3 idei de preparate la grătar. Rețete simple și rapide

Nu există niciun mod mai plăcut de găti carnea decât de a o prepara la grătar. Poți să alegi orice fel de carne vrei, de la pui la pește și nu doar atât. Poți pune pe grătar legume și brânzeturi, astfel încât poți satisface orice gusturi. Descoperă și tu 3 idei de preparate la grătar. Rețetele sunt simple, rapide și extrem de gustoase.

Mai multe preparate la grătar puse pe un tocator
Preparatele la grătar se pot face când vremea se răcește în tigaie grill / Shutterstock

Carnea la grătar este gustoasă și are avantajul de a se potrivi cu o mulțime de garnituri pe care le poți prepara pe loc. La final vei avea o masă savuroasă. Totul este să respecți câteva sfaturi legate de pregătirea cărnii.

Înainte de a pune carnea de grătar trebuie să o marinezi în funcție de tipul acesteia pentru a avea o friptură suculentă la interior și crocantă la exterior. Iată câteva idei pentru fiecare tip de carne în parte.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cotlete de porc

Cotletele de porc, dacă nu sunt pregătite bine înainte de a fi puse pe grătar, vor fi fade și uscate. Cea mai bună soluție este să le pui într-o marinadă cu cel puțin 3-4 ore înainte, de preferat peste noapte. Alege cotlete cu os pentru cel mai bun rezultat.

Cotletele de porc servite pe un platou festiv
Cotletele de porc pot fi făcute și pe o tigaie grill / Shutterstock

Cum prepari marinada

Marinada pentru cotletele de porc ar trebui să conțină câteva ingrediente simple: ulei de măsline, sos de soia, zahăr brun și muștar Dijon. Opțional mai poți pune piper și usturoi. Uleiul de măsline aduce un plus de umiditate și împiedică cotletele de porc să se lipească de grătar.

Ar trebui să alegi un sos de soia cu un conținut scăzut de sodiu, pentru că chiar și acesta conține o cantitate destul de mare de sare. Acesta este motivul pentru care marinada nu mai are nevoie de sare.

Zahărul brun va aduce o combinație savuroasă de arome cotletelor de porc. Îl poți înlocui cu mierea și vei avea același efect. Muștarul Dijon este cel mare va face legătura între toate aromele marinadei, fără să le acopere.

Cum se gătesc pe grătar cotletele de porc

Poți găti cotletele de porc atât de grătar cu gaz, cât și pe grătar cu cărbuni. Important este să nu ai bucăți de carne care să aibă o grosime mai mare de 2-3 cm. Vei avea unul dintre acele preparate la grătar pe care le vei încerca mereu.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este marinarea. După ce freci bine carnea cu toate ingredientele de mai sus, o pui într-o pungă și o dai la rece pentru o oră minimum, de preferat peste noapte.

Apoi, când pregătești focul pentru grătar ai grijă să nu fie foarte puternic. Pune cotletele la foc mediu pentru 2-3 minute pe fiecare parte, apoi mută-le unde focul este foarte mic și mai lasă-le încă aproximativ 7 minute.

Dacă nu au os atunci redu timpul în care sunt expuse la tratament termic. După ce sunt gata, lasă-le să se odihnească minimum 5 minute și de-abia apoi servește-le.

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline
  • 70 ml sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
  • 2 linguri de zahăr brun sau miere
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • 1 praf de piper proaspăt măcinat
  • 3 căței de usturoi pisați
  • 4 cotlete de porc

Mod de preparare

Într-un bol se amestecă toate ingredientele în afară de cotlete. Carnea se pune într-o pungă, peste ea se varsă marinada și se presează bine astfel încât sosul să ajungă peste tot. Se dă la rece peste noapte.

Se scot cotletele din pungă și se înlătură excesul de marinadă. Se pun pe grătar la foc mediu, pentru 2 minute, apoi se pun într-o zonă cu foc mai mic. Se mai lasă încă aproximativ 7 minute. Se iau de pe foc și se lasă să se odihnească 5 minute.

Cum se servesc cotletele de porc la grătar

Alături de cotletele de porc la grătar poți servi o salată simplă de legume sau de murături, dar poți alege și garnituri mai complexe cum sunt salata de paste, salata de cartofi, legume la grătar, cartofi copți.

Pui cu limetă și coriandru

Pentru pui cu limetă și coriandru este bine să folosești pulpe de pui pentru că sunt mult mai suculente. Vor avea o crustă ușor caramelizată și crocantă care va fi delicioasă.

Înainte de a face puiul cu limetă și coriandru este important să ții carnea pentru un timp în marinadă.

Puiul cu limetă și coriandru servit pe un platou de lemn
Puiul cu limetă și coriandru se poate găti și în tigaie antiaderentă / Shutterstock

Cum prepari marinada pentru carnea de pui

Ingredientele pentru marinadă pentru pulpe de pui sunt ulei de măsline, coriandru, limetă, sos de soia, miere, sare și piper. Se potrivește și pentru alte preparate la grătar din carne de pui.

Uleiul de măsline are rolul de a ajuta aromele tuturor ingredientelor să intre mai bine în carnea de pui. Trebuie să folosești coriandru proaspăt. Acesta are o aromă proaspătă care se potrivește perfect cu cea de limetă și de usturoi.

De la limetă vei folosi atât coaja, cât și zeama. Acesta din urmă are și rolul de a frăgezi carnea de pui.Sosul de soia aduce o notă sărată și are aroma umami. Indicat este să folosești sos de soia cu conținut scăzut de sare.

Mierea și limeta se combină perfect. Dacă vrei o poți înlocui cu zahărul brun. Pentru a face pulpe de pui la grătar cu coriandru și limetă poți folosi oricât de mult usturoi îți place. Nu va fi prea mult

Cum prepari pui cu coriandru și limetă

Pentru a face pui cu coriandru și limetă este recomandat să folosești bucățile de carne cu tot fără os pentru că sunt mai ușor de gătit.

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline
  • coriandru proaspăt tocat
  • 2 limete (coaja răzuită și zeama)
  • 2 linguri de sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
  • 1 linguri de miere
  • 4 căței de usturoi pisați
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de piper proaspăt măcinat
  • 6 pulpe de pui fără os

Mod de preparare

Se amestecă toate ingredientele în afară de pulpele de pui. Carnea se pune într-o pungă, iar peste ea se varsă marinada. Se amestecă bine și se dă la rece pentru minimum 4 ore.

Se scoate carnea din pungă, se înlătură marinada în exces, iar pulpele se pun pe grătar unde focul este mediu. Se lasă să se gătească aproximativ 10 minute pe fiecare parte sau până sunt gata. Se scot, se lasă 5 minute să se odihnească și se servesc.

Cu ce poți servi pui cu coriandru și limetă

Pentru pui cu coriandru și limetă la grătar poți servi drept garnitură orez (alb și brun), zucchini la grătar, broccoli gătit la air fryer sau fasole verde sotată.

Legume la grătar

Legumele la grătar sunt o garnitură ușor de făcut, sănătoasă și cu un aspect apetisant, mai ales dacă folosești ingrediente în mai multe culori. Le poți găti punându-le direct pe grătar, pe frigăruie sau într-un coșuleț special.

Legume la grătar servite pe un platou negru
Legumele se pot găti la grătar pe frigăruie / Shutterstock

Descoperă mai multe despre efectele consumului de alimente la grătar. Vezi ce impact au asupra organismului tău.

Legume la grătar

Legumele la grătar sunt o garnitură ușoară și delicioasă, perfectă pentru a fi servită alături de preparate din carne, orez sau cu sos.

Ingrediente  

  • 230 g ciuperci cremini (fără cozi)
  • 1 dovlecel mediu (tăiat pe lungime în felii groase de 0,5 cm)
  • 500 g sparanghel proaspăt (capetele dure tăiate)
  • 1 ardei gras roșu (fără sâmburi, tăiat în patru)
  • 1 ceapă roșie mică (curățată și tăiată felii groase de 1 cm)
  • 2 morcovi mici sau medii (tăiați pe jumătate pe lungime)
  • 70 ml ulei de măsline
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se pun legumele pregătite pe o tavă mare. Se ung cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline și asezonează cu sare și piper. Se întorc și se stropesc cu uleiul rămas.

Se încinge un grătar. Când este fierbinte, se pun legumele. Ciupercile, dovleceii și sparanghelul se lasă 5-7 minute, întorcându-se la jumătatea timpului. Ardeiul gras, ceapa și morcovii se lasă 10-12 minute, întorcându-se și  ei la jumătatea timpului. Se servesc calde.

Care sunt cele mai bune legume la grătar

Poți pune pe grătar aproape orice fel de legume. În general au nevoie de foc mediu și trebuie să le întorci la jumătatea timpului de gătire.

  • Ciuperci cremini: se pun pe grătar fără cozi; timp de gătire 5-7 minute;
  • Dovlecel: se feliază pe lungime în felii groase de 0,5 cm;  timp de gătire 5-7 minute;
  • Sparanghel: i se taie capetele dure ale tulpinii; timp de gătire 5-7 minute;
  • Ardei gras: se curăță de cotor și se semințe și se taie în 4; timp de gătire 10-12 minute;
  • Ceapa roșie: se curăță de foi și se taie rondele groase de 1 cm. timp de gătire 10-12 minute;
  • Morcovi: se taie pe jumătate pe lungime dacă sunt mari; timp de gătire 10-12 minute;
  • Vinete: se feliază în felii groase de aproximativ 1 cm; timp de gătire 5-7 minute.
Citește și
CELE MAI CITITE
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, porționat
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
Vegeta de casă din legume și verdețuri
Vegeta de casă din legume și verdețuri, pentru preparate savuroase
Vegeta de casă din legume și verdețuri, pentru preparate savuroase
Tartă cu smochine, mascarpone și miere porționată
Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Pâine cu ceapă feliată pe o hârtie albă
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
10 septembrie, 08:48
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb, decorată cu verdeață
10 septembrie, 08:24
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
9 septembrie, 09:10
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
9 septembrie, 07:21
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Margot Robbie a strălucit într-o rochie transparentă la premiera unui film. Cum s-a schimbat corpul ei după naștere
Margot Robbie a strălucit într-o rochie transparentă la premiera unui film. Cum s-a schimbat corpul ei după naștere
Margot Robbie a strălucit într-o rochie transparentă la premiera unui film. Cum s-a schimbat corpul ei după naștere
Preţul apartamentelor vechi a explodat. Cu cât s-a scumpit o locuinţă în centrul Capitalei în ultimele 3 luni
Preţul apartamentelor vechi a explodat. Cu cât s-a scumpit o locuinţă în centrul Capitalei în ultimele 3 luni
Preţul apartamentelor vechi a explodat. Cu cât s-a scumpit o locuinţă în centrul Capitalei în ultimele 3 luni
amp;#8220;Ce femeie frumoasă”. Corina Caciuc i-a surprins pe toţi cu ultima postare. Cum s-a afişat iubita lui Laurenţiu Reghecampf
amp;#8220;Ce femeie frumoasă”. Corina Caciuc i-a surprins pe toţi cu ultima postare. Cum s-a afişat iubita lui Laurenţiu Reghecampf
amp;#8220;Ce femeie frumoasă”. Corina Caciuc i-a surprins pe toţi cu ultima postare. Cum s-a afişat iubita lui Laurenţiu Reghecampf
Andreea Antonescu se mută din România. Unde se va stabili și planuri are alături de fiicele ei
Andreea Antonescu se mută din România. Unde se va stabili și planuri are alături de fiicele ei
Andreea Antonescu se mută din România. Unde se va stabili și planuri are alături de fiicele ei
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb

Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb

Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb

Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă

Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă

Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă

Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă

Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure

Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
închide