3 idei de preparate la grătar. Rețete simple și rapide

Nu există niciun mod mai plăcut de găti carnea decât de a o prepara la grătar. Poți să alegi orice fel de carne vrei, de la pui la pește și nu doar atât. Poți pune pe grătar legume și brânzeturi, astfel încât poți satisface orice gusturi. Descoperă și tu 3 idei de preparate la grătar. Rețetele sunt simple, rapide și extrem de gustoase.

Mai multe preparate la grătar puse pe un tocator
Preparatele la grătar se pot face când vremea se răcește în tigaie grill / Shutterstock

Carnea la grătar este gustoasă și are avantajul de a se potrivi cu o mulțime de garnituri pe care le poți prepara pe loc. La final vei avea o masă savuroasă. Totul este să respecți câteva sfaturi legate de pregătirea cărnii.

Înainte de a pune carnea de grătar trebuie să o marinezi în funcție de tipul acesteia pentru a avea o friptură suculentă la interior și crocantă la exterior. Iată câteva idei pentru fiecare tip de carne în parte.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cotlete de porc

Cotletele de porc, dacă nu sunt pregătite bine înainte de a fi puse pe grătar, vor fi fade și uscate. Cea mai bună soluție este să le pui într-o marinadă cu cel puțin 3-4 ore înainte, de preferat peste noapte. Alege cotlete cu os pentru cel mai bun rezultat.

Cotletele de porc servite pe un platou festiv
Cotletele de porc pot fi făcute și pe o tigaie grill / Shutterstock

Cum prepari marinada

Marinada pentru cotletele de porc ar trebui să conțină câteva ingrediente simple: ulei de măsline, sos de soia, zahăr brun și muștar Dijon. Opțional mai poți pune piper și usturoi. Uleiul de măsline aduce un plus de umiditate și împiedică cotletele de porc să se lipească de grătar.

Ar trebui să alegi un sos de soia cu un conținut scăzut de sodiu, pentru că chiar și acesta conține o cantitate destul de mare de sare. Acesta este motivul pentru care marinada nu mai are nevoie de sare.

Zahărul brun va aduce o combinație savuroasă de arome cotletelor de porc. Îl poți înlocui cu mierea și vei avea același efect. Muștarul Dijon este cel mare va face legătura între toate aromele marinadei, fără să le acopere.

Cum se gătesc pe grătar cotletele de porc

Poți găti cotletele de porc atât de grătar cu gaz, cât și pe grătar cu cărbuni. Important este să nu ai bucăți de carne care să aibă o grosime mai mare de 2-3 cm. Vei avea unul dintre acele preparate la grătar pe care le vei încerca mereu.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este marinarea. După ce freci bine carnea cu toate ingredientele de mai sus, o pui într-o pungă și o dai la rece pentru o oră minimum, de preferat peste noapte.

Apoi, când pregătești focul pentru grătar ai grijă să nu fie foarte puternic. Pune cotletele la foc mediu pentru 2-3 minute pe fiecare parte, apoi mută-le unde focul este foarte mic și mai lasă-le încă aproximativ 7 minute.

Dacă nu au os atunci redu timpul în care sunt expuse la tratament termic. După ce sunt gata, lasă-le să se odihnească minimum 5 minute și de-abia apoi servește-le.

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline
  • 70 ml sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
  • 2 linguri de zahăr brun sau miere
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • 1 praf de piper proaspăt măcinat
  • 3 căței de usturoi pisați
  • 4 cotlete de porc

Mod de preparare

Într-un bol se amestecă toate ingredientele în afară de cotlete. Carnea se pune într-o pungă, peste ea se varsă marinada și se presează bine astfel încât sosul să ajungă peste tot. Se dă la rece peste noapte.

Se scot cotletele din pungă și se înlătură excesul de marinadă. Se pun pe grătar la foc mediu, pentru 2 minute, apoi se pun într-o zonă cu foc mai mic. Se mai lasă încă aproximativ 7 minute. Se iau de pe foc și se lasă să se odihnească 5 minute.

Cum se servesc cotletele de porc la grătar

Alături de cotletele de porc la grătar poți servi o salată simplă de legume sau de murături, dar poți alege și garnituri mai complexe cum sunt salata de paste, salata de cartofi, legume la grătar, cartofi copți.

Pui cu limetă și coriandru

Pentru pui cu limetă și coriandru este bine să folosești pulpe de pui pentru că sunt mult mai suculente. Vor avea o crustă ușor caramelizată și crocantă care va fi delicioasă.

Înainte de a face puiul cu limetă și coriandru este important să ții carnea pentru un timp în marinadă.

Puiul cu limetă și coriandru servit pe un platou de lemn
Puiul cu limetă și coriandru se poate găti și în tigaie antiaderentă / Shutterstock

Cum prepari marinada pentru carnea de pui

Ingredientele pentru marinadă pentru pulpe de pui sunt ulei de măsline, coriandru, limetă, sos de soia, miere, sare și piper. Se potrivește și pentru alte preparate la grătar din carne de pui.

Uleiul de măsline are rolul de a ajuta aromele tuturor ingredientelor să intre mai bine în carnea de pui. Trebuie să folosești coriandru proaspăt. Acesta are o aromă proaspătă care se potrivește perfect cu cea de limetă și de usturoi.

De la limetă vei folosi atât coaja, cât și zeama. Acesta din urmă are și rolul de a frăgezi carnea de pui.Sosul de soia aduce o notă sărată și are aroma umami. Indicat este să folosești sos de soia cu conținut scăzut de sare.

Mierea și limeta se combină perfect. Dacă vrei o poți înlocui cu zahărul brun. Pentru a face pulpe de pui la grătar cu coriandru și limetă poți folosi oricât de mult usturoi îți place. Nu va fi prea mult

Cum prepari pui cu coriandru și limetă

Pentru a face pui cu coriandru și limetă este recomandat să folosești bucățile de carne cu tot fără os pentru că sunt mai ușor de gătit.

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline
  • coriandru proaspăt tocat
  • 2 limete (coaja răzuită și zeama)
  • 2 linguri de sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
  • 1 linguri de miere
  • 4 căței de usturoi pisați
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de piper proaspăt măcinat
  • 6 pulpe de pui fără os

Mod de preparare

Se amestecă toate ingredientele în afară de pulpele de pui. Carnea se pune într-o pungă, iar peste ea se varsă marinada. Se amestecă bine și se dă la rece pentru minimum 4 ore.

Se scoate carnea din pungă, se înlătură marinada în exces, iar pulpele se pun pe grătar unde focul este mediu. Se lasă să se gătească aproximativ 10 minute pe fiecare parte sau până sunt gata. Se scot, se lasă 5 minute să se odihnească și se servesc.

Cu ce poți servi pui cu coriandru și limetă

Pentru pui cu coriandru și limetă la grătar poți servi drept garnitură orez (alb și brun), zucchini la grătar, broccoli gătit la air fryer sau fasole verde sotată.

Legume la grătar

Legumele la grătar sunt o garnitură ușor de făcut, sănătoasă și cu un aspect apetisant, mai ales dacă folosești ingrediente în mai multe culori. Le poți găti punându-le direct pe grătar, pe frigăruie sau într-un coșuleț special.

Legume la grătar servite pe un platou negru
Legumele se pot găti la grătar pe frigăruie / Shutterstock

Descoperă mai multe despre efectele consumului de alimente la grătar. Vezi ce impact au asupra organismului tău.

Legume la grătar

Legumele la grătar sunt o garnitură ușoară și delicioasă, perfectă pentru a fi servită alături de preparate din carne, orez sau cu sos.

Ingrediente  

  • 230 g ciuperci cremini (fără cozi)
  • 1 dovlecel mediu (tăiat pe lungime în felii groase de 0,5 cm)
  • 500 g sparanghel proaspăt (capetele dure tăiate)
  • 1 ardei gras roșu (fără sâmburi, tăiat în patru)
  • 1 ceapă roșie mică (curățată și tăiată felii groase de 1 cm)
  • 2 morcovi mici sau medii (tăiați pe jumătate pe lungime)
  • 70 ml ulei de măsline
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se pun legumele pregătite pe o tavă mare. Se ung cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline și asezonează cu sare și piper. Se întorc și se stropesc cu uleiul rămas.

Se încinge un grătar. Când este fierbinte, se pun legumele. Ciupercile, dovleceii și sparanghelul se lasă 5-7 minute, întorcându-se la jumătatea timpului. Ardeiul gras, ceapa și morcovii se lasă 10-12 minute, întorcându-se și  ei la jumătatea timpului. Se servesc calde.

Care sunt cele mai bune legume la grătar

Poți pune pe grătar aproape orice fel de legume. În general au nevoie de foc mediu și trebuie să le întorci la jumătatea timpului de gătire.

  • Ciuperci cremini: se pun pe grătar fără cozi; timp de gătire 5-7 minute;
  • Dovlecel: se feliază pe lungime în felii groase de 0,5 cm;  timp de gătire 5-7 minute;
  • Sparanghel: i se taie capetele dure ale tulpinii; timp de gătire 5-7 minute;
  • Ardei gras: se curăță de cotor și se semințe și se taie în 4; timp de gătire 10-12 minute;
  • Ceapa roșie: se curăță de foi și se taie rondele groase de 1 cm. timp de gătire 10-12 minute;
  • Morcovi: se taie pe jumătate pe lungime dacă sunt mari; timp de gătire 10-12 minute;
  • Vinete: se feliază în felii groase de aproximativ 1 cm; timp de gătire 5-7 minute.
Citește și
CELE MAI CITITE
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Porții de prăjitură cu mere și brânză pe o farfurie albă, dantelată
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Două mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată, una secționată cu lingurița
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Garnituri pentru carnea de vită puse pe un platou de lemn
5 garnituri pentru carnea de vită. Rețete rapide și gustoase
5 garnituri pentru carnea de vită. Rețete rapide și gustoase
O farfurie neagră umplută cu una dintre rețetele de orez
7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei
7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei
Rețete cu legume prezentate pe o masă mare de lemn
5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă
5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
05:01
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
friptura de vită reîncălzită și pusă într-o farfurie alături de o garnitură de legume
05:00
Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă
Borcane cu ardei iuți umpluți cu ton, pentru iarnă
04:00
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf porționată pe un tocător de lemn și pe farfurie
21 septembrie, 08:00
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf
Chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară porționat pe un suport de lemn
21 septembrie, 07:00
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime în două boluri de sticlă cu două lingurițe și trei fructe lime
21 septembrie, 06:00
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Mai multe batoane de granola pentru a ilustra ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
20 septembrie, 08:00
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tartă sărată cu praz, brânzeturi și bacon
20 septembrie, 07:00
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Zodii neîncrezătoare. Nativii care sunt mereu precauți

Zodii neîncrezătoare. Nativii care sunt mereu precauți

Zodii neîncrezătoare. Nativii care sunt mereu precauți
Vremea 25 septembrie - 23 octombrie 2023. Temperaturi de 30 de grade Celsius în a doua lună de toamnă

Vremea 25 septembrie - 23 octombrie 2023. Temperaturi de 30 de grade Celsius în a doua lună de toamnă

Vremea 25 septembrie - 23 octombrie 2023. Temperaturi de 30 de grade Celsius în a doua lună de toamnă
Cristi Borcea și-a dezvăluit secretul. Cum a sedus și ce le-a oferit celor mai frumoase femei din România

Cristi Borcea și-a dezvăluit secretul. Cum a sedus și ce le-a oferit celor mai frumoase femei din România

Cristi Borcea și-a dezvăluit secretul. Cum a sedus și ce le-a oferit celor mai frumoase femei din România
Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o licoare | VIDEO

Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o "licoare" | VIDEO

Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o "licoare" | VIDEO
Nurgül Yeşilçay apare la 47 de ani într-un costum de baie întreg cu abdomenul la vedere. Imaginea care i-a încântat pe fani

Nurgül Yeşilçay apare la 47 de ani într-un costum de baie întreg cu abdomenul la vedere. Imaginea care i-a încântat pe fani

Nurgül Yeşilçay apare la 47 de ani într-un costum de baie întreg cu abdomenul la vedere. Imaginea care i-a încântat pe fani
Descoperire fantastică în Egipt, plină de comori și secrete. Ce structură scufundată inedită au găsit experții

Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții

Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții
Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză
Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta și ce poți să faci

Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta și ce poți să faci

Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta și ce poți să faci
Denis The Motans a devenit tată, dar a vrut să fie discret. Cum arată fetița artistului și a soției sale, Bianca

Denis The Motans a devenit tată, dar a vrut să fie discret. Cum arată fetița artistului și a soției sale, Bianca

Denis The Motans a devenit tată, dar a vrut să fie discret. Cum arată fetița artistului și a soției sale, Bianca
Câte ore trebuie să dormi pe noapte? Numărul de ore de somn în funcție de vârstă

Câte ore trebuie să dormi pe noapte? Numărul de ore de somn în funcție de vârstă

Câte ore trebuie să dormi pe noapte? Numărul de ore de somn în funcție de vârstă
fresh
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
închide