Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete utile
Ghebele mai sunt numite și ”pâinea pădurii”, ”carne vegetală” sau ”optinci”. Pot fi consumate proaspete, dar sunt foarte bune și conservate. Poți pune ghebe la borcan pentru iarnă în mai multe variante, după gustul tău.
Galerie foto
Ghebele sunt delicioase, însă trebuie să ai mare grijă pentru că există și o variantă a lor care este otrăvitoare. Aceste ghebe ”false” nu au inel la pălărie, însă le mai poți testa și prin alte metode. Una dintre ele este să le pui la fiert cu pătrunjel verde. Dacă acesta se îngălbenește, atunci trebuie să arunci ghebele pentru că sunt otrăvitoare. Cel mai bine este să le cumperi de la magazin pentru a te asigura că nu îți pui sănătatea în pericol.
Poți pune ghebe la borcan pentru iarnă în mai multe variante. Îți prezentăm 3 variante de care să te bucuri ori de câte ori vrei să mănânci ceva delicios. Le poți transforma în tocănițe, salate sau le poți pune la sandvișuri.
Rețeta clasică de ghebe la borcan pentru iarnă
Din ghebele puse la borcan poți face o tocăniță delicioasă dacă adaugi niște ceapă, usturoi și sos de roșii. O poți servi cu mămăligă.
Ingrediente
- 1,5 g ghebe;
- 250 ml oțet;
- 1 lingură de sare grunjoasă;
- 1 l apă;
- boabe de piper;
- 2 foi de dafin;
- 6 căței de usturoi.
Mod de preparare
Ghebele se curăță, se spală, apoi îi se scufundă într-un castron cu apă rece, cu puțină sare. Se lasă aproximativ jumătate de oră. Le scurgi de aceasta apa si le mai treci pe sub un jet de apă.
Se pune apă la fiert cu puțină sare grunjoasă. Când începe să clocotească, se pun ghebele și se lasă 20 de minute. Apoi se scurg și se lasă să se răcească.
În altă oală se pune la fiert 1 l de apă cu oțetul, sarea, boabele de piper și, foile de dafin rupte bucatele. Când dă în clocot, se ia de pe foc.
Se curăță usturoiul și se spală. În fiecare borcan se pune câte un cățel de usturoi, ghebe și saramura. Se sigilează borcanele și se fierb la bain marie într-o oală în care au fost puse prosoape textile pe fund. Se lasă să se răcească acoperite cu pături.
Ghebe la borcan în ulei
Ghebele la borcan în ulei sunt excelente în salate, în sosuri pentru paste, în sandvișuri sau servite ca atare lângă preparate din orez sau carne.
Ingrediente
- 3 kg ghebe;
- 1 l apă
- 250 ml ulei;
- 1 lingură de sare;
- 250 ml oțet;
- boabe de piper.
Mod de preparare
Ghebele se spală bine cu apă rece. Se pun într-o oală la fiert. Se lasă 10 minute după care se aruncă apa și se spală iar cu apă rece. În altă oală se fierb apa și oțetul până compoziția dă o dată în clocot. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Ghebele se pun într-un borcan de sticlă curat, peste ele se toarnă compoziția de oțet, apoi se pune uleiul, boabele de piper și foaie de dafin. Se pun capacele și se fierb la bain marie într-o cratiță pe fundul căreia au fost puse prosoape textile. După primul clocot se ia de pe foc, se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească treptat.
Ghebe la borcan cu usturoi
Ghebele la borcan cu usturoi sunt perfecte dacă îți plac murăturile picante. Poți să nu pui ardei iute, însă acesta aduce o aromă aparte.
Ingrediente
- 3 kg ghebe;
- 5-6 căpățâni usturoi;
- 300 ml oțet de mere;
- 400 ml apă;
- 1 lingură rasă de sare grunjoasă;
- 100 g zahăr brun;
- 2-3 foi de dafin;
- 30 g muștar boabe;
- 5-6 lingurițe miere de albine;
- 100 g morcov;
- 1 vârf arde iute.
Mod de preparare
Se taie partea lemnoasă din capătul codiței de la fiecare ciupercă, apoi se spală bine în mai multe ape. Se pune o oală mare cu apă la foc cu o lingură de sare. Când dă în clocot se pun ghebele și se lasă 5 minute. Apoi se aruncă apa, iar ghebele se pun într-o strecurătoare.
Se pun pe foc oțetul, sarea, apa, zahărul, foile de dafin și boabele de muștar. Când apa începe să fiarbă, se oprește focul. Ghebele se pun în borcane curate și sterilizate. Apoi se pun câte 10 căței de usturoi în fiecare borcan, câte o rondea de morcov, și saramura. La final se adaugă o lingură de miere și ardei iute, după gust. Se pun capacele și se fierb la bain marie timp de 15 minute. Se oprește focul, se acoperă cu o pătură până când se răcesc complet borcanele.
Ce conțin ghebele și ce beneficii au
Ghebele sunt ciuperci pe care le poți culege din pădurile din România. Cresc pe trunchiuri de copaci, în păduri de foioase și în cele de conifere pe molizi. Se pot culege din septembrie până în noiembrie.
Ghebele conțin o mulțime de antioxidanți, substanțe care ajută organismul să lupte cu radicalii liberi responsabili cu apariția mai multor boli. Studiile in vitro au demonstrat că mai mulți compuși specifici din ghebe pot fi eficienți în eliminarea radicalilor liberi și prevenirea deteriorării oxidative a celulelor.
Alte cercetări au arătat că nutrienții din ghebe au capacitatea de a îmbunătăți activitatea cerebrală și de a proteja creierului împotriva tulburărilor neurodegenerative. De asemenea, un studiu realizat în 2015, a scos la iveală faptul că persoanele care consumă ghebe au nivelul de glucide din sânge echilibrat.
Pe lângă antioxidanți ghebele mai conțin și vitaminele B1, B2, B3, B6, B12, vitamina D, vitamina A, fosfor, potasiu, magneziu, zinc, calciu, seleniu.