Gnocchi alla romana. Rețetă de crochete din parmezan cu griș, la cuptor

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Știm deja că rețetele italiene cuceresc atât prin gust cât și prin simplitatea preparării, așa că nu ezităm să poposim în bucătăria italiană pentru inspirație. De data aceasta îți propunem să încerci rețeta Gnocchi alla romana.

Gnocchi alla romana într-un vas alb
Crochetele se așază în rânduri ușor suprapuse / Shutterstock

Este o rețetă savuroasă de crochete preparate din griș cu lapte sărat, amestecat cu parmezan, unt și gălbenușuri de ouă. Compoziția rezultată se întinde într-o foaie și se formează discuri din ea, cu ajutorul unui pahar. Discurile se prepară la cuptor, gratinate tot cu parmezan răzuit. Crochetele sunt delicioase servite simple, așa cum sunt preparate. Iar parmezanul se poate înlocui din compoziția acestora, cu altă brânză fermă, bună de răzuit.

Citește și

Rețeta este tradițională din regiunea Lazio și nu are nimic în comun cu celebrii gnocchi de cartofi. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, pentru a prepara și tu delicioșii gnocchi alla romana.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a fierbe compoziția de griș cu lapte, pregătește toate ingredientele necesare aluatului pentru gnocchi. Mai întâi dă parmezanul pe răzătoare. Apoi taie untul în cuburi și separă cele două gălbenușuri de albușuri.

Când ai ingredientele pregătite, poți pune laptele la fiert, într-o oală cu baza dublă. Adaugă și un praf de sare și fierbe laptele până la primele clocote. Setează intensitatea flăcării aragazului la minim și adaugă grișul în ploaie, peste lapte. Amestecă energic cu un tel în timp ce adaugi grișul pentru a nu se crea cocoloașe.

Fierbe grișul cu lapte până când capătă textura unei budinci mai consistente. Apoi stinge flacăra aragazului și lasă grișul cu lapte să se răcorească timp de 10-12 minute.

După ce s-a mai răcit, încorporează pe rând: untul tăiat în cuburi, parmezanul răzuit, cele două gălbenușuri și un praf de piper. Amestecă bine toate aceste ingrediente. Vei obține aluat compact și ușor ferm. Împachetează aluatul în folie și pune-l la rece pentru cel puțin o oră.

Cum formezi și prepari gnocchi alla romana

După expirarea timpului în care ai lăsat preparatul la rece, scoate aluatul pe masa de lucru și pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Întinde aluatul de griș cu parmezan într-o foaie de aproximativ 2 cm grosime, cu ajutorul sucitorului de aluaturi. Cu un decupator metalic sau cu un pahar cu diametrul de 7-8 cm, decupează discuri din aluat.

Ia un vas termorezistent și unge interiorul cu unt. Așază la baza vasului discurile din parmezan cu griș, în rânduri ușor suprapuse. Stropește-le cu unt topit și ușor răcit pe toată suprafața și presară deasupra parmezan răzuit.

Introdu tava în cuptorul încălzit și coace crochetele de parmezan cu griș pentru aproximativ 20 de minute. Nu le coace în exces, ci atât cât să se înmoaie și să se rumenească frumos la suprafață.

După coacere, lasă delicioșii gnocchi alla romana să se răcorească timp de 10-12 minute. Astfel, untul topit din vas va fi absorbit de crochete și vor deveni ușor cremoase în interior.

Tot din bucătăria italiană îți mai recomandăm să încerci și rețeta de spaghete aglio e olio, simplă, dar tare gustoasă.

Citește și
Crochete de parmezan cu griș coapte în vas alb
Galerie foto

Galerie foto

Trei Gnocchi alla romana pe o farfurie
Femeie decupând discuri din aluat de parmezan cu griș
Gnocchi alla romana într-un vas alb
+1
CELE MAI CITITE
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Trei secțiuni de blat de tort
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de Minestrone
Galerie foto
Minestrone. Rețeta italiană de supă din legume și paste
Minestrone. Rețeta italiană de supă din legume și paste
Tiramisu cu căpșuni porționat pe farfurie și pe un platou cu picior
Galerie foto
Tiramisu cu căpșuni. Desert delicios și răcoros, ideal pentru zilele caniculare de vară
Tiramisu cu căpșuni. Desert delicios și răcoros, ideal pentru zilele caniculare de vară
Lasagna cu spanac și brânzeturi secționată în vasul de copt și o porție pe farfurie
Galerie foto
Lasagna cu spanac și brânzeturi. Rețetă pentru un prânz delicios și sănătos
Lasagna cu spanac și brânzeturi. Rețetă pentru un prânz delicios și sănătos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Chefi la cuțite, 16 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această seară. Echipele care au pierdut câte un membru
Chefi la cuțite, 16 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această seară. Echipele care au pierdut câte un membru
Chefi la cuțite, 16 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această seară. Echipele care au pierdut câte un membru
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
închide