Sos mole. Rețeta clasică din Mexic, moștenită de la mayași

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Mexicană

Sosul mole este unul dintre cele mai complexe și mai reprezentative sosuri din bucătăria mexicană, cunoscut pentru gustul său bogat și textura densă. Originea acestui sos este strâns legată de istoria și cultura Mexicului, fiind un amestec inedit de ingrediente care la final se completează într-un preparat unic.

Sos mole pus într-o crăticioară sepcială
Sosul mole se folosește în special pentru preparatele din carne fiartă sau prăjită / Shutterstock

Sosul mole are origini străvechi, care se pot urmări până în epoca precolumbiană a Mexicului. Cu sute de ani înainte de sosurile europene, aztecii și mayașii foloseau combinații de ingrediente locale pentru a crea sosuri complexe. Acestea se bazează adesea pe ciocolată, arahide, semințe de susan, chilli și condimente, elemente cheie care încă sunt prezente în multe rețete de mole.

Citește și

Unul dintre cele mai vechi texte care face referire la sosul mole datează din secolul al XVII-lea, de la un călugăr spaniol care a menționat că aztecii pregăteau un sos cu cacao și chilli, numit „mulli.”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mole este un sos complex, care poate conține o varietate de ingrediente, dar câteva componente de bază rămân constante în majoritatea rețetelor. Ardeiul iute chilli conferă sosului o notă picantă, iar varietatea de ardei iuți variază de la rețetă la rețetă. Acestea adaugă profunzime și caracter sosului.

Unul dintre cele mai inedite ingrediente ale sosului mole este ciocolata care îi dă nu doar o aromă deosebită, dar și o textură cremoasă. Arahidele au rolul de a echilibra într-un mod armonios iuțeala ardeilor.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun într-o tigaie ardeii chipotle, guajillo și chiles ancho, la foc mediu și se prăjesc, amestecând constant, până când sunt calzi și aromați, aproximativ 3 minute. Apoi se transferă într-un blender.

Se pun 500 ml de supă de pui într-o oală și se lasă până când fierbe, aproximativ 5 minute. Apoi se pune în blender.

Cum prepari rețeta de sos mole

Într-o altă tigaie se prăjesc bucățile de chiflă și fâșiile de tortilla la foc mediu, amestecând constant, până se rumenesc ușor, aproximativ 3 minute. Se pun peste ardei și supă în blender. Se lasă să se înmoaie, complet scufundate, aproximativ 10 minute. După aceea se mixează până se omogenizează complet.

Cele 5 tomatilla se pun într-o tigaie uscată la foc mediu spre mare până se înmoaie și se înnegresc, 3-4 minute pe fiecare parte. Se pun în blender peste compoziția deja omogenizată.

Se topește untura într-o tigaie mare la foc mediu. Se amestecă ceapa, usturoiul, alunele, stafidele, semințele de chimen, cimbrul, boabele de ienibahar, cuișoarele și batoanele de scorțișoară.

Se amestecă până când ceapa este moale și aurie, 5-8 minute. Se scot batoanele de scorțișoară și restul condimentelor întregi. Restul compoziției se pune în blender și se mixează până se încorporează toate ingredientele.

Se toarnă compoziția din blender într-o cratiță și se pune la foc mediu. Se amestecă 250 ml supă de pui, ciocolata, zahărul și sarea. Se aduce amestecul la punctul de fierbere. Se amestecă până când ciocolata se topește și sosul se îngroașă și se reduce ușor, 10-15 minute.

Variante de sos mole

De la varianta clasică de mole s-au creat alte varietăți la fel de populare și de gustoase.

Mole Poblano

Originar din orașul Puebla, Mole Poblano este poate cea mai celebră varietate de mole. Acesta conține chilli, ciocolată, susan și alte ingrediente, servit în mod tradițional cu carne de curcan.

Mole Negro

Din regiunea Oaxaca, acest mole este cunoscut pentru aromele sale complexe și profunde. Sunt folosite ingrediente precum chilli negru, ciocolată și arahide.

Mole Verde

Mole Verde este un sos mai ușor, preparat cu chilli verde proaspete, ierburi și legume verzi, însoțit adesea de carne de pui sau porc.

Cu ce poți servi sos mole

Mole se servește adesea cu carne prăjită sau fiartă, dar poate fi utilizat pentru a condimenta rețetele de tamales, enchiladas sau alte preparate mexicane.

Mole poblano sau mole negro acompaniază de obicei carnea de pui sau de curcan, prăjită sau fiartă. Pentru carnea de porc se utilizează de obicei mole verde, alături de orez și tortillas.

Dacă ești vegetariană poți servi sosul mole cu legume prăjite sau gătite la aburi, precum broccoli, dovlecei sau cartofi dulci.

Cum se păstrează sosul mole

Poți păstra sosul mole într-un recipient ermetic la frigider timp de până la o săptămână. Se poate apoi reîncălzi pe aragaz sau în cuptorul cu microunde, adăugând puțină supă de pui.

De asemenea, poate fi congelat în recipiente ermetice, sigure pentru congelator timp de până la patru luni. 

Asigură-te că lași spațiu aproximativ un centimetru în partea de sus a vasului. Se dezgheață în frigider peste noapte și se reîncălzește pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă în borcane și pe un capac de borcan, alături de roșii proaspete și ardei proaspeți
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
borcan de dulceață de prune
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
sosul béarnaise
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
bol cu sosul harissa
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Sos Velouté servit într-un bol mare și alb
Sos Velouté. Sosul de catifea de care ai nevoie pentru preparatele din carne
Sos Velouté. Sosul de catifea de care ai nevoie pentru preparatele din carne
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
06:40
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Lichior de smochine în două pahare și smochine proaspete
06:26
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
9 septembrie, 07:05
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară porționat
9 septembrie, 06:25
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
8 septembrie, 06:27
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi în farfurie albă
8 septembrie, 06:12
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
7 septembrie, 07:52
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Cobbler cu afine în tavă, servit cu lingurița
7 septembrie, 05:56
Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...
Parteneri
Kate Middleton „a scăpat de cancer” după terminarea chimioterapiei. Prințesa de Wales a trecut prin 9 luni „grele”
Kate Middleton „a scăpat de cancer” după terminarea chimioterapiei. Prințesa de Wales a trecut prin 9 luni „grele”
Kate Middleton „a scăpat de cancer” după terminarea chimioterapiei. Prințesa de Wales a trecut prin 9 luni „grele”
Ciclonul mediteranean a ajuns în Vest şi va traversa toată ţara. Litoralul, lovit din nou după ce a fost devastat în august
Ciclonul mediteranean a ajuns în Vest şi va traversa toată ţara. Litoralul, lovit din nou după ce a fost devastat în august
Ciclonul mediteranean a ajuns în Vest şi va traversa toată ţara. Litoralul, lovit din nou după ce a fost devastat în august
Dramă amoroasă pentru fiul milionarului român care e co-proprietarul celui mai tare restaurant din Dubai! A „rupt” relaţia
Dramă amoroasă pentru fiul milionarului român care e co-proprietarul „celui mai tare restaurant din Dubai”! A „rupt” relaţia
Dramă amoroasă pentru fiul milionarului român care e co-proprietarul „celui mai tare restaurant din Dubai”! A „rupt” relaţia
Cornel de la Insula Iubirii sezon 8, imagine emoționantă cu trei dintre copiii săi, în prima zi de școală. Cum a recționat Iustina
Cornel de la Insula Iubirii sezon 8, imagine emoționantă cu trei dintre copiii săi, în prima zi de școală. Cum a recționat Iustina
Cornel de la Insula Iubirii sezon 8, imagine emoționantă cu trei dintre copiii săi, în prima zi de școală. Cum a recționat Iustina
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Dieta care ar reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare. Ce alimente sunt încurajate
Dieta care ar reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare. Ce alimente sunt încurajate
Dieta care ar reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare. Ce alimente sunt încurajate
Vinete cu roșii și mozzarella la cuptor
Vinete cu roșii și mozzarella la cuptor
Vinete cu roșii și mozzarella la cuptor
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Taylor Swift și Brittany Mahomes s-au îmbrățișat la US Open. Cele două prietene au urmărit împreună finala dintre Jannik Sinner și Taylor Fritz
Taylor Swift și Brittany Mahomes s-au îmbrățișat la US Open. Cele două prietene au urmărit împreună finala dintre Jannik Sinner și Taylor Fritz
Taylor Swift și Brittany Mahomes s-au îmbrățișat la US Open. Cele două prietene au urmărit împreună finala dintre Jannik Sinner și Taylor Fritz
Alimente pe care le poți consuma când ai gripă. Cum te pot ajuta modificările în dietă
Alimente pe care le poți consuma când ai gripă. Cum te pot ajuta modificările în dietă
Alimente pe care le poți consuma când ai gripă. Cum te pot ajuta modificările în dietă
fresh
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină

Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină

Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară

Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară

Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă

Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă

Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin

Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
închide