Care e diferența dintre gem, dulceață și magiun. Cum să alegi varianta potrivită pentru tine

Conservarea fructelor pentru iarnă se face de sute de ani, motiv pentru care există nenumărate variante. Probabil că și pe raftul din cămara ta există gemuri, dulcețuri, magiun de diferite fructe pe care le mănânci ca atare sau cu clătite, papanași, unt cu pâine. Iată care este diferența dintre gem, dulceață și magiun.

Diferența dintre gem, dulceață și magiun ilustrată cu ajutorul a trei borcane diferite
Între gem, dulceață și magiun este o diferență de consistență / Shutterstock

Gemul, dulceața și magiunul sunt alegeri delicioase pentru mic dejun sau pentru desert. Avantajul lor este că ai posibilitatea să alegi dintre zeci de variante pentru că fiecare dintre ele poate fi preparat dintr-o multitudine de fructe sau din combinații între ele.

De asemenea, poți adăuga condimente sau diverse tipuri de nuci pentru a le face mai aromate sau a le da texturi mai interesante.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Principala diferență dintre gem, dulceață și magiun

Gemul, dulceața și magiunul sunt similare, dar între ele există diferențe subtile în ceea ce privește textura, consistența și modul în care sunt preparate.

Gemul este obținut prin fierberea fructelor, în special fructe moi, cum ar fi căpșunile, zmeura, piersicile sau caisele, cu zahăr. Se obține o pastă fină și densă, cu bucăți mici sau fără bucăți de fructe în ea. De cele mai multe ori este folosit ca umplutură pentru prăjituri, tarte sau clătite, și poate fi, de asemenea, consumat pe pâine sau biscuiți.

Spre deosebire de gem, dulceața este preparată din fructe întregi sau bucăți mari de fructe fierte cu zahăr. Are o consistență mai groasă și mai gelatinoasă decât gemul, iar bucățile de fructe sunt prezente și vizibile. Se consumă la fel ca gemul.

Magiunul este un produs tradițional românesc, preparat la origine din prune, fără sâmburi, fierte și apoi transformate într-o pastă fină, fără adaos de zahăr. Este un produs extrem de dens și vâscos, fără bucăți de fructe.

Magiunul are o consistență mai densă și mai unsuroasă decât gemul sau dulceața și este adesea consumat pe pâine sau folosit ca umplutură pentru plăcinte sau prăjituri.

Principala diferență dintre gem, dulceață și magiun este că gemul conține fructe fierte, dar fără bucăți vizibile, dulceața conține bucăți mari de fructe, iar magiunul este o pastă fină de prune.

Descoperă și o rețetă rapidă de gem de căpșuni.

Cum se prepară gemul

Gemul se poate face atât din fructe proaspete, cât și congelate. Acestea sunt fierte cu zahăr într-o proporție de 1:1. Se obține o pastă dulce și vâscoasă.

Mai multe borcane pline cu gem de fructe
Gemul este făcut din fructe tăiate mărunt / Shutterstock

Indiferent de ce fructe folosești acestea trebuie bine spălate, curățate și decojite, dacă este necesar. De obicei, semințele și sâmburii sunt îndepărtați, în special în cazul fructelor cu sâmburi mari, cum ar fi caisele sau piersicile. După aceea se pun la fiert cu zahăr, la foc mic.

Se lasă până se obține consistența dorită. Regula este că fructele sunt fierte atunci când devin moi și se dezintegrează, iar zahărul se dizolvă complet. În acest proces, sucul eliberat de fructe în combinație cu zahărul îngroașă compoziția rezultând gemul.

Când este gata, se pune în borcane de sticlă sterilizate, care apoi sunt fierte la bain marie pentru a asigura conservarea pe termen lung.

În afară de zahăr, se mai pot pune și condimente cum sunt scorțișoara sau vanilia, suc de lămâie sau nuci, migdale sau fistic mărunțite.

Gemul poate fi preparat dintr-o varietate largă de fructe, inclusiv căpșuni, zmeură, piersici, caise, prune, afine, mere și multe altele. Se pot combina și amesteca diferite tipuri de fructe pentru a crea gemuri cu arome unice și combinații delicioase.

Cum se prepară dulceața

Dulceața se face din fructe întregi sau bucăți mari de fructe fierte cu zahăr, pentru a obține o compoziție densă, gelatinoasă și dulce. Ca și în cazul gemului, fructele trebuie spălate, curățate și decojite. Apoi se fierb cu zahăr tot în proporție de 1:1. Se lasă la foc mic până când ajunge la consistența dorită.

Un borcan plin cu dulceață de căpșune, alături de mai multe bucăți proaspete de căpșune
În dulceață fructele sunt, de obicei, întregi / Shutterstock

Timpul de fierbere variază în funcție de fructele folosite. După aceea dulceața se pune în borcane și se respectă același procedeu de sterilizare ca la gem.

Și în cazul dulceții se pot adăuga condimente, suc de lămâie sau de limetă și tot felul de nuci mărunțite pentru aromă, dar și pentru textură.

Se poate face dulceață din orice fel de fructe sau combinații între ele. Se poate face dulceață chiar și din anumite legume, cum ar fi ceapa sau usturoiul. De asemenea, se pot transforma în dulceață și unele flori, de exemplu cele de trandafiri sau de salcâm.

Descoperă și rețeta de dulceață de trandafiri.

Cum se prepară magiunul

Magiunul este un produs tradițional românesc și se face în principal din prune, fără sâmburi. De asemenea, în unele zone se mai prepară și din mere sau struguri. Principala lui caracteristică este că nu se folosește zahăr și este fiert la foc foarte mic, uneori și 12-14 ore.

Magiun servit pe felii de pâine, alături de mai multe jumătăți de prune
Magiunul se prepară în mod obișnuit din prune / Shutterstock

Fructele bine spălate, curățate și fără sâmburi sunt fierte, iar când sunt suficient de moi sunt mărunțite sau transformate într-o pastă fină. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui blender, a unui tocător sau prin trecerea prunelor prin sită.

Se pune înapoi pe foc și se fierbe la foc mic, amestecând constant, până când magiunul își reduce volumul și atinge o consistență groasă și vâscoasă. Acest proces poate dura câteva ore și necesită atenție pentru a evita arderea sau lipirea la vas.

După ce magiunul este gata se pune în borcane și se sterilizează ca orice altă conservă. Magiunul poate fi păstrat într-un loc răcoros și întunecat. Este adesea servit pe pâine, utilizat ca umplutură pentru plăcinte sau adăugat în diverse rețete culinare.

Ce este marmelada și din ce se poate face

Marmelada este un produs dulce și gelatinos, similar cu gemul și dulceața, dar cu o consistență mai densă și o textură mai tare. Este făcută prin fierberea fructelor cu adaos de zahăr și suc de citrice până când se formează o pastă suficient de groasă pentru a putea fi tăiată în bucăți solide.

Marmeladă servită pe o tavă mare neagră
Marmelada se prepară de cele mai multe ori din fructe bogate în pectină / Shutterstock

Marmelada poate fi făcută dintr-o varietate largă de fructe. Cele mai populare sunt merele, perele, portocalele, lămâile, prunele, coacăzele și afinele. Fructele sunt de obicei decojite, curățate de semințe și tăiate în bucăți mici sau transformate în piure.

În timpul fierberii, apa din fructe se evaporă, iar compoziția se îngroașă. Durata de fierbere poate varia în funcție de fructele folosite și de consistența dorită. După ce marmelada a atins consistența dorită, este turnată în forme sau într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Trebuie lăsată să se răcească complet. După aceea se poate tăia în bucăți sau felii.

Marmelada poate fi păstrată într-un loc răcoros și uscat. Este adesea servită pe pâine, biscuiți sau utilizată în prăjituri și deserturi.

Cum se face jeleul de fructe

Jeleul de fructe este un desert delicios și ușor de preparat. Se prepară după un proces similar celorlalte conserve de fructe, doar că fructele sunt tăiate în bucăți mici sau pasate pentru a obține un piure fin.

Apoi sunt puse într-o oală împreună cu zahărul și cu apă, dacă fructele nu sunt foarte zemoase și se fierb, amestecând din când în când.

Două pahare pline cu jeleu de fructe
Jeleul de fructe se servește de cele mai multe ori ca atare / Shutterstock

Fructele se vor înmuia și se vor elibera sucul. Se lasă pe foc până când fructele sunt complet fierte și se obține un amestec omogen. Se va adăuga gelatină sau amidon în jeleu pentru a-i conferi consistența gelatinoasă. După aceea, se amestecă bine pentru a se dizolva complet.

Apoi, ia vasul de pe foc și se lasă jeleul să se răcească timp de câteva minute. Se pune în forme sau într-un vas mare. Se lasă să se solidifice complet la temperatura camerei sau în frigider. Odată ce jeleul s-a solidificat, se poate tăia în bucăți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
carne de vită condimentată
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
O farfurie cu un preparat cu pește pentru a ilustra un articol despre sosuri pentru pește.
Galerie foto
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
8 decembrie, 05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
7 decembrie, 05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Verdictul ce i-a uimit pe toți
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Verdictul ce i-a uimit pe toți
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Verdictul ce i-a uimit pe toți
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
închide