Ghidul celor mai populare găluște chinezești. 7 sortimente pe care le găsești în orice restaurant

Găluștele chinezești se prepară încă din Antichitate, din timpul Dinastiei Han, cu aproximativ 1800-2200 de ani în urmă. Iată ghidul celor mai populare găluște chinezești. Descoperă 7 sortimente pe care le găsești în orice restaurant.

găluște chinezești pe o masă
Găluștele chinezești se gătesc din Antichitate și au mii de variante / Shutterstock

În general, există două mari categorii de găluște chinezești: gao, sau găluște în formă de semilună și bao sau găluște rotunde. Aceste două categorii conțin atât de multe variante, care sunt împărțite în funcție de tipul de înveliș (grâul și orezul sunt cele mai comune), de tipul de umplutură sau dacă gălușca este fiartă, gătită la aburi sau prăjită.

Iată un rezumat al celor mai comune tipuri de găluște chinezești.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ghidul celor mai populare găluște chinezești

Aceste mici bucate au evoluat și s-au diversificat de-a lungul timpului, devenind parte integrantă a culturii gastronomice chinezești și mondiale. Trebuie să încerci măcar o dată în viață găluște chinezești.

Găluștele chinezești sunt un univers în sine. Sunt atât de multe feluri, au atât de multe denumire încât este greu să le ții minte pe toate.

Jiaozi

Jiaozi sunt poate cel mai comun tip de găluște chinezești. Au formă de semilună și se prepară din aluat din făică de grâu. Jiaozi sunt de obicei umplute cu carne de porc tocată, varză și ceapă verde și sunt servite cu un sos din sos de soia, oțet și ulei de susan.

Jiaozi pe o farfurie neagră
Jiaozi sunt considerate simbol al prosperității și fertilității / Shutterstock

Numele jiaozi se referă la acest tip de găluște în mod generic. Dacă sunt fierte se numesc shui jiao, dacă sunt gătite la aburi le găsești sub numele de guo tie, iar dacă sunt prăjite jian jiao.

Siu Mai

Siu mai sunt găluște rotunde, cu vârful deschis, în formă de coș, făcută cu un înveliș subțire de aluat de grâu. Ca și în cazul majorității stilurilor de găluște chinezești, au și acestea mai multe variante în funcție de regiunea în care sunt preparate. Descoperă și ghidul tăiețeilor chinezești. Iată tot ce trebuie să știi despre ei.

Siu mai în coșulețe tradiționale
Siu mai sunt servite în mod tradițional la micul dejun sau prânz / Shutterstock

Găluștele siu mai tradițional cantoneze sunt făcute cu umplutură de carne de porc tocată și creveți, amestecate cu ciuperci, ghimbir și ceapă verde.

Siu mai sunt servite cu icre de pește sau morcov și fierte la abur într-un coș de bambus.

Har Gao

Har gao este o gălușcă ovală sau în formă de semilună făcută cu un înveliș translucid de amidon de grâu și tapioca, umplută cu creveți, grăsime de porc și lăstari de bambus. Se fierbe la aburi.

Găluște Har Gao  pe un blat de lemn
În mod tradițional, găluștele Har Gao sunt modelate manual / Shutterstock

Har gao au o formă caracteristică, cu 7-10 pliuri la exterior, iar amestecul de amidon din aluat are rolul de a le da o consistență netedă și fragedă, dar elastică. În timpul procesului de gătire, grăsimea de porc se lichefiază, dând găluștei o textură fermă, dar umplutura rămâne suculentă.

Data viitoare încearcă și o rețetă de creveți Saganaki. Este ușoară și gustoasă.

Xiao Long Bao

Xiao Long Bao se mai numesc și „găluște de supă”. Sunt rotunde, în formă de pungă, preparate dintr-un înveliș de grâu relativ gros, ondulat la suprafață. Sunt umplute cu carne de porc gătită tocată și uneori cu crab, dar și alte părți de porc bogate în colagen. 

Xiao Long Bao  alături de un sos de soia
Xiao Long Bao se servesc cu sos de soia, oțet de orez sau ghimbir tocat / Shutterstock

În timpul preparării la aburi, colagenul se topește și se transformă în gelatină lichefiată, formând ceea ce este în esență un bulion extrem de bogat și savuros. Xiao long bao sunt servite în mod tradițional la brunchuri.

Încearcă și o rețetă de piept de pui cu baby spanac și sos din lapte de cocos. Este simplă și rapidă.

Sheng Jian Bao

Sheng jian bao seamănă cu xian long bao. Au același tip de umplutură, dar aluatul este mai gros. De obicei, se ung cu ulei de susan și se presară cu ceapă verde tocată. Spre deosebire de xiao long bao, găluștele chinezești sheng jian bao sunt fierte în apă, fără să fie acoperite de aceasta. 

Sheng jian bao pe o farfurie de lemn
Sheng jian bao sunt recunoscute pentru crusta lor crocantă și umplutura suculentă / Shutterstock

Pe măsură ce se evaporă, tigaia uscată conferă fundului găluștelor o textură crocantă de culoare maro-aurie. Pe lângă carnea de porc tradițională, unele versiuni pot conține pui, creveți sau crab.

Bao Zi

Bao zi este de fapt o categoria generală pentru găluștele făcute dintr-un aluat gros, de grâu. Seamănă mai degrabă cu o chiflă. O versiune comună sunt cele umplute cu carne de porc la grătar cunoscute sub numele de char siu bao. 

Bao zi alături de sosuri de soia
Bao zi se servesc cu sos de soia, sos de usturoi, sos picant sau alte condimente / Shutterstock

Alte variante includ Douhabao, care sunt umplute cu pastă dulce de fasole roșie și naihuangbao, umplut cu o cremă galbenă dulce. Variantele mai moderne se fac cu umplutură de ananas, ciuperci glazurate, tofu, pui la curry.

Wonton

Wonton sunt o altă categorie generică de găluște chinezești. Pot fi preparate în tot felul de moduri, au mai multe tipuri de umpluturi lor și se pot prepara în diverse moduri.

Wonton într-un bol alb alături de un sos de soia
Wonton pot fi garnisite cu frunze de ceapă verde sau coriandru / Shutterstock

Wonton tipic se prepară folosind o bucată pătrată de aluat făcută din făină de grâu, ou și apă, cu o lingură de umplutură așezată în centrul pătratului care apoi este sigilat. La final de leagă cu o bucată de arpagic. 

Carnea de porc și creveții sunt umpluturi tipice, deși, ca și în cazul tuturor găluștelor chinezești, variantele tradiționale, dar și cele moderne diferă în funcție de regiune. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Spaghetti cu lămâie
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Găluște de cartofi
Găluște de cartofi ușoare și pufoase, perfecte cu sos. Cum se prepară
Găluște de cartofi ușoare și pufoase, perfecte cu sos. Cum se prepară
ciorbă de mazăre cu găluște într-un bol alb
Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
Un bol plin cu supă cu găluște alături de o lingură
5 trucuri pentru găluște pufoase. Cum poți să prepari o supă perfectă
5 trucuri pentru găluște pufoase. Cum poți să prepari o supă perfectă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
carnea de vită la cuptor
07:22
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
Corneluțe cu gem
06:13
Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede
Lasagna cu dovleac și spanac pe farfurie și în vasul de copt
05:30
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat
Risotto cu orez negru și parmezan
20 octombrie, 06:03
Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială
rețete ușoare pentru copii
20 octombrie, 05:16
5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute 5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute
Burek cu carne
20 octombrie, 05:05
Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani
Tonkatsu
19 octombrie, 06:31
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
crostata cu gem
19 octombrie, 05:09
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Chutney de gutui cu ceapă roșie și chili. Un preparat dulce-acrișor și picant
Chutney de gutui cu ceapă roșie și chili. Un preparat dulce-acrișor și picant
Chutney de gutui cu ceapă roșie și chili. Un preparat dulce-acrișor și picant
Noi detalii despre explozia blocului din Rahova. Pană de curent înainte de acumularea de gaze
Noi detalii despre explozia blocului din Rahova. Pană de curent înainte de acumularea de gaze
Noi detalii despre explozia blocului din Rahova. Pană de curent înainte de acumularea de gaze
Celebrul milionar s-a căsătorit cu amp;#8220;cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Celebrul milionar s-a căsătorit cu amp;#8220;cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Celebrul milionar s-a căsătorit cu amp;#8220;cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: M-a urmărit toată viața
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: „M-a urmărit toată viața”
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: „M-a urmărit toată viața”
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
fresh
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere

Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă

Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă

Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială

Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială
închide