Ghidul celor mai populare găluște chinezești. 7 sortimente pe care le găsești în orice restaurant

Găluștele chinezești se prepară încă din Antichitate, din timpul Dinastiei Han, cu aproximativ 1800-2200 de ani în urmă. Iată ghidul celor mai populare găluște chinezești. Descoperă 7 sortimente pe care le găsești în orice restaurant.

găluște chinezești pe o masă
Găluștele chinezești se gătesc din Antichitate și au mii de variante / Shutterstock

În general, există două mari categorii de găluște chinezești: gao, sau găluște în formă de semilună și bao sau găluște rotunde. Aceste două categorii conțin atât de multe variante, care sunt împărțite în funcție de tipul de înveliș (grâul și orezul sunt cele mai comune), de tipul de umplutură sau dacă gălușca este fiartă, gătită la aburi sau prăjită.

Iată un rezumat al celor mai comune tipuri de găluște chinezești.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ghidul celor mai populare găluște chinezești

Aceste mici bucate au evoluat și s-au diversificat de-a lungul timpului, devenind parte integrantă a culturii gastronomice chinezești și mondiale. Trebuie să încerci măcar o dată în viață găluște chinezești.

Găluștele chinezești sunt un univers în sine. Sunt atât de multe feluri, au atât de multe denumire încât este greu să le ții minte pe toate.

Jiaozi

Jiaozi sunt poate cel mai comun tip de găluște chinezești. Au formă de semilună și se prepară din aluat din făică de grâu. Jiaozi sunt de obicei umplute cu carne de porc tocată, varză și ceapă verde și sunt servite cu un sos din sos de soia, oțet și ulei de susan.

Jiaozi pe o farfurie neagră
Jiaozi sunt considerate simbol al prosperității și fertilității / Shutterstock

Numele jiaozi se referă la acest tip de găluște în mod generic. Dacă sunt fierte se numesc shui jiao, dacă sunt gătite la aburi le găsești sub numele de guo tie, iar dacă sunt prăjite jian jiao.

Siu Mai

Siu mai sunt găluște rotunde, cu vârful deschis, în formă de coș, făcută cu un înveliș subțire de aluat de grâu. Ca și în cazul majorității stilurilor de găluște chinezești, au și acestea mai multe variante în funcție de regiunea în care sunt preparate. Descoperă și ghidul tăiețeilor chinezești. Iată tot ce trebuie să știi despre ei.

Siu mai în coșulețe tradiționale
Siu mai sunt servite în mod tradițional la micul dejun sau prânz / Shutterstock

Găluștele siu mai tradițional cantoneze sunt făcute cu umplutură de carne de porc tocată și creveți, amestecate cu ciuperci, ghimbir și ceapă verde.

Siu mai sunt servite cu icre de pește sau morcov și fierte la abur într-un coș de bambus.

Har Gao

Har gao este o gălușcă ovală sau în formă de semilună făcută cu un înveliș translucid de amidon de grâu și tapioca, umplută cu creveți, grăsime de porc și lăstari de bambus. Se fierbe la aburi.

Găluște Har Gao  pe un blat de lemn
În mod tradițional, găluștele Har Gao sunt modelate manual / Shutterstock

Har gao au o formă caracteristică, cu 7-10 pliuri la exterior, iar amestecul de amidon din aluat are rolul de a le da o consistență netedă și fragedă, dar elastică. În timpul procesului de gătire, grăsimea de porc se lichefiază, dând găluștei o textură fermă, dar umplutura rămâne suculentă.

Data viitoare încearcă și o rețetă de creveți Saganaki. Este ușoară și gustoasă.

Xiao Long Bao

Xiao Long Bao se mai numesc și „găluște de supă”. Sunt rotunde, în formă de pungă, preparate dintr-un înveliș de grâu relativ gros, ondulat la suprafață. Sunt umplute cu carne de porc gătită tocată și uneori cu crab, dar și alte părți de porc bogate în colagen. 

Xiao Long Bao  alături de un sos de soia
Xiao Long Bao se servesc cu sos de soia, oțet de orez sau ghimbir tocat / Shutterstock

În timpul preparării la aburi, colagenul se topește și se transformă în gelatină lichefiată, formând ceea ce este în esență un bulion extrem de bogat și savuros. Xiao long bao sunt servite în mod tradițional la brunchuri.

Încearcă și o rețetă de piept de pui cu baby spanac și sos din lapte de cocos. Este simplă și rapidă.

Sheng Jian Bao

Sheng jian bao seamănă cu xian long bao. Au același tip de umplutură, dar aluatul este mai gros. De obicei, se ung cu ulei de susan și se presară cu ceapă verde tocată. Spre deosebire de xiao long bao, găluștele chinezești sheng jian bao sunt fierte în apă, fără să fie acoperite de aceasta. 

Sheng jian bao pe o farfurie de lemn
Sheng jian bao sunt recunoscute pentru crusta lor crocantă și umplutura suculentă / Shutterstock

Pe măsură ce se evaporă, tigaia uscată conferă fundului găluștelor o textură crocantă de culoare maro-aurie. Pe lângă carnea de porc tradițională, unele versiuni pot conține pui, creveți sau crab.

Bao Zi

Bao zi este de fapt o categoria generală pentru găluștele făcute dintr-un aluat gros, de grâu. Seamănă mai degrabă cu o chiflă. O versiune comună sunt cele umplute cu carne de porc la grătar cunoscute sub numele de char siu bao. 

Bao zi alături de sosuri de soia
Bao zi se servesc cu sos de soia, sos de usturoi, sos picant sau alte condimente / Shutterstock

Alte variante includ Douhabao, care sunt umplute cu pastă dulce de fasole roșie și naihuangbao, umplut cu o cremă galbenă dulce. Variantele mai moderne se fac cu umplutură de ananas, ciuperci glazurate, tofu, pui la curry.

Wonton

Wonton sunt o altă categorie generică de găluște chinezești. Pot fi preparate în tot felul de moduri, au mai multe tipuri de umpluturi lor și se pot prepara în diverse moduri.

Wonton într-un bol alb alături de un sos de soia
Wonton pot fi garnisite cu frunze de ceapă verde sau coriandru / Shutterstock

Wonton tipic se prepară folosind o bucată pătrată de aluat făcută din făină de grâu, ou și apă, cu o lingură de umplutură așezată în centrul pătratului care apoi este sigilat. La final de leagă cu o bucată de arpagic. 

Carnea de porc și creveții sunt umpluturi tipice, deși, ca și în cazul tuturor găluștelor chinezești, variantele tradiționale, dar și cele moderne diferă în funcție de regiune. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un bol plin cu supă cu găluște alături de o lingură
5 trucuri pentru găluște pufoase. Cum poți să prepari o supă perfectă
5 trucuri pentru găluște pufoase. Cum poți să prepari o supă perfectă
Porție de pui cu găluște în sos picant în farfurie
Galerie foto
Pui cu găluște în sos picant. Rețetă savuroasă pentru masa de prânz
Pui cu găluște în sos picant. Rețetă savuroasă pentru masa de prânz
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide