Rulouri de ouă. Tot ce trebuie să știi despre cele mai consumate preparate din comunitățile asiatice din SUA
Rulourile de ouă sunt unele dintre cele mai populare preparate în comunitățile asiatice din SUA. De aici, au cucerit și restul lumii și astăzi le poți găsi aproape peste tot. Sunt crocante, ușor sărate, cu umpluturi diverse astfel încât poți încerca de fiecare dată altceva. Sunt atât de bune încât nu te poți opri să mănânci doar unul.
Rețetele de rolouri de ouă au apărut în SUA, inspirate de bucătăria asiatică. Forma lor seamănă foarte mult cu cea a pachetelelor de primăvară chinezești, însă diferă compoziția aluatului, dar și a umpluturii. De obicei, în foaia de preparată din făină și ouă este pus un amestec de varză sau alte legume sau carne de porc.
Iată tot ce trebuie să știi despre rulourile de ouă.
Tot ce trebuie să știi despre rețetele de rulouri de ouă
Istoria rulourilor de ouă este încă incertă. Unele surse spun că cheful Lung Fong din New York este cel care a inventat acest aperitiv ajuns celebru în 1925.
Alte surse îl creditează pe bucătarul Henry Low de la restaurantul Port Arthur din New York. Rețeta acestuia a apărut în cartea de bucate ”Cook At Home In Chinese” din 1928, dar nu conținea varză, ingredient de bază în acest preparat așa cum îl știm azi.
Înainte de cele două menționări ale rețetei, mai există una din 1917 dintr-o carte de bucate chinezească, însă nu are nicio legătură cu rulourile de ouă din zilele noastre. Mai degrabă seamănă cu o omletă umplută.
Chiar dacă sunt delicioase, rulourile cu ouă trebuie consumate în cantități mici pentru că nu sunt cea mau sănătoasă opțiune de mâncare. Pentru că sunt prăjite în baie de ulei, sunt pline de grăsimi saturate și de calorii.
Un singur rulou îți aduce între 200 și 250 de calorii și 10-15 g de grăsimi. De asemenea, conține și 417 mg de sare Niciodată nu te vei opri la unul, deci este bine să le mănânci responsabil.
Ce umpluturi există pentru rulourile de ouă
De cele mai multe ori rulourile de ouă sunt umplute cu diverse tipuri de carne, de obicei de porc. Mai poți găsi și carne de rață, de pui, de oaie sau creveți.
De asemenea, compoziția mai conține și o mulțime de legume, de cele mai multe ori morcov, ceapă, țelină și varză.
Pentru vegetarieni există și rulouri de ouă cu umplutură doar de legume și tofu care mai conțin și usturoi și ghimbir pentru mai multă aromă.
Rulourile de ouă nu conțin neapărat ou
Rețeta de rulouri de ou a suferit multe modificări de-a lungul timpului. Deși rețeta din 1917, prima care menționa un preparat similar, era mai degrabă o omletă umplută, preparatul de azi poate să nu aibă ouă în compoziție.
Rulourile de ouă se prăjesc în baie de ulei
Rulourile de ouă sunt de cele mai multe ori prăjite în ulei încins, ceea ce le dă un gust aparte, dar le face și foarte bogate din grăsimi saturate.
Cantitatea acestora este influențată de tipul de ulei folosit. Dacă le gătești acasă poți utiliza ulei de porumb sau de alune, care este rezistent la temperaturi foarte înalte.
Poți face variante mai sănătoase de rulouri de ouă acasă
Dacă vrei să gătești acasă rulouri de ou o poți face în air fryer, variantă mult mai sănătoasă. În acest fel vor avea mai puține calorii și vor fi mai sărace în grăsimi saturate.
Există variante de rulouri de ouă în mai multe țări
În Vietnam există chả giò preparate din foi de orez umplute cu carne de porc, fasole mung, ciuperci și legume se servesc cu un sos din sos de pește, morcovi răzuiți, chili, suc de limetă, zahăr, usturoi și oțet.
În Coreea de Sud vei găsi Gyeran-mari, a cărui denumire se traduce tot prin rulou de ouă. Totuși, nu are prea multe legături cu varianta americană a rețetei. Conține ceapă verde și morcovi, cărora li se poate adăuga orice alte ingrediente.
Lumpia este un preparat popular în Filipine. Se servește la mese speciale și este destul de diferit față de rulourile de ouă din SUA.
Rulouri de ouă vs. pachețele de primăvară
La o primă vedere, poți confunda pachețelele de primăvară cu rulourile de ouă pentru că seamănă foarte mult. Totuși, există câteva diferențe între ele. În primul rând, pachețelele de primăvară au origini puternice în bucătăria cantoneză.
Pot fi prăjite în baie de ulei, coapte sau fripte pe plită. Pot fi umplute cu carne tocată de porc, morcovi, ceapă, muguri de bambus și ciuperci shiitake. Rulourile de ouă sunt prăjite în ulei și au un înveliș mult mai gros.
Sosuri pentru rulouri de ouă
La restaurant rulourile de ouă vor fi servite cu sos de prune, sos dulce-acrișor, sos de alune sau sos hoisin. Dacă le mănânci acasă poți pune alături orice fel de sos vrei. Poate fi și sos simplu de soia, dar și sos de usturoi cu miere sau sos sriracha.