Sos mole. Rețeta clasică din Mexic, moștenită de la mayași

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Mexicană

Sosul mole este unul dintre cele mai complexe și mai reprezentative sosuri din bucătăria mexicană, cunoscut pentru gustul său bogat și textura densă. Originea acestui sos este strâns legată de istoria și cultura Mexicului, fiind un amestec inedit de ingrediente care la final se completează într-un preparat unic.

Sos mole pus într-o crăticioară sepcială
Sosul mole se folosește în special pentru preparatele din carne fiartă sau prăjită / Shutterstock

Sosul mole are origini străvechi, care se pot urmări până în epoca precolumbiană a Mexicului. Cu sute de ani înainte de sosurile europene, aztecii și mayașii foloseau combinații de ingrediente locale pentru a crea sosuri complexe. Acestea se bazează adesea pe ciocolată, arahide, semințe de susan, chilli și condimente, elemente cheie care încă sunt prezente în multe rețete de mole.

Citește și

Unul dintre cele mai vechi texte care face referire la sosul mole datează din secolul al XVII-lea, de la un călugăr spaniol care a menționat că aztecii pregăteau un sos cu cacao și chilli, numit „mulli.”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mole este un sos complex, care poate conține o varietate de ingrediente, dar câteva componente de bază rămân constante în majoritatea rețetelor. Ardeiul iute chilli conferă sosului o notă picantă, iar varietatea de ardei iuți variază de la rețetă la rețetă. Acestea adaugă profunzime și caracter sosului.

Unul dintre cele mai inedite ingrediente ale sosului mole este ciocolata care îi dă nu doar o aromă deosebită, dar și o textură cremoasă. Arahidele au rolul de a echilibra într-un mod armonios iuțeala ardeilor.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun într-o tigaie ardeii chipotle, guajillo și chiles ancho, la foc mediu și se prăjesc, amestecând constant, până când sunt calzi și aromați, aproximativ 3 minute. Apoi se transferă într-un blender.

Se pun 500 ml de supă de pui într-o oală și se lasă până când fierbe, aproximativ 5 minute. Apoi se pune în blender.

Cum prepari rețeta de sos mole

Într-o altă tigaie se prăjesc bucățile de chiflă și fâșiile de tortilla la foc mediu, amestecând constant, până se rumenesc ușor, aproximativ 3 minute. Se pun peste ardei și supă în blender. Se lasă să se înmoaie, complet scufundate, aproximativ 10 minute. După aceea se mixează până se omogenizează complet.

Cele 5 tomatilla se pun într-o tigaie uscată la foc mediu spre mare până se înmoaie și se înnegresc, 3-4 minute pe fiecare parte. Se pun în blender peste compoziția deja omogenizată.

Se topește untura într-o tigaie mare la foc mediu. Se amestecă ceapa, usturoiul, alunele, stafidele, semințele de chimen, cimbrul, boabele de ienibahar, cuișoarele și batoanele de scorțișoară.

Se amestecă până când ceapa este moale și aurie, 5-8 minute. Se scot batoanele de scorțișoară și restul condimentelor întregi. Restul compoziției se pune în blender și se mixează până se încorporează toate ingredientele.

Se toarnă compoziția din blender într-o cratiță și se pune la foc mediu. Se amestecă 250 ml supă de pui, ciocolata, zahărul și sarea. Se aduce amestecul la punctul de fierbere. Se amestecă până când ciocolata se topește și sosul se îngroașă și se reduce ușor, 10-15 minute.

Variante de sos mole

De la varianta clasică de mole s-au creat alte varietăți la fel de populare și de gustoase.

Mole Poblano

Originar din orașul Puebla, Mole Poblano este poate cea mai celebră varietate de mole. Acesta conține chilli, ciocolată, susan și alte ingrediente, servit în mod tradițional cu carne de curcan.

Mole Negro

Din regiunea Oaxaca, acest mole este cunoscut pentru aromele sale complexe și profunde. Sunt folosite ingrediente precum chilli negru, ciocolată și arahide.

Mole Verde

Mole Verde este un sos mai ușor, preparat cu chilli verde proaspete, ierburi și legume verzi, însoțit adesea de carne de pui sau porc.

Cu ce poți servi sos mole

Mole se servește adesea cu carne prăjită sau fiartă, dar poate fi utilizat pentru a condimenta rețetele de tamales, enchiladas sau alte preparate mexicane.

Mole poblano sau mole negro acompaniază de obicei carnea de pui sau de curcan, prăjită sau fiartă. Pentru carnea de porc se utilizează de obicei mole verde, alături de orez și tortillas.

Dacă ești vegetariană poți servi sosul mole cu legume prăjite sau gătite la aburi, precum broccoli, dovlecei sau cartofi dulci.

Cum se păstrează sosul mole

Poți păstra sosul mole într-un recipient ermetic la frigider timp de până la o săptămână. Se poate apoi reîncălzi pe aragaz sau în cuptorul cu microunde, adăugând puțină supă de pui.

De asemenea, poate fi congelat în recipiente ermetice, sigure pentru congelator timp de până la patru luni. 

Asigură-te că lași spațiu aproximativ un centimetru în partea de sus a vasului. Se dezgheață în frigider peste noapte și se reîncălzește pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sos piri-piri pus într-un bol alb
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
sosul béarnaise
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
bol cu sosul harissa
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: Au protecţia lui
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din Pasărea Spin și Shogun
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Selena Gomez a recunoscut că a fost foarte impulsivă în relațiile anterioare: Am făcut greșeli
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide