Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete utile

Ghebele mai sunt numite și ”pâinea pădurii”, ”carne vegetală” sau ”optinci”. Pot fi consumate proaspete, dar sunt foarte bune și conservate. Poți pune ghebe la borcan pentru iarnă în mai multe variante, după gustul tău.

Publicat: 10 octombrie 2022, 06:21
Ghebe la borcan pentru iarnă, într-o farfurie rotundă
Galerie foto

Galerie foto

Ghebele sunt ciuperci cu un conținut mare de antioxidanți / Shutterstock

Ghebele sunt delicioase, însă trebuie să ai mare grijă pentru că există și o variantă a lor care este otrăvitoare. Aceste ghebe ”false” nu au inel la pălărie, însă le mai poți testa și prin alte metode. Una dintre ele este să le pui la fiert cu pătrunjel verde. Dacă acesta se îngălbenește, atunci trebuie să arunci ghebele pentru că sunt otrăvitoare. Cel mai bine este să le cumperi de la magazin pentru a te asigura că nu îți pui sănătatea în pericol.

Poți pune ghebe la borcan pentru iarnă în mai multe variante. Îți prezentăm 3 variante de care să te bucuri ori de câte ori vrei să mănânci ceva delicios. Le poți transforma în tocănițe, salate sau le poți pune la sandvișuri.

Rețeta clasică de ghebe la borcan pentru iarnă

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din ghebele puse la borcan poți face o tocăniță delicioasă dacă adaugi niște ceapă, usturoi și sos de roșii. O poți servi cu mămăligă.

Ghebele la borcan sunt perfecte într-o salată simplă / Shutterstock

Ingrediente

  • 1,5 g ghebe;
  • 250 ml oțet;
  • 1 lingură de sare grunjoasă;
  • 1 l apă;
  • boabe de piper;
  • 2 foi de dafin;
  • 6 căței de usturoi.

Mod de preparare

Ghebele se curăță, se spală, apoi îi se scufundă într-un castron cu apă rece, cu puțină sare. Se lasă aproximativ jumătate de oră. Le scurgi de aceasta apa si le mai treci pe sub un jet de apă.
Se pune apă la fiert cu puțină sare grunjoasă. Când începe să clocotească, se pun ghebele și se lasă 20 de minute. Apoi se scurg și se lasă să se răcească.

În altă oală se pune la fiert 1 l de apă cu oțetul, sarea, boabele de piper și, foile de dafin rupte bucatele. Când dă în clocot, se ia de pe foc.

Se curăță usturoiul și se spală. În fiecare borcan se pune câte un cățel de usturoi, ghebe și saramura. Se sigilează borcanele și se fierb la bain marie într-o oală în care au fost puse prosoape textile pe fund. Se lasă să se răcească acoperite cu pături.

Ghebe la borcan în ulei

Ghebele la borcan în ulei sunt excelente în salate, în sosuri pentru paste, în sandvișuri sau servite ca atare lângă preparate din orez sau carne.

Ghebele în ulei se potrivesc în sosuri pentru paste/ Shutterstock

Ingrediente

  • 3 kg ghebe;
  • 1 l apă
  • 250 ml ulei;
  • 1 lingură de sare;
  • 250 ml oțet;
  • boabe de piper.

Mod de preparare

Ghebele se spală bine cu apă rece. Se pun într-o oală la fiert. Se lasă 10 minute după care se aruncă apa și se spală iar cu apă rece. În altă oală se fierb apa și oțetul până compoziția dă o dată în clocot. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Ghebele se pun într-un borcan de sticlă curat, peste ele se toarnă compoziția de oțet, apoi se pune uleiul, boabele de piper și foaie de dafin. Se pun capacele și se fierb la bain marie într-o cratiță pe fundul căreia au fost puse prosoape textile. După primul clocot se ia de pe foc, se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească treptat.

Ghebe la borcan cu usturoi

Ghebele la borcan cu usturoi sunt perfecte dacă îți plac murăturile picante. Poți să nu pui ardei iute, însă acesta aduce o aromă aparte.

Ghebele cu usturoi sunt garnitura perfectă pentru preparate din carne/ Shutterstock

Ingrediente

  • 3 kg ghebe;
  • 5-6 căpățâni usturoi;
  • 300 ml oțet de mere;
  • 400 ml apă;
  • 1 lingură rasă de sare grunjoasă;
  • 100 g zahăr brun;
  • 2-3 foi de dafin;
  • 30 g muștar boabe;
  • 5-6 lingurițe miere de albine;
  • 100 g morcov;
  • 1 vârf arde iute.

Mod de preparare

Se taie partea lemnoasă din capătul codiței de la fiecare ciupercă, apoi se spală bine în mai multe ape. Se pune o oală mare cu apă la foc cu o lingură de sare. Când dă în clocot se pun ghebele și se lasă 5 minute. Apoi se aruncă apa, iar ghebele se pun într-o strecurătoare.

Se pun pe foc oțetul, sarea, apa, zahărul, foile de dafin și boabele de muștar. Când apa începe să fiarbă, se oprește focul. Ghebele se pun în borcane curate și sterilizate. Apoi se pun câte 10 căței de usturoi în fiecare borcan, câte o rondea de morcov, și saramura. La final se adaugă o lingură de miere și ardei iute, după gust. Se pun capacele și se fierb la bain marie timp de 15 minute. Se oprește focul, se acoperă cu o pătură până când se răcesc complet borcanele.

Ce conțin ghebele și ce beneficii au

Ghebele sunt ciuperci pe care le poți culege din pădurile din România. Cresc pe trunchiuri de copaci, în păduri de foioase și în cele de conifere pe molizi. Se pot culege din septembrie până în noiembrie.

Ghebele conțin o mulțime de antioxidanți, substanțe care ajută organismul să lupte cu radicalii liberi responsabili cu apariția mai multor boli. Studiile in vitro au demonstrat că mai mulți compuși specifici din ghebe pot fi eficienți în eliminarea radicalilor liberi și prevenirea deteriorării oxidative a celulelor.

Alte cercetări au arătat că nutrienții din ghebe au capacitatea de a îmbunătăți activitatea cerebrală și de a proteja creierului împotriva tulburărilor neurodegenerative. De asemenea, un studiu realizat în 2015, a scos la iveală faptul că persoanele care consumă ghebe au nivelul de glucide din sânge echilibrat.

Pe lângă antioxidanți ghebele mai conțin și vitaminele B1, B2, B3, B6, B12, vitamina D, vitamina A, fosfor, potasiu, magneziu, zinc, calciu, seleniu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
Galerie foto
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
9 decembrie, 07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
9 decembrie, 07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
8 decembrie, 05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite optimizări şi reorientare strategică
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite "optimizări" şi "reorientare strategică"
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite "optimizări" şi "reorientare strategică"
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Ce detaliu i-a uimit pe toți, la verdict
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Ce detaliu i-a uimit pe toți, la verdict
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Ce detaliu i-a uimit pe toți, la verdict
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
închide