.

În timpul fierberii, apa din fructe se evaporă, iar compoziția se îngroașă. Durata de fierbere poate varia în funcție de fructele folosite și de consistența dorită. După ce marmelada a atins consistența dorită, este turnată în forme sau într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Trebuie lăsată să se răcească complet. După aceea se poate tăia în bucăți sau felii.

Marmelada poate fi păstrată într-un loc răcoros și uscat. Este adesea servită pe pâine, biscuiți sau utilizată în prăjituri și deserturi.

Cum se face jeleul de fructe

Jeleul de fructe este un desert delicios și ușor de preparat. Se prepară după un proces similar celorlalte conserve de fructe, doar că fructele sunt tăiate în bucăți mici sau pasate pentru a obține un piure fin.

Apoi sunt puse într-o oală împreună cu zahărul și cu apă, dacă fructele nu sunt foarte zemoase și se fierb, amestecând din când în când.

Două pahare pline cu jeleu de fructe
Jeleul de fructe se servește de cele mai multe ori ca atare / Shutterstock

Fructele se vor înmuia și se vor elibera sucul. Se lasă pe foc până când fructele sunt complet fierte și se obține un amestec omogen. Se va adăuga gelatină sau amidon în jeleu pentru a-i conferi consistența gelatinoasă. După aceea, se amestecă bine pentru a se dizolva complet.

Apoi, ia vasul de pe foc și se lasă jeleul să se răcească timp de câteva minute. Se pune în forme sau într-un vas mare. Se lasă să se solidifice complet la temperatura camerei sau în frigider. Odată ce jeleul s-a solidificat, se poate tăia în bucăți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
mai multe tipuri de scorțișoară pe o masă
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
tipuri de făină puse în linguri de lemn
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: Stop, stop, stop
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
fresh
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
închide