3 idei de preparate la grătar. Rețete simple și rapide
Nu există niciun mod mai plăcut de găti carnea decât de a o prepara la grătar. Poți să alegi orice fel de carne vrei, de la pui la pește și nu doar atât. Poți pune pe grătar legume și brânzeturi, astfel încât poți satisface orice gusturi. Descoperă și tu 3 idei de preparate la grătar. Rețetele sunt simple, rapide și extrem de gustoase.
Carnea la grătar este gustoasă și are avantajul de a se potrivi cu o mulțime de garnituri pe care le poți prepara pe loc. La final vei avea o masă savuroasă. Totul este să respecți câteva sfaturi legate de pregătirea cărnii.
Înainte de a pune carnea de grătar trebuie să o marinezi în funcție de tipul acesteia pentru a avea o friptură suculentă la interior și crocantă la exterior. Iată câteva idei pentru fiecare tip de carne în parte.
Cotlete de porc
Cotletele de porc, dacă nu sunt pregătite bine înainte de a fi puse pe grătar, vor fi fade și uscate. Cea mai bună soluție este să le pui într-o marinadă cu cel puțin 3-4 ore înainte, de preferat peste noapte. Alege cotlete cu os pentru cel mai bun rezultat.
Cum prepari marinada
Marinada pentru cotletele de porc ar trebui să conțină câteva ingrediente simple: ulei de măsline, sos de soia, zahăr brun și muștar Dijon. Opțional mai poți pune piper și usturoi. Uleiul de măsline aduce un plus de umiditate și împiedică cotletele de porc să se lipească de grătar.
Ar trebui să alegi un sos de soia cu un conținut scăzut de sodiu, pentru că chiar și acesta conține o cantitate destul de mare de sare. Acesta este motivul pentru care marinada nu mai are nevoie de sare.
Zahărul brun va aduce o combinație savuroasă de arome cotletelor de porc. Îl poți înlocui cu mierea și vei avea același efect. Muștarul Dijon este cel mare va face legătura între toate aromele marinadei, fără să le acopere.
Cum se gătesc pe grătar cotletele de porc
Poți găti cotletele de porc atât de grătar cu gaz, cât și pe grătar cu cărbuni. Important este să nu ai bucăți de carne care să aibă o grosime mai mare de 2-3 cm. Vei avea unul dintre acele preparate la grătar pe care le vei încerca mereu.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este marinarea. După ce freci bine carnea cu toate ingredientele de mai sus, o pui într-o pungă și o dai la rece pentru o oră minimum, de preferat peste noapte.
Apoi, când pregătești focul pentru grătar ai grijă să nu fie foarte puternic. Pune cotletele la foc mediu pentru 2-3 minute pe fiecare parte, apoi mută-le unde focul este foarte mic și mai lasă-le încă aproximativ 7 minute.
Dacă nu au os atunci redu timpul în care sunt expuse la tratament termic. După ce sunt gata, lasă-le să se odihnească minimum 5 minute și de-abia apoi servește-le.
Ingrediente
- 70 ml ulei de măsline
- 70 ml sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
- 2 linguri de zahăr brun sau miere
- 1 lingură de muștar Dijon
- 1 praf de piper proaspăt măcinat
- 3 căței de usturoi pisați
- 4 cotlete de porc
Mod de preparare
Într-un bol se amestecă toate ingredientele în afară de cotlete. Carnea se pune într-o pungă, peste ea se varsă marinada și se presează bine astfel încât sosul să ajungă peste tot. Se dă la rece peste noapte.
Se scot cotletele din pungă și se înlătură excesul de marinadă. Se pun pe grătar la foc mediu, pentru 2 minute, apoi se pun într-o zonă cu foc mai mic. Se mai lasă încă aproximativ 7 minute. Se iau de pe foc și se lasă să se odihnească 5 minute.
Cum se servesc cotletele de porc la grătar
Alături de cotletele de porc la grătar poți servi o salată simplă de legume sau de murături, dar poți alege și garnituri mai complexe cum sunt salata de paste, salata de cartofi, legume la grătar, cartofi copți.
Pui cu limetă și coriandru
Pentru pui cu limetă și coriandru este bine să folosești pulpe de pui pentru că sunt mult mai suculente. Vor avea o crustă ușor caramelizată și crocantă care va fi delicioasă.
Înainte de a face puiul cu limetă și coriandru este important să ții carnea pentru un timp în marinadă.
Cum prepari marinada pentru carnea de pui
Ingredientele pentru marinadă pentru pulpe de pui sunt ulei de măsline, coriandru, limetă, sos de soia, miere, sare și piper. Se potrivește și pentru alte preparate la grătar din carne de pui.
Uleiul de măsline are rolul de a ajuta aromele tuturor ingredientelor să intre mai bine în carnea de pui. Trebuie să folosești coriandru proaspăt. Acesta are o aromă proaspătă care se potrivește perfect cu cea de limetă și de usturoi.
De la limetă vei folosi atât coaja, cât și zeama. Acesta din urmă are și rolul de a frăgezi carnea de pui.Sosul de soia aduce o notă sărată și are aroma umami. Indicat este să folosești sos de soia cu conținut scăzut de sare.
Mierea și limeta se combină perfect. Dacă vrei o poți înlocui cu zahărul brun. Pentru a face pulpe de pui la grătar cu coriandru și limetă poți folosi oricât de mult usturoi îți place. Nu va fi prea mult
Cum prepari pui cu coriandru și limetă
Pentru a face pui cu coriandru și limetă este recomandat să folosești bucățile de carne cu tot fără os pentru că sunt mai ușor de gătit.
Ingrediente
- 70 ml ulei de măsline
- coriandru proaspăt tocat
- 2 limete (coaja răzuită și zeama)
- 2 linguri de sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
- 1 linguri de miere
- 4 căței de usturoi pisați
- 1 praf de sare
- 1 praf de piper proaspăt măcinat
- 6 pulpe de pui fără os
Mod de preparare
Se amestecă toate ingredientele în afară de pulpele de pui. Carnea se pune într-o pungă, iar peste ea se varsă marinada. Se amestecă bine și se dă la rece pentru minimum 4 ore.
Se scoate carnea din pungă, se înlătură marinada în exces, iar pulpele se pun pe grătar unde focul este mediu. Se lasă să se gătească aproximativ 10 minute pe fiecare parte sau până sunt gata. Se scot, se lasă 5 minute să se odihnească și se servesc.
Cu ce poți servi pui cu coriandru și limetă
Pentru pui cu coriandru și limetă la grătar poți servi drept garnitură orez (alb și brun), zucchini la grătar, broccoli gătit la air fryer sau fasole verde sotată.
Legume la grătar
Legumele la grătar sunt o garnitură ușor de făcut, sănătoasă și cu un aspect apetisant, mai ales dacă folosești ingrediente în mai multe culori. Le poți găti punându-le direct pe grătar, pe frigăruie sau într-un coșuleț special.
Descoperă mai multe despre efectele consumului de alimente la grătar. Vezi ce impact au asupra organismului tău.
Legume la grătar
Legumele la grătar sunt o garnitură ușoară și delicioasă, perfectă pentru a fi servită alături de preparate din carne, orez sau cu sos.
Ingrediente
- 230 g ciuperci cremini (fără cozi)
- 1 dovlecel mediu (tăiat pe lungime în felii groase de 0,5 cm)
- 500 g sparanghel proaspăt (capetele dure tăiate)
- 1 ardei gras roșu (fără sâmburi, tăiat în patru)
- 1 ceapă roșie mică (curățată și tăiată felii groase de 1 cm)
- 2 morcovi mici sau medii (tăiați pe jumătate pe lungime)
- 70 ml ulei de măsline
- 1 praf de sare
- 1 praf de piper proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se pun legumele pregătite pe o tavă mare. Se ung cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline și asezonează cu sare și piper. Se întorc și se stropesc cu uleiul rămas.
Se încinge un grătar. Când este fierbinte, se pun legumele. Ciupercile, dovleceii și sparanghelul se lasă 5-7 minute, întorcându-se la jumătatea timpului. Ardeiul gras, ceapa și morcovii se lasă 10-12 minute, întorcându-se și ei la jumătatea timpului. Se servesc calde.
Care sunt cele mai bune legume la grătar
Poți pune pe grătar aproape orice fel de legume. În general au nevoie de foc mediu și trebuie să le întorci la jumătatea timpului de gătire.
- Ciuperci cremini: se pun pe grătar fără cozi; timp de gătire 5-7 minute;
- Dovlecel: se feliază pe lungime în felii groase de 0,5 cm; timp de gătire 5-7 minute;
- Sparanghel: i se taie capetele dure ale tulpinii; timp de gătire 5-7 minute;
- Ardei gras: se curăță de cotor și se semințe și se taie în 4; timp de gătire 10-12 minute;
- Ceapa roșie: se curăță de foi și se taie rondele groase de 1 cm. timp de gătire 10-12 minute;
- Morcovi: se taie pe jumătate pe lungime dacă sunt mari; timp de gătire 10-12 minute;
- Vinete: se feliază în felii groase de aproximativ 1 cm; timp de gătire 5-7 minute.