Sos mole. Rețeta clasică din Mexic, moștenită de la mayași

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Mexicană

Sosul mole este unul dintre cele mai complexe și mai reprezentative sosuri din bucătăria mexicană, cunoscut pentru gustul său bogat și textura densă. Originea acestui sos este strâns legată de istoria și cultura Mexicului, fiind un amestec inedit de ingrediente care la final se completează într-un preparat unic.

Sos mole pus într-o crăticioară sepcială
Sosul mole se folosește în special pentru preparatele din carne fiartă sau prăjită / Shutterstock

Sosul mole are origini străvechi, care se pot urmări până în epoca precolumbiană a Mexicului. Cu sute de ani înainte de sosurile europene, aztecii și mayașii foloseau combinații de ingrediente locale pentru a crea sosuri complexe. Acestea se bazează adesea pe ciocolată, arahide, semințe de susan, chilli și condimente, elemente cheie care încă sunt prezente în multe rețete de mole.

Citește și

Unul dintre cele mai vechi texte care face referire la sosul mole datează din secolul al XVII-lea, de la un călugăr spaniol care a menționat că aztecii pregăteau un sos cu cacao și chilli, numit „mulli.”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mole este un sos complex, care poate conține o varietate de ingrediente, dar câteva componente de bază rămân constante în majoritatea rețetelor. Ardeiul iute chilli conferă sosului o notă picantă, iar varietatea de ardei iuți variază de la rețetă la rețetă. Acestea adaugă profunzime și caracter sosului.

Unul dintre cele mai inedite ingrediente ale sosului mole este ciocolata care îi dă nu doar o aromă deosebită, dar și o textură cremoasă. Arahidele au rolul de a echilibra într-un mod armonios iuțeala ardeilor.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun într-o tigaie ardeii chipotle, guajillo și chiles ancho, la foc mediu și se prăjesc, amestecând constant, până când sunt calzi și aromați, aproximativ 3 minute. Apoi se transferă într-un blender.

Se pun 500 ml de supă de pui într-o oală și se lasă până când fierbe, aproximativ 5 minute. Apoi se pune în blender.

Cum prepari rețeta de sos mole

Într-o altă tigaie se prăjesc bucățile de chiflă și fâșiile de tortilla la foc mediu, amestecând constant, până se rumenesc ușor, aproximativ 3 minute. Se pun peste ardei și supă în blender. Se lasă să se înmoaie, complet scufundate, aproximativ 10 minute. După aceea se mixează până se omogenizează complet.

Cele 5 tomatilla se pun într-o tigaie uscată la foc mediu spre mare până se înmoaie și se înnegresc, 3-4 minute pe fiecare parte. Se pun în blender peste compoziția deja omogenizată.

Se topește untura într-o tigaie mare la foc mediu. Se amestecă ceapa, usturoiul, alunele, stafidele, semințele de chimen, cimbrul, boabele de ienibahar, cuișoarele și batoanele de scorțișoară.

Se amestecă până când ceapa este moale și aurie, 5-8 minute. Se scot batoanele de scorțișoară și restul condimentelor întregi. Restul compoziției se pune în blender și se mixează până se încorporează toate ingredientele.

Se toarnă compoziția din blender într-o cratiță și se pune la foc mediu. Se amestecă 250 ml supă de pui, ciocolata, zahărul și sarea. Se aduce amestecul la punctul de fierbere. Se amestecă până când ciocolata se topește și sosul se îngroașă și se reduce ușor, 10-15 minute.

Variante de sos mole

De la varianta clasică de mole s-au creat alte varietăți la fel de populare și de gustoase.

Mole Poblano

Originar din orașul Puebla, Mole Poblano este poate cea mai celebră varietate de mole. Acesta conține chilli, ciocolată, susan și alte ingrediente, servit în mod tradițional cu carne de curcan.

Mole Negro

Din regiunea Oaxaca, acest mole este cunoscut pentru aromele sale complexe și profunde. Sunt folosite ingrediente precum chilli negru, ciocolată și arahide.

Mole Verde

Mole Verde este un sos mai ușor, preparat cu chilli verde proaspete, ierburi și legume verzi, însoțit adesea de carne de pui sau porc.

Cu ce poți servi sos mole

Mole se servește adesea cu carne prăjită sau fiartă, dar poate fi utilizat pentru a condimenta rețetele de tamales, enchiladas sau alte preparate mexicane.

Mole poblano sau mole negro acompaniază de obicei carnea de pui sau de curcan, prăjită sau fiartă. Pentru carnea de porc se utilizează de obicei mole verde, alături de orez și tortillas.

Dacă ești vegetariană poți servi sosul mole cu legume prăjite sau gătite la aburi, precum broccoli, dovlecei sau cartofi dulci.

Cum se păstrează sosul mole

Poți păstra sosul mole într-un recipient ermetic la frigider timp de până la o săptămână. Se poate apoi reîncălzi pe aragaz sau în cuptorul cu microunde, adăugând puțină supă de pui.

De asemenea, poate fi congelat în recipiente ermetice, sigure pentru congelator timp de până la patru luni. 

Asigură-te că lași spațiu aproximativ un centimetru în partea de sus a vasului. Se dezgheață în frigider peste noapte și se reîncălzește pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sos piri-piri pus într-un bol alb
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
sosul béarnaise
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
bol cu sosul harissa
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
30 noiembrie, 05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
fresh
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
închide