10 superalimente ieftine pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta zilnică
Nutriția este unul dintre cele mai la modă subiecte, motiv pentru care circulă și destul de multe informații și sfaturi greșite sau chiar de-a dreptul periculoase. Descoperă și tu o listă cu 10 superalimente ieftine pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta zilnică. Iată ce spun specialiștii despre ele.
Unele combinații alimentare afectează nu doar sănătatea sistemului digestiv, ci și pe cea a întregului organism. Înainte de te hotărî să urmezi anumite trenduri informează-te de la medici pentru a nu-ți face rău.
750 de medici au fost chestionați cu privire la superalimentele pe care ar trebui să le consumi în 2023. Proiectul a fost inițiat de publicația Today’s Dietician și Pollock Communications în Statele Unite ale Americii.
10 superalimente ieftine pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta
În primă fază ei au explicat că tendița oamenilor de a consuma alimente care au rol și de medicament—superalimente—s-a mai diminuat după ce pandemia a trecut. În primul rând pentu că nu mai simt o amenințare directă asupra sănătății lor și apoi pentru că prețurile au crescut foarte mult. În aceste condiții este ușor pentru oricine să cadă în capcanele marketingului înșelător și ale dezinformării.
Pentru a-ți ușura deciziile la cumpărături nutriționiștii au făcut un 10 în care au inclus superalimentele pe care trebuie să le consumi în 2023. Multe dintre ele au prețuri accesibile, majoritatea fiind din surse vegetale.
Alimente fermentate (kimchi, legume murate, iaurt etc.)
Alimentele fermentate sunt sursă de „bacterii bune”, care ajută în mod vizibil digestia. Ele luptă împotriva bacteriilor rele și ajută organismul să sintetizeze și/sau să producă mai multe vitamine importante, inclusiv B1, B2, B3, B5, B6, B12 și K.
Semințe
Semințele sunt surse excelente de fibre și conțin grăsimi mononesaturate sănătoase, grăsimi polinesaturate și multe vitamine, minerale și antioxidanți.
Studiile arată că semințele consumate ca parte a unei diete sănătoase pot ajuta la reducerea nivelului zahărului din sânge, a colesterolului și reglează tensiunea arterială. Poți consuma semințe de in, semințe de chia, semințe de cânepă, semințe de susan și semințe de dovleac.
Afine
Beneficiile consumului de afine sunt nenumărate. Sunt bogate în antioxidanți, pline de vitamine și minerale.
O cană de afine furnizează 24% din necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult, 36% din cel vitamina K, 25% din el de mangan și 14% din necesarul de fibre alimentare. De asemenea, pot ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge, a tensiunii arteriale și a colesterolului.
Avocado
Avocado este un aliment extrem de versatil și o sursă excelentă de vitamine C, E, K și B6, precum și de riboflavină, niacină, acid folic, acid pantotenic, magneziu și potasiu.
Avocado îți aduce un aport de luteină, beta-caroten și acizi grași omega-3. Pentru că are o cantitate importantă de grăsimi sănătoase și benefice, te vei simți sătulă după ce îl consumi și nu vei mai avea tendința să ronțăi între mese.
Nuci (fistic, migdale, nuci etc.)
Potrivit Clinicii Mayo, includerea nucilor în dietă poate îmbunătăți sănătatea arterelor, poate reduce inflamația corelată cu bolile de inimă, poate reduce riscul apariției cheagurilor de sânge.
Un alt beneficiu este că poate scădea riscul de apariție a hipertensiunii arteriale. Având în vedere toate aceste aspecte, scade și riscul de deces prematur din cauza bolilor.
Legume verzi cu frunze
Legumele cu frunze verzi—varza kale, spanacul, bok choy—sunt printre cele mai bune alegeri alimentare. Sunt bogate în vitamine, minerale și fibre care ajută la menținerea sănătății creierului reducerea riscului de boli de inimă, cancer și hipertensiune arterială.
Plante acvatică (forme comestibile de alge, alge marine, mușchi de mare etc.)
Desigur, gustul și aroma acestora în forma lor brută poate să nu fie foarte apetisante. Totuși, măcar din când în când încearcă să le consumi pentru că sunt pline de proteine, antioxidanți, vitamine și minerale. De asemenea, sunt o sursă bună de acizii grași omega-3.
Ceai verde
Ceaiul verde a fost consumat de secole, iar beneficiile sale pentru sănătate au demonstrate de numeroase cercetări științifice.
Unele studii au arătat că poate avea efecte pozitive asupra pierderii în greutate, tulburărilor hepatice, sănătății pielii, diabetului de tip 2 și sănătății creierului.
Cereale ancestrale
Cerealele ancestrale sunt boabe care au rămas în mare parte neschimbate în ultimele câteva sute de ani.
Spre deosebire de majoritatea tipurilor de grâu, orez și porumb cultivate în lume, acestea au fost modificate, adică „rafinate”. În categoria cerealelor ancestrale intră quinoa, farro, sorg, teff, meiul, amarantul, spelta și grâul Khorasan.
Ele și-au păstrat în mare parte în starea inițială, rămânând cu adevărat întregi. Consumul lor poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet, deoarece conțin fitonutrienți și antioxidanți care luptă împotriva inflamației.
Lapte vegetal
Dacă nu îți place laptele din surse animale, poți alege din multitudinea de alternative pe bază de plante. Sunt clasificate în funcție de planta din care provin.
De exemplu, laptele de nuci poate proveni din caju sau migdale. Alte opțiuni de lapte fără lapte includ fructe, cereale, semințe și leguminoase.