Sos mole. Rețeta clasică din Mexic, moștenită de la mayași

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Mexicană

Sosul mole este unul dintre cele mai complexe și mai reprezentative sosuri din bucătăria mexicană, cunoscut pentru gustul său bogat și textura densă. Originea acestui sos este strâns legată de istoria și cultura Mexicului, fiind un amestec inedit de ingrediente care la final se completează într-un preparat unic.

Sos mole pus într-o crăticioară sepcială
Sosul mole se folosește în special pentru preparatele din carne fiartă sau prăjită / Shutterstock

Sosul mole are origini străvechi, care se pot urmări până în epoca precolumbiană a Mexicului. Cu sute de ani înainte de sosurile europene, aztecii și mayașii foloseau combinații de ingrediente locale pentru a crea sosuri complexe. Acestea se bazează adesea pe ciocolată, arahide, semințe de susan, chilli și condimente, elemente cheie care încă sunt prezente în multe rețete de mole.

Citește și

Unul dintre cele mai vechi texte care face referire la sosul mole datează din secolul al XVII-lea, de la un călugăr spaniol care a menționat că aztecii pregăteau un sos cu cacao și chilli, numit „mulli.”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mole este un sos complex, care poate conține o varietate de ingrediente, dar câteva componente de bază rămân constante în majoritatea rețetelor. Ardeiul iute chilli conferă sosului o notă picantă, iar varietatea de ardei iuți variază de la rețetă la rețetă. Acestea adaugă profunzime și caracter sosului.

Unul dintre cele mai inedite ingrediente ale sosului mole este ciocolata care îi dă nu doar o aromă deosebită, dar și o textură cremoasă. Arahidele au rolul de a echilibra într-un mod armonios iuțeala ardeilor.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun într-o tigaie ardeii chipotle, guajillo și chiles ancho, la foc mediu și se prăjesc, amestecând constant, până când sunt calzi și aromați, aproximativ 3 minute. Apoi se transferă într-un blender.

Se pun 500 ml de supă de pui într-o oală și se lasă până când fierbe, aproximativ 5 minute. Apoi se pune în blender.

Cum prepari rețeta de sos mole

Într-o altă tigaie se prăjesc bucățile de chiflă și fâșiile de tortilla la foc mediu, amestecând constant, până se rumenesc ușor, aproximativ 3 minute. Se pun peste ardei și supă în blender. Se lasă să se înmoaie, complet scufundate, aproximativ 10 minute. După aceea se mixează până se omogenizează complet.

Cele 5 tomatilla se pun într-o tigaie uscată la foc mediu spre mare până se înmoaie și se înnegresc, 3-4 minute pe fiecare parte. Se pun în blender peste compoziția deja omogenizată.

Se topește untura într-o tigaie mare la foc mediu. Se amestecă ceapa, usturoiul, alunele, stafidele, semințele de chimen, cimbrul, boabele de ienibahar, cuișoarele și batoanele de scorțișoară.

Se amestecă până când ceapa este moale și aurie, 5-8 minute. Se scot batoanele de scorțișoară și restul condimentelor întregi. Restul compoziției se pune în blender și se mixează până se încorporează toate ingredientele.

Se toarnă compoziția din blender într-o cratiță și se pune la foc mediu. Se amestecă 250 ml supă de pui, ciocolata, zahărul și sarea. Se aduce amestecul la punctul de fierbere. Se amestecă până când ciocolata se topește și sosul se îngroașă și se reduce ușor, 10-15 minute.

Variante de sos mole

De la varianta clasică de mole s-au creat alte varietăți la fel de populare și de gustoase.

Mole Poblano

Originar din orașul Puebla, Mole Poblano este poate cea mai celebră varietate de mole. Acesta conține chilli, ciocolată, susan și alte ingrediente, servit în mod tradițional cu carne de curcan.

Mole Negro

Din regiunea Oaxaca, acest mole este cunoscut pentru aromele sale complexe și profunde. Sunt folosite ingrediente precum chilli negru, ciocolată și arahide.

Mole Verde

Mole Verde este un sos mai ușor, preparat cu chilli verde proaspete, ierburi și legume verzi, însoțit adesea de carne de pui sau porc.

Cu ce poți servi sos mole

Mole se servește adesea cu carne prăjită sau fiartă, dar poate fi utilizat pentru a condimenta rețetele de tamales, enchiladas sau alte preparate mexicane.

Mole poblano sau mole negro acompaniază de obicei carnea de pui sau de curcan, prăjită sau fiartă. Pentru carnea de porc se utilizează de obicei mole verde, alături de orez și tortillas.

Dacă ești vegetariană poți servi sosul mole cu legume prăjite sau gătite la aburi, precum broccoli, dovlecei sau cartofi dulci.

Cum se păstrează sosul mole

Poți păstra sosul mole într-un recipient ermetic la frigider timp de până la o săptămână. Se poate apoi reîncălzi pe aragaz sau în cuptorul cu microunde, adăugând puțină supă de pui.

De asemenea, poate fi congelat în recipiente ermetice, sigure pentru congelator timp de până la patru luni. 

Asigură-te că lași spațiu aproximativ un centimetru în partea de sus a vasului. Se dezgheață în frigider peste noapte și se reîncălzește pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde, decorate cu roșii și ceapă roșie
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Chec cu mozzarella și șuncă porționat pe farfurie
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sos piri-piri pus într-un bol alb
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
sosul béarnaise
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
bol cu sosul harissa
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
17 august, 05:52
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Urme albe pe ciocolată
17 august, 05:41
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
16 august, 07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
16 august, 05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: Primeam de la el mesaje
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: "Primeam de la el mesaje"
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: "Primeam de la el mesaje"
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
închide