3 idei de preparate la grătar. Rețete simple și rapide

Nu există niciun mod mai plăcut de găti carnea decât de a o prepara la grătar. Poți să alegi orice fel de carne vrei, de la pui la pește și nu doar atât. Poți pune pe grătar legume și brânzeturi, astfel încât poți satisface orice gusturi. Descoperă și tu 3 idei de preparate la grătar. Rețetele sunt simple, rapide și extrem de gustoase.

Mai multe preparate la grătar puse pe un tocator
Preparatele la grătar se pot face când vremea se răcește în tigaie grill / Shutterstock

Carnea la grătar este gustoasă și are avantajul de a se potrivi cu o mulțime de garnituri pe care le poți prepara pe loc. La final vei avea o masă savuroasă. Totul este să respecți câteva sfaturi legate de pregătirea cărnii.

Înainte de a pune carnea de grătar trebuie să o marinezi în funcție de tipul acesteia pentru a avea o friptură suculentă la interior și crocantă la exterior. Iată câteva idei pentru fiecare tip de carne în parte.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cotlete de porc

Cotletele de porc, dacă nu sunt pregătite bine înainte de a fi puse pe grătar, vor fi fade și uscate. Cea mai bună soluție este să le pui într-o marinadă cu cel puțin 3-4 ore înainte, de preferat peste noapte. Alege cotlete cu os pentru cel mai bun rezultat.

Cotletele de porc servite pe un platou festiv
Cotletele de porc pot fi făcute și pe o tigaie grill / Shutterstock

Cum prepari marinada

Marinada pentru cotletele de porc ar trebui să conțină câteva ingrediente simple: ulei de măsline, sos de soia, zahăr brun și muștar Dijon. Opțional mai poți pune piper și usturoi. Uleiul de măsline aduce un plus de umiditate și împiedică cotletele de porc să se lipească de grătar.

Ar trebui să alegi un sos de soia cu un conținut scăzut de sodiu, pentru că chiar și acesta conține o cantitate destul de mare de sare. Acesta este motivul pentru care marinada nu mai are nevoie de sare.

Zahărul brun va aduce o combinație savuroasă de arome cotletelor de porc. Îl poți înlocui cu mierea și vei avea același efect. Muștarul Dijon este cel mare va face legătura între toate aromele marinadei, fără să le acopere.

Cum se gătesc pe grătar cotletele de porc

Poți găti cotletele de porc atât de grătar cu gaz, cât și pe grătar cu cărbuni. Important este să nu ai bucăți de carne care să aibă o grosime mai mare de 2-3 cm. Vei avea unul dintre acele preparate la grătar pe care le vei încerca mereu.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este marinarea. După ce freci bine carnea cu toate ingredientele de mai sus, o pui într-o pungă și o dai la rece pentru o oră minimum, de preferat peste noapte.

Apoi, când pregătești focul pentru grătar ai grijă să nu fie foarte puternic. Pune cotletele la foc mediu pentru 2-3 minute pe fiecare parte, apoi mută-le unde focul este foarte mic și mai lasă-le încă aproximativ 7 minute.

Dacă nu au os atunci redu timpul în care sunt expuse la tratament termic. După ce sunt gata, lasă-le să se odihnească minimum 5 minute și de-abia apoi servește-le.

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline
  • 70 ml sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
  • 2 linguri de zahăr brun sau miere
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • 1 praf de piper proaspăt măcinat
  • 3 căței de usturoi pisați
  • 4 cotlete de porc

Mod de preparare

Într-un bol se amestecă toate ingredientele în afară de cotlete. Carnea se pune într-o pungă, peste ea se varsă marinada și se presează bine astfel încât sosul să ajungă peste tot. Se dă la rece peste noapte.

Se scot cotletele din pungă și se înlătură excesul de marinadă. Se pun pe grătar la foc mediu, pentru 2 minute, apoi se pun într-o zonă cu foc mai mic. Se mai lasă încă aproximativ 7 minute. Se iau de pe foc și se lasă să se odihnească 5 minute.

Cum se servesc cotletele de porc la grătar

Alături de cotletele de porc la grătar poți servi o salată simplă de legume sau de murături, dar poți alege și garnituri mai complexe cum sunt salata de paste, salata de cartofi, legume la grătar, cartofi copți.

Pui cu limetă și coriandru

Pentru pui cu limetă și coriandru este bine să folosești pulpe de pui pentru că sunt mult mai suculente. Vor avea o crustă ușor caramelizată și crocantă care va fi delicioasă.

Înainte de a face puiul cu limetă și coriandru este important să ții carnea pentru un timp în marinadă.

Puiul cu limetă și coriandru servit pe un platou de lemn
Puiul cu limetă și coriandru se poate găti și în tigaie antiaderentă / Shutterstock

Cum prepari marinada pentru carnea de pui

Ingredientele pentru marinadă pentru pulpe de pui sunt ulei de măsline, coriandru, limetă, sos de soia, miere, sare și piper. Se potrivește și pentru alte preparate la grătar din carne de pui.

Uleiul de măsline are rolul de a ajuta aromele tuturor ingredientelor să intre mai bine în carnea de pui. Trebuie să folosești coriandru proaspăt. Acesta are o aromă proaspătă care se potrivește perfect cu cea de limetă și de usturoi.

De la limetă vei folosi atât coaja, cât și zeama. Acesta din urmă are și rolul de a frăgezi carnea de pui.Sosul de soia aduce o notă sărată și are aroma umami. Indicat este să folosești sos de soia cu conținut scăzut de sare.

Mierea și limeta se combină perfect. Dacă vrei o poți înlocui cu zahărul brun. Pentru a face pulpe de pui la grătar cu coriandru și limetă poți folosi oricât de mult usturoi îți place. Nu va fi prea mult

Cum prepari pui cu coriandru și limetă

Pentru a face pui cu coriandru și limetă este recomandat să folosești bucățile de carne cu tot fără os pentru că sunt mai ușor de gătit.

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline
  • coriandru proaspăt tocat
  • 2 limete (coaja răzuită și zeama)
  • 2 linguri de sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
  • 1 linguri de miere
  • 4 căței de usturoi pisați
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de piper proaspăt măcinat
  • 6 pulpe de pui fără os

Mod de preparare

Se amestecă toate ingredientele în afară de pulpele de pui. Carnea se pune într-o pungă, iar peste ea se varsă marinada. Se amestecă bine și se dă la rece pentru minimum 4 ore.

Se scoate carnea din pungă, se înlătură marinada în exces, iar pulpele se pun pe grătar unde focul este mediu. Se lasă să se gătească aproximativ 10 minute pe fiecare parte sau până sunt gata. Se scot, se lasă 5 minute să se odihnească și se servesc.

Cu ce poți servi pui cu coriandru și limetă

Pentru pui cu coriandru și limetă la grătar poți servi drept garnitură orez (alb și brun), zucchini la grătar, broccoli gătit la air fryer sau fasole verde sotată.

Legume la grătar

Legumele la grătar sunt o garnitură ușor de făcut, sănătoasă și cu un aspect apetisant, mai ales dacă folosești ingrediente în mai multe culori. Le poți găti punându-le direct pe grătar, pe frigăruie sau într-un coșuleț special.

Legume la grătar servite pe un platou negru
Legumele se pot găti la grătar pe frigăruie / Shutterstock

Descoperă mai multe despre efectele consumului de alimente la grătar. Vezi ce impact au asupra organismului tău.

Legume la grătar

Legumele la grătar sunt o garnitură ușoară și delicioasă, perfectă pentru a fi servită alături de preparate din carne, orez sau cu sos.

Ingrediente  

  • 230 g ciuperci cremini (fără cozi)
  • 1 dovlecel mediu (tăiat pe lungime în felii groase de 0,5 cm)
  • 500 g sparanghel proaspăt (capetele dure tăiate)
  • 1 ardei gras roșu (fără sâmburi, tăiat în patru)
  • 1 ceapă roșie mică (curățată și tăiată felii groase de 1 cm)
  • 2 morcovi mici sau medii (tăiați pe jumătate pe lungime)
  • 70 ml ulei de măsline
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se pun legumele pregătite pe o tavă mare. Se ung cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline și asezonează cu sare și piper. Se întorc și se stropesc cu uleiul rămas.

Se încinge un grătar. Când este fierbinte, se pun legumele. Ciupercile, dovleceii și sparanghelul se lasă 5-7 minute, întorcându-se la jumătatea timpului. Ardeiul gras, ceapa și morcovii se lasă 10-12 minute, întorcându-se și  ei la jumătatea timpului. Se servesc calde.

Care sunt cele mai bune legume la grătar

Poți pune pe grătar aproape orice fel de legume. În general au nevoie de foc mediu și trebuie să le întorci la jumătatea timpului de gătire.

  • Ciuperci cremini: se pun pe grătar fără cozi; timp de gătire 5-7 minute;
  • Dovlecel: se feliază pe lungime în felii groase de 0,5 cm;  timp de gătire 5-7 minute;
  • Sparanghel: i se taie capetele dure ale tulpinii; timp de gătire 5-7 minute;
  • Ardei gras: se curăță de cotor și se semințe și se taie în 4; timp de gătire 10-12 minute;
  • Ceapa roșie: se curăță de foi și se taie rondele groase de 1 cm. timp de gătire 10-12 minute;
  • Morcovi: se taie pe jumătate pe lungime dacă sunt mari; timp de gătire 10-12 minute;
  • Vinete: se feliază în felii groase de aproximativ 1 cm; timp de gătire 5-7 minute.
Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
tipuri de ceai pentru a face ice tea puse pe o masă
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, a cucerit patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, "a cucerit" patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, "a cucerit" patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
fresh
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
închide