Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete utile

Ghebele mai sunt numite și ”pâinea pădurii”, ”carne vegetală” sau ”optinci”. Pot fi consumate proaspete, dar sunt foarte bune și conservate. Poți pune ghebe la borcan pentru iarnă în mai multe variante, după gustul tău.

Publicat: 10 octombrie 2022, 06:21
Ghebe la borcan pentru iarnă, într-o farfurie rotundă
Galerie foto

Galerie foto

Ghebele sunt ciuperci cu un conținut mare de antioxidanți / Shutterstock

Ghebele sunt delicioase, însă trebuie să ai mare grijă pentru că există și o variantă a lor care este otrăvitoare. Aceste ghebe ”false” nu au inel la pălărie, însă le mai poți testa și prin alte metode. Una dintre ele este să le pui la fiert cu pătrunjel verde. Dacă acesta se îngălbenește, atunci trebuie să arunci ghebele pentru că sunt otrăvitoare. Cel mai bine este să le cumperi de la magazin pentru a te asigura că nu îți pui sănătatea în pericol.

Poți pune ghebe la borcan pentru iarnă în mai multe variante. Îți prezentăm 3 variante de care să te bucuri ori de câte ori vrei să mănânci ceva delicios. Le poți transforma în tocănițe, salate sau le poți pune la sandvișuri.

Rețeta clasică de ghebe la borcan pentru iarnă

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din ghebele puse la borcan poți face o tocăniță delicioasă dacă adaugi niște ceapă, usturoi și sos de roșii. O poți servi cu mămăligă.

Ghebele la borcan sunt perfecte într-o salată simplă / Shutterstock

Ingrediente

  • 1,5 g ghebe;
  • 250 ml oțet;
  • 1 lingură de sare grunjoasă;
  • 1 l apă;
  • boabe de piper;
  • 2 foi de dafin;
  • 6 căței de usturoi.

Mod de preparare

Ghebele se curăță, se spală, apoi îi se scufundă într-un castron cu apă rece, cu puțină sare. Se lasă aproximativ jumătate de oră. Le scurgi de aceasta apa si le mai treci pe sub un jet de apă.
Se pune apă la fiert cu puțină sare grunjoasă. Când începe să clocotească, se pun ghebele și se lasă 20 de minute. Apoi se scurg și se lasă să se răcească.

În altă oală se pune la fiert 1 l de apă cu oțetul, sarea, boabele de piper și, foile de dafin rupte bucatele. Când dă în clocot, se ia de pe foc.

Se curăță usturoiul și se spală. În fiecare borcan se pune câte un cățel de usturoi, ghebe și saramura. Se sigilează borcanele și se fierb la bain marie într-o oală în care au fost puse prosoape textile pe fund. Se lasă să se răcească acoperite cu pături.

Ghebe la borcan în ulei

Ghebele la borcan în ulei sunt excelente în salate, în sosuri pentru paste, în sandvișuri sau servite ca atare lângă preparate din orez sau carne.

Ghebele în ulei se potrivesc în sosuri pentru paste/ Shutterstock

Ingrediente

  • 3 kg ghebe;
  • 1 l apă
  • 250 ml ulei;
  • 1 lingură de sare;
  • 250 ml oțet;
  • boabe de piper.

Mod de preparare

Ghebele se spală bine cu apă rece. Se pun într-o oală la fiert. Se lasă 10 minute după care se aruncă apa și se spală iar cu apă rece. În altă oală se fierb apa și oțetul până compoziția dă o dată în clocot. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Ghebele se pun într-un borcan de sticlă curat, peste ele se toarnă compoziția de oțet, apoi se pune uleiul, boabele de piper și foaie de dafin. Se pun capacele și se fierb la bain marie într-o cratiță pe fundul căreia au fost puse prosoape textile. După primul clocot se ia de pe foc, se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească treptat.

Ghebe la borcan cu usturoi

Ghebele la borcan cu usturoi sunt perfecte dacă îți plac murăturile picante. Poți să nu pui ardei iute, însă acesta aduce o aromă aparte.

Ghebele cu usturoi sunt garnitura perfectă pentru preparate din carne/ Shutterstock

Ingrediente

  • 3 kg ghebe;
  • 5-6 căpățâni usturoi;
  • 300 ml oțet de mere;
  • 400 ml apă;
  • 1 lingură rasă de sare grunjoasă;
  • 100 g zahăr brun;
  • 2-3 foi de dafin;
  • 30 g muștar boabe;
  • 5-6 lingurițe miere de albine;
  • 100 g morcov;
  • 1 vârf arde iute.

Mod de preparare

Se taie partea lemnoasă din capătul codiței de la fiecare ciupercă, apoi se spală bine în mai multe ape. Se pune o oală mare cu apă la foc cu o lingură de sare. Când dă în clocot se pun ghebele și se lasă 5 minute. Apoi se aruncă apa, iar ghebele se pun într-o strecurătoare.

Se pun pe foc oțetul, sarea, apa, zahărul, foile de dafin și boabele de muștar. Când apa începe să fiarbă, se oprește focul. Ghebele se pun în borcane curate și sterilizate. Apoi se pun câte 10 căței de usturoi în fiecare borcan, câte o rondea de morcov, și saramura. La final se adaugă o lingură de miere și ardei iute, după gust. Se pun capacele și se fierb la bain marie timp de 15 minute. Se oprește focul, se acoperă cu o pătură până când se răcesc complet borcanele.

Ce conțin ghebele și ce beneficii au

Ghebele sunt ciuperci pe care le poți culege din pădurile din România. Cresc pe trunchiuri de copaci, în păduri de foioase și în cele de conifere pe molizi. Se pot culege din septembrie până în noiembrie.

Ghebele conțin o mulțime de antioxidanți, substanțe care ajută organismul să lupte cu radicalii liberi responsabili cu apariția mai multor boli. Studiile in vitro au demonstrat că mai mulți compuși specifici din ghebe pot fi eficienți în eliminarea radicalilor liberi și prevenirea deteriorării oxidative a celulelor.

Alte cercetări au arătat că nutrienții din ghebe au capacitatea de a îmbunătăți activitatea cerebrală și de a proteja creierului împotriva tulburărilor neurodegenerative. De asemenea, un studiu realizat în 2015, a scos la iveală faptul că persoanele care consumă ghebe au nivelul de glucide din sânge echilibrat.

Pe lângă antioxidanți ghebele mai conțin și vitaminele B1, B2, B3, B6, B12, vitamina D, vitamina A, fosfor, potasiu, magneziu, zinc, calciu, seleniu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Modificările propuse la legea privind retragerea banilor din Pilonul 2 de pensii. La ce trebuie să ne aşteptăm
Modificările propuse la legea privind retragerea banilor din Pilonul 2 de pensii. La ce trebuie să ne aşteptăm
Modificările propuse la legea privind retragerea banilor din Pilonul 2 de pensii. La ce trebuie să ne aşteptăm
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale familiei Bieber
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
închide