Sos mole. Rețeta clasică din Mexic, moștenită de la mayași

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Mexicană

Sosul mole este unul dintre cele mai complexe și mai reprezentative sosuri din bucătăria mexicană, cunoscut pentru gustul său bogat și textura densă. Originea acestui sos este strâns legată de istoria și cultura Mexicului, fiind un amestec inedit de ingrediente care la final se completează într-un preparat unic.

Sos mole pus într-o crăticioară sepcială
Sosul mole se folosește în special pentru preparatele din carne fiartă sau prăjită / Shutterstock

Sosul mole are origini străvechi, care se pot urmări până în epoca precolumbiană a Mexicului. Cu sute de ani înainte de sosurile europene, aztecii și mayașii foloseau combinații de ingrediente locale pentru a crea sosuri complexe. Acestea se bazează adesea pe ciocolată, arahide, semințe de susan, chilli și condimente, elemente cheie care încă sunt prezente în multe rețete de mole.

Citește și

Unul dintre cele mai vechi texte care face referire la sosul mole datează din secolul al XVII-lea, de la un călugăr spaniol care a menționat că aztecii pregăteau un sos cu cacao și chilli, numit „mulli.”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mole este un sos complex, care poate conține o varietate de ingrediente, dar câteva componente de bază rămân constante în majoritatea rețetelor. Ardeiul iute chilli conferă sosului o notă picantă, iar varietatea de ardei iuți variază de la rețetă la rețetă. Acestea adaugă profunzime și caracter sosului.

Unul dintre cele mai inedite ingrediente ale sosului mole este ciocolata care îi dă nu doar o aromă deosebită, dar și o textură cremoasă. Arahidele au rolul de a echilibra într-un mod armonios iuțeala ardeilor.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun într-o tigaie ardeii chipotle, guajillo și chiles ancho, la foc mediu și se prăjesc, amestecând constant, până când sunt calzi și aromați, aproximativ 3 minute. Apoi se transferă într-un blender.

Se pun 500 ml de supă de pui într-o oală și se lasă până când fierbe, aproximativ 5 minute. Apoi se pune în blender.

Cum prepari rețeta de sos mole

Într-o altă tigaie se prăjesc bucățile de chiflă și fâșiile de tortilla la foc mediu, amestecând constant, până se rumenesc ușor, aproximativ 3 minute. Se pun peste ardei și supă în blender. Se lasă să se înmoaie, complet scufundate, aproximativ 10 minute. După aceea se mixează până se omogenizează complet.

Cele 5 tomatilla se pun într-o tigaie uscată la foc mediu spre mare până se înmoaie și se înnegresc, 3-4 minute pe fiecare parte. Se pun în blender peste compoziția deja omogenizată.

Se topește untura într-o tigaie mare la foc mediu. Se amestecă ceapa, usturoiul, alunele, stafidele, semințele de chimen, cimbrul, boabele de ienibahar, cuișoarele și batoanele de scorțișoară.

Se amestecă până când ceapa este moale și aurie, 5-8 minute. Se scot batoanele de scorțișoară și restul condimentelor întregi. Restul compoziției se pune în blender și se mixează până se încorporează toate ingredientele.

Se toarnă compoziția din blender într-o cratiță și se pune la foc mediu. Se amestecă 250 ml supă de pui, ciocolata, zahărul și sarea. Se aduce amestecul la punctul de fierbere. Se amestecă până când ciocolata se topește și sosul se îngroașă și se reduce ușor, 10-15 minute.

Variante de sos mole

De la varianta clasică de mole s-au creat alte varietăți la fel de populare și de gustoase.

Mole Poblano

Originar din orașul Puebla, Mole Poblano este poate cea mai celebră varietate de mole. Acesta conține chilli, ciocolată, susan și alte ingrediente, servit în mod tradițional cu carne de curcan.

Mole Negro

Din regiunea Oaxaca, acest mole este cunoscut pentru aromele sale complexe și profunde. Sunt folosite ingrediente precum chilli negru, ciocolată și arahide.

Mole Verde

Mole Verde este un sos mai ușor, preparat cu chilli verde proaspete, ierburi și legume verzi, însoțit adesea de carne de pui sau porc.

Cu ce poți servi sos mole

Mole se servește adesea cu carne prăjită sau fiartă, dar poate fi utilizat pentru a condimenta rețetele de tamales, enchiladas sau alte preparate mexicane.

Mole poblano sau mole negro acompaniază de obicei carnea de pui sau de curcan, prăjită sau fiartă. Pentru carnea de porc se utilizează de obicei mole verde, alături de orez și tortillas.

Dacă ești vegetariană poți servi sosul mole cu legume prăjite sau gătite la aburi, precum broccoli, dovlecei sau cartofi dulci.

Cum se păstrează sosul mole

Poți păstra sosul mole într-un recipient ermetic la frigider timp de până la o săptămână. Se poate apoi reîncălzi pe aragaz sau în cuptorul cu microunde, adăugând puțină supă de pui.

De asemenea, poate fi congelat în recipiente ermetice, sigure pentru congelator timp de până la patru luni. 

Asigură-te că lași spațiu aproximativ un centimetru în partea de sus a vasului. Se dezgheață în frigider peste noapte și se reîncălzește pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu afine și lămâie pe un blat gri
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Porție de plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Trei sarmale servite pe o farfurie albă
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
pâine pita puse într-un coșuleț
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
sosul béarnaise
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
bol cu sosul harissa
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Sos Velouté servit într-un bol mare și alb
Sos Velouté. Sosul de catifea de care ai nevoie pentru preparatele din carne
Sos Velouté. Sosul de catifea de care ai nevoie pentru preparatele din carne
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec în trei culori pe un grătar negru și trei felii pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
29 mai, 06:47
Chec în trei culori. Rețeta unui chec pufos, delicios și spectaculos Chec în trei culori. Rețeta unui chec pufos, delicios și spectaculos
Porție de tartă cu banane și căpșuni pe o farfurie albă
29 mai, 06:24
Tartă cu banane și căpșuni. Un desert pe gustul tuturor Tartă cu banane și căpșuni. Un desert pe gustul tuturor
Colaj cu șef Sorin Gonțea și quiche cu praz și brânză.
28 mai, 09:24
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Cinci coșulețe aperitiv cu brânză și avocado
28 mai, 06:51
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
ruladă de bezea și fructe de pădure servită pe un platou negru
28 mai, 06:39
Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios
Două porții de plăcintă cu cartofi și șuncă pe o farfurie, alături de un bol cu mazăre
27 mai, 07:02
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Batoane pufoase cu gem pe un suport de lemn, un baton secționat la un capăt
27 mai, 06:07
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
pâine pita puse într-un coșuleț
26 mai, 06:34
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
1
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Dacă nu mai știi ce să mai pui în pachețelul pentru școală al copilului, rețeta de batoane pufoase cu gem te poate scoate din impas. Este o rețetă simplă și cu...
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
2
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Multe rețete cer doar gălbenușuri, așa că se poate întâmpla să rămâi cu o mulțime de albușuri cu care nu știi ce să faci. Nu trebuie să le arunci. Există o...
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
3
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Pentru una dintre gustările zilei, mai ales pentru pauza de masă de la birou, îți propunem să încerci rețeta de plăcintă cu cartofi și șuncă. Este gustoasă și foarte consistentă, îți...
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
4
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Tot ce ai nevoie pentru un mic dejun perfect sunt aceste pita cu textură moale și cu un exterior ușor crocant. Unse cu puțin unt simplu sau aromatizat cu usturoi sau...
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
5
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Pentru momentele dulci ale zilei, poți prepara o rețetă de plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie. Este o rețetă de desert simplu și ușor de...
Parteneri
20 de lucruri fascinante despre femeia Leu. Este cea mai loială într-o relație de iubire
20 de lucruri fascinante despre femeia Leu. Este cea mai loială într-o relație de iubire
20 de lucruri fascinante despre femeia Leu. Este cea mai loială într-o relație de iubire
Comparaţie între o sală de operaţii din România şi una din Viena: calcule la milimetru şi eliminarea erorii umane
Comparaţie între o sală de operaţii din România şi una din Viena: calcule la milimetru şi eliminarea erorii umane
Comparaţie între o sală de operaţii din România şi una din Viena: calcule la milimetru şi eliminarea erorii umane
„Mă răsfaţă!” Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
„Mă răsfaţă!” Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
„Mă răsfaţă!” Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
Panică acasă la Andreea Tonciu, după ce s-a găsit o grenadă legată de clanța porții. Polițiștii au blocat strada - VIDEO
Panică acasă la Andreea Tonciu, după ce s-a găsit o grenadă legată de clanța porții. Polițiștii au blocat strada - VIDEO
Panică acasă la Andreea Tonciu, după ce s-a găsit o grenadă legată de clanța porții. Polițiștii au blocat strada - VIDEO
Irina Baeva și Emmanuel Palomares urmează să lucreze din nou împreună. Cei doi au format un cuplu în trecut
Irina Baeva și Emmanuel Palomares urmează să lucreze din nou împreună. Cei doi au format un cuplu în trecut
Irina Baeva și Emmanuel Palomares urmează să lucreze din nou împreună. Cei doi au format un cuplu în trecut
Aurora boreală ar putea să apară în România din nou. În ce zi ar fi vizibilă
Aurora boreală ar putea să apară în România din nou. În ce zi ar fi vizibilă
Aurora boreală ar putea să apară în România din nou. În ce zi ar fi vizibilă
Vafe cu parmezan și ouă ochiuri în cuib de bacon
Vafe cu parmezan și ouă ochiuri în cuib de bacon
Vafe cu parmezan și ouă ochiuri în cuib de bacon
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
10 drame coreene subapreciate care merită vizionate. Iată de ce ar trebui să le dai o șansă
10 drame coreene subapreciate care merită vizionate. Iată de ce ar trebui să le dai o șansă
10 drame coreene subapreciate care merită vizionate. Iată de ce ar trebui să le dai o șansă
Legume pentru hidratare. De ce te pot ajuta să atingi aportul zilnic de lichide
Legume pentru hidratare. De ce te pot ajuta să atingi aportul zilnic de lichide
Legume pentru hidratare. De ce te pot ajuta să atingi aportul zilnic de lichide
fresh
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase

Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase

Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase

Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată

Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată

Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios

Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios

Tartă cu banane și căpșuni. Un desert pe gustul tuturor

Tartă cu banane și căpșuni. Un desert pe gustul tuturor

Chec în trei culori. Rețeta unui chec pufos, delicios și spectaculos

Chec în trei culori. Rețeta unui chec pufos, delicios și spectaculos
închide